Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HomeMadeAudioProject & nikko : OME SIGMA
izlaz pojačala je ili nepoterećen ili sa otpornikom 8r. bez obzira je li otvoren ili pod tim opterećenjem,slika na osciloskopu i dalje je "zamrljana" tj zadebljana.


blok kondenzatori su WIMA MKS za ove od 100nF,10pF je keramika NPO,15pF je višeslojna,kolektori su spregnuti sa 220nF WIMA MKS a 120pF (nešto drugačija šema koja ne ide javno po Borinoj želji) je opet višeslojni.

šema po kojoj sam radio je nešto drugačija od ove sa Borinog sajta,drugačije su vrijednosti otpornika,dodat je taj jedan tranzistor umjesto 8k2 2W otpornika i umjesto BC5XX tranzistora ubačeni su 2S-japanski. sad mi je za oko zapelo to da je paralelno otporniku 8k2 postavljen 10nF kapacitet a na ovoj drugačijoj šemi tu je onih gore 120pF ali opet malo drugačije postavljenih:nemam 8k2 2W,sad bi probao ovu prvobitnu postavku...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Zato i rekoh da ponovo pregledam slike jer sam zapazio "viska" tranzistor. Prvobitna sema "klapa" kod bas tvrdog napajanja,
a ovaj tranzistor vrsi dodatnu termostabilizaciju i ima daleko manju dinamicku otpornost od 8k2. Ko je radio predlozak
plocice?
NF kao i RF zahtjeva dobro osmisljena rutiranja veza, inace bude ovakvih "fantoma" koje je tesko uganjati, kao sto
@Macola rece, dok ne prevrnes plocicu u ruci i vidis gdje je sta, i ko koga moze zezati.
Kazes da kada jedan kanal odvojis sa hladnjakom i podignes "domundjavanje" prestane. Mozda mehanicki samo treba
oba kanala u istoj kutiji visocije montirati, parazitne kapacitivnosti moze unositi i preblizu dno kutije.-
Kapacitivnost tog dodatnog tranzistora unosi dozu negativne pov. sprege pa on ne bi trebao biti uzrokom oscilacija.
Mozes jedino probati tih 120pF direktno sa kolektora lijevog 2SC vratiti na bazu, fazno nista neces promijeniti ,a
mozda "upali".
Inace, ovako na "daljinski" kod ovakvih stvari, gdje mehanicki dijelovi uticu jedan na drugi vrlo tesko dati sugestije sta
uraditi. Elektricki ne postoji vidljiva greska da se moze reagovati.-

pOz
Reply
predložak pločice radio je Viktor Beadjan http://forum.yu3ma.net/member.php?action=profile&uid=5 naš kolega sa foruma.

probao sam upravo da umjesto tih 120pF postavim 1,5nF i stvar izgleda nešto bolje. probaću sad i ovo što ste mi predložili - da 120pF postavim između B i C 2SC tranzistora...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Gledam nesto taj "dodatak" NPN sa bazom direktno na nultom potencijalu. Posto se simetricni tranzistori odavno ne proizvode,
simetricno provodjenje ima FET bez body diode koji je takodje tesko naci, ja bih probao preko ovog NPN nasiti jedan PNP,pa bi
imao simetriju u provodjenju ka bazi gornjeg PNP pobudnog tranzistora. Ovako iako nema faznog pomjeranja postoji
sansa da pozitivna i negativna poluperioda nejednako stizu na bazu pobude i da to pravi belaje. Pod isti saraf, emiter gore
a kolektor dole. Iz nacina rada pojacala vec sam rekao da konfiguracija vrsi samoneutralizaciju. Vrijedi pokusati, ne iziskuje prepravku
stampe-nego ako upali samo neznatno sire rupe u stampi za dodatak.-

pOz
Reply
zapravo ovo treba da uradim:ostavljam 120pF ?
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Da. Mislim da ce biti "u sridu".-

pOz
Reply
Nemojte mi zameriti (pogotovo ti emiSar, jer te duboko poštujem kao starog vuka), ali mislim da nema potrebe za paralelovanjem ovog naknadno dodatog tranzistora sa dodatnim PNP.
(naravno, i tebe veoma poštujem HMAP, ali obojica znamo da je emiSar mnogo stručniji od tebe po pitanju elektronike, pa ne bih želeo ni na koji način da ga uvredim ili povredim)

