Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PCB Design Routing
OMNI-PROTECTOR od Bore dizajniran davne 1993 godine, ali ima sveobuhvatnu zaštitu koja nam treba a one su:

- ON/OFF antiklik zaštita
- zaštita od kratkog spoja zvučnika i priključenje zvučnika od nižeg otpora od definiranog (na PCBu je to 3R3)
- overcurrent zaštita izlaznih tranzistora (prati se napon na emiterskim otpornicima u plus i minus granu na oba kanala pojačala)
- radi na naponima od 40VDC pa do 85VDC
- podesiva overcurrent protekcija (izračun par otpornika)
- detekcija destanka jedne od grana napajanja (V+ ili V-)

Ja sam samo dodao na shemu OVERTEMP protekciju i na izlazu LR i RC kombinaciju tako da bude sve na budućem PCB kompaktno i sve na jednom mjestu.

Ono što me trenutno "buni" je koji hladnjak ili koje rješenje staviti da se max ulazni napon od +85VDC obori na +24VDC koji je potreban za rad releja a da hladnjak ne zauzima puno mjesta i da nemamo grijalicu na PCB-u.

Po izračunu relej vuće cca 60mA na 24VDC, ulazni napon je 85VDC računica disipacije je P = 85V-24V x 60mA = cca 3.7W štp je ogromna disipacija za ohladiti hladnjak....pošto želimo da nam je temperatura BJT stabilizatora oko 50C potreban nam je hladnjak 50-25CTamb / 3.7W = 6.75C/W a takvi su ogromni pa mi ne stanu na PCB....možda koristiti stepdown konverter sa zavojnicom da se smanji disipacija (zavojnica preuzme na sebe tu disipaciju).

Evo precrtane sheme a originalna shema je na linku:

https://bora.yu3ma.net/pomocni%20uredaji...ematic.pdf
https://bora.yu3ma.net/pomocni%20uredaji...ematic.pdf
https://bora.yu3ma.net/pomocni%20uredaji...Layout.png


Attached Files
.pdf   OMNI PROTECTOR - SCHEMATIC.pdf (Size: 42,11 KB / Downloads: 7)
Reply
A da probas da uglaviš relej sa špulnom na 48VDC?
Reply
To sam i mislio...onda je i manja disipacija...ok...prvi problem rjesen..za napone od 42VDC pa do 60VDC koristi se reley od 24VDC, a od 60VDC pa do 85VDC koristi se reley od 48VDC....valja ce relej raditi kad pojacalo bude na max opterecenju i napon padne cca 6VDC ispod nominalnog.

Drugi problem je dali moze da se koristi jedan 6VAC izvod iz dual print transformatora koji bi bio na buducoj plocici softstart+tipkalo tako da 2x6VAC ide na softstart+tipkalo a 1x6VAC ide na OMNI PROTECT. Pitanje je dali moze mala korekcija otpornika da se 7VAC smanji na 6VAC i tako iz softstarta vucemo taj jedan 6VAC i netrebamo na glavnim toroidima taj jedan pomocni 6VAC...pa zastita postaje jos praktičnija.

Planiram kasnije nacrtati usavrseni softstart+tipkalo koje ima jedan izvod 6VAC za OMNI i ima na sebi dva releja od 12VAC te print trafo 2x6VAC te prikljucke za star uzemljenje koje na plocici softstarta preko M3 matice se spaja na kucište pojačala.

Kako se računaju overcurrent otpornici i dali mogu oni 100R biti na PCB zastite ili moraju biti cim blize emiterskim otpornicima u OPSu?
Dali bi još što dodali ili mjenjali na zaštiti?
Reply
[Image: attachment.php?aid=36000]

Planirani raspored za OMNI-PROTECTOR. Zanima me dali ima koja druga ideja oko hlađenja stabilizatora napona na 24VDC, tj drugi tip hladnjaka? Ovako mi nekako najbolje odgovara ovaj hladnjak pošto se nalazi na sredini PCB-a pa će i hlađenje biti bolje. Termička otpornost mu je  6.4°C/W pa s time stabilizator napona će biti na oko 40°C što je OK.

Stabilizator napona LM7824 sam zamjenio prema predlogu Bore na stranici sa BJT stabilizatorom iz razloga što LM7824 ne trpi max ulazni napon veći od 40VDC dok BJT stabilizator sa 24V zenericom od 2W u bazi BJTa može da trpi i do 100V ulaznog napona pa time smo na sigurnoj strani.

Jedino me zanima dali da dodam dva elektrolita na ulazu i izlazu iz BJT stabilizatora ili ne? Pogledati shemu u PDFu koju sam postavio par postova iznad.

Na PCB je planirani raspored ovakav kakav je na slici a unutar hladnjaka nalazi se IC sa dva otpornika i dva 150nF MKT konda koji moraju biti čim bliže nožicama ICa. Ostalo na lijevoj i desnoj strani će ići klasičan raspored preraspodjele BJT elko i otpornika kako bi se popunila praznina na pločici.

Donja strana PCB ima plave 2 pinske konektore sa kojih se spaja na napajanje, OverCurrent zastita i AC i GND izvodi pa da bude praktičnije a ne kao na originalnoj PCB lemljenje žica.

