Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DC/DC za napajanje RF daljinskog
#1
Vjerovatno je već bilo riječi o ovome, ali ne nadjoh...

Treba mi napajanje tj. dc/dc za jedan RF daljinski, koji će se napajati sa 3xAA obicnim alkalnim baterijama, i davati 3,3V izl. napona, i do 50mA.

Nakon slanja, MCU i RF cip idu u sleep, i ne vuku zajedno vise od par uA, samo je bila koristena CR2032 baterija, koja nije adekvatno rjesenje, i sada se trazi povecanje autonomije...

Naravno, potrebno da što manje troši u standby stanju, a kada se pritisne taster i radi komunikaciju, povlači oko 30mA, na manje od sekunde.

Sigurno su mnogi već raditi tako nešto, za IoT i sl. namjene, pa ako ima neko da preporuči već provjereno rješenje, biću mu zahvalan.
Reply
#2
Ja bih ti preporučio MCP1700 LDO regulatore, pošto imaju veoma malu mirnu struju, red veličine 1.6uA:
https://ww1.microchip.com/downloads/en/D...01826E.pdf

Obrati pažnju da je maksimalni ulazni napon 6V DC, tako da je 3xAA opcija koja odgovara.
Reply
#3
(02-15-2021, 09:52 PM)npejcic Wrote: Ja bih ti preporučio MCP1700 LDO regulatore, pošto imaju veoma malu mirnu struju, red veličine 1.6uA:
https://ww1.microchip.com/downloads/en/D...01826E.pdf

Obrati pažnju da je maksimalni ulazni napon 6V DC, tako da je 3xAA opcija koja odgovara.

Da ovaj je odlican a ako mu treba za visi napon (2.7V-13.2V) a skoro istih karakteristika onda moze i MCP1702. Ja koristim taj u nekim projektima.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/De...22008E.pdf
Reply
#4
Mislim da je bolje rešenje neki integralac koji ima enable pin,
kada sve ide u spavanje neka ide i on. Recimo TPS783. Iq mu
je 500nA, a kada je isključen struja pada na manje od 100 nA.
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps783...3422984193
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#5
Zahvaljujem svima na preporukama.

Narucio sam veceras po 5 kom. svakog od ova 3 preporucena, pa ce vidimo... kad proradi ono cudo od mikroAmpermetra, vidjecemo se sta se nabolje ponasa....

Zanimljivo je i da u Mouser-u stoji u njihovim karakteristikama, na sjatu, da je:

MCP1700 : Quiescent Current:4uA, a u Data sh. stoji 1.6uA
MCP1702 : Quiescent Current:5uA, a Data sh. kaze 2uA

Hocu samo reci, da sam isao traziti na sajtu po navedenim kk, sigurno bih ih preskocio, jer bi mi ovih 4 ili 5uA djelovalo previse.
Sreca, pa upitah za savjet! Hvala jos jednom, momci! Smile
Reply
#6
Pogledaj i MCP1811, 150mA Ultra Low Quiescent Current: 250 nA
Reply
#7
ne mogu da editujem, proslo vreme. U stvari prvi izbor po quiescent current bi bio: MCP1810
Reply
#8
(02-16-2021, 09:47 AM)branko tod Wrote: Mislim da je bolje rešenje neki integralac koji ima enable pin,
kada sve ide u spavanje neka ide i on. Recimo TPS783. Iq mu
je 500nA, a kada je isključen struja pada na manje od 100 nA.
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps783...3422984193

