Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arylic streamer (i preamp i svašta nešto)
#1
Ne znam da li imamo thread na vorumu o strimerima i da li sam ispravno turio ovo u Digitaliju. Ako ima bolje mesto , slobodno neka admin prebaci tamo.
Već odavno tražim pravi stimer (ne komp koji se bootuje i loaduje softwerom i prikačinje na DAC edabi svirio -npr Rpi sa Volumio, Thin Client sa Daphilom i slične Frankenštajne)
Znači strimer koji uključiš u struju i on strimuje  muziku bez  da montiraš operativne sisteme , aplikacije i slično.

Do sada sam se igrao sa Roku Soundbridge i Apple AirPort Expressom. Oba su odlični mali strimeri ( jesam li napomenuo da sam sad u minimalističkoj fazi pa je jedan od uslova postavljenih pred strimer i to da bude minijaturnih dimenzija?) koji podržavaju UPnP odnosno AirPlay protokole i samim tim reprodukciju sa lokalnog servera ili internet radio stanice. Oba imaju digitalni izlaz pa je karakter zvuka prilično odredjen eksternim DACom (ako ga priključite, tj izvoljevate i tražite viši kvalitet od ponudjenog).

Iako sam sa oba bio zadovoljan, ne bih ih proglasio baš vrhom HiFija ali svakako vrhom konvenient puštanja muzike.
Dok jabuka odmah iskomunicira sa iTunesom  i prihvata sve sa njega, za Roku treba  UPnP plugin i onda sa svoje omiljene aplikacije (Foobar, AIMP, šta god je vama zgodno) šaljete muziku na strimer. Muzika je na nekom vašem muzičkom serveru ne nužno na kompu sa kog puštate muziku, pa ne nužno ni na istoj mreži. Puštao sam i moju muziku na drugoj WAN lokaciji kao da je na istom LANu.

Ali vremena se menjaju pa se pojavljuju novi formati (DSD) a bogami i novi načini slušanja muzike (striming servisi. Ništa hardovi, NASi, sve je na NETu i on demand vam je dostupno . Samo treba da  se plati)
U medjuvremenu sam exsperimentisao i sa klasičnim mini PCem sa prikačenim USB DACom (JLSounds) i to radi posao za DSD i ostalu muziku sa vaše mreže , a i TIDAL lepo svira, ali mi nekako ne prija pomisao da i5 PC koristim samo da stream pošalje sa diska ili NETa na USB DAC. Bilo mi je to malo preterano rasipanje resursa. Mora da postoji prostije rešenje za strimovanje. Huh


Odlučujem se da tražim mali, kvalitetan uredjaj koji ću kontrolisati tablet računarom (mobilnim telefonom) a koji će podržavati striming servise (TIDAL, Spotify, Qobuz i druge ) i reprodukovati muziku sa harda odnosno preko LAN NASa.
 
Odlučujem se za ARYLIC i to njihov model S10. Sve što mi treba i još i više od toga.

Minijaturnih dimenzija (veličine pakle cigara) , ima svoj daljinski sa regulacijom glasnoće i klasičnim  Play, Pause, Next, Previous tasterima, podržava BlueTooth, AirPlay, UPnP, DLNA, striming servise, Line In , Line Out . Aplikacija podržava multiroom pristup  gde se više Arylic streamera rasporedi po stanu a muzika sinhronizovano reprodukuje na svima ( ili nezavisno posebna muzika na svakom).
113
Ovo je mnogo više od onoga što sam tražio. U suštini preamp, sa svim digitalnim i stream ulazima i multi room podrškom. Čak i analogni ulaz.
  I to za smešne pare.

To Be Continued
Reply
#2
Dešava se:

Dec 9, 2020
#10
Hi everyone,

I'd like to share my experience with the S10:

I had device issues from the very start. I had stereo sound issues which turned out to be due to the application. A complete remove and re-install helped resolve this. But I also had major hissing and noise on both the speakers, but more prominently on the right channel. I ruled out other system components by actual testing other devices; it was the S10.
I then went though a very painful troubleshooting process with the manufacturer's customer service that took weeks. I was finally advised to get it replaced.
However, since I bought it on Amazon (Canada) they would refund me $99 CAD (the original price I payed). But the price of the device is now $119 CAD on Amazon. So technically, a one-on-one replacement is not possible.
After much discussion with Amazon's customer support, they offered me a $20 discount on my next purchase, but only for a product sold and fulfilled by Amazon, but not other sellers. And surprise, surprise, Arylic is NOT sold by Amazon but rather the manufacturer.

In any case, I'm afraid that the next S10 I buy will have the same noise/interference/hissing issues, so I'm not sure I'll be making that purchase again. And their tech support didn't give me any hope that in case of more issues, they would be able to adequately help.
I guess, my search for a reasonably priced streamer that supports similar services like the S10 continues; that said, recommendations are welcome.

