Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koji "standalone" program za puštanje muzike koristite ?
#1
Već neko vreme na preskoke koristim Daphile - na preskoke jer me je mrzelo da se posvećujem podešavanjima kako treba. Istini za volju, tek sam pre par dana odlučio da dovedem u red taj deo priče, pa je tek sinoć radilo prvi put bez gremlina. Nije bilo do programa nego do podešavanja i sređivanja/usklađivanja sa hardverom. 

https://www.daphile.com/

Elem, koristim Daphile preko HP Thin Client t5740 koji ima 4GB SSD i 2GB DDR3 RAM-a (nadogradivo do 8GB ali koga bole uši za to). Nema pokretnih delova. 4GB je dovoljno da se Daphile smesti na internu memoriju i sve pokreće odatle. Kompjuter ima 8 kom. USB 2.0 portova koji su kod mene zauzeti izlazom za DAK, TP-link modemom i eksternim HD sa kog se vuče muzika. Monitor nije potreban već se od HP-a napravi hotspot pa se Squeezer aplikacijom preko starog smartphone-a prikačim na njega i kontrolišem/puštam muziku (svako od nas ima bar po jedan stari smartphone koji za cenu baterije postaje odličan touch screen daljinac). Sam kompjuter se može na lokalnim oglasima naći za nekih 50-60 evra. Na svom sam zamenio samo bateriju za BIOS i to je sve. 

https://support.hp.com/my-en/document/c02435310Nisam pobornik kupovine sprava tek radi kupovine ali je ovo zgodno kako za korišćenje tako i zbog kvalitetnijeg zvuka. Uspravan je pa ne zauzima ništa mesta. Isti DAK slušam uporedo sa Dell/AIMP kombinacijom i poredim sa HP/Daphile. Potonji mnogo bolje radi. Da li je stvar u drugačijem korišćenju resursa računara, ne bih znao. Uglavnom, kada se podaci vuku preko USB-a, Daphile mnogo dobro radi. Prikačen je na master utičnicu strujne letve, dok su ostali uređaji prikačeni na slave. Jedino pojačalo kontrolišem sopstvenim prekidačem kad se Daphile podigne i pusti struju kroz slave utičnice.

Kako sam sad napravio okruženje da mogu da isprobavam softvere, hajde da vidimo postoji li neko rešenje tipa Daphile koje sam prevideo, a koristi ga neko od vas. Jedino čime se ne bih gnjavio jeste nešto što zahteva operativni sistem da bi na isti mogao da se instalira taj neki program. Iz tog razloga ono "standalone" u naslovu teme.
Reply
#2
Daphile uopste nije 'standalone' aplikacija vec kompletna Linux distribucija namenjena muziKi. A takvih distro-a ima koliko hoces, pocev od poprilicno
dugo prisutnog 'Vortexbox' do najsvezijeg 'Snakeoil'. Izmedju moze da se smesti AP-LInux (Audiophile Linux) i WTF-Play, minimalni (a dobar) Lin sistem.
I tako dalje. Softver pod Win-om necu da nabrajam, van teme je.

Pozz.
Reply
#3
Računao sam da se dalo zaključiti da se iz prethodnog pisanja to standalone odnosilo na izostanak posebnog OS-a koji nije optimizovan za muziku kako bi se instalirao program koji je namenjen muziKi.

Kako tek ulazim u priču, prvi put - sada od tebe - čujem i za Vortexbox i za Snakeoil. Zaista nisam pitao google pre ljudi ovde - delovalo mi je logično da prvo pitam na našem forumu.

