Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RPi Pico
#21
Da, ESP32 može lepo da vozi ovaj displej sa LVGL. Arduino u slabijim verzijama koje su i najviše u opticaju to ne može. Kod ESPa mi se ne sviđa jer nije moguće zaštiti intelektualnu svojinu, izvršni kod je na "izvolite". Da li sam u pravu ili sam loše razumeo?
Reply
#22
https://www.esp32.com/viewtopic.php?t=6513
u slobodno vreme serviser ringišpila i obezbedjenje luna parkova
Reply
#23
(01-26-2021, 01:26 PM)npejcic Wrote: Miki ovde si postavio RPy jer ti treba neki HTTP server, GUI ili?

Ja sam i dalje pristalica da se sve to "ubaci" u neki MCU Cortex M4 pa bootloader putam nekog LAN interfejsa...

I dalje sam skeptičan oko Raspbery Pi jer imaju SD card kao nosilac OS-a i svega.

Kupio sam desetak komada Banana Pi M2+ da nešto slično napravim jer ima integrisani eMMC, ali iskreno mnogo tu ima zezanja sa kernel-om, recimo da bi koristio

neke pinove kako želiš mora da se prekompajlira Kernel, pa onda u novim Kernelu izbace neke drajvere itd... Linux mi je još uvek veoma naporan za svakodnevno embedded korišćenje. Ne sporim da je mnooogo moćan i jednostavan za GUI i da sve drajvere IoT securiti dolazu u paketu, ali nekako dok dođem do finalnog proizvoda muka.

Što se tiče GUI-ja, tu sam već napravio sebi neki template framework pod CortexM4 i to radi veoma lepo, fluidno, za sada idem na 480x320pix sa 4", ali je sasvim Ok. Malo je veći izazov bio HTTP web server, još uvek ima par štucanja, ali relativno lepo može da se uklopi. Inače MCU je STM32F407VG...

Zamislite šta može da se uradi sa STM32H7x Smile

Inače fantastičan GUI imate ovde na linku: Kompletno je Free, a mislim da je dečko oduvao i mnogo ozbiljnije i skuplje profesionalne framework-e:
https://lvgl.io/

Na fottografijama je PCB samo za LCD-TFT modul, sličan modul samo sa LAN-om vozi HTTP web server.

Linux "embedded" je malo cudan naziv za te stvari, kao kolega sa posla kada je uzeo RPi-4 na moju preporuku i kaze pa to je Desktop racunar, ja sad malo zbunjen kako Desktop, a on "pa stoji mi na stolu"!

Isto tako i ova moja ideja sa RPi i nekim MCU, zadnja varijanta mi je sad na papiru sa STM32F407I ... e sad mi ne fale nozice Big Grin

To da gura sav moguci analogni i digitalni I/O i dodatno samo SPI+USART+SWD za konekciju sa RPi, tacnije samo konektor koji je RPi kombatibilan a konkretan "CPU engine" moze da se menja i prilagodi po potrebi, od RPi Zero koji bez problema gura preko HDMI HD 1920x1080 displej i touch + Audio do na primer NVIDIA Jetson Nano koji je tek to sve isto samo sa na NVIDIA nacin, imaju GPU babaroga koji je uvezan sa OpenCL i ostale *nix stvari.

Linux moze da se spakuje prakticno da bude Read-Only jer se inace sve bitne stvari cuvaju kod mene u FRAM jer je tu najsigurnije tako da sam izolovao problem uSD kartice, bitni parametri masine nece da se pogube tako lako.
Sam konteroler prakticno moze da radi i bez prikljucenog RPi ako nema potrebe za displej i mrezu.

Inace u pitanju je PLC sa 128+ kombinovanih I/O ... Wink
Reply
#24
(01-26-2021, 07:31 PM)ddanijel Wrote: https://www.esp32.com/viewtopic.php?t=6513

Veoma zanimljivo, ipak su oni to dobro osmislili. Već treći put razmišljam da se malo više poigram sa ESP82xx i ESP32 ali sve sam u fazonu, ma ko sad da uči novo razvojno okruženje. Ispostaviće se da je ESP32 veoma dobar čip, treba to malo bolje razmotriti i koristiti Smile A cenovno "šije" sve ostale Cortex-e u toj  klasi i Microchip PIC-ove (oko 2 Eura u Comet-u sam čip)
Reply
#25
Za ESP sam probao ESP IDF, Arduino IDE i VS Code + Platformio.
Ovaj poslednji mi je nekako najbolje legao. Arduino prednost je što imaš gomilu gotovih stvari i to sve radi odmah. Probao sam i onaj ESP32 CAM pod Arduino IDE.
Portovan je i FreeRTOS.