Ovo sa enable je ok ako postoji NESTO sto ce aktivirati taj enable po potrebi, za ovu namenu ne vidim da bi bilo upotrebljivo.
Vecina daljinaca sa plivajucim kodom zahteva konstantno napajanje zbog drzanja stanja internih brojaca tako da ne odgovara opcija ako dodje do totalnog prekida napajanja .
Koristim pomenuti mcp1700 i Quiescent Current im je oko 3uA , zavisi malo i od ulaznog napona. Isto ono sto je dobro kod njih je minimalni pad napona tako da vec sa ulaznim 3.4v je dovoljno za stabilnih 3.3v izlaza pri 100mA.
Ako se koristi 3xAA kao izvor treba zanemariti ovih 3uA jer to na mesecnom nivou ce potrositi oko 2.2mAh tj na godisnjem nivou 26mAh sto je totalno zanemarivo ako se montiraju iole normalne alkalne bat koje u proseku imaju u tom AA pakovanju oko 2500mAh .
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
#9
ddanijel, čovek je napisao: "Nakon slanja, MCU i RF cip idu u sleep,"
Po mojoj logici to znači da MCU ide na spavanje i pri tom pošalje i RF
u nesvest pa što ne bi udavio i stabilizator istom naredbom.
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#10
Da upadnem sa jednim "glupim pitanjem". Ako se stabilizator ugasi nakon što MCU odradi svoje na koji način da ga se probudi? MCU više nema napajanje jer je stabilizator isključen. Kako pritiščući tipku na daljinskom natjerati da stabilizator proradi, nakon toga MCU obavi svoje i opet isključi stabilizator.
Jedini način koji mi pada na pamet je da se koristi nekakvo dvopolno tipkalo(ako takvo postoji), jedan pol je za naredbu koju MCU treba izvršiti,a drugi da spoji napon baterije sa enable pinom na stabilizatoru. Sve dok je tipkalo pritisnuto stabilizator i MCU su aktivni, čim se tipkalo otpusti sve ode u sleep mod.
Reply
#11
Samo što sleep i enable nisu isto... Smile
Jedina opcija je da postoji nešto poput SR leča koji može preko daljinca da se setuje, koji će držati enable aktivan, a kad MCU krene na spavanje on da uradi reset leča, onemogući i napajanje, ali mi to uopšte ne zvuči praktično. A sva ta muka zbog 1-2 uA... Da je u pitanju RF harvesting to bi imalo smisla, ovako, sa 3xAA baterijama to će u sleep da radi godinama. Smile
Reply
#12
Ako bi se koristio taster sa jos jednim kontaktom koji bi aktivirao i regulator napona (na enable) cemu onda trazenje regulatora sa malom potrosnjom kada bi onda preko tog kontakta moglo da se dovodi napajanje sa baterije i u tom slucaju stabilizator i njegova potrosnja apsolutno ne bi imali nikakve veze i tu bi mogao i ams1117-3.3 koji trosi par mA jer bi njegovih par mA bili nebitni u tom trenutku dok daljinac salje RF i trosi par desetina mA ? Kada se otpusti taster prekine se kolo napajanja sa baterije i potrosnja je NULA !
Objasnio sam da svaki iole krsten daljinac sa "plivajucim" kodom zbog brojaca i sinhronizacije trazi stalno napajanje i tu pada u vodu bilo kakva opcija gasenja napajanja. Znaci da pojasnim, to sto je mcu+rf u sleep-u ne znaci da im mozemo ukinuti napajanje.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
#13
Danijel je u pravu. Hajmo jednu ovakvu matematiku, jer iako je @ognjan odavno dobio svoj odgovor, tema zaslužuje još malo elaboracije Smile

2850mAh baterija, koliko je prosek za kvalitetne alkalne baterije u verziji AA (LR6). U to nije uračunato samopražnjenje od 0.3%/mesec dana.
Potrošnju u stanju mirovanja aproksimiraću na 5uA, ako bateriju svedemo na uAh to je onda 2,000,000.00uAh. Trajanje te baterije
iznosi 2,000,000.00uAh / 5uA = 400,000.00 h odnosno više od 45 godina ako se ne pritiska taster nikada.

Za pritisak tastera ako sada odredimo da je povremen na svakh 1sek na sat vremena... i tako periodično računica je da će baterije trajati
više od 10 godina. U matematiku uključeno samopražnjenje baterije od 0.3%/mesečno.

Slika u prilogu.  


Reply
#14
Ovo je otkucano pre tri sata ali nije poslato. Malopre sam pisao tekst i pozivao
se na ovo, kad ono nema ovog teksta pa sam ga obrisao Namerno nisam hteo
da uvedem samopražnjenje da bih naglasio bezpredmetnost bitke oko 1uA.
U svakom slučaju ovakve diskusije pojasne stvari i otvore vidike ...

Pisano pre 3 sata:

Možda ste u pravu, a možda niste. Ja sam shvatio Ognjena kako sam shvatio,
možda bi bilo najbolje da nam on razreši dilemu kako to tačno radi. Ako se to
aktivira ručno, daš enable na stabilizator i sve proradi, a procesor prihvati tu
komandu dok sve ne odradi. A cela priča priča može da se odradi i sa nekim
stabilizatorom koji vuče 10uA. Naime, ako baterija ima 2A/h na duge staze, sa
potrošnjom od 10uA trajaće samo 22 godine. Normalno da je bolja opcija ići
na 100nA, jer onda ne bi niko ni doževo da zameni baterije za 2000 godina.
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#15
(02-18-2021, 01:41 PM)branko tod Wrote: Možda ste u pravu, a možda niste. Ja sam shvatio Ognjena kako sam shvatio,
možda bi bilo najbolje da nam on razreši dilemu kako to tačno radi.

Evo krivca.... Proteklih 7 dana smo razvlačili nekakvu računarsku mrežu i radili još gomilu stvari u novoj firmi, pa nisam pratio forum uopšte i evo sad tek vidjeh gdje je rasprava otišla... Smile


Dakle, za taj daljinski o kojem je riječ, ne bi došlo u obzir gašenje tj. resetovanje mcu, jer on u startu odrađuje gomilu nekih stvari i treba mu vise od 5-6 sek. da se probudi i postane spreman za rad.

