Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupovina, prodaja, renoviranje stanova itd.
#1
Ništa ne fali Vidikovcu ali porodični stan u kom sam živeo je zajednički (brat, sestra i ja). Nije fer da držim zarobljena sredstva koja bi njima značila pa smo prodali stan i podelili novce na ravne časti.

S tim što sam izašao iz stana na Vidikovcu u kom sam plaćao infostan 110 evra mesečno. Ne bih to sebi radio sada, kada sam biram stan koji ću kupiti.
Reply
#2
Višnjička je zeznuta zimi kad zaledi Slanački put. Ne zna se šta je gore, spuštati se ili penjati gore.
Pardon, Višnjička deluje OK, u dolji je bliže reci.
Reply
#3
To sam dao kao primer skupog stana sa prikrivenim problemom. Ne gledam Višnjičku niti bilo šta blizu. Na Karaburmi mi je simpatična Danteova ulica i to je otprilike to. Treba mi mikro sredina po meri čoveka što sam pomenuo gore (vrtić, škola, dom zdravlja, kvalitetan gradski prevoz itd.). 

Zaokruženo crveno na sliciOvoga ima dosta po drugim naseljima ali na Karaburmi rekao bih da za mene jedino ova ulica igra igru jer nema gradskog prevoza (time ni buke), nije uska i bez trotoara. Sve u svemu, nije loše imajući u vidu kako je Karaburma inače koncipirana.
Reply
#4
Novi stanovi sa regularno odrađenom izolacijom i kalorimetrima imaju
bukvalno smešne troškove grejanja iako su okačeni na centralno grejanje.
Za stan od 60 m2 u Južnom bulevaru Info stan ne prelazi u najhladnijim
mesecima 6000 din i to samo zimi. Leti neka sića.
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#5
Istina. S tim što je novogradnja za 30-40 procenata skuplja od starogradnje u samom startu, a gledano za isti kraj.
Reply
#6
@zvu
'30-40 procenata skuplja'
blize 100% na novom beogradu, naravno ne bas svuda i u svakom periodu
Reply
#7
Znaš kad NBG i ne gledam, cena je jedan od razloga.

Vidikovac je oko 1100€/m2 starogradnja. Novogradnja u sivoj fazi bude oko 1450€/m2, a kad se završi (ono što se ne rasproda) košta oko 1700€/m2. Računam, ko plati toliko kvadrat, taj ga i zaslužuje.
Reply
#8
Jel ti ikad palo na pamet, ili si makar maštao da kupiš placić sa starom kućom koja se može i rušiti.
A onda na osveženom temelju stare napraviš novu, recimo po sistemu gotovih kuća od drveta (u zapadnom stilu, drvena konstrukcija, ploče i izolacija, spolja stirodur i fasada).
Govore da to može biti solidno brz put do pristojnog smeštaja, a da te kuće mogu pružiti udobnost i konfor veoma dugo.
Meni se uvek sviđalo ovakvo rešenje, mada celi život živim u stanovima u zgradi. Svestan sam da kad imaš zasebnu kuću, uvek imaš na njoj nešto da radiš.
Reply
#9
Jesam i to ne površno. Stan je prodat pre deset dana ali pola godine razmišljam o svemu. Ako bi moderatori priču o skućavanju odvojili u posebnu temu, imao bih šta reći na tu temu.
Reply
#10
Za stari stan moraš računati na cenu sređivanja, zavisno od stanja. Ja sam kupio stan pre 14god. u izvornom stanju, 64 godište, na podu itison i linoleum, u kupatilu i kuhinji masna farba, keramičke pločice samo u kupatilu na podu i nigde više. Mene je tada koštalo 150eur/m2 da ga ogulim do sive faze, da uradim sve nove instalacije, pregletujem, okrečim, poravnam podove, uradim keramiku i zamenim propale drvene prozore. Na kraju sam ostao bez para i vremena, pa sam umesto parketa stavio laminat, ali kvalitetan i nisam se pokajao. Uglavnom sam sve platio, nešto malo sam sam odradio. Sad je to još skuplje, reda veličine 200eur/m2 ili više. Kod kupovine novog stana, ako je prvi koji kupuješ, imaš povraćaj PDV valjda 10% ili tako nešto.
Reply
#11
Prodao je stan, daklem nije mu prvi. Ali ima povraćaja i na članove porodice koji nisu imali nekretninu a siguran sam da deca nisu pa eto povraćaja na bar 30m2.

