Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rucni alat
#41
Video je vjerojatno negdje sa You tubea ili s nekog foruma ne mogu to sada naći. Uglavnom, na toj bušilici treba skinuti onaj sigurnosni prekidač i ispod se nalazi mehanizam kojim se regulira zračnost vodilice. Malo igrice, masti i slično i dobije se dobar rezultat. Glava se nabija na konus pri prvoj montaži i treba biti pažljiv da dobro legne, malo finog papira ako je ostao koji srh ili otvrdla prašina.
Za remenja treba imati malo osjećaja u ruci da se odredi prava nategnutost i to je uglavnom to.
Kolega Tomy s foruma je naručio i zamjenio ležajeve osovine preciznijima, nisam ga pitao detalje jer mi je i ovako sasvim dovoljno precizno. Laserski pozicioner sam skinuo jer me mrzilo to namještati i nisam primjetio da bi moglo postati korisno i precizno.
Reply
#42
I pored iskustva i gledanja tih recenzija, busilica PTBM 500 E5 koju sam ja bio uzeo je bila neupotrebljiva, evo nasao sam i svoj snimak pa procenite, ujedno sam i iskomentarisao dok sam snimao. I nije bilo do tog primerka, probana i druga i isto tako. Na stranu sto sistem vodjenja je los i ako se dotera da nema lufta javlja se problem sa klizanjem, jer kliza metal po metalu koji ima losu zavrsnu obradu i zapinje, uz sve to lufta na sve strane. Slag na tortu je bio na kraju kada sam stavio komparator jer mi odoka delovalo da baca. Na snimku je mereno direktno na futeru , isto se dobijalo i merenjem na osovini bez futera, cisto da neko ne pomisli da je futer lose legao ili da spolja baca, a da je unutra ok.

https://youtu.be/24sBJAOlJ5I

A evo i da dodam kako izgleda kada lokalni metalostrugar obradi osovinu rotora na bijaksu i montira ER11 prihvatnu glavu. Kada sam dosao kuci i ukljucio ona svira, zakacio komparater i imam sta da vidim. Lik inace kaze odlicno je odradio, kao nije to puno Smile . Ajde sto nije upotrebna za nesto precizno nego u ovakvom stanju lageri ne mogu da sastave duze od 15-20min rada i raspadnu se od vibracija.

https://www.youtube.com/watch?v=Fbl6xWyJavE

edit:
kada sam mu pokazao ovaj snimak rekao je da je nemoguce i da su lezajevi losi i da zbog njih baca !! Na kraju nisam bio lenj, odneo nazad , demontirali, stavio osovinu rotora , izmerio i dobio isto to.
Onda je osovinu sa 8mm spustio na 5mm, nabacio cauru i obradio ponovo na 8 i doterali posle druge obrade na 5 stote da baca sto je bilo upotrebljivo. Medjutim tim postupkom i tanjenjem osovine je doveo dotle da je posle 10 dana drugaru kome sam to poslao osovina pukla na tom mestu, prvi put cim je na cnc malo zapeo, i to mala cnc , predstavljao sam je svojevremeno, komplet od sper ploce i pleksija, sa malim pogonskim drajverima.
Nakon toga drugar uzima iz LIDL-a neki od bijaksa sto je bio prosle godine na akciji ali koji isto tako ne vredi para, cak ni dzaba da daju, jer u startu fabricki je u zestokom debalansu i onda mi neko kaze, pa to nije profy alat. Znaci ako nije profy onda to mora i treba da baca ?
Reply
#43
(06-04-2020, 08:03 AM)ddanijel Wrote: Imam drugara stolara koji svakodnevno sklapa namestaj/kuhinje i ima makita udarne odvijace i isto tako koristi regularne bitove........

