Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JBL XTREME prenosivi bluetooth zvučnik
#21
da još pitam-kazu da nema veze da li se nove(moderne) baterije prazne i pune do kraja? ja tu nešto ne verujem pa uvek i svuda gledam da ih praznim skoro do samog kraja a onda da ih punim do 100%,čim se napune skidam sa punjača. koliko je istine u tome "nema veze"?
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#22
Nema previse veze ali im vise odgovara cesce dopunjavanje nego da se ide na potpuno praznjenje. Najoptimalniji odnos bi bio da se ne prazne ispod 20% i ne pune na preko 80% kapaciteta. U takvim uslovima se produzi vek celijama i nekoliko puta (gledano ukupan broj ciklusa). Ima toga na netu da se nadje od ljudi koji su pravili testove tog tipa. Recimo jako nepovoljni uslovi su u laptopovima koji su non stop na punjacu, jer je baterija uvek na 95-100% napunjenosti, a na duze staze im to ni malo ne odgovara jer dolazi do razgradnje celija i nepovratnog unistavanja istih, pogotovu u uslovima povisene temperature.
Recimo lenovo thinkpad T serija omogucava kroz softver da se podese limiti. U mom slucaju posto laptop koristim i kao radnu masinu u kuci (zakacen na docking i 2 externa monitora) 24h na punjacu, imam podeseno da ne puni bateriju na preko 80% dok je na dockingu. Kada odem na odmor gde znam da cu biti danima van kuce samo vratim limit na 100% i resen problem ukoliko mi treba max kapacitet.
Reply
#23
Toyota preporucuje da se Li-Ion baterije ne prazne ispod 30% i ne pune na preko 84% kapaciteta.
Reply
#24
Postoje integrisana kola koja su zaduzena za kontrolu punjenja i praznjena li-ion baterija. Neka kola se nalaze u samoj bateriji, npr. kod aku buslica ili slicnih uredjaja, a neka kola se nalaze u uredjaju koji napaja baterija. Kolo nadzire overcharge, overdischarge, overtemperature.... itd.
Ne bi bili dobro da je stalno na punjacu, takodje ne bi bilo dobro da se uopste ne koristi. Poznajem ljude koji su kupili aku buslilicu, koristili je jednom i stavili u shtek, posle mnogo vremena kad su je uzeli ponovo ta baterija nije valjala vise, kapacitet se drasticno smanjio. Imao sam Bosch aku busilicu koja se koristila svakodnevno, sa dve baterije i baterije su trajale 4-5 godine, mnogo punjenja i mnogo praznjenja. 🙂
Taj JBL ne verujem da je napravljen tek tako i da se nije mislilo na to, tako da bi ta baterija trebalo jako dugo da potraje. 
Slusas, punis i ne mislis. 🙂
Reply
#25
JBL prenosivi zvučnici su i inače jako dobrog kvaliteta izrade i zvuka usput po poprilično visokoj ceni,ali im baterija generalno traje oko godinu dana i onda im kapacitet značajno opada. koristio sam ovaj JBL svakodnevno po 9 sati na poslu,samo je nedeljom odmarao tako da mu posla nije falilo. prošao je kao i svi sa YouTube,nakon godinu dana ili na punjaču ili baterija traje 5 minuta. primetio sam takođe da na snimcima uvek jedna pljosnata baterija bude naduvena a druga normalna-tako je bilo i kod mene. ta naduvena pokazivala je 3,7V a normalna nešto preko 4V. svakako,drago mi je da je postojao diy nacin popravke jer mi je ovo najdraži bluetooth zvučnik kojeg sam ikada imao.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#26
Samo da dodam jednu stvar oko Li-Ion/Poly baterija. Danijel je do detalja sve objasnio, cak je i lepo napomenuo da je preporuka od 20-80% kapaciteta optimalno za cikluse punjenja/praznjenja baterije. Baterije se deklarisu na broj punjenja, koji je obicno oko 500 punjenja. Punjenje je kompletan ciklus od 0-100%. To znaci da ako koristis bateriju efektivno godinu dana bez vikenda, ostvario si preko 200 punjenja/praznjenja od 0-100%. To drugim recima znaci da si vec prosao skoro 50% veka trajanja baterije i kapacitet je znacajno opao.
Kod telefona je malo drugacija stvar, posto korisnici obicno dopunjavaju bateriju, a dosta je manji broj kompletnih punjenja/praznjenja.

@gimba
To ocemu pricas je malo drugacije. Li-Ion/Poly baterija se uvek isporucuje sa tzv. zastitnim kolom. Li-Ion/Poly celija moze da se iporuci bez zastitnog kola, pa zastitno kolo mora da se ugradi eksterno. Zastitno kolo ima zadatak monitoring napona/struje u toku punjenja/praznjenja, tj. sluzi da produzi vek trajanja same celije unutar baterije. To znaci da ne dozvoljava prepunjavanja/prepraznjenje same celije.
Punjac se uvek nalazi u samom uredjaju, a spolja se dovodi adapter. Punjac mora da bude namenjem punjenju Li-Ion/Poly baterija zbog samih modova punjenja: pre-charge, fast charge, konstantna struja/napon. Punjaci mogu, a moraju da imaju i kolo za distribuciju napajanja. To znaci, da ako je na punjac doveden spoljasnji izvor, punjac sam preusmerava deo struje u samu bateriju, a deo struje u potrosac. Ukoliko ova mogucnost ne postoji, onda kolo za monitoring napunjenosti baterije (fuel gauge, battery impedance monitor itd.) nece moci da prati kolicinu naelektrisanja koja je usla/izasla iz baterije.
Inace, ovo je dosta kompleksna problematika, jer je cilj da iz same baterije izvuces maksimum kapaciteta sa jedne strane, a sa druge strane da imas sto je moguce duzi zivotni vek rada iste.
Reply
#27
" To drugim recima znaci da si vec prosao skoro 50% veka trajanja baterije i kapacitet je znacajno opao."

itekako značajno-sa 10 sati besprekidnog glasnog slušanja muzike godinu dana na 5 minuta srednje tihog slušanja...za jako kratak vremenski period-recimo za mesec dana (ukupno godinu i mesec dana)
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)