Ovo je relativno sveže u vezi espressif:
https://www.espressif.com/en/news/ESP32_C3
RISC-V sa WiFI i BLE 5.0

I pored niske cene, niza periferija i mogućnosti debelo bih promislio pre guranja ESP u neki ozbiljniji uređaj. Za igračke i sopstvenu upotrebu, super je. Tu pre svega mislim na ove module sa alija.
Ista priča mi je i za arduino, blue pill, black pill...

Inače, ova prva varijanta RPi Pico i ESP32 su dve različite stvari i ne mogu se porediti. Pico nema WiFI i bluetooth. Napisao sam prva, jer RPi neće sigurno da stane na ovom.

Velika i lepa stvar, po meni, na ovom Pico su PIO. Pogledajte datasheet, zanimljiv je koncept. U asembleru isprogramiraš FPGA za specifičan IO i on vozi bez jezgra. I tako 8 puta na pinovima koje izabereš!
Reply
#26
(01-26-2021, 01:26 PM)npejcic Wrote: Inače fantastičan GUI imate ovde na linku: Kompletno je Free, a mislim da je dečko oduvao i mnogo ozbiljnije i skuplje profesionalne framework-e:
https://lvgl.io/

Na fottografijama je PCB samo za LCD-TFT modul, sličan modul samo sa LAN-om vozi HTTP web server.

Nebojša, da li si negde našao ovaj lvgl portovan na STM32F407 i ILI9341 sa paralelnim interfejsom?
Hoću da probam lvgl pošto sam od touchGFX u ovoj kombinaciji digao ruke definitivno.
Reply
#27
Nisam, pisao sam moje rutine za ILI9341 sa serijskom komunikacijom. Prilično sam se namučio da poguram sve to kroz SPI DMA. Tu je glavni trik.
Kod paralelnih displeja to nije toliko kritično. Možda bi išlo i bez DMA, mada je korišćenje DMA za displeje moja topla preporuka.
Što se tiče LVGL-a veoma lako se portuje. Imaš par funkcija da prilagodiš svojim drajverima i to je to. Pogledaj pažljivo dokumentaciju.

A što se tiče touchGFX-a nešto su radili pre par meseci oko optimizacije da mogu i "slabiji" mikrokontroleri da rade.
Pogledaj ovaj primer, imaš izvorne kodove, a takođe možeš direktno iz touchGFX da dobiješ generisane kodove:
https://www.st.com/en/evaluation-tools/x...x01m1.html

U ovom primeru je korišćen STM32G071RB
Reply
#28
Možda ti i ovo može pomoći:
https://github.com/iamniels/stm32_ili934...lay_driver
Reply
#29
Izgleda da je ovaj RPy Pico veoma interesantna ARM "makina", Goran je pisao na ovu temu, ali evo još detalja:
https://hackaday.com/2021/02/12/bitbange...ontroller/
Reply
#30
Da to je Pico na DVI koji sam spominjao na početku.
Čovek kaže da je deo za povezivanje na DVI video sa projekta ULX3S fpga.

A naziv tog projekta zvuči poznato Smile 
https://forum.yu3ma.net/thread-2021.html...ight=ULX3S
Reply
#31
Isto to, "samo" dodat i audio.
Stream sa SD kartice.

https://www.youtube.com/watch?v=mjFwR3feyV0
Reply
#32
VGA i HDMI su zanimljivi ali da vidimo nesto malo ozbiljnije, na primer kako moze da se implementira Sigma-Delta interface sa brojacem od 16bit a jos bolje od 24bit ili 32bit, koji je maksimalni Clock brojaca, za iole ozbiljnije stvari treba 100+MHz, da li moze PLL da se napravi (tesko) koji dize na 1,2,3 pa cak do 11GHz, tesko to moze da odradi taj malac cak i sa FPGA blokovima, moze nesto hibridno da se odradi kao kod PIC-a i njegovim CLC blokovima ali sve se vrti oko brzine Clock-a, mora da se "odšrafi" clock >1GHz za ozbiljne perfomanse PWM-a i Capture/Compare logike kod brojaca.

Zanimljivo je napraviti Sigma-Delta A/D konverter gde je sa tim FPGA celijama odradjena potreba logika, da radi u HW sve sto treba i samo se citaju vrednosti brojaca.
Koji je maksimalni sample-rate vs rezolucija moguca u ovoj kombinaciji sa Rpi Pico?

Problematicno je, counter od 1bit ima jedan Flip-Flop, counter od 24bit ima 24 Flip-Flop-ova, treba bar jos toliko za "capture" registre + nekoliko logickih kapija za core logiku, nisam siguran da ima toliko slobodnih FPGA blokova?!

[Image: attachment.php?aid=35236]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)