I just wanted to share my experience with the hi-fi / audiophile community. I'm sure that others haven't had similar issues, and are happy with their purchase, but I didn't have any luck.

Cheers!
Reply
#3
Ne vidim svrhu citiranja ovog posta. Partikularni slučaj koji pokazuje da Arylic daje refund za neispravan uredjaj. 77 Ali Amazon zezne stvar. 111

Mislim da nema uredjaja koji se ne kvari, a pitanje je koliko će se proizvodjača  , pogotovu u ovom cenovnom razredu, potruditi da samo odgovori na zamerku, a kamoli da full refund. Uz diskutabilno dijagnostikovanje uzroka problema.

Na kraju pun je internet nezadovoljnih mušterija veoma skupih i brendiranih uredjaja ( i van HiFe) koji nisu mogli da  dobiju kompenzaciju za kvar na svojim  uredjajima.Bilo kako bilo, da ja iznesem svoja iskustva sa Arylicom. Ovde neću pominjati sve detalje ali bili su vrlo ljubazni i voljni da smanje cenu transporta i nakon što je AliExpress  pooštrio uslove slanja. (NPR slanje FedExom bez naplate. Vrlo poslovno)Uredjaj stiže u lepoj kutiji (nisu cicijašili) sa uputstvom, kablićima, punjačem i daljinskim upravljačem koji je iznenadjujuće kvalitetan.Nije kao oni bedni generički remote kontroleri koji  se dobijaju čak i uz neke haj end uredjaje (kako ih nije sramota?).

Daljinski je mali, ergonomski zaobljen da lepo leži na dlanu, gornja površina prefarbana onom bojom koja daje somotski osećaj na dodir. Zjeee

Sam S10 je mala kutija, ko pakla cigareta, za čudo metalna, deluje dosta kvalitetno. Na gornjem poklopcu izgraviran logo Arylica. Spreda IR prozorče, jedva uočljivo, stopljeno sa prednjom stranom, i 4 LEDiode za indikaciju režima rada.

Otpozadi: USB C za napajanje, 3,5mm buksne za Line IN i Line OUT, USB A za flešku ili eksterni hard disk, LAN priključak i taster za reset (ili paljenje/gašenje ako ne kupite daljinski upravljač).

 Priključivanje je proteklo lako , možda zato što sam kao netipični Srbin , prvo pročitao navodilo za uporabo  pa onda priključio, a ne prvo priključio pa onda gledao u uputstvo da vidim gde sam zahebao stvar.

Prvo stavite S10 UTPom na ruter gde vam je i mobilni priključen, podesite password vaše mreže, a onda ga isključite sa wired LANa i stavite na WiFi.  Startujete aplikaciju (4Stream) i igranka može da počne. 113 

Ako ga priključite na napajanje na PC umesto u zid, onda S10 može da radi kao DAC. (Znači prva funkcija ove skalamerije je USB DAC Decoding Up to 24bit/192kHz)Onda može na neke aktivne zvuje i ...eto minimalističkog sistema.Od protokola podržava UPnP, DLNA, BT 5.0 i AirPlay, Qplay, Spotify connect. Kažu da podržava i Tidal Connect, ja nisam uspeo da ga aktiviram.

Od formata podržava FLAC/MP3/AAC/AAC+/ALAC/APE/WAV

Od servisa ima podršku za Qobuz, Deezer, Tidal, Spotify,  Napster, QQ music, InternetRadio, TuneIn, iheartradio, Amazon Music. Nema podršku za Primephonic (za sada) pa sam ga koristio preko BlueTootha i bio prijatno iznenadjen kvalitetom zvuka ( do tada sam bio skeptičan prema BT konekciji za HiFi).Aplikacija koja kontroliše S10 (4Stream) ima verzije za Android i iOS. Na Windowsu nema aplikacije. Tidal sekcija aplikacije nema baš sve funkcije koje ima Android Tidal ali sasvim dovoljno za upravljanje radom strimera. Jeste malo trebalo vremena da se naviknem na drugačiji UI i prevaziđem nedostatak nekih opcija ali nije bilo strašno. U jednom trenutku mi je prilikom upgradeta aplikacije prestala podrška za Tidal pa sam morao da potražim alternative za 4Stream. (mconnect i BubbleUPnP su uspele da upravljaju sa S10).Uglavnom upravljanje se svodi na to da na mobilnom pustite Tidal, konektujete se na Arylic i startujete album, svoju plej listu ili neki Tidalov predlog. Nakon toga možete i da isključite aplikaciju i predjete na upravljanje daljinskim. Pojačavate, stišavate, idete pesmu unapred, unazad, ... malo li je?