Taj dodatni tranzistor (koga ranije nisam video u šemi) je običan strujni translator ili pojačavač sa zajedničkom bazom.
Strujno pojačanje mu je nešto malo manje od 1, dok naponsko na kolektoru može biti veliko.
No u ovom slučajuje on samo dimenzija za struju strujnog ogledala, tako da ga možete posmatrti kao neku vrstu "produžene ruke" onog kolektora ispod.

Taj dodatni tranzistor nikada ne biva prepolarizovan, što se smera napona i smera struja tiče. Tranzistor ispod, i strujno ogledalo iznad su bukvalno "razapeti" ka naponima napajanja,te je emiter dodatnog tranzistora uvek vučen na dole a kolektor uvek vučen na gore. Ukoliko je struja donjeg iole pravilno dimenzionisana, a ne sumnjam da je Bora to dobro uradio, prepolarizacija se ne može dogoditi i nema potrebe za simetričnim provođenjem.

Važno!!!
Dakle, stvaljanjem PNP preko dodatnog tranzistora, gde je emiter od PNP gore, vezan za kolektor NPN-a, izazvaće trenutni inverzni zenerov proboj deonice emiter-baza od PNP, istovremeno "pokidati" strujno ogledalo iznad, a najverovatnije i izlazni stepen ako osigurači ne spasu stvar!

-----------------------------------------------------------
Na žalost, analiza nastajanja mogućih oscilacija je daleko daleko složenija od tumačenja osnovnoh faznih stavova signala pri niskim frekvencijama.

U svakom pojačavaču postoji masa niskopropusnih filtera tipa RC, takođe i onih izazvanih Milerovim kapacitetima  BJ tranzistora a i Mosfeta.
Ti niskopropusni filtri su frekventno zavisni, i što je od ključnog značaja pomeraju fazu dolaznog signala.

Pri nekoj frekvenciji, fazni pomeraj će preći više od 90* u odnosu na onaj pri niskim frekvencijama, i ako ukupno pojačanje bude veće od nekog kritičnog (uslovno 0dB), eto pozitivne povrate veze od negativne pri niskim frekvencijama.
Suština kompenzacije koja služi kao prevencija HF oscilacijama je da pojačanje celog sklopa opadne na 0dB pre nego što se fazni stav "zavrne" do kritične mere.

Pri dovoljno visokim frekvencijama (a svi ti tranzistori su veoma brzi, i još sa par strujnih izvora koji nude baš veliko naponsko pojačanjepri velikim brzinama ) u igru stupaju nekoliko pF i par uH kao činioci koji mogu značajno doprineti ukupnom faznom pomeraju ili svojim rezonantnim osobinama (i pored malog Q) povećat ili umanjiti globalno pojačanje cele naprave pri raznim frekvencijama.

Oscilacije na kratkom talasu (onoh 9MHz koje si pominjao HMAP) se hladno uspostavljaju sa par stotina pF i par uH, što je približno rezonantno za taj deo KT opsega.

Tih par uH na primer može (i to sa dobrim Q)  formirati poluokvir kutije, odnosno fgura (petlja) koju zatvara jedan hladnjak sa drugim hladnjakom, akroz telo kutije. Navodim ovo samo kao primer, jer to može biti duža žica ili duža pcb.

A stotinak pF imaš gde god poželiš, počev od preslikanih (multiplikovanih) kapaciteta, posledično od Milerovih, pa do masivnih kapaciteta izlaznih fetova, a i prema hladnjaku.

Šansi za pravljenje KT rezonatora imaš na pretek.

Zobel koji je neinduktivan (keramički bajpas preko postojećeg C Zobela i neinduktivni otpornik) i zakačen na pravo mesto mase, može tu odigrati ključnu ulogu kod smirivanja tog problema, kao i izvestan drugačiji razmeštaj veza mase sa kutijom.