Ukoliko ko ima kakav predlog ili ideju slobodno napiše...jer ovako sam zamislio glavno planiranje hladnjaka sa relejem i izlaznim zavojnicama.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
na sredini pločice ti neće biti najbolje hlađenje,već na samom rubu pločice ili još bolje sa rebrima preko ruba. kod pojačala sa visokim naponom napajanja ne treba žaliti tih još 10-15 evra za zasebno napajanje zaštite jer to ima i svojih prednosti i pored toga seti nema problema sa grejanjem stabilizacionog sklopa ma koji i kakav bio.
nemam nameru da ti umanjujem značaj truda volje ni želje,ali po meni najkompletnija a pri tom najjednostavnija i najjeftinija zaštita koja ima odloženo uključenje (antiklik),isključenje releja po nestanku mrežnog napona,praćenje temperature hladnjaka,naravno DC zaštitu, prekostrujnu zaštitu i klip-indikaciju je APEX-Zack NE555 zaštita. svakako se gradi kao dual mono,a sa par kratkospojnika postaje obična stereo zaštita, radi na 12Vac i "za dušu" joj je dokupiti za mali trafo kao zasebno napajanje. ono što kod nje "smara" je potreba za malom dodatnom pločicom koja se sa svojim elementima montira na emiterskom otpornik izlaza,ali to ima i prednost jer se praćenje napona grane napajanja prati direktno na pločici i nema uticaja pada napona žica koje dovode napajanje sa ispravljača na pločicu pojačala - praktično se svi parametri mere kao da je uređaj na radnom stolu,a zapravo je u funkciji.
dalje,pravio sam Borinu OMNI zaštitu ali imao sam nekoliko problema: prvo mi je DOGC-H ako se ne varam (bilo pre više od 10 godina) oscilovao kad sam koristio praćenje napona na emiterskom otporniku,a druga stvar je bila što zaštita od premalog otpora zvučnika nije radila kako se očekivalo pa sam čini mi se otpornik od 3r3 menjao na 10ak Ohm da bi se zaštitila uključila pri spojenoj zvučnoj kutiji od 4Ohm nazivnog otpora (Canton Fonum 630,opet valjda 630 😀 ). kasnije je zaštita legla i ostala u pojačalu Apex AX12,ali bez praćenja struje opterećenja,i sa tih 10r u kolu praćenja otpora potrošača.
opet,ne želim da crnim situaciju,samo kažem svoja praktična iskustva i lična mišljenja.
dodatno-praćenje AC grana transformatora po meni nema nekog značaja već samo komplikuje samu zaštitu. čim nestane jedan napon sekundara transformatora pojavljuje se DC napon na izlazu ka zvučniku i deo zaštite koji se brine o pojavi DC napona reaguje. takođe,ako je nekim slučajem grana sekundara prestala sa radom nakon normalnog rada pojačala,pa se nešto desilo dok pojačalo nije radilo,opet se odmah po uključenju pojačala pojavljuje DC napon prema izlazu,zaštita to detektuje i ne uključuje zvučnik.
zbog toga smatram da je taj deo zaštite oko nestanka jedne grane sekundarnog napona transformatora višak.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Zasto ne metnes redni otpornik umesto 7824?
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
Otpornik umjesto LM7824 nemože da se stavi iz razloga što kada relej ne radi struju vuće samo LED i unutarnja potrošnja LM7824 (6mA) pa tu imamo različite potrošnje.

Dakle kada relej radi sklop vuće 57mA(51mA relej i 6mA LM7824) a kada relej ne radi sklop vuće cca 10mA(4mA LED i 6mA LM7824)...zato nemože obaranje napona sa dva otpornika u paraleli, mora da bude ili zener prije LM7824 od 33V ili da se koristi tranzistorski stabilizator sa zenericon od 24V u bazi.

Treći problem kod LM7824 je kad relej nije uključen potrošnja je sveukupno 10mA (4mA LED i 6mA LM7824) kad se to pomnoži sa ulaznim otpornikom od 280R dobijamo pad ulaznog napona od 2,8V (280R*10mA), oduzmimo pad napona pd 48V sa glavnog napajanja - 2,8V dobijamo da je na ulazu LM7824 kada neradi relej napon od 45.2V a MAX ulazni napon po DS je 40V dakle spržit će LM7824.

Zato bi bilo dobro da se doda tranzistorski stabilizator sa zenericom u bazi BJT-a i otpornik sa kolektora na bazu sa kojim se biasira zenerica...to sve na dobar hladnjak i mislim da nebi bilo problema....što mislite ostali ovom rješenju? Ima li ko kakve ideje kako rješiti taj problem stabilizacije 24V za relej?

Napon releja je 24V a otpor špulne 475R za koje je gore rađena kalkulacija.
Reply
A led ne ume da radi direktno sa 40-80 V?
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
Evo postova što je viktor1986 pisao davno pa molim pročitati tu piše oko problematike....volio bih ovo rješiti da bude sigurno za upotrebu pa bi onda dalje nastavio sa crtanjem PCB-a...

https://www.elitesecurity.org/p2946757
https://www.elitesecurity.org/p2946834
https://www.hi-files.com/forum/index.php...63848_menu
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)