Ako koristite mobilni i 4Stream onda vam se na ekranu pojavljuje omot albuma koji se trenutno svira. Čak i mali spektrum analajzer trenutno svirane muzike. Smile

Ako imate više Arylic uredjaja (kao što sam ja kasnije imao), na ekranu aplikacije se pojavljuju svi klijenti (rendereri) i možete da izaberete sinhronizovano puštanje muzike. Ista muzika na svim rendererima  u istom trenutku. Zgodno za multi room konfiguraciju (parti mod, žurka...). Naravno može i svaki renderer da pušta nezavisno svoju muziku. (Svaki član porodice u svojoj sobi sluša svoje)Na ekranu aplikacije se vide svi klijenti. Zgodno je da svaki može da se "krsti" po na primer lokaciji gde se nalazi.

Rekoh već da sam isprobao i BT vezu i bio veoma prijatno iznenadjen. Čak mi se čini da je Primephonic i to preko BTa kvalitetniji od Tidala preko streama.

Isprobao sam i AirPlay protokol. Na visini zadatka, iPod ga je odmah otkrio, povezao i svira sasvim zadovoljavajuće.


Dosada evidentirane funkcije:
1 (prethodno pomenuti ) USB DAC mod rada

2 BlueTooth plejer
3 AirPlay plejer
4 Streamer Service klijent ( Podržava skoro sve striming servise)
5 Plejer muzike sa lokalnog servera (NASa, Harda)
6 Plejer USB priključene memorije
7  Line  preamp
Malo li je na ovu skupoću? Big Grin


Sad malo o kvalitetu uredjaja, aplikacije i overall utisku (umetničkom dojmu)

O hardveru sam već pisao pa da samo sumiram: Iznenadjujući kvalitet izrade samog uredjaja, daljinskog upravljača i samog pakovanja za ovaj cenovni razred.

Softver, tj aplikacija koja upravlja radom je 4Stream, besplatna za kupce uredjaja. Postoje verzije za Android i iOS, ali ne i za Windows. Jeste da ima malo manje opcija nego Tidal na Androidu, malo je nespretnije upravljanje ali se naviknete posle nekog vremena.

U početku je bilo nekih zamerki na rad aplikacije.

Npr povremeno se čuje neki skweekav ton, vrlo piskav, skoro opasan po tweetere. Nakon upgradea softvera više se ne javlja.

Takodje, ako se sluša stream sa Tidala i pauzira na duže vreme (pola sata, par sati) pa nastavi dalje pesma koja je pauzirana, otsviraće jedno dvadesetak sekundi  te pesme i preći na sledeću pesmu. Ali to je verovatno feature a ne issue. Toliko je baferovano do pritiska na Pause i kad iscuri ide na sledeću pesmu. Ništa strašno.

Ne samo da imam zamerke imam i pohvale. Kad pritisnete Next, trenutna pesma se sa fadderom preliva u sledeću pesmu. Nema pucketavog prekida i početka nove pesme. Big Grin


Arylic nisam   testirao na A sistemu  ali na B sistemu sam više nego zadovoljan. Prvo sam ga priključio na DENON risiver a kasnije na IcePower. Na Denonu sam držao  volume na 50 od 60 mogućih i kontrolisao jačinu Arylicom. Na icePoweru (koji je 250W snagaš) je kontrola jačine radjena daljinskim sa Arylica. Začudo volume je bio izmedju 75% i 95% i to na IcePoweru nikada nije prešlo sobnu jačinu slušanja. Malo razočaravajuće za pojačalo od 250W. Huh   Obično nisam mogao na 50% da pojačam druge preampe kada su kontrolisali IcePower a da se stan ne zatrese. Izlazni napon Arylica je 1V a izgleda da pojačala više vole malo veći , bar 2V.  već sam razmišljao o nekom preampu ili gain boosteru za Arylic i IcePower.


Što se samog kvaliteta zvuka tiče , to kao opisnu kategoriju, ne znam koliko ću dobro a i tačno da dočaram. Uglavnom ja sam zadovoljan, zvuk je čist, stereo separacija iznenadjujuće dobra, ima i dubinu i visinu, instrumenti se dosta verno  čuju.Glavna prednost ovakvog uredjaja je da pruža neverovatan komfor puštanja muzike. I to muzike koju nemate. Ništa medijumi, CDi, pa čak ni flaci kupeni sa raznih torenata pa skladišteni na NASove i hardove. Odete na neki od strimer servisa, izaberete šta hoćete da slušate i ... voila, muzika je tu.

Još jedna prednost. kad završite slušanje Tidal vam sam preporuči sličnu muziku, isti žanr, vrstu muzike, vremenski period, itd. Na taj način sam saznao za brdo do tada meni nepoznatih izvodjača, opusa kompozitora, muzičkih dela. Dobijete predloge za mixove, plej liste, nova izdanja,....

