Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HIGH POWER 0-25V 0-15A adjustable power supply
#1
Voleo bi da neko prokomentarise ovu semu i ovaj power supply. Zanimiljiv mi je iz vise razloga a jedan je taj sto bi se kompletan mogao napraviti iz recikliranog materijala i nije previse komplikovan. Verovatno ima svojih nedostataka pa sam zato se i obratio ovde da cujem vasa misljenja..

evo sheme :


a evo i kompletan video opis :

„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#2
Gledajuci semu i pokretanjem simulatora u glavi vidim slijedece: Regulacija napona od nesto vise od 2 volta, nozica 2 TL494 je na naponu nesto visem od 2 volta.
Za regulaciju struje datim razdjelnikom moze ici do iznad 25A, treba onaj R4 dici na 12k pa ce regulacija biti tek nesto visa
od deklarisanih 15A.
Pretvarac radi na 50 kHz. Izlaznim elektrolitima ne bi skodilo malo keramike paralelno, a ja bih dodao jos jedan LC clan u izlaznom filteru.
Zamajna dioda treba biti na hladnjaku.-
pOz
P.S. I jos nedostaje sa zajednicke tacke pobudnih emitera prema + IN snazna zenerka 13-15V iako gejt IRF4905
trpi do 20V prema masi-u ovom slucaju + V IN.-
Reply
#3
Napisat cu novi post. Kako je naponsko ogranicenje na gejtovima u prilozenoj semi malo komplikovanije izvesti,
ovdje se najbolje drzati ulaznog napona do 20V. Moze se napraviti dooobar punjac akumulatora sa regulacijom napona
i struje.-
pOz
Reply
#4
U međuvremenu, dok cenjeni EmiSar napiše post sa korekcijama ovog dečjeg oblika Buck pretvarača, dao bih nekoliko sugestija oko toga.

Kada se ima na raspolaganju push pull kontroler, poput TL494 ili sličan i pritom postoji bilo koji razlog za više od jednog prekidačkog mosfeta, onda je, uz neznatan porast troškova, bolje ići na spregnuti (interleaved) Buck kontroler.Taj oblik Buck kontrolera je neuporedivo boljih performansi u odnosu na ovaj sa početka teme iz nekoliko bitnih razloga:

- prekidačka frekvencija po jednom mosfetu je polovina u odnosu na početni Buck sa vrha teme (zvaću ga ubuduće početni).
To redukuje prekidačke gubitke u mosfetima i diodama na jednu polovinu u odnosu na početni sklop a uvećava trošak za još jednu zamajnu diodu (kojih imamo iz restlova odakle smo pokupili storage jezgra i TL494).
Prekidački gubici su dominantni gubici i na diodama i na mosfetima i temperatura i jednih i drugih će drastično opasti pri istim strujama. 
I diode i oba mosfeta se onda mogu opteretiti znatno više od početnog oblika, tj. ceo pretvarač je osetno snažniji i hladniji.

- Ukoliko se pomirimo sa istim gubicima kao u početnom sklopu, onda možemo imati dobitak dvostruko više frekvencije, sa manjim filterskim komponentama i boljom filtracijom. Dakle imamo pravo i da udvostručimo frekvenciju ako prihvatimo iste gubitke kao na početnom sklopu, ako nam je ta opcija potrebna.

- Umesto šenta za merenje struje, koji jako discipira pri tolikim strujama, sada možemo upotrebiti strujni transformator koji ne discipira i to je na crtežu ona opcija sa obeleženim A, B i C tačkama.
Strujni trafo može bez problema raditi u tom sklopu, i ako je osrednjena struja Buck jednosmerna, zato što prekidački mosfeti alternativno usmeravaju struju oba primara strujnog trafoa tako da nema DC bias u njegovom jezgru.
Ta dva opoziciona primara su obično po jedan navojak provučen kroz mali toroid, a sekundar ima određen broj navoja prema potrebnom prenosnom odnosu (bolje što više navojaka, tj. veći prenosni odnos, jer je manja discipacija na burden).

- Takođe se može i pobuda oba mosfeta izvesti pobudnim transformatorom, što nudi upotrebu drastično boljih N mosfeta, koji su po svim performansama bolji od P mosfeta i to za dosta nižu cenu. Svakako da i čitav pretvarač postaje još efikasniji.

Dakle, sve te opcije su na stolu i modifikacija se može izvesti od minimalne, gde se samo prigušnica mota sa dve žice na istiom jezgru i doda još jedna dioda, a drajver razdeli na dva, pa do poslednje kombinacije sa tri jezgra, gde su pobuda i merenje struje izvedeni transformatorima i sa N mosfetima na pretvaraču.

