Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OME Allegro
#81
Ja sam najmanje 100 komada NE5532 i NJM2068 zamijenio sa LM4562 i uvijek je bilo bolje (čujno bolje, tehnički, mjerno itd.)

Npr. kompletno sve u Denonovom playeru DVD3910 i sve u Rotelovom procesoru RSP1098 i mnoooge druge.

Sjećam se samo jednog uređaja u kojem je imalo smisla zadržati NE5534 i to zbog specifične uloge u sklopu.
Reply
#82
Kada se opampovi sa j-fet ulazom mijenjau bipolarnim i obrnuto priča je složenija i obično treba malo prilagoditi sklop, ako se želi optimum...
Reply
#83
(05-26-2020, 06:39 AM)ivanlukic Wrote: Ovo je hobi gde čovek mora da pokaže veliku inteligenciju i ukus u tome do koje granice treba ići u nabavkama delova i u kompleksnosti projekata. 
Ivane, izneo si svoje mišljenje o audio dizajnu, koje ne želim da komentarišem.
Međutim, izdvajam ovaj red gore, jer tom rečenicom svima koji imaju drukčiji pristup imputiraš manjak inteligencije i ukusa.
To se može interpretirati kao ad hominem, što se u polemici ne smatra korektnim.

Quote:Najjednostavnije je praviti Standard pre koji nema ulazne filtere koji utiču na fazna izobličenja.
U vezi ove tvrdnje, imaš li predstavu kolika su fazna izobličenja kod tipičnog EMI flitera na ulazu u predpojačavač, odn. kolika treba da budu da bi bila čujna?
Reply
#84
Dozvoljavam da svako tumači moje komentare kako god želi. Naravno, moja saopštenja nisu nimalo laskava i ja ostavljam svakome pravo da bude uvređen ako sebe prepoznaje u mojim komentarima. Ipak, dobro je ponekad čuti i takve komentare koji teraju čoveka da preispita smisao svojih ubeđenja. Mislim da su i oni koji koji imaju fetišistički odnos prema tehnici, koji misle da je za dobar zvuk potrebno kupiti najnovije state of the art delove, priznali da se broj diskova koje mogu da slušaju na uređajima ultravisokih performansi smanjuje sa primenom takvih delova.

Važno je da čovek povremeno razmisli o pravcu u kome ide i da li je to ispravan pravac. Sa moje strane ja plediram za jedan razuman i razborit odnos prema tehnici. Ja sam protivnik tehno-fetišizma.
Reply
#85
Smisao mog komentara nije da ubedim onoga ko ima fetišistički odnos prema tehnici da odustane od tog odnosa. Svako neka bira svoj put. Moj komentar je upućen onim drugarima koji žele da na jednostavan i jeftin način dođu do dobrog zvuka. Njima, a ne onima koji slepo veruju u "tehnički napredak", poručujem da se ne povode za onima koji misle da se samo sa najnovijim i najskupljim komponentama može dobiti dobar zvuk. Stvar stoji upravo suprotno. Najčešće jeftine i zastarele komponente, koje mogu da se kupe na svakom ćošku, zvuče daleko bolje.
Reply
#86
Quote:@ivanlukic:
Najjednostavnije je praviti Standard pre koji nema ulazne filtere koji utiču na fazna izobličenja.
Quote:@Braca:
U vezi ove tvrdnje, imaš li predstavu kolika su fazna izobličenja kod tipičnog EMI flitera na ulazu u predpojačavač, odn. kolika treba da budu da bi bila čujna?

Na ovo pitanje još nema odgovora, pa ga ponavljam - možda je promaklo.
Ja taj filter do sada nisam izbegavao, ali sam uvek spreman da naučim nešto novo.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)