Sorry za off, nego da drugar stolar nije, kojim slučajem, nas drugal elektroničar Siniša? Smile
Reply
#44
@zare
hvala za iskustva i preporuku za ceta form, ako negde sretnem svakako cu pogledati

@ebe
dobro je sto si napisao za proxxon,pogotovo s obzirom na to da bas spada u neku sredinu

@zbotic
vredno iskustvo vezano za elektricne alate
jedno zapazanje za einhell, ljudi mahom kupe njihove najjeftinije alate pa onda budu nezadovoljni, ja sa imao samo dobra iskustva (sa jacim modelima)

@ddanijel
dobro rece za udarni odvijac, ali mi nekako nije toliko univezalna alatka, ako mi zatreba rado cu ga nabaviti

vezano za moment kljuceve kod vulkanizera i mehanicara, secam se da je lokalni mehanicar skakao po onom krstastom kljucu, ali to je bilo prosloga veka
sad mislim da koriste pneumatske odvijace do pred kraj i onda moment kljucem fino nasteluju

inace bolje drzi sraf kad je propisno zategnut, ne vazi: vise je bolje. mozda ono sto je zare rekao: malo preko propisanog
Reply
#45
Bilo je dobrih Einhella i kod mene. Mislim da mi je njihova vibraciona brusiliga (tzv. pegla) najdulje trajala, inače je to alat koji se najbrže raspadne. Makite od 200 eura i slično još nisam imao ali možda kupim. Ostala mi je u dobrom sjećanju jedna posuđena Iskra, ali to je davno bilo.
Reply
#46
Makita je danas senka svoje prošlosti.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#47
Ako hoces busilicu da ti traje do penzije onda kupis ovo:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/wiert...55645.html

Nema levi smer, nema regulaciju, ima cekic i nadzivece verovatno vecinu sadasnjih izvikanih marki. Otac je pozajmio rodjaku da "nesto" izbusi a on busio celu kucu da tipluje stiropor i vratio je posle 2 meseca sa polu zardjalim futerom. Od tada se retko kome daje a futer sam jedva ocistio. I dalje u savrsenom stanju i savrseno radi. Za nju imam originalni Black & Decker stalak. Nije savrsen i nije kao stubna busilica ali meni zavrsava posao.

Gedore je neko predlozio Bacho, tu nema greske. Imam nesto njihovog alata, izmedju ostalog i cegrtaljku sa 72 zuba, savrseno radi.

Ali realno, ako neces svaki vikend da srafis motore i menjace (a neces) zavrsice ti posao onaj komplet ciju sliku je HMA postavio.
Reply
#48
(06-04-2020, 01:17 PM)YuMERA Wrote: Sorry za off, nego da drugar stolar nije, kojim slučajem, nas drugal elektroničar Siniša? Smile

