Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nov desktop računar - pomoć i saveti - ispao sam iz te priče
Ljudi, nisam bio u pravu. U stvati delimično.
Vent izvlači vazduh iz kućišta ali iz nekog razloga taj vazduh se vraća nazad. To se najviše oaseti na krajevima peraja. To je toliko jak intenzitet da se na zadnjoj stranici skoro i ne oseća struja je vazduha koji izfuvava vent. Kao da ima neku prepreku i vraćq se nazad u kućište. Možda zato što je deo otvora na kućištu napajanja zatvoren. Nemam pojma.
Izvinjavam se za pogrešnu tvrdnju, nisam gledao smer rotacije venta samo sam pod rukom osetio strujanje. Veoma intetesantan problem. 
Nik, imaš posebno izvinjenje. Sad sam proverio i staro napajanje i ono se isto ponaša.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Nema šta da se izvinjavaš, da te dobro služi makina minimum tih 10 god garancije napajanja Smile

[Image: attachment.php?aid=35611]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Hvala Nik.
Opet ostaje konfuzija zašto se tupavi topli vazduh vraća nazad u kućište. Rešiće se to dodatnim ventovima, ali mirnika bi mi glava bila kad bih znao da to ne mora da se rašava dodatnim ventovima.
Ostaje još pitanje u šta uključiti dodatne ventove, u ploču ili nekako u napajanje
Reply
U ploču, i obavezno gledati da ventilatori budu PWM (4 pin), inače će stalno da lete. Smile
Reply
Ne mora da lete. Plus, PWM ventovi nisu preporučljivi kada se sastavlja namenska, za reprodukciju muzike namenjena PC makina.
Kad ventilatori prave dovoljno protoka vazduha sa manjim brojem obrtaja, onda se priključe vodovi 12V i 5V pa vent radi na 7V Smile
Reply
Pa nešto mislim da ovaj komp nije za muziku, da nije malo mnogo 8 jezgara... Čovek hoće da radi rendering, samim tim će i opterećenje biti veliko s vremena na vreme, pa je poželjno da ventilatori vrte brže kad je opterećenje veće. U ostalom, uvek može da fiksira brzinu kod PWM ventilatora, bez ikakvih intervencija, na klik.
Reply
Vecina ventilatora u kvalitetnijim napajanjima ima regulaciju brzine obrtaja uglavnom pomocu ntc koji reaguju na toplotu i pobudjuju elektroniku za povecacnje obrtaja samim tim i protok vazduha, u nekom mirnom modu ventilator radi na leru i skoro da neduva nista i samim tim se ima osecaj da neizduvava napolje nista i tu je skoro besuman kod kvalitetnijih napajanja sto je i cilj samog sklopa tek kad poraste temperatura povecava se broj obrtaja i iza napajanja se oseca veci protok toplog vazduha , to u nekim slucajevima bude kobno za napajanje posto neki sklopovi za regulaciju obrtaja lose reaguju i komponente se pregrevaju pogotovo elektroliti i dolazi do pregorevanja uredjaja to je vecina i sama videla kad otvori napajanje.
Reply
(04-13-2021, 04:26 PM)progster Wrote: U ploču, i obavezno gledati da ventilatori budu PWM (4 pin), inače će stalno da lete. Smile

Uzecu one Noctua koje si predložio.
Reply
(04-13-2021, 04:52 PM)nik Wrote: Ne mora da lete. Plus, PWM ventovi nisu preporučljivi kada se sastavlja namenska, za reprodukciju muzike namenjena PC makina.
Kad ventilatori prave dovoljno protoka vazduha sa manjim brojem obrtaja, onda se priključe vodovi 12V i 5V pa vent radi na 7V Smile

Komp nije za muziku, bar ne kao deo sistema. Isključivo za rad.
Reply
To je bila samo usputna napomena, kada se sastavlja audio PC izbegavaju se PWM ventilatori. Još bolje kada nema nikakvih.
Reply
Znam znam, samo sam se nadovezao kako ne bi otišli na tu stranu.
Reply
Nedam da mi tema uvene Big Grin