Pozz
Reply
Hvala Macola. Na zenerov napon reda 7-9V na relaciji EB ovih tranzistora sam zaboravio!
Kod zajednicke baze naponsko pojacanje moze biti znatno. U postavci bez ovog tranzistora, otpornik je premosten sa citavih 10nF,
pa sam razmisljao na tu stranu.-

pOz i jos jednom hvala na ispravci
Reply
Macola druže,što se mene tiče naravno da se razumijemo a i svako ko i naviri na forum sa lakoćom može skontati ko se od nas gdje nalazi na ljestvici znanja elektronike - baš redom kako si naveo,a vjerujem da se i emiSAr slaže. nema potrebe za izvinjavanjem... Wink Smile

što se tiče pojačala prvo sam spojio 60W 220V sijalicu u seriju sa prmarom transformatora pa onda radio testove. probao sam sa duplim PNP/NPN tranzistorima u sistemu ali osim lošijih karakteristika na osciloskopu i poprilično uvećanom asimetrijom izlaza nisam ništa dobio. probao sam i sa 10nF umjesto 120pF ali rezultat je daleko lošiji nego sa 1,5nF na tom mjestu. 

zatim sam sve vratio kako je u osnovi zamišljeno,
prekinuo veze napajanja drugog kanala, 
hladnjak električno potpuno odvojio od napajanja i kutije (napajanje spojeno sa pločicom pojačala koje je pričvršćeno na hladnjak,ali hladnjak električno odvojen od ostatka) 
osciloskop na 5mV/div 0,5uS/div
linija zadebljanana oko 0,5mVp

kad na hladnjak zatim dovedem masu sa zvjezdišta pojavi se oscilacija od nekoliko desetina mV visoke frekvencije

skinem masu zvjezdišta i linija postane ponovo zadebljana na oko 0,5mVp tj vrati se u prvobitno stanje

dovedem mrežno uzemljenje sa kutije (bez mase zvjezdišta) situacija ostane ista (0,5mVp zadebljane linije)

dovedem i masu zvjezdišta (mrežno uzemljenje ostane) linija ostane 0,5mV zadebljana.

to što je linija na 5mV/div zadebljana na 0,5mVp mislim da je stanje u redu jer na tom podešenju ni na jednom pojačalu nemam baš tanku liniju osciloskopa. 

sve to me dovodi do zaključka da mi ne preostaje ništa drugo nego praviti drugu kutiju za sigmu gdje će oba kanala biti na istom hladnjaku i sa jedne strane pojačala tj na jednom njegovom boku.

tako postavljeno imaće i nešto drugačije ožičenje. ako sam dobro shvatio,najbolje bi bilo da između dve pločice na hladnjaku postavim zvjezdište masa pojačala a kako mi iz prethodog testa proiilazi,tu bi trebao spojiti i mrežno uzemljenje.

loša strana je što moram praviti drugu kutiju,dobra strana je što sad imam spremnu kutiju za neko drugo pojačalo sa bipolarnim tranzistorima,kako mi se čini ipak nešto imunijim na ovakve stvari i dešavanja...

mislim da ću još večeras probati ponašanje oba kanala na jednom hladnjaku - onom što ga dobih od ziki-ja. čim probam,javljam na čemu sam.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Dragi moji prijatelji milo mi je to me niste pogrešno shvatili. Svakom od nas se kao od šale dogodi neki previd, posebno kada se ima malo vremena ili je rok urgentan.

Šteta što nismo bliže jer se to u toj dotičnoj kutiji da rešiti, samo zahteva sveobuhvatno posmatranje problema i kao što rekoh, mogućnost da se sve to malo "prevrće" rukama, gde se svakako daju videti sitnice kojih nema na fotkama.

Ta muka sa hladnjakom zna mnogim pojačalima napraviti problem. I to, što je pojačalo boljih performansi - to se problem lakše javi.
Stoga neke firme znaju izolovti hladnjak i sa RC članom ga povezati na zvezdište, i to natrimovanim RC članom.