Neee, on je hoby stolar, pricam za lika koji to svakodnevno radi za novac. Ima 2 udarna marke makita i to polovne je nabavio (stara generacija original makita) , koristi ih vec godinama dusu im vadi, to je cudo od alata. Inace u pravu ste da udarni zavijac nije univerzalna alatka, cak sta vise nije ni za neke sitne stvari jer ocas posla pokida glavu srafa ili prokliza sraf u drvetu ako je neki sitan, tipa 3 x XX ... Extra sto pravi buku pa ako stolar radi kuhinju nekome i sklapa u nezgodno vreme ne sme ni da je koristi ako je u zgradi.
Sto se tice podele izmedju profy i hobi alata samo da razjasnim, ono kako je vidim i razmisljam je da tu ne sme da bude diskutabilan kvalitet uradjenog posla, jedino gde smeju da se razlikuju je u vremenu neprekidnog rada i vremenu hladjenja, kao i ukupnom vremenu koje ce raditi pre nego sto odu u vecna lovista. Imam aparat za varenje mali invertorski marke "deca" i to radi kao satic vec 10 godina ali zna se koliko moze sa time da se radi, a koliko mora hladjenje, postoji i tablica za njega. Profy aparat za zavarivanje moze da ima intermitencu i 100% , ali razlika u varu ne sme da bude. Ne pricam sad o raznim sci-fi aparatima gde moze da se podesava i kriva struje  u vremenu kao i kolicina jednosmerne u odnosu na naizmenicnu itd, to su vec neke druge stvari, pricam za obicno jednosmerno zavarivanje elektrodom.
Isto tako kada je u pitanju busilica, razlikujem samo dobre od neupotrebljivih. Nema izmedju, jer dobra je svaka cija je osovina u osi (da ne baca), a snaga i ostalo je u domenu toga kome sta treba, taj to treba i da kupi.
Od udarnih alata za busenje u betonu priznajem samo varijante sa hidraulickim klipom, inace one busilice sto kao imaju cekic na excentru nekom, to je jedva za cigla ili blok varijantu, to nije za beton, ali ljudi i sa time pokusavaju beton, cak ako je losiji beton uspeju da izbuse neku jadnu sesticu Smile .
Sto se tice aku busilica/zavijaca, bila je u Lidlu skoro (pre par meseci ) brushless busilica PABSP 20-Li B2 ali i cena joj je bila na granici isplativosti jer za taj novac vec moze da se pazari neki bosch, doduse bez baterije i punjaca. To je jedino sto je vredelo do sad od aku zavijaca tamo od kako je lidl krenuo u Srb. Pre par dana su imali ponudu nekih aku zavijaca i udarnih za beton medjutim klasicni elektromotori sa cetkicama sto odavno izbegavam.
Imam i nekih 15ak godina parkside pabs 18 a1 aku busilicu, kupljena isto u Lidlu , dok je radila radila je odlicno, medjutim posle 7-8 godina upotrebe kolektor na motoru se napunio grafita od cetkica i krenuo da dimi. Nekako raspakovao, ocistio kolektor , spakovao, radila mozda mesec dana ok i opet ista stvar sa kolektorom, u medjuvremenu je i baterija vrisnula tako da se ne isplati popravke.
Reply
#49
Kupovao sam uvek kvalitetan alat. Imam izreku: neka jednom oglodjes sraf za ispustanje ulja iz kartera pa ces se kajati isto nisi kupio ceo komplet kvalitetnih kljuceva. Kupovao sam i Hazet, Stahlwille, Facom, Gedore... Ono sto i se pokazalo kao tacno da su Gedore vilasti kljucevi mekani i lako im ostaje trag i nisam bas zadovoljan ali je lep alat. Tu mi se mnogo bolje pokazao Stahlwille, Kod nasadnih kljuceva Hazet, Facom, Kod srafcigera Wiha i nepoderivi Bahco+Sandvik, secice stare knipex, nikad se ne istupe (nove puknu na vratu seciva), imbusi AMF, rezni alati Noris, Sandvik...

Ono sto je bilo iznenadjenje pre desetak godina je Rico alat, bio povoljan, set velikih nasadnih kljuceva je bio 40 evra a ne mozes ga ni ogrebati
Reply
#50
Jel moze neka preporuka za secice?
Reply
#51
(06-04-2020, 08:11 PM)vojinilic Wrote: Jel moze neka preporuka za secice?

Elektricarske ili "fine" za elektroniku?
Reply
#52
ja imam 30 godina stare Knipex i ostre su kao prvog dana, Paralelno sa njima koristim i Lindstrom sa ravnim rezom i rade posao vec 15 godina
Reply
#53
Ove Unior sam uzeo, one su malo grublje i mogu da preseku i neko parce celicne zice, deblje kablove i slicno:
https://www.alatiimasine.com/proizvod/se...14e-unior/

Za finu elektroniku "ozbiljne", ove Ideal-tek su ok i dobra im je cena, to sam kupio kao zamenu za stare Lindström koje su bar duplo skuplje:
https://uk.farnell.com/ideal-tek/e5341-c...dp/2428968

Za finu elektroniku "budzet" varijanta (cca 10x jeftinije od Ideal-tek), nisu lose, dobro se drze dok ti dete ne uzme i pokusa da sece celicnu zicu Smile
https://uk.farnell.com/duratool/908-501a...dp/3125476

