Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trinity teaser
#1
Dokaz koncepta


Prototipisanje


[Image: IMG-20200607-005756.jpg]

Noć. Tišina. Merenje u toku. 


[Image: IMG-ae13b8ba59c0afdf2559744d0b0bb98b-V.jpg]

Rezultati merenja. Mikrofon udaljen 1m, rezolucija po amplitudi 1dB.

0, 10 i 20 stepeni


30, 40 i 50 stepeni


60, 70 i 80 stepeni


0 i 90 stepeni rezolucija po amplitudi 5dB.

Reply
#2
Monolog Smile 

U pitanju je trosistemac za stalke. Redak zver u džungli zvanoj hi-fi. Ili su u dvosistemci (koji imaju kompromis u srednjim ili u basevima) ili su podnostojeći (kompromis istih je sama veličina i, za mene, subjektivni osećaj mumlavog i slabo definisanog basa - čast izuzetno malobrojnim izuzecima). Jedini trosistemci za stalke koji mi padaju na pamet, a da su nabavljivi kod nas, su Kef R3 - mislim, ima ih u studio gami ali smatram nevaspitanim da pominjem kutije od kojih ni jedan par nije ispod 5000 evropskih dinara.. Za većinu proizvođača je to generalno loša investicija jer skretnica za trosistemac ume da bude komplikovana zbog većeg broja komponenata (čitaj skupa), usklađivanje drajvera je dvostruko teže nego za dvosistemac, potreban je jedan drajver više što dalje diže cenu itd. Benefiti takvog koncepta su samo na strani korisnika - niža intermodulaciona izobličenja, rasterećivanje drajvera (viša tačka ukrštanja za visokotonac pa je time zaštićeniji od spaljivanja, bas nije primoran da u isto vreme svira 50Hz i 1500Hz), niža direktivnost (šira disperzija) pa se time uključuje prostorija malo više u ukupan zvuk što dovodi do subjektivnog utiska živahnijeg zvuka što je odlično za field(vanstudijske) i uživo snimke.

Imajući u vidu da je jedan od zahteva dizajna bio i što je moguće šira disperzija, zvukovodi nisu imali šta da traže ovde (oni direktivnost sužavaju što je pak bolje za studijske snimke, opet subjektivni utisak).  Prvi problem koji zvukovodi rešavaju je difrakcija i to pogotovo između 2kHz i 4kHz. Cilj bitke je uvek jedan (pobeda Smile ) ali je ovaj put oružje drugačije. 

Dokaz koncepta je prvo izgledao ovako:Visokotonac se merio ovako na ravnoj ploči:Ti bokca!!! Od 2 do 4kHz ulegnuće sa najnižim delom na 3.1kHz dubine 4dB. Čim se mikrofon pomeri preko 20 stepeni van ose, dobije se bordo odziv. Difrakcija u svoj svojoj slavi Smile 

Kad sam sadeljao kutiju (Avalone eve ti ga na) nešto se malo izdešavalo sa odzivom:Ček, ček... pa ovo i nije najgori odziv koji sam video u životu. Nije dakle pokojni Čarls Hansen iz Avalona za dž gutao prašinu iz brusilice nateran od strane Džon Marša (idejnog tvorca drastičnih zaseka ivica kutije).
Reply
#3
joj kako bi voleo da čujem ovaj par zvučnika u svojem dnevnom boravku... naročito nakon nekolicine različitih verzija koje su tuda prošle.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#4
Biće. Radim na ovome negde od maja prošle godine ali nikako da završim. Bilo je nekoliko neprijatnih iznenađenja usput. Sad opet čekam neke kalemove koji neće podizati izobličenja baseva. No, čim završim, javiću ovde (jer ću još neko vreme pisati o svemu što je ušlo unutra) pa ću ti doneti da slušaš.
Reply
#5
legenda si! nadam se da će potrajati bar 3 meseca,koliko neću biti tu... a stvarno bi voleo da probam!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#6
HOME, nisi jedini koji zeli da cuje Smile
Reply
#7
Biće Ninjo, biće (:

Gde stadosmo ? Da, useci na prednjoj. Ono što se dešava kod ovakve izrade je smanjivanje efektivne površine prednje ploče sa kojom visokotonac može da interaguje i ujedno izostanak oštrog ugla koji izaziva poništavanje na visokim frekvencijama. Kao što se vidi sa merenja, prilično je učinkovito. Princip je nastao kao želja Džon Marša da se zvučnik liši filca, sunđera ili drugih dodataka prednjoj ploči koji mogu narušiti izgled, a za uzvrat popravljaju zvuk. Da se razumemo, mnogo njih tvrdi da se efekat difrakcije, budući da se javlja uglavnom na određenim frekvencijama, i ne bi čuo toliko pri slušanju muzike. Moglo je ovo verovatno da se uradi i na običnoj, ravnoj prednjoj ploči. S druge strane, ja ne volim da razmišljam da li je zvuk koji trenutno slušam kompromis, više nego što već jeste, te ako nešto mogu da izmerim, a znam kako da ispravim - uglavnom biram da ispravim to. 

Bas je biran pažljivo kako bi mogao dovoljno duboko raditi u relativno maloj zapremini. Imajući u vidu da je ovo trosistemac i da rasterećujemo visokotonac, morao sam se postarati da to ima nekog smisla jer, čemu trosistemac ako će svirati glasnoćom dvosistemca? Basić je klasičan, 6" no ono što je manje uobičajeno je njegov linearni hod od +/- 6.3mm. Membrana je od papirne pulpe koja je specifično presovana kako bi samu sebe armirala te se time dobio klipni režim rada koji je povoljan za reprodukciju niskih frekvencija. Princip od ranije poznat iz ScanSpeak klasik i Usher game proizvoda. Mogla je membrana da bude i od aluminijuma međutim, za razliku od aluminijuma, papir ima dobra svojstva unutarnjeg dampinga - a istini za volju treba mi svaka vrsta pomoći da se ne borim sa pikovima van slušnog opsega i to na trosistemskoj skretnici koja će već svakako morati da bude komplikovanija nego kod dvossitemske zvučne kutije. Telo na kom se nalaze namotaji je od kaptona koji, za razliku od aluminijuma, ne dampira kretanje kalema pomerajući se kroz magnetni procep. Uskoro ću isprobati i verziju sa aluminijumskim formerom pa ću videti postoje li realne uočljive razlike. Prečnik kalema je standardnih 39mm za ovu veličinu drajvera ali ono što je nestandardno je motor (magnet) koji je prilično veliki (u prečniku 11.5cm i debljine 2cm). Korpa je od presovanog čelika. Dugo mi je trebalo prelomiti da li da se ide na aluminijumsku korpu ali bi realni "benefiti" bili samo vezani za izgled, a cena po basu bi bila viša za nekih 20 evra. Kod čistog basa je to manje bitno jer se rezonancije korpe (ukoliko bi i postojale) dešavaju na višim frekvencijama od opsega koji bas treba da pokriva. Ono što jeste bitno je da postoje otvori ispod centratora kako bi kalem pri većim ekskurzijama mogao olje da se hladi.

Dakle, uslovi da može da svira lepo, a i da se otpanji ako zatreba - check.

 
 
Reply
#8
najs!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)