Pozdrav,
Macola
Reply
#5
Odlicni predlozi. Probacu nacrtati modifikovanu shemu po @Macola uputama o poboljsanju. Mislim na ovaj deo sa spregnutim Buck-om. Pa cu probati prototip jer nisam na "Ti" sa ovim LTspice i ostalim simulatorima.
Cekam i da @emiSAr da opis krajnjih dometa "pocetnog" Buck-a..
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#6
Evo uhvatio sam malo vremena i za ovu temu tj. semu iz ove teme.
Vodeci se predlozima @Macola na semi iz prvog posta napravio sam sledece izmene :
  • zamenio PNP sa NPN MOSFET-ovima
  • mosfetove pobudio sa pobudnin trafnsformatorom
  • umesto Shunt resistora ubacio strujni trafo

[Image: 15A_by_Macola]

Ako sam dobro razumeo Macolu iz njegovog posta. Ne bi bilo lose da kad uhvati vremena da  prokomentarise i ispravi greske...
Dobrodosle su sugestije i primedbe i ostalih clanova.
Poz
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#7
Kolektori izlaznih tranzistora su open kao i emiteri. Emitere si vezao na masu-kolektori nisu napojeni,
Pobuda ne funkcionise.-
Srednji izvod pobudnog trafoa dici sa mase i razdvojiti-pripadajuce krajeve vezati na S mosfetova,.
pOz


Attached Files
.pdf   output.pdf (Size: 36,82 KB / Downloads: 19)
Reply
#8
U pravu si za TL494 potpuno sam prevideo da je drugacije izvedeni ti out-i nego na SG3525 pa da bi zadrzao istu koncepciju taj PWM driverr ce verovatno ici sa SG3525. I onako sam mislio da taj PWM driver bude modul za sebe. Sto se tice srednjeg izvoda pobudnog trafo sad cu to da promenim.
I ovaj donji FET sam okrenu0 naopacke Sad
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#9
[Image: 15A_by_Macola1]

PWM driver ce ici sa  SG3525 na cca 50kHz.
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#10
Iscrtaj shemu sa SG3525 da bacimo oko i da Macola revidira pa moze da se odradi inicijalni pcb i testira. Za kasnije bih obavezno dodao konektor za spajanje/prosirenje prema plocici sa MCU+OLED tako da moze da se odradi softversko podesavanje i pracenje. U tom slucaju sto se pracenja tice sa ulaznog napona predvideti otpornicki delitelj, isto i za izlazni napon, i na izlazu u negativnoj grani dodati shunt + opamp cime bi mogli da dobijemo zanemarljivu disipaciju, a izlaz 0-5v ili vec po potrebi da bi se maximalno iskoristila rezolucija ad konvertora u mcu za merenje izlazne struje. Ovo kazem jer bi u ovoj varijanti moglo kasnije da se odradi kvalitetan punjac akumulatora , ili pak solar MPPT charger, u principu ako je HW dobro odradjen i dobra sprega sa MCU, dalje je samo do softvera.
Reply
#11
Ajde da  ostavim ovaj TL494 sa ovakvom izvedbom gde sam na kolektore stavio pull up otpore ako to uopste moze tako sa ovim pobudnim trafoom . E sad ovaj TL494 ima Collector output current od 200mA (max 250mA) a onaj SG3225 ima 100-400mA (max 500mA).

[Image: attachment.php?aid=34104]


Attached Files Thumbnail(s)

„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#12
Nisam siguran da ovo moze da funkcionise ovako, jer sa pullup od 1k na 12v max struja okidanja prema trafou bi bila oko 10ak mA. Ako insistiras na TL494 mora bridge sa 4 externa tranzistora. Svakako ne znam zasto insistiranje na TL494 kada je SG3525 vec predvidjen za ovakvu konfiguraciju i ima u sebi H bridge.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDe3bcUT1uI
Reply
#13
Ma Pullup treba da ide oko 150R i 2W a ono 1K ostalo na semi zaboravi promenit... sad cu na istoj slici to uraditi... I ja mislim da cu ici sa SG3525 ali ovo vec bilo na onoj prvoj semi pa bilo lakse precrtati nego ponovo projektovati.
Mada ovaj SG3525 ima jedan Error AMP i nisam siguran kako uraditi istovremeno CC i CV regulaciju na njemu...
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#14
Varijanta strujnog trafoa je odlicna stvar ali samo u funkciji zastite sklopa. Posto je strujni trafo silom prilika moguce postaviti samo na ulazu, sa njime dobijamo merenje ulazne struje pa shodno tome gubi smisao ako zelis CC regulaciju, posto nas zanima regulacija izlaznog napona/struje, a ne regulacija ulazne struje.
Sto se tice Sg3525 i toga sto ima samo jedan Error AMP, to nije neki veci problem jer sve preko njega moze da se odradi.

Doda se komparator na izlaznom shuntu koji kada izlazna struja predje max zadatu salje gresku na isti error amp kojim radis i regulaciju napona, samo sto izlaz sa tog komparatora odvojis rednom diodom tako da u normalnom radu ne smeta regulaciji izlaznog napona. Isti sistem kao sto su kinezi upotrebili kod LM2576 .
Evo ovako :

https://www.instructables.com/id/How-to-...r-Supply-/

U principu ako se zeli i zastita sklopa od prevelike ulazne struje moze i dalje da se ostavi ulazni strujni trafo i isto tako izlaz sa njega u grec pa iz greca u komparator i preko diode opet na error amp tj. pin1 (ako se ne varam) na sg3525 .


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)