Kvaka je u tome što to nije moj projekat, pa ne želim da nešto mijenjam, nego samo privremeno moram da ga "pokrpim" da radi dok ne razvijem novi tip daljinskig, koji je u planu i koji treba da ja radim od početka.


Priča oko tog daljinskog je pomalo čudna, da ne kažem bizarna, ali možda nekom bude i poučna. Čitav su projekat uradio tim od 4 inženjera u Austriji, radeći u jednoj velikoj firmi. Radi se u suštini o više verzija kuka za dizanje tereta, i to od 5 do 30 tona, koje imaju svoju bateriju. Tu su elektronike u samima kukama, za upravljanje motorom, elektronike u baterijama, punjači i na kraju famozni daljinski, koji radi uparivanje sa kukom, otvaranje, zatvaranje, razni statusi itd. Sve je to prošlo kojekakve testove i certifikacije, a sav C kod je pisan u skladu sa MISRA standardom.

Sve bi bilo divno da nije jednog sitnog problema - daljinski se nekako zaglupljuju i niko ne zna gdje, ni kako, ni zašto... Izgleda da je borba sa tim problemima trajala i trajala, dok na kraju glavnom gazdi nije prekipjelo i svi su dobili otkaz.
Nekakvom čudnom igrom sudbine, kod njih je bio jedan kolega, po sasvim drugom poslu, pa je sve završilo na kraju kod mene na stolu, u Banjaluci.

Prvi pogled na šemu i primjetim nelogičnu stvar - između Atmel-a i eRIC modula (njega koriste za rf, i sve to radi na 3V bateriju CR3032), na Rx i Tx linijama se nalaze otpornici od 10k. Nikad ne vidjeh za svojih 35 godina iskustva sa elektronikom 10k na Rx i Tx !?
Pogledam dokumentaciju od eRIC modula, kad i tamo stoje otpornici od 10k na Rx i Tx, ali uz napomenu da ne moraju ići otpornici uopšte i da su stavljeni kao zaštitna mjera, za slučaj pogrešnog konfigurisanja itd.

Naravno da ne moraju ići otpornici, i zašto bi (?), sve radi na istom naponu, ali ljudi su se slijepo držali onoga što stoji na šemi u Data sheet-u, i nisu to uopšte dirali ni preispitivali. Osim toga, kada uspostavljaju komunikaciju Atmel-eRIC, koja ide slično AT komandama, koriste razne brzine i čekaju da eRIC modul odgovori, da nastave na toj brzini daljnji rad. Pri tom eRIC primi raznog smeća, u kombinaciji sa ovim otpornicima, pa se zaglupi i ne odgovara više, a Atmel pokušava neprekidno... i sve je otislo u 3 lijepe...

Stavim za probu 1k umjesto 10k, i sve proradi najnormalnije! Nema više zaglupljivanja, nam drugih ozbiljnih problema... sve radi već par mjeseci!

Dakle, ne vjerovati nikakvim papirima, nego uključiti mozak i logiku. Možda su ljudi dobri programeri, ipak, da svi dobiju otkaz zbog 2 otpornika, prosto mi je nevjerovatno. Izgleda da danas sve tako funkcioniše. Većina se ne upušta u suštinu, samo se uzima ono što je neko već uradio ili nacrtao, i na tome se zida dalje... ako je temelj dobar, biće ok, ako nije, srušiće se sve... i idemo dalje. Sad

Podsjetilo me to i na onu priču koju je nekad podijelio Macola, sa 2cm pogrešno isprojektovane pločice, zbog čeka je sve propalo, pa eto, podijelih sa vama i ovu.
Reply
#16
Kod prenosnih uredjaja zna da bude podosta komplikacije sa napajanjem ...
Vama je jos i lako, na jednom uredjaju koji radim a koji su drugi projektovali imam 7 regulatora u startu na PCB velicine kutije sibica za neki prenosni uredjaj + dodatni USB charger IC + battery protection IC za LiIon, preko I2C se "domundjavaju" ... : (
Tolika je guzva samo oko tog napajanja da su morali da stave I2C expander ali ne za standardne linije nego za interupt linije od I2C periferija pa onda master MCU procita sta je ovaj hteo da tako hitno "saopsti", pa u expanderu citaju druge javljenje interapte i opet citaju pa ciste flagove, dakle kompletna ludnica samo u digitalnom domenu a u analognom tek nisam ni zalazio jer je toliko sitno i BGA kucista da nemam sta tu ni da trazim ... : (

Koriste, BQ24259, BQ28Z610, TLV707xx x3kom za razlicite napone, TLV62569 x4kom za 0.9V do 3.3V napone, STM6519 za reset i ON/OFF dugme ...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)