Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PCB Design Routing
Dragane, nije bas skroz karikirano Smile
Nisam razmišljao o antibumpu, ali svakako je i to neophodno. Mada na mom Gain Clon LM3886 sam to rešio jednim blider otpornikom od + do - što je izjednačilo pražnjenje banke kondenzatora i bump je nestao. Na lampašu to nemam a samo njega slušam pa sam se i odvikao od bumpa Smile
Kad sam čitao o prqćenju AC napajanja stvarno sammislio o havariji sekundara Big Grin
Reply
(06-13-2021, 12:17 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: ma ime to je samo moje mišljenje,ne znači i da sam u pravu...

 Evo modificirane sheme APEX NE555 simple protecta, umjesto NE555 dodan je MJE340 koji daje više struje na kolektoru pa može lakše drajvati releje koji vuću veću struju špulne (NE555 ima strujni limit).....cijena je ista NE555 ili MJE340...a uštedi se još na 15nF kondu koji nam tu ne treba.

Drugo poboljšanje je da ovaj sklop može da radi od +12VDC pa do +100VDC samo se izračuna otpornik za startup delay (jer napon i vrijednost otpornika je različita za različiti napon napajanja) i otpornik koji obara +VDC napon na +24VDC koji je potreban za rad špulne releja....disipacija tih dviju paralelnih otpornika je ista kao i kod sličaja da se koristi BJT stabilizator napona sa 12V zenericom u bazi i još tražiti hladnjak za BJT....ovako imamo dva otpornika u paraleli od 2W svaki i lako su nabavljivi, hlade se lako na PCBu i time dobijamo veći raspon napajanja.

[Image: attachment.php?aid=36002]

Što se misli o ovoj modifikaciji? Ulaz može biti i AC ili DC...a GND se uzima sa zvjezdišta PSU-a...ovo je simple verzija za brzu samogradnju ako zatreba hitno a ovime postaje još univerzalnija....još da se doda jedan NTC pa da imamo dva NTC na shemi za levi i desni kanal, da se doda još jedan PRO priključak za detekciju i negativne prekostrujne zaštite...i imamo stereo varijantu simple protecta....sa dodatkom clipping indicatora to bi bilo to Smile

Nevjerojatno je koliko zener dioda u bazi pojednostavi shemu(bjt provede kad mu se na bazi pojavi napon 8V2+0.7V), jer bi inace da nema zener diode trebali naponsku referencu i jos jedan bjt kao komparator.

Ovako online kalkulatorom izracunati za ulazni DC napon koliko sekundi mu treba da dosegne 8V9 kada bjt provede i relej okine).

Pitanje...na koliko volti reagira ova DC detekcija?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)