Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pojačalo bez izlaznog signala na simulaciji
#1
Pozdrav svima.

Napravio sam simulaciju jednog pojačala iz radioamatera koje radi bez podešavanja, odlično, komšija si ga je napravio i svira već 20 godina.

Sad problem je u tome što u simulaciji pri ulazu od 1kHz i 1 Vpp ili bilo što nemam nikakvog izlaza, tj. izlaz je u nekoj sinusoidi reda nV. 

U prilogu dajem slike original šeme i sliku toga što simuliram. Samo dok mene nema pojačavanja ulaznog stepena i jednog para izlaza jer i tako radi pojačalo odlično u praksi. 

Može li netko tko se razumije u rad pojačala pregledati šemu i dati svoje neko mišljenje zašto ne radi. U Multisimu je rađeno.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Probaj da u simulator gurneš 741 i da vidiš šta ćeš onda dobiti.
Možda je simulator malo glupav.
セルビア
Reply
#3
(04-10-2019, 08:20 PM)branko tod Wrote: Probaj da u simulator gurneš 741 i da vidiš šta ćeš onda dobiti.
Možda je simulator malo glupav.

Probao, ista stvar.
Reply
#4
Pipkaj osciloskopom po semi da vidis ima li negde tog signala.
U sustini opamp je opterecen sa malim otporom i zato bi trebao da poteze struju na 7 i 4 pinu.
Imas tamo voltmetre i ampermetre, nakiti semu sa njima, pa ces videti sta ne radi.

Moguce da model opampa ili model nekog od tranzistora nije bas najsrecniji.
Desavalo mi se to sa multisimom.
Reply
#5
(04-10-2019, 07:28 PM)6boki6 Wrote: Pozdrav svima.

Napravio sam simulaciju jednog pojačala iz radioamatera koje radi bez podešavanja, odlično, komšija si ga je napravio i svira već 20 godina.

Sad problem je u tome što u simulaciji pri ulazu od 1kHz i 1 Vpp ili bilo što nemam nikakvog izlaza, tj. izlaz je u nekoj sinusoidi reda nV. 

U prilogu dajem slike original šeme i sliku toga što simuliram. Samo dok mene nema pojačavanja ulaznog stepena i jednog para izlaza jer i tako radi pojačalo odlično u praksi. 

Može li netko tko se razumije u rad pojačala pregledati šemu i dati svoje neko mišljenje zašto ne radi. U Multisimu je rađeno.

Za opamp moraš odabrati takav da se mu zrcali struja izlaza na railovima.
Ako toga nemaš (podosta je takvih opampova macro modela koji to preslikavanje nemaju) kako če onda u simulaciji da imamo pad napona na R10 i R11 390R,
koji aktivira Q5 i Q6 i redom OPS.

Monitoriraj struju skroz R10, R11 ili pad napona na njih, tu bi trebao imati struju cca par mA.
U zavisnosti mirne struje opampa kojeg odabereš, (probaj sa LF356, LF411, LM324, itd, zapravo takvog koji ti dajeneku vrednost pada napona na R10, R11)
onda postavljaš vrednost R10, R11 baš da bude na pragu provodjenja Q5 i Q6

Evo na brzinu u TinaTI sa LF356, podesiš vrednosti otpornika, prečekiraš bias struje drivera i izlaznih,
mogu čak fino u AB klasu sa malo više mirne struje izlaznih 50-60mA, manji THD
LP
Dragan
Reply
#6
[Image: attachment.php?aid=29571]




.tsc   Boki AMP.TSC (Size: 781,17 KB / Downloads: 3)
LP
Dragan
Reply
#7
Vrlo često građeno u ono vreme i sa darlingtonima MJ900 i MJ1000 u izlazu... I sam sam ga pravio u to vreme Smile
Reply
#8
@6boki6, u simulatoru ti nije spojen R14 i Q5 na tacku izlaza-opterecenja.-
pOz
P.S.  Sad kad sam povecao sliku vidim da je spojeno. Vidi simulaciju sto je postavio @Dragan100.-
Reply
#9
Boki,
slične topologije, sad sasvim komplementarno, boljim ulaznim opampom,
driveri sa biasem oko 25-30mA i izlazni mosfeti sa biasem 100mA
dodatno još sa Vbe multiplikatorom za temp kompenzaciju izlaznih.

[Image: attachment.php?aid=29645]



.tsc   Opamp Boost AMP.TSC (Size: 1,67 MB / Downloads: 1)
LP
Dragan
Reply
#10
Tipicna potrosnja TL071 je 1,4 mA tako da se na otpornicima R10 i R11 ne moze ostvariti dovoljan pad napona da
otvore tranzistore BD 139/140. Ili mijenjaj OP amp ili otpornike povecaj na 430- 470 Oma.-
pOz
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)