Muziku slušate po plej listama a ne po izvodjačima i albumima.  Neverovatna fleksibilnost jer organizujete svoje liste po vrsti muzike, vremenskom periodu, žanru, bilo kom kriterijumu a ne po sadržaju CDa.

Kolika je to prednost u odnosu na klasično slušanje govori to da CDe nisam godinama koristio i ozbiljno razmišljam šta ću sa njima. Čak i za CD koji imam, lakše mi da ga pustim sa Tidala nego da ga tražim u kolekciji.

Ove prednosti su vezane za svaki strimer ne samo Arylic ali ima i nekih , samo Arylicu svojstvenih:Cena koja je skoro pa ne nadmašiva. Teško nabaviti ili napraviti išta te fleksibilnosti i kvaliteta zvuka po ovoj ceni.

Arylic je muzički uredjaj. Kupiš, priključiš i radi. To je ono što sada tražim. Nije igračka za učenje programiranja koja mora da se bootuje, loaduje softverom, budži DACima. Ne gadim se ni na to reženje ali sada ispitujem ovu koncepciju. Plug and play.

Namena mu je da stream prebaci sa NETa na pojačalo. Zadatak za koji ne treba ultra jak PC. Pa ni bilo koji drugi komp. Samo uredjaj koji muziku sa NETa šalje u pojačalo. Ako vam treba kvalitetniji zvuk tu je igranka sa DACima. ( kao što se CD plejer  impruvuje externim DACom i ovde može da se malo popravi zvuk DACima)Ali o tom potom.To Be continued
Reply
#4
Kako je S10 više nego uspešno položio test  upotrebljivisti u HiFi sistemu odlučio sam da malo pročačkam i vidim ima li tu štofa za kvalitetniji domet. Ima u Arylic ponudi i modula sa pojačalom ali sam to zamenamrio. Usresredio sam se na DIY module tj pločice za ugradnju u (izgradnju) nekog muzičkog sistema.
S10 sam isprva izabrao umesto DIY rešenja jer je bio skutijan, oformljen proizvod a ja bio u nekoj fazi da mi se smučilo skutijavanje ( nemam baš talenta za šloseraj, a ni alata) i hteo sam gotov proizvod koji može da se odmah upotrebi a ne skutijava mesecima.
Sad je došlo vreme da probam i DIY rešenje. Još nisam načisto šta hoću da napravim ali mi je neka ideja da oformim All In One sistem. Tu se još uvek dvoumim da li će biti muzička kutija sa zvučnicima u sebi (ala Devialeth Phantom) ,  ili Integrisano pojačalo sa DACom i strimerom (ala Unity Atom, Bluesound) ili nešto treće .

Nabavljam Arylic Up2Stream PRO. Sa dodatnim I2S DACom. (Iz Arylica su savetovali da se uzme DAC i da se sa DACom mnogo bolje čuje   Huh   )

Ima sem DACa još modula u ponudi ali mislim da mi nisu baš neophodni za početak odnosno mogu sam da ih našvajsujem ovde (SPDIF / Toslink Out, External keyboard, IR receiver extender, ... )
[Image: image.jpg]
[Image: image.jpg]
Dakle šta sam dobio?
1. Dac pločicu sa I2S ulazom iSabre9023 čipom. Pokazalo se da su iz Arylica itekako bili u pravu kad su tvrdili da je bolji zvuk sa DACom u odnosu na originalni analogni izlaz. 127 Sledi eksperimentisanje sa drugim DACima. Kako I2S tako i SPDIF ako našvajsujem SPDIF izlaz.

2. Up2Stream modul koji je vrlo sličan S10 preampu(strimeru) malo unapredjen nekim funkcijama.   U suštini to je Arylicova implementacija i zamisao univerzalnog preampa, strimera, DACa zasnovanog na Link Play Wireles Smart Audio Modulu A31!!!  To je srce ovog a i mnogih drugih WiFi strimera. Alexa, Fosa, EBV i verovatno mnogih drugih lifestyle muzičkih uredjaja. (Aplikacija Müzo Player predvidjena za Link Play savršeno radi i sa Arylicom)

Up2Stream ima analogni ulaz i izlaz. USB A za externu flešku ili HDD. IR senzor za daljinski, LEDiode za indikaciju moda rada, LAN priključak i BlueTooth modul sa antenom. Ima pinove na koje se povezuje eksterni I2S DAC ili pojačalo(?!). BTW da li neko od vorumaša ima iskustva sa digitalnim pojačalima sa I2S ulazom?  Ovo je vrlo interesantno, jer može da se izbaci DAC iz konfiguracije.
Na sebi ima , kao pigyback, nakačen LinkPlay modul koji preuzima funkciju WiFi konektora (WiFi antenica je tu prikačena) i protokol providera za AirPlay, DLNA, UPnP.
[Image: 321-110_HR_0.default.jpg?resizeid=106&re...sizew=1200]
Prvo testiranje je bilo samo Up2Stream bez DACa u postojećoj konfiguraciji sa već operativnim S10.
 Aplikacija prepoznaje i novi renderer i u meniju prikazuje i njega uz S10 kada se bira izbor muzike. Muzika može nezavisno na svakom rendereru da svira ili na oba renderera ista muzika sinhronizovano. Izuzetno korisno za multiroom i parti mod slušanja.