Ovde imas 9 stranica samo sa secicama ...
https://www.alatiimasine.com/search_results.php?keywords=secice&category_id=21&x=0&y=0
Reply
#54
Uzeo bih jedne elektricarske i jedne fine elektronicarske.
Reply
#55
Kao sto gore spomnuh, Ideal-tek ima vrhunski alat, imaju odlicnu ponudi i pinceta koje preporucujem (za SMD, imaju i titanijumske), profi alat ranga Lindström, nema sale sa njima, uzimao sam i njihove dobre male lupe.
Sta god da izaberes od njih neces se pokajati ...

Za elektriku ima svasta u ponudi, imas i sa vidia secivom, to moze Macola ili emiSAr da preporuce ...
Reply
#56
Na brzinu malo pogledao komplete gedora po oglasima...

Legendarni Unior komplet i dalje ih ima po auto mehanicarskim servisima. Na prste da prebrojis kome treba nesto bolje od ovoga. Cegrtaljka bez problema odvija homokineticki. Pre godinu-dve su bile oko 100-120 evra:
https://www.kupujemprodajem.com/alati-i-...s/95603587

Wurth, mada bih ja pre uzeo Unior:
https://www.kupujemprodajem.com/alati-i-...s/96029371

Proxxon, vise delova za manje para:
https://www.kupujemprodajem.com/alati-i-...s/95693247

Hazet, ko hoce da plati i ime i kvalitet. Po meni bespotrebno pored onog Uniora gore:
https://www.kupujemprodajem.com/alati-i-...s/95898651
Reply
#57
Hehe, ja sa srafovima vecim od M4 uglavnom ne radim, najavise sa M3 : ) ali sam ipak kompletirao kolekciju Unior kljuceva od 5 pa preko 5,5 (za M3, kako je sladak kljucic : ) i to par istih i ostale velicine do 10.

Za minijaturne "Gedorice" sam izabrao Bacho 2058/S26 i to koristim, one velike enu ih u shupi skupljaju prasinu ...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#58
(06-04-2020, 09:58 PM)zare Wrote: Legendarni Unior komplet i dalje ih ima po auto mehanicarskim servisima. Na prste da prebrojis kome treba nesto bolje od ovoga. Cegrtaljka bez problema odvija homokineticki. Pre godinu-dve su bile oko 100-120 evra:
https://www.kupujemprodajem.com/alati-i-...s/95603587

Potpisujem. Tata ih je koristio od 80ih u fabrici i kod kuće. Kad menjam gume na kolima taj set koristim za skakanje po njemu. Mislim da je jedna gedora samo pukla iz celog seta i to neka poveća. Skoro pa neuništivo. Postoji i manji set, 1/4 u istoj takvoj kutiji, takođe vrhunski. I tu smo uspeli da polomimo dva nastavka ali mi je isto set i dalje u radu sa zamenskim. Cenim da će ih drljati i moji naslednici.

Unior je imao ceo set alata sa takvim poluprovidnim braon drškama, stvarno treba čovek da se potrudi da to ošteti. I tog raspara ima po radionici, kombinirke, papagajke, nekoliko šrafcigera... ...to zlata vredi.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#59
@mikikg
malopre uzeh bahco sl25 set,
videcemo kako ce se pokazati u narednih tridesetak godina
Reply
#60
@Ubledeli
Odlican kvalitetan set, neka te lepo sluzi.

Posle petljavine sa baterijama i nekim razdrdanim bateriskim busilicama (zavrsile sve kod @nik da vadi motorcice i futere) doslo vreme da uzmem pismenu busilicu, pazario danas novu Makita DF330DWE u lokalnoj prodavnici, u kofercetu sa dve baterije i punjacem, za sada nemam primedbe, videcemo kako ce da sluzi.
https://www.gama-alati.rs/makita-dw330dw...vijac.html
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)