Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HIGH POWER 0-25V 0-15A adjustable power supply
#21
@ddanijel je bio sarkastičan i ne bi voleo da i ova tema ode u pravcu onoga na cemu je sarkazam zasnovan.
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#22
Da ne bi bilo zabune, jer vidim da je to počelo često da se dešava,
moje pitanje nema baš nikakve veze danijelovim komentarom već
samo sa tehnikom.
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#23
(10-22-2020, 12:24 PM)branko tod Wrote: Jesi li merio ripl na izlazu pri raznim naponima i opterećenjima?

Izvini Branko promakao mi je tvoj post. Jesam merio sam pri opterecenju od preko 8A sad ne secam se tacno pri kojem naponu mislim da je ripl bio ispod 200mV e sad nije mi problem da uradim opseznija merenja po tom pitanju ali evo cekam nove Fetove pa da im stavim hladnjak i da uradim merenja sa ozbiljnijim opterecenjem od 15-tak A. Mada iz ovih preliminarnih merenja moze se videti da porastom opterecenja raste i ukupna efikasnost.
@branko tod izvini jos jednom ne znam kako mi je promakao tvoj post. Mada sam nocas kasno legao, sto se vidi i iz vremena postavljanja posta, pa koncetracija nije bas na zavidnom nivou.
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#24
(10-22-2020, 10:11 AM)ddanijel Wrote: Lep rad i znam koliko je truda i vremena ulozio na probe (posto sam delimicno ucestvovao savetima), medjutim uz svo postovanje prema ovom forumu mislim da ce ostati nezapazeno od veceg dela clanova, posto tema nije o pozlacenim konektorima, kablovima i zmijskom ulju za podmazivanje rucke gramofona Smile , a pogotovu sto ovo nije linearni regulator na kome mozemo da se grejemo u toku zime nego efikasni smps koji "susti" i kao takav nije cak ni za napajanje osvetljenja sa LED jer i ono malo riple u izlaznom napajanju sto ce ostati iza kondenzatora nase oko ce prepoznati (tih 40KHz) . Ne zamerite mi ako se neko prepoznao, ne ciljam ni na koga konkretno nego samo moram da primetim stanje stvari i da malo bocnem, pa mozda se neko malo pokrene i iskomentarise uradak i da neki koristan predlog.

Znam da si sarkastican, ali moram da ti napomenem da ovaj forum bas nije u fazonu koji si opisao za razliku od drugih foruma. ALI, totalno si u pravu da ce projakat ostati ne zapazen jer smo se dosta olenjili ili smo previse zauzeti ostalim obavezama...

@YuMERA

Svaka cast za upornost.

Bilo bi dobro da okacis dokumentaciju za pcbs.
Reply
#25
(10-22-2020, 03:47 PM)BeliNinja Wrote: @YuMERA

Svaka cast za upornost.

Bilo bi dobro da okacis dokumentaciju za pcbs.

@BeliNinja hvala. Postavicu, naravno sve ali u planu je jos dosta toga da se doda. Regulacija struje na izlazu merenje svih velicina na ulazu i izlazu, prikaz na nekom displeju i mogusnost upravljanja MCU-om. Ovo je bio, za sad, samo test ove topologije kako ce se ponasati i koje su krajnje mogucnosti po pitanju snage i efikasnosti. Mada ne sumnjam da bi Macola ovo predlozio a da nije korisno. Ovakva topologija se skoro i ne vidja kod komercijalnih uredjaja a verujem da ima potencijala pa posto je DiY bas nas i briga da li je malo skuplja izvedba od komercijalne.
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#26
^
Super. Aj kompletiraj prvu verziju do kraja i ja cu organizovati GB ako se javi ekipa Wink
Reply
#27
(10-22-2020, 02:47 PM)YuMERA Wrote: Izvini Branko promakao mi je tvoj post. Jesam merio sam pri opterecenju od preko 8A sad ne secam se tacno pri kojem naponu mislim da je ripl bio ispod 200mV e sad nije mi problem da uradim opseznija merenja po tom pitanju ali evo cekam nove Fetove pa da im stavim hladnjak i da uradim merenja sa ozbiljnijim opterecenjem od 15-tak A.

No frks (bez frke), polako. Trebalo bi odraditi test kako valja, i bilo bi
dobro zajednički ga osmisliti, i to ozbiljno odraditi naročito ako postoji
interesovanje članova da se odradi serija. U svakom slučaju pomoć je
tu ako bude trebala.
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#28
Kod ovih topologija nema tu sta previse oko riple da se meri jer direktno zavisi od toga kako je izlazna zavojnica odradjena i koliko su dobri izlazni elkici u pogledu niskog ESR. Hocu da kazem da tu nema i ne bi smelo da bude nekih vecih iznenadjenja jer ne pravimo zvs konverter, ali svakako ne skodi da se urade par merenja i dobiju neki konkretni rezultati, ali to opet direktno zavisi od upotrebljenih elkica, sto kolicine sto njihovog esr tako da taj rezultat je validan samo za datu kombinaciju.
Reply
#29
Svičing regulatori su izvanredni uređaji jer im je iskoristivost preko 80%,
dok kod linearnih to može da bude i samo nekoliko procenata. Zbog
toga su hladnjikavi u radu i nisu rasipnici energije. Oni mogu da imaju
i regulaciju napona i struje, ali nemaju adekvatnu zaštitu od kratkog
spoja. Sa kanticom za struju od 5000 uF na izlazu uz napon od 30 V
tu ima 5 J spremnih da ubiju žrtvu bez ikakvog ograničenja. Tu puca
gro poluprovodnika. Linearni regulatori imaju možda 50 mJ i mnogo
su miroljubiviji prema delovima. To je velika i važna razlika ako ne
pomenemo šum. Ja sam zagovornik hibridne varijante, prvo svičing
deo,a onda linearni deo na kome bi bio pad napona 2-3v, čime bi se
dobila i zaštita i nizak šum.
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#30
Mene jako odusevljavaju SEPIC dc-dc konvertori jer omogucavaju regulaciju izlaznog napona nezavisno da li je ulazni nizi ili vislji od izlaznog, tj imaju funkciju i step-down i step-up , a uz to iskoriscenje od preko 90% zavisno od upotrebljenih komponenti. Odlicna im je primena u varijanti akumulatorskih napajanja uredjaja ako je potrebno imati 12v stabilnih, u pocetku kada je recimo olovni aku pun ima 12.8v i kako se prazni ide prema 10.5v gde je potpuno prazan, a mi za to vreme mozemo da imamo na izlazu stabilnih 12v sa odlicnim iskoriscenjem energije kod konverzije. Isto tako isti tip sepic konvertora moze da omoguci punjenje tog istog olovnog akumulatora sa izvora od 12v, gde bi u startu sa 12v radio u step down modu jer je aku na 10.5v, i kasnije kako se akumulator puni i kada njegov napon predje 12v sepic konvertor prelazi u boost mode. Danas su recimo jako jeftina napajanja iz dell-ovih i hp servera koja su 12v 60A i sa adekvatnim sepic pretvaracem bi mogao da se uradi ultra dobar brzi punjac olovnih akumulatora. Da li se neko od vas sretao ili radio neki diy sepic ?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)