Pre drugog testiranja koje je podrazumevalo slušanje preko (njihovog) DACa, sam uradio inicijalno skutijavanje.
Ništa fensi tek da se pouzdano priključi i da što manje mesta zauzima.
Kutiče od pregorelog 4 portnog switcha. Čak je i ono preveliko. Strimer povučen napred da se LED i IR sensor približe prednjoj strani. IR je napasovan na postojeće otvore ali  mora da se izbuše rupe za LED koji indiciraju vrstu veze (BT, WiFi, lokal USB,...) DAC ide do kraja nazad da se lako priključe činčevi.
[Image: DSC_0039.thumb.jpg.387a3a769b658d437a42659ced8c1d72.jpg]
Kad se stavi neka nalepnica preko prednje ploče da maskira nepotrebne rupe i ispiše legenda iznad LEDova biće to pristojno dok se ne odlučim šta ću sa njim. Ugradnja u neko pojačalo  ili standalone strimer.
[Image: DSC_0041.thumb.jpg.b681a2633d37edf6160f85193199b502.jpg]

Možda se stisne u kutiju od IcePowera (ovo ispod) ako odlučim da napravim takvu konfiguraciju.(All in One). Za sada će da boravi u ovo kutiče i da se testira u raznim konfiguracijama.

Prvi utisak je WOW. 13 Neverovatna razlika nabolje u odnosu na klot S10.
-Pre svega jačina. Izgleda da S10 sa svojih 1V izlaza ne može adekvatno da pokrene IcePowera. Nisam gledao datašit Sabre9023 čipa a nisam ni merio ali izgleda da je izlaz DACa jači od S10. Sada kad se slajder za jačinu postavi na 75% pojačanja, soba se već trese. Ranije , sa S10, ni na 95% nije prelazilo sobnu jačinu slučanja.
-Sledeće dinamika. Da li je samo gain doveo do toga ili je i swing veći na DACu ali je "živina" neuporedivo bolja kod DACa.
-Da li kao posledica prethodna dva ali i vernost, prisutnost detalja i timber su značajno bolji.
Zvuk je moćan, autoritativan, pun dinamike, detalja, finesa.

Trenutno uživam u slušanju ove konfiguracije (Arylic Up2Stream, ----Sabre DAC -----IcePower -------Tannoy)
Kad se izdušim će krene dalje eksperimentisanje. Drugi DACi npr.
Reply
#5
Hvala za predstavljanje mogućeg rešenja, što se strimera tiče. Izgleda vrlo ostvarivo i bez previše nauke može dati zadovoljavajuć kvalitet, a možda i više od toga.
Reply
#6
(02-16-2021, 06:22 PM)Leonardo Wrote: Hvala za predstavljanje mogućeg rešenja, što se strimera tiče. Izgleda vrlo ostvarivo i bez previše nauke može dati zadovoljavajuć kvalitet, a možda i više od toga.

Ne bih se ja maltretirao da pišem ovolike hvalospeve da je ovo tek "zadovoljavajućeg kvaliteta".
To je mnogo više od zadovoljavajućeg.
Linkplay moduli se nalaze i u "ozbiljnim" mašinama.
Npr Nuprime Omnia WR-1 (380€ strimer ), a neki LinkPlay modul je i u Nuprime Omnia A-300 (1500€ AlInOne  Strimer Amp) i mnogim druigim.
Ja samo ne izdržah da ne podelim sa vorumom pa ko voli nek izvoli. Neće se pokajati.
Reply
#7
Vidi, ne umanjujem verodostojnost i istinitost tvog iskustva. Po pravilu uzdržano i sa umerenim očekivanjima pristupam nekoj novotariji.
Nisam zaljubljive prirode pa je manja mogućnost da se zbog prevelikih očekivanja eventualno razočaram.
Kada budem u prilici da steknem lično iskustvo sa ovim modulima i strimerom, možda budem očaran i jednako zadovoljan kao ti.
Tebi veliko Hvala što nesebično deliš nove informacije i dragoceno iskustvo. Nastavi ako ima nešto novo da nam preneseš u ovoj kategoriji. Оbradovaćeš nas.
Reply
#8
Ne bre druže, nisam ni mislio da si maliciozan prema mom pisanju. 132
Ni ja nisam Hepo kockica da se palim na svaku skalameriju koju vidim.
Do sada sam samo za IcePower bio oduševljen odnosom Bang for Bucks i to ovde opisao. Nažalost, ko da su me čitali prodavci, cena ripi 60% gore. 19
Ovo je drugi uredjaj koji bi mogao da zasluži ocenu "neverovatni price /performance indeks".
Voleo bih da još neko od članova iisproba ovo i znese svoje utiske.
Reply
#9
Smile 
132
Reply
#10
Obzirom da je Arylic Up2Stream PRO na radaru već neko vreme pomno ću pratiti dalje a morebit i u goste svratim Smile
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#11
Dobrodošao. 73

