Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nov desktop računar - pomoć i saveti - ispao sam iz te priče
Ljudi, nisam bio u pravu. U stvati delimično.
Vent izvlači vazduh iz kućišta ali iz nekog razloga taj vazduh se vraća nazad. To se najviše oaseti na krajevima peraja. To je toliko jak intenzitet da se na zadnjoj stranici skoro i ne oseća struja je vazduha koji izfuvava vent. Kao da ima neku prepreku i vraćq se nazad u kućište. Možda zato što je deo otvora na kućištu napajanja zatvoren. Nemam pojma.
Izvinjavam se za pogrešnu tvrdnju, nisam gledao smer rotacije venta samo sam pod rukom osetio strujanje. Veoma intetesantan problem. 
Nik, imaš posebno izvinjenje. Sad sam proverio i staro napajanje i ono se isto ponaša.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Nema šta da se izvinjavaš, da te dobro služi makina minimum tih 10 god garancije napajanja Smile

[Image: attachment.php?aid=35611]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Hvala Nik.
Opet ostaje konfuzija zašto se tupavi topli vazduh vraća nazad u kućište. Rešiće se to dodatnim ventovima, ali mirnika bi mi glava bila kad bih znao da to ne mora da se rašava dodatnim ventovima.
Ostaje još pitanje u šta uključiti dodatne ventove, u ploču ili nekako u napajanje
Reply
U ploču, i obavezno gledati da ventilatori budu PWM (4 pin), inače će stalno da lete. Smile
Reply
Ne mora da lete. Plus, PWM ventovi nisu preporučljivi kada se sastavlja namenska, za reprodukciju muzike namenjena PC makina.
Kad ventilatori prave dovoljno protoka vazduha sa manjim brojem obrtaja, onda se priključe vodovi 12V i 5V pa vent radi na 7V Smile
Reply
Pa nešto mislim da ovaj komp nije za muziku, da nije malo mnogo 8 jezgara... Čovek hoće da radi rendering, samim tim će i opterećenje biti veliko s vremena na vreme, pa je poželjno da ventilatori vrte brže kad je opterećenje veće. U ostalom, uvek može da fiksira brzinu kod PWM ventilatora, bez ikakvih intervencija, na klik.
Reply
Vecina ventilatora u kvalitetnijim napajanjima ima regulaciju brzine obrtaja uglavnom pomocu ntc koji reaguju na toplotu i pobudjuju elektroniku za povecacnje obrtaja samim tim i protok vazduha, u nekom mirnom modu ventilator radi na leru i skoro da neduva nista i samim tim se ima osecaj da neizduvava napolje nista i tu je skoro besuman kod kvalitetnijih napajanja sto je i cilj samog sklopa tek kad poraste temperatura povecava se broj obrtaja i iza napajanja se oseca veci protok toplog vazduha , to u nekim slucajevima bude kobno za napajanje posto neki sklopovi za regulaciju obrtaja lose reaguju i komponente se pregrevaju pogotovo elektroliti i dolazi do pregorevanja uredjaja to je vecina i sama videla kad otvori napajanje.
Reply
(6 hours ago)progster Wrote: U ploču, i obavezno gledati da ventilatori budu PWM (4 pin), inače će stalno da lete. Smile

Uzecu one Noctua koje si predložio.
Reply
(6 hours ago)nik Wrote: Ne mora da lete. Plus, PWM ventovi nisu preporučljivi kada se sastavlja namenska, za reprodukciju muzike namenjena PC makina.
Kad ventilatori prave dovoljno protoka vazduha sa manjim brojem obrtaja, onda se priključe vodovi 12V i 5V pa vent radi na 7V Smile

Komp nije za muziku, bar ne kao deo sistema. Isključivo za rad.
Reply
To je bila samo usputna napomena, kada se sastavlja audio PC izbegavaju se PWM ventilatori. Još bolje kada nema nikakvih.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)