Renoviranje do sive faze bude preko 200e, ode i 300+ kad se uračuna amortizacija auta, benzin, izgubljene dnevnice, pojede se i popije...
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#12
Moderatori, možete li odvojiti u posebnu temu priču oko kupovine i sređivanja stanova ?
Reply
#13
(08-13-2020, 09:23 AM)ManicP Wrote: Renoviranje do sive faze bude preko 200e, ode i 300+ kad se uračuna amortizacija auta, benzin, izgubljene dnevnice, pojede se i popije...
  Nije ni evro više što je bio, sad ga verovatno opet štampaju u milijardama da pokriju minuse.
Reply
#14
(08-12-2020, 01:36 PM)Zvu Wrote: To sam dao kao primer skupog stana sa prikrivenim problemom. Ne gledam Višnjičku niti bilo šta blizu. Na Karaburmi mi je simpatična Danteova ulica i to je otprilike to. Treba mi mikro sredina po meri čoveka što sam pomenuo gore (vrtić, škola, dom zdravlja, kvalitetan gradski prevoz itd.). 

Da li si razmatrao Mirijevo 3 i 4 (oko pijace)? Dosta miran kraj, vrtići, škola, dom zdravlja, pijaca, dosta marketa na manje od 500m... Kvalitetan gradski prevoz je diskutabilan bilo gde u Beogradu, ali nije uopšte loša pokrivenost. Dalje je malo od "dešavanja", ali meni to uopšte ne smeta, naprotiv...
Reply
#15
(08-12-2020, 08:05 PM)Leonardo Wrote: Jel ti ikad palo na pamet, ili si makar maštao da kupiš placić sa starom kućom koja se može i rušiti....

Ovo je validno pitanje i razmatrao sam jako dugo ali sam došao do toga da trenutno nema smisla - bar dok su mi deca mala. Kada budu morali da krenu u srednju školu, tada ćemo da vidimo da se reorganizujemo ali kako je vreme jedini resurs koji se ne može kupiti, mislim da ima smisla tražiti mikro-sredinu gde se ne mora ići autobusom ili kolima do vrtića, škole, doma zdravlja. Istini za volju, na Vidikovcu zgrada u kojoj sam živeo nalazi se bukvalno na raskrsnici, dijagonalno od vrtića i dobre osnovne škole (koje sam i sam pohađao kad sam bio mali) pa priznajem da mi je standard postavljen prilično visoko.

(08-13-2020, 09:23 AM)ManicP Wrote: Prodao je stan, daklem nije mu prvi. Ali ima povraćaja i na članove porodice koji nisu imali nekretninu a siguran sam da deca nisu pa eto povraćaja na bar 30m2. Renoviranje do sive faze bude preko 200e, ode i 300+ kad se uračuna amortizacija auta, benzin, izgubljene dnevnice, pojede se i popije...

Stan se vodio na pokojnog oca sve vreme tako da i dalje imam pravo na odbijanje poreza na prenos apsolutnih prava odnosno PDV-a jer nisam posedovao ni jednu nepokretnost niti plaćao porez. 40m2 na svoje ime i po 15m2 na svakog člana domaćinstva koji je bio prijavljen na mojoj adresi. Dakle tu smo pokriveni do 85m2 što je više nego dovoljno.

