Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSM Radi ali neredi kako treba
#1
Pozdrav svima.Napokon sam pronasao vreme da zavrsim PSM koji sam davno zapoceo ali pravi mi neki problem tako da sam sve probao sto mi je palo napamet i uvek isto.Kad ga opteretim nekim vrlo malim opterecenjem na pr otpornik od 100oma ponasa ce normalno a sa malo vecim opterecenjem sinusoida merena na primar trafoa pocinje da skace-trese i odmah moram da gasim a kad samo prstom dodirnem +ili - na sekundaru dogadja se isto.Ovako u radu kade je neopterecen cetvrtke na trafo su pravilne i ciste kao lenjirom da su nacrtane,napon se regulise na potenciometru...sve uredu dok se malo jace ne optereti.
Reply
#2
Evo sema.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
Zar ne bi trebala povratna sprega ici pre izlazne zavojnice a ne sa izlaznog kondenzatora, da li ima kond odmha posle dioda pre izlazne zavojnice?
Reply
#4
Mislim da za dva gornja feta moraš i mati dva galvanki razdvojena pomoćna napajanja (15V)plus tfeće za donja dva(15V)
Reply
#5
Vidim i ja da je na nekim semama tako, povratna pre zavojnicu ali nemoze tako, napon na cetvrtkama pre dioda je uvek isti, samo se siri a manja a kond nikako nebi smeo ispred zavojnicu. I PC napajanju ide sa izlaza. Resio sam ove smetnje koje se javljacu kad se prstom dodirne + ili - , sad ostaje da vidim zasto cvrci trafo kad se opteretim, to je do povratne jer kad je okacim i kad je pun napon onda nesmeta kad se optereti.
Reply
#6
Ko zeli moze po ovoj semi da pravi jedina izmena je sto pin11 nije na masu nego preko 20r na pin 12.Radi na 100KHz jezgro je iz nekog TV (HIS) 30 namotaja u primar i 6 imam u sekundar.Problem mi je bio sve vreme taj sto su mi zice + i - 15V za napajanje HCPL prolazile blizu povratne veze i pravile smetnje,sad se lepo regulise napon,cist signal na trafo bez ikakvih smetnji.Ostaje mi sad samo strujna zastita.Tranzistori su mi irf840 i ostaju jedva mlaki sa opterecenjem od dve sijalice od farova auta vezane paralelno tako da vredi ovo napraviti.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)