Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kef LS50 igralište - quasi anechoic merenja
#1
Data merenja na osi i oko 30 stepeni van ose. Kalibrisani Behringer ECM8000, M-audio FastTrack USB, Holmimpulse, udaljenost po standardu 1m. Gejt je dobar do oko 11ms tako da imamo dobru rezoluciju do oko 120Hz.

Merni uslovi i moja malenkost

[Image: IMG-2671.jpg]
https://i.postimg.cc/B68BsJQX/IMG-2671.jpg

Niskotonac i visokotonac na i van ose

[Image: 50-a.png]
https://i.postimg.cc/gkbHFF92/50-a.png

[Image: 50.png]
https://i.postimg.cc/1RqrjRjd/50.png

Simulacija fabričke Kefove skretnice: frekventni odziv, impedansa i fazni odziv

[Image: LS50.png]
https://i.postimg.cc/yxchgnRK/LS50.png

[Image: LS50.png]
https://i.postimg.cc/QtRkdvHS/LS50.png

[Image: 50.png]
https://i.postimg.cc/QNyvpMWn/50.png

Druga merenja LS50 za poređenje

https://www.stereophile.com/content/kef-...asurements
https://www.soundstagenetwork.com/index.php?option=com_content&view=article&id=941:nrc-measurements-kef-ls50-loudspeakers&catid=77:loudspeaker-measurements&Itemid=153

Igrao sam se nekih satićak pa stoga sim na osi i van ose - ista rezolucija kao sa fabričkom Kefovom skretnicom

[Image: 50.png]
https://i.postimg.cc/RVmp1nZd/50.png

[Image: 50.png]
https://i.postimg.cc/JnqD9gjG/50.png

Neka igre počnu ...
Reply
#2
Odao te slav squat... ...western spy Smile
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#3
Evo ga polu slav squat, imam ja i srbijanske krvi - i jedan tu tatrane iz programa zaštite svedoka Smile

Reply
#4
Zvu, jesi mozda snimio samo sum/atmosferu prostorije?
Reply
#5
Misliš na eho ? Malo ću da pojasnim.

Analiziramo impulsni odziv i gledamo šta se dešava sa frekventnim odzivom.Na slici iznad se nalazi odziv visokotonca sa frekvencijom gejta tik ispod 10ms. Iako se prva refleksija desila tek posle 12ms, postoji i taj mali diskontinuitet u impulsnom odzivu koji potiče od stolice na koju smo popeli mikrofon. Pre te refleksije zvuk visokotonca je uhvaćen kao da smo u gluvoj sobi. Evo kako odziv izgleda "uprljan" refleksijom stolice.Malo kasnije stiže i refleksija od najbliže velike površine tj. poda. On je na nekih 2,65m od mikrofona pa to izgleda sa prvom velikom refleksijom ovako:Sledeća slika je vrlo zanimljiva: Između prve refleksije koja potiče od poda i ostatka prostorije ima jedan period tišine. To je zato što je prostorija oko 12x12x30 metara ako se dobro sećam, a oprema se nalazi na polovini dužine te prostorije i na visini od 2,65 metara. To se jako lepo vidi na impulsnom odzivu i traje od nekih 16ms do 22ms. Na 22ms se uključuje ostatak prostorije tj stižu polako zidovi redom od najbližeg do najdaljeg.
Reply
#6
da, eho, ako mu tako tepas, a moze i rezonanca...
Reply
#7
Kul. Nadam se da sam konstruktivno odgovorio. Nikada nisam cenio lakonsku komunikaciju.
Reply
#8
Jesi, sve ok.
Lepo objasnjeno, nacrtano.
Reply
#9
napisa Atkinson da su mjerenja zvucnika superiorna a ti ga sad zelis pokvarit Smile
Reply
#10
Možda i jesu superiorna u odnosu na neke zvučnike. Ono što je istina to je da se ne čuju ni upola loše koliko se mere (:

