Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ulazna osjetljivost signala
#1
Pozdrav svima. 

Može li mi neko pojasniti osjetljivost ulaznog signala, što je to, odnosno kolika je tipična vrijednost aux, cd, line, phono izlaza (brojevi tipa 775mV, 1V itd..) i što se desi ako priključimo npr na pojačalo koji ima osjetljivost 1V priključimo ulaz od 0.775 V i obrnuto ?
Čitao sam nešto pa me zanima uloga pretpojačala kod osjetljivosti, zašto koristiti pretpojačalo ili ne na nekom pojačalo ?

LP
Reply
#2
ulazna osetljivost (pojačala) za maksimalan izlaz, pri datoj osetljivosti na ulazu pojačalo će na izlazu dati svoj maksimum bez klipovanja. ako izlaz nosača zvuka ima dovoljan naponski nivo da pobudi izlazni stepen pojačala,predpojačalo je nepotrebno. u svim ostalim slučajevima koristi se predpojačalo.
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
#3
Bilo je već priče o tome na forumu, ali se više ne sećam gde, pa evo par najvažnijih pojmova i informacija.

Osetljivost je podatak kojim se definiše napon na ulazu u pojačavač koji na izlazu iz njega daje maksimalnu snagu, pri čemu je regulator izlaznog nivoa na maksimumu.
Na taj način, definicija pokriva i uredjaje koji nemaju regulator jačine.
U toj definicij napon se izražava efektivnom vrednošću (RMS).

Kao referentna vrednost, u praksi se za profesionalne uredjaje sa tzv. linijskim ulazom (line) primenjuje nivo od +4dBu, odn. 1,23Vrms (0dBu odgovara naponu koji na otporu od 600 oma proizvodi snagu od 1mW, što daje 0,775Vrms), a za kućnu elektroniku (consumer electronics) nivo od -10dBV, odn. 0,316Vrms (1Vrms odgovara 0dBV).

Medjutim, kod izlaznih nivoa vlada popriličan nered. Tako, na primer, nominalni izlazni nivo iz CD i DVD plejera sa jednopolnim izlazom (RCA) je 2,1Vrms jer su se pri uvodjenju CD kao medijuma tako dogovorili Sony i Philips. Ako je izlaz iz tih uredjaja balansni, onda imamo čak 4,2Vrms.
To znači da ako izlaz iz CD plejera direktno vežeš na ulaz poj. snage osetljivosti +4dBu, on će u startu biti preopterećen za faktor 2,1/1,23, odn. 4,6dB, što znači da će vrhovi izlaznog signala biti odsečeni, što se nekim slušaocima svidja, a nekima ne Undecided .
Zato se danas linijski pretpojačavači više koriste kao atenuatori.

Kod RIAA pretpojačavača gornje definicije ne važe - oni se orijentišu prema tipu zvučnice.

Dodatne informacije možeš da nadješ na donjem linku:
https://en.wikipedia.org/wiki/Line_level

Pozdrav
Reply
#4
Hvala na odgovorima momci.

Znači da budem siguran koliki su signali iz mojih playera i uređaja najbolje bi bilo pustit sinusni signal tipa 1 kHz na mobitelu npr. pa pojačati do kraja te vidjeti preko osciloskopa rms napon signala ?
Reply
#5
(03-06-2019, 11:25 PM)6boki6 Wrote: Hvala na odgovorima momci.
Znači da budem siguran koliki su signali iz mojih playera i uređaja najbolje bi bilo pustit sinusni signal tipa 1 kHz na mobitelu npr. pa pojačati do kraja te vidjeti preko osciloskopa rms napon signala ?
Ako želiš da znaš koliki je izlazni nivo tvojih izvora zvuka lakše ti je da ih direktno izmeriš osiloskopom. Pusti neku muziku, nešto moderno jer je sigurno visoko komprimovano, i napravi snimak na osciloskopu koristeći sporu vremensku bazu. Tako dobijaš obvojnicu pikova signala, podeli je sa sqrt(2) i to je dobra procena izlaznog RMS nivoa.

Pozdrav
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)