Ponesi neki drveni Ex Yu instrumenat koji ti je višakBig Grin
Reply
#12
Kiša! Angry Ladno, ne može se napolje.
Po ovakvom odvratnom vremenu samo dve stvari mogu da se rade, a karte mi se ne igraju. Pa uzeh malo da se bavim šloserajem.
Umesto da onu ružnu kutiju bušim , pravim otvore za IR i LEDovke, sve prepakujem u jedno drugačije kućište. Aluminijumsko, elipsasto (hajEnd hebo te). Ima spreda prozor koji propušta svetlost.


Ko IT vanzemaljac. Big Grin
Može i uspravno da stoji.


Me gusta. Vaistinu


PS  Ovo ispod je IcePower. Bar su oba sad aluminijumska.
Reply
#13
Objavih na Temi Upravo stiglo post o novoj nabavci ali želim da ga ponovim i ovde da se ne bi zagubio jer se ispostavlja da je priča postala zanimljiva, a nekako je povezana sa Arylicom.

Quote:Pristigla nova skalamerija
WiFi , blutut, Airplay, linein zvucnik.
[Image: attachment.php?thumbnail=37487]
[Image: attachment.php?thumbnail=37486]
[Image: attachment.php?thumbnail=37490]
[Image: attachment.php?thumbnail=37489]
[Image: attachment.php?thumbnail=37488]

Dva zvučnika po 15W i dva (visokotonca) po 10W. Ukupno 50W  [Image: confused.gif]
Bije to solidno. Odlicno čak za jedan lifestyle gadget.
Nije da sam ga uzeo što mi treba (ne znam šta ću više sa skalamerije) nego ne odoleh novom WiFi , multiroom, all-round capable izvoru zvuka.
Prvi utisci više nego povoljni. Malo problema oko povezivanja na WiFi.  Opirao se pa sam ga turio prvo na UTP , IpScanom ga našao, otvorio u WebBrowseru njegov IP i podesio i WiFi parametre. 
Aplikacija koja ide uz njega, AudAir, iako u manualu piše da podržava Tidal, nema Tidal opciju u meniju. Aplikacija za onaj moj omiljeni Arylic (4Stream) ga pronalazi i može da streamuje na njega. Čak i Tidal. [Image: zjeee.gif] 
Svi problemi rešeni

Pronalazim još aplikacija koje služe za bežične zvučnike (npr iLive ) a podržavaju i Tidal
Sve aplikacije  su neverovatno slične, skoro identične i neodoljivo sugerišu da su generički pisane, da svi WiFi zvučnici imaju iste WiFi module ili bar isti protokol.

Uglavnom ono što mi se najviše svidja  je mogućnost da se veoma lako napravi multiroom sistem. Lako se konektuju svi WiFi zvučnici na mreži u jedinstvenu aplikaciju, lako sinhronizuju da sviraju simultano istu muziku ( može i različitu doduše) i povrh svega može da se izabere samo levi ili samo desni kanal da se reprodukuje na pojedini zvučnik. Znači sa dva identična WiFi speakera, lako napravi stereo kombinacija. Jednome se šalje L a drugome R signal.Zbogom kablovi.
Reply
#14
Zaintrigiran neverovatnom sličnošću user interfejsa mnogih programa za WiFi zvučnike,  skoro identičnom funkcionalnošću programa, kao i time da su svi programi detektovali oba strimera i bez problema upravljali njima, odlučujem da pročačkam funkcionisanje ovih skalamerija. 
Arylic je baziran na LinkPlay modulu koji je kao ćerka ploča montiran na njihove module. Ovaj WiFi speaker nisam otvarao ali 99% siguram da je i u njemu LinkPlay modul.
Okrećem se LinkPlay wb adresi i nalazim vrlo interesantne podatke.
1. LinkPlay proizvodi WiFi zvučne module za razne primene: Home Audio, Smart Home i smart uredjaje, Automobile i bežične slušalice .