Veoma je teško predvideti sve parazitne efekte kod razuđenih konstrukcija i često takve zahtevaju "trimovanje" kompenzacija naknadno u stanju gde je kompletiran hladnjak i kutija, poput na primer Quad 909 čiju mi je šemu Jevrem skorije poslao, a koju ću po slobodi ovde postaviti kao pokazni primer fabričkih naknadnih intervencija radi stabilnosti i linearizacije naprave po sklopljenom stanju:
http://elektrotanya.com/PREVIEWS/6346324....pdf_1.png

Kada se malo bolje pogleda, da se videti 6 kompenzacionih R, L i C mreža, plus RC veza sa izolovanim hladnjakom (C14, R40).
Na primer, taj pojačavač nikada ne može isto raditi ako se premesti u drugačiju kutiju, a bez naknadnih korekcija kompenzacija, i veoma lako može napraviti probleme, što i dalje ni malo ne znači da nije odličan kada je sve u redu.

Privatno sam pristalica veoma kratkih visokostrujnih veza i vođenja istih pod pravim uglom u odnosu na signalne, ako je to ikako moguće.
Najbolja prevencija je pažljivo i pametno rutovanje i paranoja od parazitnih pojava. To daje dodatnu meru opreznosti, jer koga zmija ujede i guštera se plaši! Posebno kada tranzistori snage koštaju reda 500 eura.

Ništa manje muke nemam u mojoj oblasti, gde mi nekoliko snažnih IGBT, koji i ne mogu biti spakovani na mali hladnjak, onako u razuđenom stanju čopuju par stotina ampera, i njihove šine napajanja indukuju u paralelnom parčetu žice po 100Vpk! Tu dolazi do tako nezgodnih interakcija da se mora biti nenormalno oprezan oko svakog voda pojedinačno.
Odvratna stvar: pazi na ugao, pazi na prigušenje voda, pazi na mogući ground loop, smanjuj Q faktore svega što nalikuje oscilatornom kolu (sanjaš ga i vidiš i tamo gde ne postoji), gde se interni kapaciteti komponenti i te kako razmatraju i sasvim lako ti odnesu potencijalnu mesečnu zaradu ako ih ne primetiš, masivan decoupling na svakih par cm energetskih vodova, bla bla...
Tu ne pomaže sijalica na primaru jer primara i nema već je 560VDC sa osiguračima od stotinak ampera i bulk elkos čije je punjenje dovoljno da ubije ergelu konja na red vezanih, a kad tad konačno moraš da ga pustiš na punu snagu i odlažeš taj trenutak kao osuđenik na smrt... Tu nije puć već BUUUM :-)

U manjoj meri je to slična muka i na pojačalima, jedino je sreća što su drastično manji naponi i struje u pitanju, pa naravno i srazmerno manji problemi.

Vidi HMAP, na tvom mestu ne bih tek tako lako odustajao.
Mesto gde se Zobel član vezuje na masu je veoma kritična stvar (pomeranjem za par cm ovamo - onamo čuda se mogu napraviti), i naravno pored tog Zobel koji je za više ultrazvučne učestanosti, niko te ne sprečava da napraviš još jedan HF Zobel od par oma i nekoliko keramičkih stotina pF, i sa mestom njegove mase malo da eksperimentišeš...

Ti imaš neverovatnu prednost što možeš staviti sijalicu na primar i nećeš žestoko platiti grešku.
Na tvom mestu ja bih ipak pokušao...

Pozdrav drugari
Reply
probao sam upravo da oba kanala postavim na jedan hladnjak - i nisam postigao ništa značajno. zezovi i dalje postoje dok su oba kanala u pogonu,kad je jedan sve bude uglavnom u redu.