Koristiš li ti nešto iz ove priče i šta tebi naviše odgovara ? Zašto ?
Reply
#4
Iz ove price - ne. Ipak je Windows u prednosti nad ostalim OS-ima, kada je rec o vrhunskoj reprodukciji. Windoza iako neverovatno glupava ima jednu prednost koja traje dan-danas a to je da je u osnovi jedno-korisnicki operativni sistem sa veoma velikom prednoscu tzv. Kernel Steaming-a - direktna i najkraca putanja iz srzi (kernela) OS-a do izlazne jedinice. Svi ostali OS-i (OS-X ukljuciv) su gradjeni kao vise-korisnicki u startu (Unix-oliki) pa korisnik u stvari radi sa kopijama fajlova, ukljucujuci i one najviseg nivoa OS-a. To obezbedjuje daleko vecu sigurnost i bezbednost OS-a ali nije bas za Real Time namene kakav je slucaj kod reprodukcije muzike. Najnoviji muzicki ('Snakeoil')l OS nudi instalaciju i tzv RT Kernela - Real Time Kernel ali ipak je kod top-top vrh reprodukcije optimizovani (beskompromisno) Win u prednosti. Win10 Pro x64 malo starijih izdanja uz zaustavljeni apdejt (ne vidi internet uopste) i optimizaciju je ipak vrhunska osnova. Cesto se koristi i Win Server 2016 bez grafickog interfejsa (u osnovi W10 sa odmah iskljucenom gomilom servisa) a prvi izvestaji kazu da se Server 2019 moze zapakovati na manje prostora nego Server 2016. Kad kazem 'zapakovati' znaci da se citav OS snima kao virtuelni disk te citav, sa sve odabranim plejerom podize i radi iz memorije racunara. Nakon toga se tvrda jedinica (SSD, HDD) i fizicki odstranjuje tako da specijalizovana makina ima samo plocu, procesor i memoriju uz (pozeljno linearno) napajanje.

Probaj Snakeoil OS, radjen je u stvari na bazi Ubuntu Lin-a sa optimizacijom bas za muziku. Dodaj recimo ruski APlayer (Album Player, besplatan) i trebao bi da imas poprilicno dobar audio PC.
Reply
#5
Na Dell-u sam umesto AIMP-a probao i Album Player. OS je Win 7, do duše krajnje neoptimizovan - samo instaliran i pogašeni apdejti. Od toga mi ipak bolje radi Daphile na ovom maleckom HP, opet kažem bez bilo kakve optimizacije Win-a.

Najveći problem jeste u tome što ako ne mogu da čujem razliku od isključivanja sa jednog do prikačinjana na drugi PC sistem, za moje poimanje promena nije vredna truda.

Probaću Snakeoil kako si opisao, nekako mi se i naziv najviše sviđa Smile

Znaš li me usmeriti na neki sveobuhvatan link/temu ka optimizaciji Win-a za muziku - ako takva celovita tema uopšte negde postoji ?

Imam u okolini nekoliko istih HP lap-top računara (i5, 8GB DDR3) pa mogu da probam na nekom od njih test: optimizovan vs default vs Daphile podignut sa fleša.
Reply
#6
Windows 7 vise ne podrzava ni Micro$oft, ne podrzava Mozilla (Firefox itd) tako da preporucujem da predjes na makar Win8 ali cisti, ne Win8.1. Instalacija bi trebalo da zadrzi sve postavke i vecinu softvera sem onih ne kompatibilnih - 'naci mnogo matorih softera.

Za osnovnu optimizaciju Win-a imas recimo Fidelizer besplatna verzija bi trebalo odmah da pokaze razlike u zvuku. Tu je i recimo Process Lasso besplatna verzija itd. Ne navodim placeni softver a ima ih, poprilicno. Najkompletniju besplatnu optimizaciju W10 objavio je jedan japanac za mali racunarski sistem pod Win10 - Lattepanda a ovde je google prevod njegove kompletne optimizacije: asoyaji.blogspot


PS
Ako imas visak neke take i5 makine od lapatopa, rado bi da je isprobam i ja, bas za igranje sa raznim Linux-ima.
Reply
#7
Meni AIMP na Win10 radi ok.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#8
Probaj ruski AlbumPlayer (APlayer). Besplatan, daleko bolji od AIMP, Foobar itd. sto se zvuka tice. Vizuelno nije dopadljiv. Moze da se koristi i kroz web sucelje
sa nekog pametnog telefona, tablet racunara itd. Zavisno od tvog uredjaja, izlaz bi trebao biti makar ASIO ako ne moze KS (Kernel Streaming). Neka osnovna
podesavanja sam opisao na HiFiles forumu. Postoji i verzija za Linux.


Napomena:
Postoji komercijalni softver slicnog imena ali nije od bacuske a krekovana verzija tog softvera je puna virusa. Dakle, samo gornji link, nema placene verzije.
Reply
#9
@TDA: Ja sam jako dugo godina korisnik Aimp-a. Kao što rekoh, nisam nešto lud za brdom sprava ispred sebe samo da bi ih imao. Ako nema svrhe, ne treba mi.

Prvi ko je iz moje okoline prešao na Daphile je ManicP. Nabavio je neki tablet kojim je kontrolisao program. Sa praktične strane je dobro ali mi je izostao kvalitativni pomak u zvuku pa nisam razmatrao. On je kupio isti ovakav HP thin client i u njega smestio HD za laptop na kom mu je muzika. Možda zbog toga ili nečeg drugog ali nisam primećivao boljitak.