 Moduli su prvenstveno namenjeni za OEM i White label proizvodnju. Što bi se reklo za druge proizvodjače  koji bi kupovali module i ugradjivali u svoje osmišljene zvučnike ( i voice uredjaje. Alexa voice uredjaje) ili naručivali proizvodnju uredjaja sa svojim brandom na sebi.
E sad ono što me fasciniralo je raznovrsnost uredjaja koji koriste LinkPlay module. Toliko da sam se zapitao "Da li ima i drugih proizvodjača ovih modula ili je LinkPlay jedini i svi proizvodjači WiFi zvučnika ugradjuju njegove module?"
Home Audio: Više od stotinu proizvodjača , hiljade raznih modela.
Od najprostijih prenosnih zvučnika

[Image: GoSmart2+by+JBL.jpg?format=500w][Image: FABRIQ+Riff.jpg?format=500w]
preko fensi modela

[Image: 71fRp7nkBTL._AC_SL1500_.jpg]pa do HajEnda koji se već graniči sa umetnošću
[Image: 6257c6bc06ebfd4dabf5c8ef_Pantheoneaudio-...p-800.jpeg]
Pogledajte sajt. Fascinantno


Smart Home i Apliances. Ugradjuju se u sve i svašta. Ogledala, tuševe, lustere, WC šolje !!!!! Big Grin 


[Image: kohler+moxie+2.jpeg?format=500w][Image: Numi2.jpeg?format=500w][Image: Screen+Shot+2019-11-01+at+3.46.42+PM.png?format=300w]


Aplikacija

Ono što LinkPlay nudi je aplikacija za povezivanje i upravljanje modulima. namenjena da svaki OEM proizvodjač customizuje prema svom proizvodu. Većina malo prilagodi deo za konekciju a deo za sviranje muzike je skoro svuda isti.
[Image: iPhone5s-LP.jpg?format=500w]
Na osnovu ove skoro pa identičnosti aplikacija sam i posumnjao da je LinkPlay skoro svuda ugradjen. Možda oni najveći kao  B&o imaju svoje module a možda samo malo doradjenije aplikacije da ne liče na konfekcijske.
Svi ostali imaju generičke aplikacije i standardne module.
I Onyx i Marshal i Belkin,... (od desetak do nekoliko stotina pa i hiljada $) imaju iste module

E sad šta to znači za nas Dujere?
Nabavka LinkPlay modula i razvoj strimera ili zvučnika verovatno ne dolazi u obzir. Iako je cena verovatno smešno mala za modul, verovatno je potrebno naručiti veliku količini. Zatim razvoj majka ploče zahteva previše rada , vremena i finansija da bio se isplatio sa malom količinom prodatih proizvoda. A i ako je velika količina onda to nije DIYeraj nego fabrikica.
Ono što ja vidim je kupovina modula baziranih na LinkPlayu, kao što je Alyric, i baziranje izrade strimera ili aktivnih zvučnika na tim modulima. Dalje , tweak ili ozbiljno unapredjenje takvih modula da bi se izvukao maksimalni kvalitet iz ponudjenog. ( Naravno, ne samo Arylic. Bilo koji WiFi zvučnik ili strimer da se unapredi na željeni kvalitet.) Zamenom DACa, tweakom DACa, ugradnjom drugog AMPa, prepravkom postojećeg AMPa, bolje napajanje.... Znate već ko i kako šta tweakuje
Reply
#15
Ne koriste bas svi linkplay ali dosta njih zaista koristi. Od ostaih tu su npr i frontier silicon, a sto se tice bluetooth zvučnika, low cost kinezi koriste sve I svašta kinesko jeftino, sony koristi microchip (bm063 I sl moduli..). O srs xb sonyjevoj seriji kad uhvatim vremena dodaću par zanimljivosti, za njih imam i alt. firmware..
Reply
#16
Djavo  ne da mira pa je pristigla nova skalamerija.

Brand new in the box from Amazon


Smesno mali stimer. Staje u dlan  (8*8*2cm) Tu  me je"kupio" . Jer sam sad u nekoj minimalistickoj fazi. (sve mi je  malecko)Big Grin
Kuciste je izvanredno  kvalitetno uradjeno, grebani aluminijum. 


U  kompletu  dolazi WiFi antenica, 3.5mm na  RCA kablic, USB napajanjeMogli su i TOS link kablic  da  ubace ali da ne zakeram, po ovoj ceni je i ovo izvanredno.

Testovi ga  hvale  (neki  doduse  kazu "E moj brale..")

  Qobuz  ga iskova u zvezde.  HiFitest malo umereniji ali takodje pun pohvala. Negde procitah da  na testu ubio SONOS od 500$

Pa  rekoh sebi "da cujem i ja sta je ovo"  i  resih da nabavim.