primjetio sam jednu neobičnu stvar - kad dodirnem 10pF (onaj za kojeg rekoh da je NPO tipa) na jednom kanalu to utiče na amplitudu oscilacije na drugom i to tako što se amplituda drastično smanji kako sa dva prsta pritisnem taj 10pF kondenzator. kad bi mogao provjeriti šta se dešava sa kapacitetom kad se tako pritisne - ovaj moj tester ne radi na tako malim kapacitetima...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Ne dešava se ništa sa tim kondenzatorom već mu ti dodaš svojih nekoliko pF svog tela, ka zemlji, kutiji i td.
Reply
Možda možeš probati sa većim tim kondenzatorom i obavezno stavi nekoliko do nekoliko desetina oma na red sa čitavim lancem povratne veze (između 30K i zenerica).
Takođe bih neposredno ispred baze prvog ulaznog tranzistora stavio nekoliko desetina ili stotina oma.
Postoji potencijalni vrlo neprigušen krug od 1nF na ulazu, kroz Ccb od ulaznog 2SA970, pa kroz 15pF i parazitne kapacitete 1N4148i zenerice, pravo na izlaz. To može u određenim situacijama imati solidan Q faktor i napraviti problem.
Osim toga bih pored bajpasa od 100nF preko 470uF u povratnoj vezi stavio još jedan keramički od 10nF odozdo na noge elko.
Probaj nešto od toga pa javi.
Reply
(06-03-2014, 09:52 AM)Dragan100 Wrote: Pozdrav svima!!!

Nešto non-stop gužva, malo sam na forumu, ali evo:

Nacrtao sam na brzinu što sam napisao u prijašnjim postovima o napajanju:
(dimenzije i vrednosti elemenata su simbolične, više je samo napajanje za primer!!!)

-razdelio sam Cbulk_udarne blokove na 5 (pet) podjednakih
-grec može samo jedan ili jih upotrebimo više,
tada su svi vezani na jednu granu sekundara-naizmenična strana, izlazi (+ i - iz greca) sada napajaju svako svoj Cbulk_udarni blok kondenzatora
-od greca pa do ulaza svage grupe Cbulk_udarni blok kondenzatora vodimo sa predenom paricom žice dobrog preseka
-predene parice neka imaju podjednaku dužinu (da jim je provodnost podjednaka od greca pa do tih ulaza na PCBju)
-umjetno smo "ugurali" dodatne serijske otpornosti (otpor putanje po PCBju),
ali su nam sada udarne struje umanjene za "n" koliko imamo grupa Cbulk_udarni kondenzatora,
pa je i pad napona manji (znači manji ripple napona),
iako su to samo miliohmi, sa svakim konenzatorom i njegovim ESR, ESL tvori RLC člen koji je odgovoran za svoj frekventni spektar filtracija,
pa kasnije i za isporučanje energije prema pojačalu baš (čak i ponajviše) u tom frekventnom spektru (Q/freq -tog člena RLC)
na kratko: ova grupa za bass, ova za midle-bass, ova za....

PCB (nacrtao sam i smer struja...), nadam se da vam sada sama govori tu priču... :-)

ali nadam se vašim komentarima, dodatnih predloga, poboljšanja, zapažanja greški...

PCB je samo za jednu granu simetričkog/split napajanja,
druga (za drugu granu) je jednaka,
spajaju se medjusobno tek na kraju (+) jedne i (-) druge PCB,
gdje nam je sada ta tačka MASTER GND,
preostale su sada (-) i (+) split napajanja.

-------------------------------------------

Sad nako bi crtao PCB napajanja nalik pauku, drugi škorpijona, treči stonoge...  :-)
(tih bezbroj kondova po PCBju : meni je to nalik na bezbroj si*a i g*za... :-)  )

-------------------------------------------

Sve je to OK, samo ispoštujte smer punjenja i smer praznjenja svakog konda,
ako se oba sovraponiraju (sumiraju se im vrednosti pa i predznaki - smer struja),
taj segment bakra imače duplo opterečenje stim i veči pad napona,
posledično i veči ripple izlaznog napona...

KOND je tako kao da smo ga stavili u "čoše" za kaznu, tamo je , ...i neradi skoro ništa!!!

LP
Dragan

Imao bih par pitanja u vezi ovoga. Da li je bolje, za ove kondenzatore od 2200uF, da budu oni standardni snap in(tipa Panasonic HA) ili je bolje koristiti low esr(tipa Panasonic FC)? Ovi low esr su bolji po svim parametrima ali mozda ima neke caka...

Isto pitanje za one od 470uF, standardni radijalni ili low esr?