Zatim je moj kum kupio isto to pa smo poslušali SBacoustics zvučnike pogonjene HP-om sa Daphile s tim što je sada HD bio prikačen na USB. Odmah se čulo, maltene s vrata, da je bolje. Razliku najbolje mogu da opišem - tišina između tonova. Kao da je neko smanjio šum snimka. Stava sam da ako razlika u zvuku nije očigledna, ne ulazim u menjanje bilo čega. Mikroskopski napredak me ne zanima.

Može zvučati kako god ali sam bio kupljen i odmah krenuo da tražim mali HP jer se za 50€+15€ za usb wifi modem dobija mnogo bolji ton. Dodatno, praktičnije je pa sad ne moram dizati guzicu da prebacim na ono što mi se sluša Smile

Da li je zbog ovoga što Nik kaže, da je u laptopu dosta stvari sabijeno u malo pakovanje pa nije idealno okruženje za low noise, ne bih znao. Uglavnom je sa ovim jeftilen kompićem prosviralo dovoljno bolje da sam smatrao da mi se ulaganje isplati.
Reply
#10
Kod optimizacija PC-a za audio polazi se jos od postavki BIOS-a. Tu su odredjene maticne u startu bolje od drugih sa ponudjenim opcijama. Kod komercijalnih resenja audio-namenjenih racunara od proizvodjaca se i narucuje specifican BIOS, uz placanje naravno. Jedna od prednosti nekog MBD modela jeste npr. prisustvo oba P/S prikljucka a ne kombinovani ili izostanak istog. USB mis / tastatura odmazu, vi-fi, blutut veza jos vise. Iskljucivanje turbo modova i hiper-tredinga, ako audio softver ne ume da koristi multi-treding su takodje neka osnova. Itd. Igranka, onolika.
Reply
#11
Nisam probavao bilo koju od posebnih distribucija za puštanje muzike na x86 mašinama. Mada već godinu i po trošim RuneAudio na raspberry pi.
Neki koriste mpd kao player (rune, volumio, snakeoil), dok drugi koriste squeezebox kao player (daphile, max2play). Sad se tu lome koplja da li je bolji jedan ili drugi, vidim da neki pišu da su čuli poboljšanje prešavši sa daphile na volumio, drugi na snakeoil, treći hvale daphile. Skupi živce i isprobavaj, nema druge.
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#12
U suštini istu funkcionalnost dobijaš koristeći malinu kao računar, jer imaš eksterni DAC, pristupa mu se kroz web interfejs, ostalo se svodi na estetiku.
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#13
Nije isto, pogotovu ako za malinu nisi dodavao eksterne audio klokove itd. Medju nabrojanim plejerima nisi pomenuo Mood.
A nisu svi audio plejeri isti, uopste. Napredniji plejeri zahtevaju naprednije i jace masine, vise memorije, optimizacije ,,,
Reply
#14
Ima ih gomila, nisu ovi jedini, ali nisam probao i nisam se trudio da tražim dalje, tako je postoji i moode.

Raspravljali su ovde mikikg i npejcic koliko se dobija eksternim oscilatorom i koliko je njegovo "klizanje" zavisno od promene temperature. Ovde pričamo o nečemu što košta max 100€. Naravno da ima uređaja za koje se novci mere na vagu, ali to je neka druga tema.
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#15
Nije klizanje u pitanju vec upotreba samo jednog generatora takta, za osnovu 48kHz, sto je osnovna frekvencija za video materijal, sinhronizaciju zvuka i govora u filmovima itd. CD ima osnovu 44,1kHz Ova dva broja se ne mogu podeliti bez ostatka, kalkulacije su samo priblizne tj. 'dovoljne' vrednosti. Zato se koriaste dva eksterna oscilatora, sa osnovama za obe frekvencije semplovanja.
Reply
#16
Pre dve i više godine probao Daphile s USBa i svideo mi se zvučno i kao filozofija (bez monitora, tastature, miša, kontrolisan preko brauzera s nekog uređaja). Zvučno u rangu Aimpa. Na predlog, između ostalih, i Dj. Nika probao sam Alnum Player i ostao na njemu jer mi zvučno bio najbolji. Probajte i uporedite. Mana je interfejs ali zvuk opravdava upotrebu.
Reply
#17
I kod APlayer-a je koriscenje daljinskog upravljanja vrlo jednostavno. Iz pod-direktorijuma 'web' samo treba pokrenuti web-server (ap2web.exe) te ce u njemu
biti prikazana web-adresa za pristup plejeru sa bilo kog uredjaja u istoj mrezi. Dakle, bilo koji web pretrazivac, unese se IP adresa i eto daljinskog upravljaca.

