Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APEX NE555 zaštita
Wellcome back RSK! Big Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
(01-11-2016, 08:02 PM)TDA Wrote: Wellcome back RSK! Big Grin

Thank you Mile for reply

And thank you TDA
Reply
Apex...imaš li možda kakvu shemu sa NE555 (dakle ova postojeca samo da se malo preradi)...a da radi sa postojecim sekundarima toroida pojačala?

Primjer...sada za rad NE555 zaštite potreban je posebni toroid sa 12VAC, bilo bi super kad bi se malo modificirala shema pa da radi sa postojecim naponima napajanja...
npr. ja sada imam toroid koji daje 34VAC na izlazu...pa ako se moze preraditi malo shema da radi na 34VAC posto shema je jednostavna, funkcionalna i jos k tome ima i strujni limiter, DC zastitu i delay...

Vidio sam shemu sa tranzistorima i super je ali sam odustao od nje jer mi ova NE555 je jednostavnija i manje je dijelova a nakraju biti ce i manja plocica...
Reply
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...25#pid9725
.
#108 ako ti odgovara, pogledaj i video par postova ranije.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Odlicno to sam trazio samo imam par stvari koje mi nisu jasne pa ako mozes malo razjasniti (posto krecem u crtanje PCB-a jer mi treba malo drugaciji raspored i prikljuci za zvucnike, te cu dodati zavojnicu i otpornik na izlazu izmedju releya i zvucnika)...

Ako sam dobro shvatio:

- spajanje sa toroida 34VAC spajam na HV AC izvod na pločici...i izračunam Rx (Rx = 34VAC - 12V / 0,05 = 440R), dakle stavljam 430R(taj mi je najblizi za MFR4 seriju)...i dobivam na izlazu 12,5VDC...nije upisana oznaka za tranzistor(samo su oznake E C B pa koji tu ide?)...dalje mi je sve jasno....napon ide sa tranzistora na zenericu od 12V i fiksirani napon ide dalje na NE555 sklop...

- znaci kada spojim sa toroida 34VAC na HV AC...spojim sa zvijezdista GND a 12V AC prikljucak ne spajam?
Reply
#112,#118... isprati malo postove,uglavnom je sve objašnjeno a mogu ti reći da si dobro pretpostavio ovo do sad. samo napred! Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Nesto sam se danas po podne zanimao oko zastite , uradio sam Apex DC555S ali nesto sam malo izmenio pcb izbacio sam diedni grec i elektrolit jer hocu da ga napajam iz stabilisanih 15v .Nadam se da se nece Mile ljutiti sto sam malo menjao pcb ?

Uradio sam dve plocice taman za 2 ampa  Rolleyes
Reply
(07-13-2017, 11:18 PM)Dackotronic Wrote: Nesto sam se danas po podne zanimao oko zastite , uradio sam Apex DC555S ali nesto sam malo izmenio pcb izbacio sam diedni grec i elektrolit jer hocu da ga napajam iz stabilisanih 15v .Nadam se da se nece Mile ljutiti sto sam malo menjao pcb ?

Uradio sam dve plocice taman za 2 ampa  Rolleyes

Ako se dovede stabilisanih 15V onda i ventilator ima stabilno napajanje to moze da bude samo prednost... LED dioda za protect je dupla sa dve nozice, ako takva ne moze da se nadje mogu da se stave dve led diode crvena i zelena i povezu antiparalelno, svakako do led diode dolazi dvozilni kabl.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
Za led protect jasna stvar ,malo minejasno oko pro ulaza koliko vidim to treba da ide na jedan od emitera izlaznih tranzistora ali kolko vidim nije kod svakog pojacala isto . Ali snaci cu se ima o tome ovde na forumu pa lagano ????
Reply
(07-14-2017, 09:42 AM)Dackotronic Wrote: Za led protect jasna stvar ,malo minejasno oko pro ulaza koliko vidim to treba da ide na jedan od emitera izlaznih tranzistora ali kolko vidim nije kod svakog pojacala isto . Ali snaci cu se ima o tome ovde na forumu pa lagano ????

Ima na prvoj strani... poglrdaj post #5
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
Jos jedna zastita sa NE555 koja uspesno radi samo sto za T9 reley trazio posle diodu 400x ,namesto 100uF,treba 470uf,sa 100uF relay pravio vkluci iskluci,i na jednoj plocici sam dodao napajajne za ventilator 12V.


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   T9 RELAY.lay6.pdf (Size: 128 KB / Downloads: 5)
.pdf   y.pdf (Size: 170,2 KB / Downloads: 10)
Reply
Zastita sa NE555 koja ima kontrolu ventilatora signalom sa izlaza pojacala postala mi je standardna za vecinu pojacala vece snage.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
G. Mile, je li kopatabilan PRO sa B500?
Reply
Da Mile video sam ovu pcb od NE555 sa ventilatorom,no ja ne slazem se da ventilator ne rade kad ima muziku pauzu neki minut, ili kad nevestu sece tortu Big Grin,zasto? mislim mnogo je bojle da u snagatoru postojano rade ventilator,hladejne u snaznim pojacalama sa BJT tranzistora je preporuclivo da bude postojano,a za hi-fi i slusajne muziku doma ovo pcb sa NE555 i ventilator rade samo kad ima pojacalo signal je ok.
-ovo moja zastita sa ne555 posljedna koja sam izradio i postojano hladejne,bice sa jos jedan B500-Apex.
Reply
(09-04-2017, 12:23 AM)djera Wrote: G. Mile, je li kopatabilan PRO sa B500?

Kompatibilan je samo sa B500P ili sa HV23, AX16...
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
Kontrola ventilatora signalom pokazala se vrlo prakticna i efikasna. Ventilator ne radi pri manjim snagama tako da biksne ili lezajevi duze traju, pri vecim snagama ventilator se ukljucuje i temperatura hladnjaka je uvek manja nego kod regulacije na osnovu temperature.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
https://www.youtube.com/watch?v=GRLpIRSOzwo
APEXaudio.MileSlakovic
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)