Odmah se čuje da nije linearno ali ne vređa. Čudan koncept svakako, iz kog ćemo pokušati da izvučemo maksimum - kao i do sada, naravno.
Reply
#11
@Dani:

Evo ti link, pošto znam da voliš da porediš hi-eff sa low-eff zvučnicima. Rezultat je vrlo zanimljiv.

https://audiophilestyle.com/ca/reviews/k...ings-r768/
Reply
#12
evo preletija na brzinu, pa rezultat je ocekivan
bitna stavka cijelog testa je 83 dB SPL (pretpostavljam na 1m udaljenosti). Na toj glasnoci jako puno zvunika svira zadovoljavajuce dobro.
al kad bi htijeli 90 i par dB na poziciji sjedenja (stoje po mom sudu potreba za potpun dozivljaj glazbe) tribali bi te kefove nosit ka slusalice
A sto se tice ravnog frekvencijskog odziva sto vise slusam to mi se vise cini da je precijenjen (mozda je do loseg sluhaSmile)
Reply
#13
Sve preko 85dB dovodi do trajnog oštećenja sluha. Većina mog slušanja se odvija na oko 75-78dB na mestu slušanja. On u tekstu pominje 83dB kako bi zvuk osetio na kauču, a ne samo čuo.

Glede ravnog frekventnog odziva, zavisi samo od uspostavljenog sistema vrednosti kod slušaoca. Ko voli da bas bude malo glasniji od ostatka spektra ili da visokotonci budu malo glasniji teško će mariti za frekventno linearan sistem. No u tom slučaju govorimo o preferenciji, a ne hifi-ju. Ja sam proteklih godina izbaždario uši na velike membrane i linearan odziv pa mi ogroman problem predstavlja kada nešto od ta dva manjka.

LS50 posle R300 zvuči kao kantica. Jasan mi je poriv onih koji ih kupuju ali to definitivno nije zvuk sa kojim mogu da živim. Stoga sam odavno naručio 4 basa kojima bih potpomogao LS50-ici sa donje strane jer smatram da taj "autoritet" koji mi nedostaje predstavlja manjak Sd ispod 200Hz.
Reply
#14
vjerojatno strojarske usi traze malo vise podrazaja.
A i zavisi koliko se dugo slusa. I 110 db moze ali vrlo kratko. Ne slusam ni ja non stop na toj glasnoci ali volim imati tu mogucnost da odvrnem (pogotovo koncertne izvedbe) a da me muljanje i distorzije ne natjeraju da odmah smanjim.

Sto se tice odziva nisam mislija na ukupnu uravnotezenost, vec na ispeglanost odziva tj zadane +-3 dB kao maximum odstupanja za hifu.
Ne kazem da ugladjenije nije bolje ali cini mi se da su neke druge karakteristike bitnije (dinamika, integracija drivera, step odziv, ujednacenost odziva van osi i naravno sto manje rezonancija i distorzija) , bar meni.

I sam kazes da puno bolje zvuci nego se mjeri, a vjerujem da ce LS jos bolje zvucat kad ga rasretertis niskih fekvencija.
Reply
#15
(04-27-2019, 12:15 PM)danibosn Wrote: Sto se tice odziva nisam mislija na ukupnu uravnotezenost, vec na ispeglanost odziva tj zadane +-3 dB kao maximum odstupanja za hifu.
Ne kazem da ugladjenije nije bolje ali cini mi se da su neke druge karakteristike bitnije (dinamika, integracija drivera, step odziv, ujednacenost odziva van osi i naravno sto manje rezonancija i distorzija) , bar meni.

I sam kazes da puno bolje zvuci nego se mjeri, a vjerujem da ce LS jos bolje zvucat kad ga rasretertis niskih fekvencija.

Kapiram šta kažeš nego nudim sopstveni ugao gledanja. Stava sam da ako su sve stvari koje si naveo jednake kod oba zvučnika (praktično isti zvučnici samo sa različitim frekventnim odzivima), onda će u slušnim testovima neutralnije zvučati onaj sa linearnijim frekventnim odzivom. Namerno nisam napisao lepše jer je to individualno.

