Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HIGH POWER 0-25V 0-15A adjustable power supply
#1
Voleo bi da neko prokomentarise ovu semu i ovaj power supply. Zanimiljiv mi je iz vise razloga a jedan je taj sto bi se kompletan mogao napraviti iz recikliranog materijala i nije previse komplikovan. Verovatno ima svojih nedostataka pa sam zato se i obratio ovde da cujem vasa misljenja..

evo sheme :


a evo i kompletan video opis :

Lp,
YuMERA
Reply
#2
Gledajuci semu i pokretanjem simulatora u glavi vidim slijedece: Regulacija napona od nesto vise od 2 volta, nozica 2 TL494 je na naponu nesto visem od 2 volta.
Za regulaciju struje datim razdjelnikom moze ici do iznad 25A, treba onaj R4 dici na 12k pa ce regulacija biti tek nesto visa
od deklarisanih 15A.
Pretvarac radi na 50 kHz. Izlaznim elektrolitima ne bi skodilo malo keramike paralelno, a ja bih dodao jos jedan LC clan u izlaznom filteru.
Zamajna dioda treba biti na hladnjaku.-
pOz
P.S. I jos nedostaje sa zajednicke tacke pobudnih emitera prema + IN snazna zenerka 13-15V iako gejt IRF4905
trpi do 20V prema masi-u ovom slucaju + V IN.-
Reply
#3
Napisat cu novi post. Kako je naponsko ogranicenje na gejtovima u prilozenoj semi malo komplikovanije izvesti,
ovdje se najbolje drzati ulaznog napona do 20V. Moze se napraviti dooobar punjac akumulatora sa regulacijom napona
i struje.-
pOz
Reply
#4
U međuvremenu, dok cenjeni EmiSar napiše post sa korekcijama ovog dečjeg oblika Buck pretvarača, dao bih nekoliko sugestija oko toga.

Kada se ima na raspolaganju push pull kontroler, poput TL494 ili sličan i pritom postoji bilo koji razlog za više od jednog prekidačkog mosfeta, onda je, uz neznatan porast troškova, bolje ići na spregnuti (interleaved) Buck kontroler.Taj oblik Buck kontrolera je neuporedivo boljih performansi u odnosu na ovaj sa početka teme iz nekoliko bitnih razloga:

- prekidačka frekvencija po jednom mosfetu je polovina u odnosu na početni Buck sa vrha teme (zvaću ga ubuduće početni).
To redukuje prekidačke gubitke u mosfetima i diodama na jednu polovinu u odnosu na početni sklop a uvećava trošak za još jednu zamajnu diodu (kojih imamo iz restlova odakle smo pokupili storage jezgra i TL494).
Prekidački gubici su dominantni gubici i na diodama i na mosfetima i temperatura i jednih i drugih će drastično opasti pri istim strujama. 
I diode i oba mosfeta se onda mogu opteretiti znatno više od početnog oblika, tj. ceo pretvarač je osetno snažniji i hladniji.

- Ukoliko se pomirimo sa istim gubicima kao u početnom sklopu, onda možemo imati dobitak dvostruko više frekvencije, sa manjim filterskim komponentama i boljom filtracijom. Dakle imamo pravo i da udvostručimo frekvenciju ako prihvatimo iste gubitke kao na početnom sklopu, ako nam je ta opcija potrebna.

- Umesto šenta za merenje struje, koji jako discipira pri tolikim strujama, sada možemo upotrebiti strujni transformator koji ne discipira i to je na crtežu ona opcija sa obeleženim A, B i C tačkama.
Strujni trafo može bez problema raditi u tom sklopu, i ako je osrednjena struja Buck jednosmerna, zato što prekidački mosfeti alternativno usmeravaju struju oba primara strujnog trafoa tako da nema DC bias u njegovom jezgru.
Ta dva opoziciona primara su obično po jedan navojak provučen kroz mali toroid, a sekundar ima određen broj navoja prema potrebnom prenosnom odnosu (bolje što više navojaka, tj. veći prenosni odnos, jer je manja discipacija na burden).

- Takođe se može i pobuda oba mosfeta izvesti pobudnim transformatorom, što nudi upotrebu drastično boljih N mosfeta, koji su po svim performansama bolji od P mosfeta i to za dosta nižu cenu. Svakako da i čitav pretvarač postaje još efikasniji.

Dakle, sve te opcije su na stolu i modifikacija se može izvesti od minimalne, gde se samo prigušnica mota sa dve žice na istiom jezgru i doda još jedna dioda, a drajver razdeli na dva, pa do poslednje kombinacije sa tri jezgra, gde su pobuda i merenje struje izvedeni transformatorima i sa N mosfetima na pretvaraču.

Pozdrav,
Macola
Reply
#5
Odlicni predlozi. Probacu nacrtati modifikovanu shemu po @Macola uputama o poboljsanju. Mislim na ovaj deo sa spregnutim Buck-om. Pa cu probati prototip jer nisam na "Ti" sa ovim LTspice i ostalim simulatorima.
Cekam i da @emiSAr da opis krajnjih dometa "pocetnog" Buck-a..
Lp,
YuMERA
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: vedran, 1 Guest(s)