Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AV DC metar-budget verzija
#1
Gledajući susjednu temu i imajući zadnjih tjedan dana problema oko jednog kineskog AV metra,palo mi je na pamet se napravi jedan forumski AV DC metar sa nekim malim OLED ekrančićem, recimo strujni opseg od 1mA do nekih 10A,možda je dovoljno i 10mA jer bi to bio uređaj za ugraditi u razne ispravljače i sl. Naponski opseg do nekih 100V a može i varijanta do 1kV ako ne predstavlja problem. Rezolucija 0,1V je sasvim dovoljna po meni.

Ključno bi bilo da je cijenovno povoljno da može zamijeniti kineske LED instrumente.Naravno da se sa 2$ po instrumentu ne možemo natjecati ali recimo da dijelovi dođu do nekih 20$ sa tendencijom što manje to bolje. [Image: tongue.gif]
Znači jedan budget AV metar sa pripadajućim budget performansama.

Davno sam nabavio nekoliko besplatnih primjeraka INA219 pa ako se to može napraviti sa njime mogu i sklepati neki prototip i napraviti testiranje pa onda kasnije nacrtam pošten PCB.
Reply
#2
Ovo je "budzet" verzija Smile
https://forum.yu3ma.net/thread-1780-post...l#pid80258

Tu imas razradjen MCU deo i 5x7seg display.

PA0 je namerno ostavljen slobodan jer je to Analogni ulaz.

STM32 inace ima 1MSPS 12bit coverter koji kada se oversampluje i spusti na nekih 10SPS moze da se izvuce 18bit rezolucija Smile
Dakle ne treba A/D konverter uz STM32F103, ne treba LED driver (ide direkt) i to je baza uredjaja.

Tu treba dodati jednu OPA192 na ulazu u A/D i ostalo su sve otpornici za razdelnike napona koje biras prema zeljenoj ulaznoj impedansi i naponskim opsezima.

Konkretno to sto sam ispricao radi u Fluketu Smile

[Image: attachment.php?aid=29594]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
Ovo moje cudo radi relativno stabilno i to BEZ REFERENCE!
Referenca mi je 3.3V dobijenih iz TPS73133, dakle zamenjen je postojeci 3.3V regulator i tu je uglavljen TPS i par otpornika.

Nesto negativnog napona neophodnih za OPA192 (-0.7V) sam dobio sa jednom Si diodom prema GND pa mi onda ceo MCU lebdi nad tom tackom. Mora to da se uradi jer nece moci da meri od 0V bez toga.

Eto to je budzet verzija a da ima nekog smisla Smile
Reply
#4
Taj Fluke sam kupio pokvaren, onda sam se baktao sa njegovim diskretnim A/D koji je mnogo lepo odradjen ali ima neke gadne FET-ove koji su stradali i vazdan jos nekih problema da bi se to sredilo jer je taj front-end bio uparen sa custom Intersil ASIC-om koji je to sve vremenski obradjivao i prikazivao na 20.000 count LED.

Posto je to sve nesto brljavilo u predhodnom stanju, ja sam u startu prvo krenuo da proverim razdelnik napona i tamo neke mnogo lepe reed relejcice koji preklapaju opsege jer se radi o vrlo visokoj impedansi, konkretno sa Sanwa PC5000 nisam mogao nikako ni pomocu trikova da izmerim te otpornike u razdelniku jer me je sprecavala ulazna impedansa Sanwa-e, davao mi je lazne rezultate i za napon i za otpor, ne moze tako da se meri, ALI, kada se doda jedna OPA192 kao jedinicni buffer, stvar se fundamentalno menja na bolje jer sam convertovao ulaznu/izlaznu impedansu, i kada se na taj Flukov razdelnik zakaci OPA192 i iza toga Sanwa, sve postaje tacno u 0.1% Big Grin
Koliko dobro se odradi razdelnik napona toliko dobro ce da radi cela sprava jer A/D konverter je mnoooogo manji problem nego taj ulazni deo.
I tako je tu zavrsio STM32 ko da ga je cekalo to sve spremno za njega i dodao jos dve cifre, fakticki je 300.000 count ali eto celu zadnju cifru sam odseko i maskirao i stavio da pise "v" za Volte a internu u procesoru se to racuna i prikazuje, kada budem sredio to sve lepo onda ce mozda i 6. cifra da proradi Smile
Reply
#5
Hvala na informacijama Mikikg.
Reply
#6
Malopre razgovaram sa @npejcic i on se lepo dosetio da njegov projekat (micro amp.metar) moze da sluzi vasoj svrsi. Naravno vrv se trenutno ne uklapa u cenu od 20$ ali u malu prepravku sheme, izbacivanje low current mode-a, crtanje novog PCB-a....cena moze da se sroza drasticno. Dobije se lep instrument koj moze da prikazuje struju, napon, snagu pa cak i da loguje te parametre.
Naravno ako @npejcic nema nista protiv.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)