Po  ovoj ceni (50ak zelenih)  nisam ocekivao nista vise nego da samo radi.  Nisam ni pomisljao da bi  trebalo da pobedi neko  veliko ime od par hiljada novcanih jedinica  niti  da predstavlja hajend resenje  strimera za  neki ozbiljan sistem ali ako je (kako pisu) razbio strimer od 500$    zasto se ne poigrati.

Prvi utisci kao  sto vec napisah, vrlo kalitetna izrada kucista. Unutra kvalitetna  plocica i Wolfson  WM8918 DAC. 


(mala  zamerka nema daljinski)

Opsti utisak i umetnicki dojam za harder ---->5-   Softver

E sad    mala  ispravka,  ovo bas i nije strimer u strogom znacenju  reci vec je vise renderer. Ali to ne utice  na funkcionalnost. Sve radi, i sa servera i  sa lokalnog USBa i sa striming servisa (Tidal).

Dalje, podrzava AirPlay (CDkvalitet) ali i UPnP (24/96)

Ako ste Appleovac onda je sve reseno. Povezete ga na mrezu i odmah ga vidi iTunes. Kao i sve ostale AirPlay klijente. Mozete da pocnete da strimujete. Multi room podrzan (vise klijenata istovremeno svira simultanu muziku)

Ako preferirate Windows i  Android onda su  tu resenja kao Windows Media Player i preusmeravanje na IcyBox, ili Foobar sa plugginom za Upnp. Android  zahteva neku aplikaciju za castovanje (ima ih mnogo.Ja probao  mconnect  lite i BubbleUPnP) Radi  castovanje sa lokalnog servera kao i Tidal

Ocena  za softver  ----->5-

Zvuk

Kad sam  ga nabaljao najvise  sam se  nadao  da ce,  ako se  bas ne "istacinja" sa zvukom,  SPDIF i  externi DAC popraviti stvar. Kao sto je Arylic sa DACom skocio stepenik vise.

Zasad ga slusam klot prikljucenog na AltecLansig ATP3 i to je sasvim OK. Bas  je tu, visoki  takodje. Malo vise na tamnijoj strani.

Kasnije cu da ga probam i na sistemu, pa  sa DACom, pa uporedjenje sa Arylicom.

Ako se  i ne  plasira u sistem  uvek se moze upotrebiti kao resenje za  neke  WiFi aktivne zvucnike,

Nadam se da  necu  morati  da  ga  lampiziram. Big Grin

Apendix
Nakon   slusanja  na ATP3-ci   prebacih ga na IcePower.
Da li  je moguce da se "usvirao" za jedan dan? Na sistemu to mnogo bolje  svira. I bas i definisani visoki i prostor i "vazduh" izmedju,...
Nemam zamerki. Preko DACa ce verovatno i boljije da sviri.
Ako vam iskrsane kupujte. Necete napraviti bolji  zvuka za manje para, truda,  ulaganja niti ce lepse  da skutijate.  Ni  Rozberi, ni Thin klijenti, ni...
Price/performance nenadhebiv

Plus strana                                                                                                      Minus strana

Kvalitetna izrada                                                                                              Nista po ovoj ceni
AirPlay  radi  fenomenalno  (right from the box)
Android zahteva third party sw ali radi sve 
       (Striming servisi, lokalni server, muzika sa USBa)
Reply
#17
Mala novost u Arylic Up2Stream-u.
Umesto da nabavljam SPDIF Out dodatnu karticu odlučujem da probam hackeraj. Nije attachment toliko ni skup nego me mrzi da čekam mesec dana isporuku. A nestrpiliv sam da čujem Arylic i sa drugim DACima.
Odlučujem da isprobam najsirovije letovanje SPDIF konektora na pinove Up2Streama.
Neophodni delovi:
1. SPDIF braket
2. Hrabrost da se prčka po pločici.
3 Sigurna ruka, sokolovo oko i lemilica sposobna za to ( e to nisam ja radio, tražio sam pomoć prijatelja. Hvala mu)


Tri žičke  samo; +, - i Data


Nije baš najlepše ali bolje i nije moglo. Kućište je minimalističko, i nema mesta za Toslink i Spdif činč na njemu. Dobro da su konektori u posebnom kućištu pa može da se malo udalji .

Prva proba i ... LED u toslinku svetli.  3
Druga proba i... Lock LED na DACu svetli. 113
Treća proba i ... svira. 41
Naravno odmah sledi A-B test. I iznenadjenje . Skoro da nema razlike u zvuku izmedju tweakovanog Audio Alchemyja i Up2Streama sa dodatnim DACom. 43
Probam DAC na Icy Box i tu je već veoma primetna razlika tj DAC poboljšava zvuk streamera. 

Moj minijaturni sistem
DAC Audio Alchemy Dac in The Box. Arylic Up2Stream.
Preamp Aurex
Ice power pojačalo
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)