Hvala
Reply
(06-03-2014, 05:47 PM)Dragan100 Wrote: Putanje Cbulk_udarnih blokova nisu iste geometrije.

Ali kad pogledamo sa strane ulaza (+)2 i (-)2 krači su za jumpere (plave i roza boje).

-jumperi (plave i roza boje) moraju biti izvedeni sa predenom paricom (kao kod ožičenja od greca do tih ulaza do Cbulk_udarnih blokova)
da bi imali dupli presek kabla (dve grupe Cbulk_udarnih blokova), naravno spojene skupa
-sa predenom paricom nismo poboljšali interkonekt, stime smo napravili samo efektivnu/pravu duljinu jumpera,
kojeg možemo kompenzovati na ulazu (+)2 i (-)2, koji sada mora jedini od svih ulaza,
biti duži za tu razliku jumpera, a svi drugi podjednakih za tu dužinu kračih dužina

"Umetno" smo ustavili serijsku otpornost, malo sa upredenim dovodovima, malo sa razvodjenjem PCBja, sa ESR i ESL prave "gore pomenutu pravu priču"
Tako smo udarne struje umanjili, udarne kondove poštedjeli, izdržače tako bezbroj godina, i več u početku smanjili smo izlazni ripple napona.

Sledeči kondenzatori ( u sredini/vertikalu) služe več za akumulaciju i ripple cancelation, iako delimično "gutaju " i udarne struje...

Ispod PCBja ima bezbroj SMD kondenzatora, smanjuju ESR dotičnim bulk kondenzatorima, i njihov je najbliži decoupling,...

Tek je srednji kond u biti prvi Cbulk_aku, i prema izlazu drugi po redu, on se več brine o još dodatnom ripple cancelation,
i naravno i o akumulaciji zajedno sa Cbulk_elko na pločici AMPA...

-----------------------------------------------

Pločica PCB je samo orientacijska, vrednosti i veličine elemenata su samo fiktivne...

Ali se može uočiti put punjenja i praznjenja glavnih, udarnih, akumulacijskih, decoupling... kondenzatora

LP
Dragan

(03-02-2015, 10:21 PM)viktor1986 Wrote: .....
Imao bih par pitanja u vezi ovoga. Da li je bolje, za ove kondenzatore od 2200uF, da budu oni standardni snap in(tipa Panasonic HA) ili je bolje koristiti low esr(tipa Panasonic FC)? Ovi low esr su bolji po svim parametrima ali mozda ima neke caka...

Isto pitanje za one od 470uF, standardni radijalni ili low esr?

Hvala

Dodao sam i naredni post pa skupa tvore cjelinu.

PCB je projektovana tako, da se u velikoj meri smanjuju udarne struje prema C_bulk kondovima.

Razdvojili smo jih na:

-udarne struje na "n" puta C_bulk udarne, koji su takodjer napravljeni od paralelovanja nekoliko manjih,
što manji to bliže grecu i sekundaru trafa,
iako sami "gutaju" pomenju vrednost (zbog svoje male vrednosti) udarnih struja,
do glavnog C_bulk udarnog u grupi, još smo dodatno smanjili udarnu struju do njega .
Ugurali smo dodatnu serijsku otpornost (upredena parica grec-jedna grupa C_bulk udarni)
i stime dodatno i podosta poštedjeli baš te prve kondenzatore (životni vek smo jim tako produžili... :-)) na udaru!

U grupama C_bulk udarni ako je mogučnost stavite kvalitetnije konde, sa što manjim ESR, deklarisanim večim živ.vekom trajanja, višom temp...
Ne zaboravite ispod PCBja "nakrcati SMD kondova  :-), tako i poboljšate ESR cele udarne grupe!

-akumulacijsku C_bulk aku (oni vertikalno po sredini PCBja) koji mogu imati nekoliko veči ESR od C_bulk udarnih,
udarne struje su za cca 80% več smirene tim "n" grupama C_bulk udarnim

Takodjer neče smetati SMD decoupling i na njih ispod PCBja što bliže nožicama bulk kondenzatorima

- na kraju imamo prema izlazu (srednja desna grupa konda) i grupu za aku+dodatni ripple cancelation,
a tu idu što manji kondovi prema izlazu, jer su brži za primanje/davanje "burst" peakova struje,
koje pojačalo u nekom kratkom trenutku traži (u ovom primeru davači energije :-))
u smislu što brže isporuke energije brzih transienata (visokih freq).

