Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LME 49810 + Baxandal Volume control
A vala do kraja godine pakujem taj trofazni BatoMM. Ostale jos kutije i sitnice.
Reply
sad javise, ukida se trofazna struja do kraja godine...
Reply
Aha Tongue
Reply
Ma neće da ukidaju... Samo su takse najavili, tj. porez na luksuz, to ti je kao da voziš V6....
Reply
U BiH, Federacija BiH je samo jednokratno kod ukljucenja taksa na trofaznu struju tri puta veca jer su fakticki tri monofazna
prikljucka. Poslije platis sto potrosis. Limitatori su na 32A.-
pOz
Reply
(05-19-2020, 08:25 PM)progster Wrote: Ma neće da ukidaju... Samo su takse najavili, tj. porez na luksuz, to ti je kao da voziš V6....

ispada-kad su već naučili da štede kW mesečno,daj da ih ujedemo za nešto što ne mogu tako "lako" da odje#u. poput skrnavljenja uštede  na potrošnji koristeći TNG i slično... nema buraz da uštediš,varaš se samo... e Bože,kako su GLADNI državni sistemi,i imuni na krizu! njihova povratna sprega samoodržavanja ne postoji ni na raketi podešenoj da leti na Mars...

sistem je truo,ali se održava na živom tkivu - ma gde i koliko ga bilo. MF
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Ja sam se ipak šalio... Ali izgleda da tu ima istine... Big Grin
Reply
...još uvek sam LJUT Smile (treba vremena da popusti!) Big Grin
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Samo ću vam još reći da je 6 pulse ispravljanje, osim onih prednosti koje sam naveo, bolje i po power faktoru, odnosno manje troši sa istom isporučenom snagom. I power faktor se poboljšava sa potrošnjom.

Potrebna rezerva za audio amp je reda +20% svega.

Gubi se ona potreba za dvostrukom snagom monofaznog napajanja kod vrlo potentnih pojačavača.

U industrijskim pogonima i surovim uslovima primene, monofazni ispravljači su zanimljivi tek kod malenih snaga reda do 100W (uglavno zato što vek i najboljih elko obećava tek 10-20000 sigurnih radnih sati).

Sve iznad toga je uglavnom trofazni 6 pulsni, sa neviđeno većim vekom elkos.
Elko trpe neuporedivo manja opterećenja jer čak i pri 100% tereta dopunjavaju tek desetak posto amplitude.
Ripple struja im je mala jer je punjenje trostruko učestalije.
Stavljaju se više kao snaber i dikapling, kad ima neke fine elektronike. Kad je nešto samo malo grublje, poput releja, kontaktora, elektromagnetnih ventila, ne stavljaju uopšte elko već samo blok reda par mikrofarada.

Kod primene dvostruke grupe sekundara (jedna grupa D, druga Y), može se napraviti 12 pulsno ispravljanje sa beznačajnom talasnosti i punjenjem sa 600Hz.
U takvom slučaju bi za vrlo snažan audio amp elko bio potreban samo neposredno do izlaznog stepena, i to reda par hiljada mikrofarada, samo za dobar dikapling.
Reply
https://slideplayer.com/slide/5267116/17...oltage.jpg

https://www.researchgate.net/profile/N_A...tifier.png

https://cdn.instructables.com/FF0/EKJM/I...fit=bounds
Reply
ma jbg Macola -samo nam treba da komercijala shvati prednosti koje si naveo,pa da svi dobijemo još jedan novi namet- kako Progster reče - na LUKSUZ Big Grin
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Pa vidi HMAP, samo delimično si u pravu.
Po zapadu (čitaj USA, GB kao najveći deo toga) nema trofazne instalacije po domovima. Samo se na poseban zahtev dovode sve tri faze.
Zato nema mnogo kućnih ampova sa trofaznim napajanjem.

Kod nas postoji privilegija da najveći deo domova IMA trofaznu struju i to se može izvrsno iskoristiti.

Tri monofazna transformatora sa oko 40% od ukupne snage, sa po dva sekundara za dobijanje 12 pulse, koštaju manje nego dva (posebno za svaki kanal) za monofazno od 200% potrebne snage.

Kod dva monofazna zbog velikih udarnih struja se kanali mogu preslušavati čak i kroz mrežnu liniju, posebno zbog jako opterećenog nultog provodnika kod nas, dok kod trofaznog je međufazna linija tvrda kao kamen te nema potrebe za posebnim napajanjima za svaki kanal.

Za dual mono verziju je i više nego dovoljno napraviti samo posebne sekundare za kanale a trafoa i dalje tri.

Dalje, 12 relativno malih dioda koje ne zahtevaju dodatno hlađenje za ozbiljne struje, jer svaka nosi oko 1/6 potrebne struje. Dakle sa običnom diodom od 3A imamo nominalni kapacitet 12 pulsnog od 18A trajno.

Filozofija pravljenja i nije nešto posebno jer se koriste na primer standardna 3 transformatora sa 230/x, vezani u zvezdu, a ko nema trofazno, sve tri faze veže u jednu tačku a na zvezdište dovede nulu (samo opadne kvalitet filtracije i onda su poželjni elkosi kao uobičajeno).

Dakle, trofazni ispravljač sa tri posebna trafoa može biti korišćen trofazno u vezi zvezda ili monofazno - sva tri paralelno.

Elkosi se mogu izabrati kompromisno, tek da zadovolje minimum kod situacije monofaznog napajanja, eto kad se negde nosi mašina da ne bude da ne može raditi, a kad je trofazno onda je za 2 x 150W pojačala dosta po par hiljada uF lokalno do samog izlaza ampa, samo za dikapling i podršku visokih tonova.

Bas je kruto držan iz moćnog 12 pulsnog jer skoro da ne pada amplituda, dok za visoke treba tranzijentni odziv koji vrše lokalni dikapling koji su blizu...
Reply
Macola,
mlad sam i popaljiv, navodis me na blud! 
Znaci zovem Zokija Eproma za 3 trafoa.
Reply
@Macola
Mislim da trofazni sistem ni u Evropi nije toliko čest, postoji mogućnost lakšeg uvođenja nego u npr. USA, ali ne dolazi skoro pa podrazumevano, kao kod nas na Balkanu... Izvinjavam se ako si na njih i mislio...

Jednostavno nemaju potrebu... A ni ne znaju šta propuštaju. Big Grin
Reply
U našem stanu (CH) imamo trofaznu struju, ali ne i slobodan priključak u dnevnoj sobi. Trofazno napajanje imaju samo bojler i štednjak.
Interesantno, u stanu smo već 30 godina, a bojler još nije procureo Undecided
Reply
(05-19-2020, 08:25 PM)progster Wrote: Ma neće da ukidaju... Samo su takse najavili, tj. porez na luksuz, to ti je kao da voziš V6....
Nisam o ovom nigde ništa pročitao?
СЛОБОДА НАРОДУ
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply
(05-19-2020, 10:11 PM)progster Wrote: Ja sam se ipak šalio... Ali izgleda da tu ima istine... Big Grin

 Angel
Reply
Pu, pu, preseče me Smile Sa ovima se nikad ne zna.
СЛОБОДА НАРОДУ
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)