Naravno da APlayer web server mora biti aktivan. Ko zeli moze da server ukljuci u start-ap programe pa ce se pokretati kad i racunar.

[Image: attachment.php?aid=28466]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#18
(01-24-2019, 06:30 PM)euronymous Wrote: U suštini istu funkcionalnost dobijaš koristeći malinu kao računar, jer imaš eksterni DAC, pristupa mu se kroz web interfejs, ostalo se svodi na estetiku.

Meni mali HP estetski mnogo bolje izgleda. RPi moram da pakujem u neku kutiju, a to mi se ne mili. Pri tom bih definitivno (ako bi krenuo RPi way) nabavljao dodatne pločice za odvajanje napajanja i audio signala što je dodatna komplikacija. Jednu od varijanti je predstavio i Džon Darko ovde:

Reply
#19
(01-24-2019, 07:42 PM)nik Wrote: I kod APlayer-a je koriscenje daljinskog upravljanja vrlo jednostavno. Iz pod-direktorijuma 'web' samo treba pokrenuti web-server (ap2web.exe) te ce u njemu
biti prikazana web-adresa za pristup plejeru sa bilo kog uredjaja u istoj mrezi. Dakle, bilo koji web pretrazivac, unese se IP adresa i eto daljinskog upravljaca.

Čitao sam tvoju temu na Hifiles. Podešavao sam APlayer po tvojoj preporuci kad sam ga isprobavao na Dell-u. Dosta dobrih informacija si dao ovde i tamo.
Reply
#20
(01-24-2019, 06:56 PM)euronymous Wrote: Ima ih gomila, nisu ovi jedini, ali nisam probao i nisam se trudio da tražim dalje, tako je postoji i moode.

Raspravljali su ovde mikikg i npejcic koliko se dobija eksternim oscilatorom i koliko je njegovo "klizanje" zavisno od promene temperature. Ovde pričamo o nečemu što košta max 100€. Naravno da ima uređaja za koje se novci mere na vagu, ali to je neka druga tema.

100E I manje Smile

RuneAudio, MoodeAudio, Volumio su neki moj izbor po prioritetima.

Recimo meni je po nivou jednostavnosti podešavanja i fleksibilnosti RuneAudio V0.5 izuzetan. Za 5 minuta se podesi sve što treba.


Ako sam dobro razumeo Zvu-a, on koristi externi USB DAC, tako da ovi klokovi više nisu toliki problem. XMOS posle USB-a odlično radi posao, koliko sam propratio na forumima.


Ako pričamo o I2S DAC-u na RPy, nakon dosta testova na ovu temu i razmišljanja, zaključak je bio da Raspbery Pi s obzirom da ima "loš" XTAL oscilator može uticati na ubrzanje i usporenje reprodukcije na nekoj dalekoj decimali (ljudima je to neprimetno). Uslov je da se koristi externi reclocking za MCLK koga recimo ima Burr Brown PCM51xx serija DAC-ova. Time najveći problemi jedino dolaze zbog šumova na clock signalima koje je potrebno dobro izolovati kako PCB dizajnom tako i dobrim napajanjem. Dodatno moguće poboljšanje je da se isfiltrira izlaza iz DAC-a nekim aktivnim filtrom umesto podrazumevanog RC koga proizvođač preporučuje.

Najveći nedostatak po meni sa RPy je što nije moguće pogoniti putem I2S interfejsa direktno dosta drugih DAC-ova, recimo nijedan od Asahi Kasei nemože ići direktno na I2S Raspberry Pi interfejs jer nema MCLK signala. Jedino je moguće priključiti na Raspberry Pi direktno PCM5122, PCM5102 i ES9023 sa dovoljno velikim clock-om. Svi ostali moraju preko reklokera kao što je Kali reclocker i slični koji baferuju signale sa I2S i dodaju MCLK signal.

U prilogu najmanja moguća konfiguracija Network plejera (sa iole kvalitetnim audio izlazom PCM5122) na Raspberry PI Zerro W, gde koristim internu SD karticu kao "storage" muzike.

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)