Moja logika je da koliko god da košta renoviranje, ono se uvek može uraditi. Ono što se ne može uraditi naknadno (odnosno može, čak i legalno ali uz muke Tantalove) to je da se dokupi nedostajućih kvadratnih metara. Jedna od stavki koje sam postavio sebi jeste -najveća korisna površina za određenu cenu. Ako budem mogao da kupim stan od 100m2 u jako lošem stanju, uradiću to. Loše kvadrate ću uz ulaganje za određeni vremenski period uvek moći da sredim, a ako mi zatreba više kvadrata ostaje mi jedino prodaja nekretnine pa kupovina druge.

(08-13-2020, 12:25 PM)progster Wrote: Da li si razmatrao Mirijevo 3 i 4 (oko pijace)? Dosta miran kraj, vrtići, škola, dom zdravlja, pijaca, dosta marketa na manje od 500m... Kvalitetan gradski prevoz je diskutabilan bilo gde u Beogradu, ali nije uopšte loša pokrivenost. Dalje je malo od "dešavanja", ali meni to uopšte ne smeta, naprotiv...

Jesam i gledam ga i dalje uz još neka naselja na pomenutim opštinama. Do sada sam živeo na Vidikovcu koji je takođe daleko ali pruža pogodnosti dobre mikro-sredine pa mi udaljenost od "akcije" (smoga, zagađenja bukom, prenaseljenošću, nedostatkom parkinga itd.) ni malo ne smeta.
Reply
#16
Za sad Mirijevo ispunjava sve te norme (barem ovaj noviji deo, koji je uređen), ali je činjenica da će uskoro i ovde početi da se pojavljuju takvi problemi, barem meni tako deluje... Za sad ima i parkinga, nema buke, dosta je lep vazduh...
Reply
#17
Iz moje perspektive problem sa Mirijevom, odnosno nekim njegovim delovima, jeste što je bilo prepušteno na milost i nemilost investitorima. Investitorska gradnja je upropastila ono što je mogao da bude prelep deo Beograda. Ulice su uske, zgrade nabijene odmah do ulice, nema uređenih parkova. Džabe mi dobra mikrosredina ako živim kao u faveli. Stanovi su lepi, zgrade super izgledaju ali organizovana naselja pravljena nakon 97-me ne postoje. Tako da u Mirijevu gledam samo organizovana naselja pravljena od strane države između 65-te i 95-te. Kvalitetnu novogradnju ne mogu da priuštim, a u lošu novogradnju koju mogu da priuštim, ne želim da uđem.

Zašto ne starije od 65-te? Zato što nam je zemljotres u Zagrebu pokazao koliko su dobro građene zgrade pre toga. Posle zemljotresa u Skoplju 1963, u SFRJ je doneta uredba koliko jak zemljotres građevina mora da izdrži. Zgrade zidane nakon 63-te ima smisla gledati, po mom mišljenju. Cene salonaca i starogradnje u centru će ostati visoke do prvog ozbiljnijeg zemljotresa (poput proletnjeg u Zagrebu). Ako se nešto slično desi u Beogradu, ko ne bude zatrpan, neće baš moći da se nada dobroj prodaji takvog stana.
Reply
#18
Doado bih, kupuj samo uknjižen stan, naknadno uknjiženje je teška rabota, često nemoguća.
Reply
#19
Kreditni sam kupac pa neuknjižen ne bih mogao kupiti.
Reply
#20
Evo stan broj 51 u Patrijarha Joanikija 24A (stan odmah pored mog bivšeg) se prodaje. Vidi se slika ulice i parkinga i takvo je celo naselje odnosno veći deo ovog dela grada (Vidikovac, Skojevsko naselje, Cerak, Labudovo Brdo i deo Petlovog Brda). Zgrada, zeleni pojas 2m, trotoar 3m, zeleni pojas 5 metara sa drvoredom pa onda ulica. 

https://www.4zida.rs/prodaja/stanovi/beo...14e46f7e9f
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)