Jesam napomenuo da mi ovaj komp nije namenjen za muziku, ali Big Grin
Odavno mi čami jedna EMU 0404 PCI koja daje poprilično kvalitetan zvuk. Voleo bih da je uguram u ovaj komp. E sad problem je u "sitnom nutu" jer PCI slot je odavno iščezao sa matičnih ploča Smile
Gledao sam nekakve adaptere samo što se tu otvaraju dva problema. Prvi je koji adapter izabrati, a drugi problem je kako fizički ugraditi u kućište pošto taj adapter oduzima prostor i kartica neće moći uobičajeno da se ugura u svoj prostor. Mislio sam da je zakrenem za 90° kao što rade sa nekim grafičkim karticama i da doradim kućište da može da se učvrsti ali onda treba i neka ekstenzija od tog adaptera do kartice.
Ima li neko predlog ili iskustvo sa ovakvom problematikom?
Reply
Proveri prvo da li uopšte ima drajvera za W10, i da li to radi, najbolje ako imaš neki stariji komp koji ima PCI. Smile
A onda možeš da tražiš adapter...
Mislim da je najbolje rešenje da kupiš nešto ovog tipa:
https://en.aliradar.com/item/32831287730...riser-card
Reply
Nećeš se nešto usrećiti sa tom karticom. Previše muke za neizvestan rezultat. Creative je proglasio EOL 'End Of Life' za nju i masu drugih. Audio chip ugrađen na matičnu verujem da zvuči podjednako dobro ako ne i bolje. A kad istrči prilika, nabavi USB zv. karticu - DAC nove generacije, počev od Audioquest Dragonfly, Khadas tone board i gomila drugih.
Reply
Videću za driver šta mogu da uradim

@Nik
Koristio sam tu karticu odavno. I uopšti nije loša, a jedno vreme su se svi kleli u AKM DAC koji ona poseduje.
Neću dq kupujem eksternu karticu jer će onda da se otvori pitanje napajanja, pa kutije, pa prostora na stolu pa ulaganja novca u sve to....

Prvo da vidimo šta kažu za drivere. Ako može ova kartica onda ću je sigurno ugraditi.
Reply
Nik ima pravo, ali to te ne sprečava da probaš, kao da kod audiofila sve ima smisla. Big Grin
Ali prošlo je vreme kad su "integruše" bila toliko loše...
Reply
Obojica ste u pravu, nego ja zapeo da je povežem jer smo se nekada lepo družili Big Grin
Reply
(04-16-2021, 12:06 PM)progster Wrote:  "kao da kod audiofila sve ima smisla" Big Grin

Bas tako ... sve zavisi ko sta kako voli i kako ce kome kakav zvuk da se svidi  Smile

Uglavnom slusam muziku sa pc-ja , odavno sam prestao da koristim cd-ove , cd plejere i slicno ...

U kucnom racunaru maticna je H61M-Pro i muzika se slusa sa njene integrisane zvucne ... radi lepo ali nista posebno .
U shupi imam Amd Athlon neka Gigabajt ploca ??? u njoj je Sound Blaster Audigy 2 valda ? svira i ona lepo al opet nista posebno ...

Dobijem na poklon pre godinu dana Pentijum II  sa onim slot procesorom dal na 400mhz ??? Compaq Deskpro ...malo belo horizontalno kuciste i takodje sa integrisanom zvucnom .
Podignem mu WinXP jer sam hteo da mi sluzi za neku staru Minoltu stampac , onda mi vi objasniste da WinXP mogu da podignem i virtualno pa prvobitna opcija otpade ...
Medjutim instaliram mu ja Winamp i pustim muziku sa njega , realno ostao sam zabezeknut  Big Grin 
Njegova zvucna daje tako dobar i dinamican tvrd zvuk u svim tonovima , detaljan bez onog muljanja , cist bas ma milina za slusati !!!
Ostavio sam ga na polici i od tada ceka ata hdd nabavicu i neki mali monitor i napravicu muzicku masinu  Big Grin
Sad ja nisam nikakav strucnjak niti audiofil ... moguce da se mozda samo meni svidja kako to zvuci tj kakav zvuk daje to retro kuciste ...
Reply
Sta fali recimo nekom externom kineskom dac-u kao naprimer FX Audio DAC-X6 ?
Ja ovaj posedujem i neporediv je sa bilo kojom integrisanom audio kartom sto sam probao. Zvuk za moje skromno uho sasvim korektan i nemam bas nikakvu zamerku i sve to za 50evrica. Zasto ne tako neko resenje i onda te ne zanima ni koji je pc, ni da li su fanovi pwm, niti da li je komsinica danas obukla roze ili crne gace?
u slobodno vreme serviser ringišpila i obezbedjenje luna parkova
Reply
Ne zanima me jer taj DAC je na KP preko 10kdin, a uvoz iz inostranstva verovatno neće biti jevtiniji. Ova EMU PCI može da se instalira u win 10. Samo još da nabavim adapter i resim ugradnju. Za ventove me bas briga jer ne mogu time da se opterećujem.

Inače, komp radi besprekorno i ludilo brzo. Još jednom hvala svima na savetima Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)