Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Relejni atenuator
upotreba FRAMA za ovako nesto bi bilo isto kao da koljemo svinju od 200 kila da bi smo napravili 1 pljeskavicu, a resto spakujemo u zamrzivac i nikad ne iskoristimo sa opcijom "moze da se koristi za ovo i ono" Smile
Licno sam za neke svoje potrebe brojaca radnih sati na laseru upotrebio sistem cirkularnog upisa na 20 eeprom lokacija, sa automatskim upisom svakog minuta (ako je masina u radu tj, ako sece/gravira) tako da u slucaju nestanka struje najveci gubitak koji mogu da imam je 59sekunde. Na ovaj nacin imam preko 3000sati aktivnog vremena, posto broji samo dok je aktivno secenje/graviranje. Obzirom da godisnje lampa ne radi vise od 50h za mog zivota necu potrositi tih 20 lokacija u eepromu.
Kod dizanja sistema mcu procita sve lokacije predvidjene za upis, nadje onu sa najvecom vrednoscu i zna da je to ona poslednja, ubacuje u ram i sledeci upis ide na sledecu lokaciju posle te, pa ponovo u krug kada dodje do kraja, tako da se sve lokacije ravnomerno trose.

Bolja opcija od gore navedenog bi bila monitoring ulaznog napona tako da mcu zna kada je doslo do prekida napajanja i da tad pokrene eeprom write.
Naravno podrazumevalo bi se da je mcu izolovan od ostatka elektronike preko redne diode i da ima dovoljan kondenzator na svom Vcc koji bi obezbedio 1-2sekunde vremena dok ovaj upise trenutnu vrednost brojaca u eeprom. Na ovaj nacin bi u toku rada sav upis bio u RAMu, a eeprom write bi bio samo u momentu gasenja uredjaja sto bi znacilo da sa 1 mem lokacijom bi moglo prakticno da se dobije 20.000gasenja uredjaja dok se ne potrosi ta lokacija. Sa 2 gasenja dnevno to je nekih 27godina. Naravno kome treba vise uvek moze da primeni upis na xx lokacija cirkularno. Ovo opisano trazi 1 diodu, 1elko i 1 input pin za monitoring napona pre diode.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
(08-10-2022, 05:53 PM)ddanijel Wrote: Ovo opisano trazi 1 diodu, 1elko i 1 input pin za monitoring napona pre diode.

... I dodatan externi EEPROM!

Ovde imamo STM32F103 koji ima Flash sa "bankama", ne moze da se upisuje bajt po bajt, mora ceo blok da se upise (mislim da je 1KB) i onda tu pada logika "cirkulacije" memoriskih lokacija.
Ako si replicirao na ovo sto si ubacio u quote ne vidim cemu externi eeprom ? Upis ce ici samo kod nestanka napajanja, znaci 1 upis kod gasenja i to je to, 1-2x dnevno i cemu externi eeprom pojasni?
To opisano i jeste upravo opcija da se upisuje uvek na istu lokaciju, da ne mora cirkularni wear leveling.
Kad smo kod cirkularnog upisa i mem.wear levelinga cak i ako mora ceo blok da se upise, a stoji neiskorisceno dovoljno prostora i dalje moze cirkularno,naravno odabere se da susedna lokacija bude u sledecem bloku i opet sve to radi posao ako se ima dovoljno prostora u flashu bez da se komplikuje i dodaje dodatna komponenta.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
E, ne pojašnjavam vise nista!!!
.


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)