Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slušanje muzike na RaspberryPi sa DLNA
#1
Zdravo svima,

Da li znate kako jednostavno mogu da puštam muziku (na audio jack), sa udaljenog DLNA servera, na RaspberryPi, iz komandne linije?

Hvala,
Ivan
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#2
Evo ga jedan "hack" Smile


Quote:while :; do omxplayer -I http://IP:PORT/m/NDLNA/$(shuf -i 1-30000 -n 1).mp3 2> /var/www/html/index.html; done
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#3
sta outputuje omxplayer na index.html , naziv trenutnog songa ili ... ?
Reply
#4
Bez hack-a imaš softver koji se odaziva na ime 'Plex' i može da strimuje gde god želiš. Sad, neke su funkcije besplatne a nešto treba i platiti.
Drugo rešenje bi bilo nešto poput veze koju ostvaruje TeamViewer ili Remote Desktop Protocol / Connection pa u opcijama odabereš gde da strimuje muziku/video ali vrlo malo znam o RPi da bih i konkretno napisao to to i tako podesi.
Reply
#5
Koliko sam shvatio njemu nije trebalo da strimuje nego da "play-a" strim , tipa da otvori i pusti neku muzikicu sa udaljenog dlna servera, sve to bez desktopa (x-eva) direktno iz konzole. Ono sa omxplayer je elegantno resenje, pogotovu shufle deo koji randomizuje play listu. Sto se tice hacka, lepo je stavljeno pod navodnicima "hack" posto se ne radi ni o kakvom hacku , nego sasvim elegantno i validno resenje u while-do petlji.
Reply
#6
Hack je i neko pametno rešenje, ne nužno negativni kontekst. A na strim se i misli kao puštanje (sopstvene kolekcije) muzike skladištene na nekom udaljenom skladištu, serveru, van lokalne mreže. Odeš u selo, imaš internet, ostavio si skladište uključeno i slušaš svoju kućnu (udaljenu) kolekciju muzike. Plex upravo to radi. Kod RDP-a takođe ima opcija (izbor) gde da se pušta audio/video sadržaj - na kontrolnom ili kontrolisanom računaru. TeamViewer takođe. Kvalitet reprodukcije ostaje upitan. Ako je na RPi npr Volumio i slični paketi onda je i kvalitet reprodukcije na dosta dobrom nivou. Omxplayer, šta znam. bazični video plejer. Ako je namenski video plejer, onda je njemu osnova semplovanja 48K a ne 44K1 (CD standard) što se odnosi i na bazični RPi. Baj d vej, DLNA se i nije nešto ukorenio, tu je UPnP.
Reply
#7
Za omxplayer kazes bazicni video player ? Pogledaj malo za taj player pa ces videti koliko se varas. To je jedan od odlicnih playera za RPI jer iskoriscava hw decoder u njemu i koristi hw akceleraciju. Daklem sve ali nije bazican, a drugo bitno je da podrzava kontrolu iz komandne linije ali to na zalost onome ko koristi iskljucivo windowse je tesko objasniti svrhu i koristi toga tako da bih ovde stao, ali svakako prvi post ako pogledas videces sta je covek pitao.
Sto se tice teamviewera u svrhu udaljene reprodukcije, bi bilo kao da koljemo svinju da napravimo 10 sarajevskih cevapa. Em se sarajevski ne pravi od svinjskog mesa, em ne ide cela svinja za 10 cevapa.
I na kraju ono najbitnije, coveku je trebalo IZ KOMANDNE LINIJE , znaci nikakvi teamviewer, desktopi, x-evi i slicno !
Reply
#8
A jes, ja sam Win zanešenjak, nisam sFatio onolike prednosti kuckanja iz komandne linije, bio to Unix, Xenix, Linux i ostale varijacije na temu, sve do Android OS-a. E tu tek počinje puna zabava! Smile Istina, nisam obratio pažnju na kraj rečenice.

Reprodukcija muzike je nešto maalo složenija od puštanja video zapisa ali bih i ja ovde stao. Đaba koljemo kokošku za goveđu supicu.
Reply
#9
Slozili smo se Smile
Reply
#10
Momci ne znam kako sam propustio ovu diskusiju, hvala vam na odgovorima. @ddanijel je u pravu, treba mi konzolna aplikacija koja može da strimuje sa udaljene lokacije. U index.html radim output trenutne pesme Smile

Ovo može mnogo bolje ali me stvarno mrzi da pišem UPNP client, pa da iz njega prosleđujem u omxplayer.
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)