I tu bi više pasali Low ESR kondovi,
ali
-ako imamo i na PCBju pojačala takodjer neku grupu C_bulk aku+ripple cancelation, koji su več LOW ESR (a trebali bi biti!!!),
a najbolje što bliže izvorima/ponorima, to jest što bliže do izlaznog stepena pojačala, recimo pravo na nožice izlaznih,
kao kod HMAP - Mitar/Miloš pojačala,
a vidi se i dejstvovanja take primene i na njegovim oscilogramima,
pokazuje samo tanku crta odziva četvrtke i ne recimo mlitavu/proširenu "crtu" (male oscilacije, poremečen fazni stav, puno viših harmonika...) oscilograma kod nekih brzih odziva i naravno traženjem pojačala po visokom SR
to jest napon tada u večoj meri varira, i tako nam pada SR, i dumping faktor, pogube se detajli srednjih i visokih, javi se mlitav bass, uža nam je "stereo slika" itd, itd...!!!

onda ta zadnja grupa konda na PCBju napajanja može biti i sa nekoliko večim ESR.
Opet ne štedimo na SMD decouplingu i kod te grupe...

LP
Dragan
LP
Dragan
Reply
Shvatio sam sada sve, hvala ti Dragane na objasnjenju. Koliko je tu sada bitna vrednost kondenzatora ovih manjih(470uF) i vecih elektrolita(2200uF) i njih odnos kapaciteta? Da li da se drzimo tih vrednosti? Ovu jednu plocicu bih koristio za mono amp.
Reply
(03-03-2015, 03:50 PM)viktor1986 Wrote: Shvatio sam sada sve, hvala ti Dragane na objasnjenju.

Koliko je tu sada bitna vrednost kondenzatora ovih manjih(470uF) i vecih elektrolita(2200uF) i njih odnos kapaciteta?  Da li da se drzimo tih vrednosti? Ovu jednu plocicu bih koristio za mono amp.

Nije toliko bitna vrednost kapaciteta, stavljamo one koje imamo ...

Inače C_bulk elko računa se na bazi potrošnje i koliki ripple hočemo na izlazu napajača.
Prilažem PDF "pa da se ga pročita!!!" :-)


.pdf   Bulk Capacitor - C_bulk calculations.pdf (Size: 120,53 KB / Downloads: 13)

Onda tu izračunatu vrednost podelimo na 10, pošto imamo toliko grupa C-bulk udarnih (5) a podelimo na pola (2) da bi imali udarni-akumulacijski cca 50:50 rezmerje

Razmerje 2200uF :470uF: 4u7F : 220nF...  isto nije toliko bitno tu može od razmerja 1:5 do 1:10 pa u kaskadu svi naredni kondovi.

Tu je najviše "igra" oko vrednosti kapaciteta pa njegovog ESR i ESL pa tvore neki resonantni krug, jasno sa svojim Q,
pa če najradije da primaju/oddaju energiju u nekom uskom freq području oko te njegove res.freq,
recimo za visoke audio tonove pobrinuče se radije manji kond nego primarni veliki C_bulk

Pošto je to prenos energije visokih transienata, stavljamo ga što bliže izvorima - ponorima,
 da nemamo dodatnog deltaT zamika, stime poremetimo fazni stav, odziv nam je ljen,
neki brzi detalj u zapisu neče biti "onaj pravi" nego za tot dB tiši, možda čak neprimetan...itd

U samom napajanju je slika obrnuta, pa stavljamo manje vrednosti prema izvoru/ponoru, to jest prema sekundaru trafa,
kako bi "progutali" te brze transiente, stime i bolja filtracija, deo energije preuzmu nase, i tako poštedimo primarne C_bulk udarne

LP
Dragan
LP
Dragan
Reply
Malo se crtalo, treba dodatno srediti neke detalje...
...[Image: Dragan100_style_PSU.gif]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)