Ovo za izgled merenja u odnosu na zvuk, ja sam svestan da uterivanjem frekventnog odziva barem u +/-1dB teram mak na konac ali više volim da uradim previše dobro nego nedovoljno dobro. Ko je taj što zna koji je prag nelinearnosti koji počinjemo da percipiramo prilikom slušanja ? Nisam čak siguran ni da je kod svakog isti. Stoga, znajući šta meni smeta, radim odziv sebi po volji prateći (ili bar pokušavajući) kako linearnost frekventnog odziva tako i sve iznad navedene parametre i još po neki koji nije naveden. S tim što je moja vrlo česta greška što napišem -frekventni odziv- umesto recimo -listening window- ili čak -power response-. Pojedinačno merenje na jednoj osi mi ne znači ništa ako ne znam kako se meri na ostalim osama.
Reply
#16
zvu vise si puta dokaza da znas sto radis i da to radis dobro, ja sam samo komentira onaj relativno grbav odziv LS jer se i grbavije jako dobro slusa ako su ostali parametri dobri.
Malo si me zamislija sa onih 75-78 dB pa sam isa provjerit na koliko to dB ja slusam ( da ne lupam gluposti mozda) i 83 - 85 dB na mjestu slusanja je otprilike kako slusam vecinu vremena ali vrlo cesto pojacam i na 90 + ka sta sam i reka
Reply
#17
Ja sam jako lepo uživao slušajući i fabrički LS50. Nije neutralan ali nije neprijatan za slušanje. To da je nelinearan se čuje, samo su inžinjeri zvuka iz Kefa napravili da ta nelinearnost ne vređa uho. Napravili su udolinu od oko 2dB u proseku od 200Hz-2kHz što je taman toliko da dobra produkcija zvuči tamnije, a loša taman kako treba. Meni to smeta ali mnogima ne smeta, čak je poželjno pa pretpostavljam da je i to jedan od razloga što beru lovorike na slušnim testovima. Kod testiranja zvučnika između ostalog slušam i par pesama od Adel. Na linearnim zvučnicima njen glas mora da zvuči izrazito glasnije od ostatka pesme, neprijatno glasnije (pogotovo refren Hello). Kod LS50 to nije bio slučaj, napravio je Adel slušljivom Smile

Inače, ovo glede glasnoće se ne odnosi na niske frekvencije. Mislim na oko 500-3000Hz. Na današnjoj muzici i mereno sa 2 zvučnika u sobi, začas neki mod sobe dobaci na niskim i do 10dB glasnije. Uglavnom slušam noću kad niti mogu, niti imam potrebe da pojačavam jer slušam sa oko 2.5m razdaljine.
Reply
#18
Bonsai skretnica. Izgleda lepše na slici  Cool

Reply
#19
Jel bi ih preporučio za kupnju u toj klasi tvorničkoh zvučnika?
Reply
#20
Znajući koliko koštaju drajveri, da se naprave kvalitetni kabineti sa ovakvim finišem, inženjering i konačno zvuk rekao bih da vredi tih 1200€ u radnji. S tim što je uvek jeftinije ako se ne uzima na rate. Po nemačkoj ih ima novih za keš 800-900€. Polovni su oko 650-750€. S tim što je ovo jedan od retkih zvučnika koji nisu imali neslušljiv zvuk u fabričkoj varijanti. To što se meni nije svideo je druga priča ali objektivno, lepo sviraju.

Ja skoro nisam kucnuo rukom u kutiju i da se čulo ovako. Kao da kuckam u betonski noseći zid. Šta god da sam uradio bilo kom zvučniku do sada, ni jedan se na knuckle testu nije čuo ovako. Izvesni Viktor sa NBG ima sub kutiju koja ima sendvič zid napunjen peskom, to se čuje slično.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)