Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
život i rad "napolju"
#1
nekolicina sa foruma me preko pp pitalo kako gde šta u inostranstvu oko posla,pa da opišem svoja viđenja ukratko :

mnogi krenu da rade na crno,bez ikakvih papira onako na sreću: tu su iskustva različita-znam ljude koji su radili godinama tako i imali su sreće da ih ne uhvati služba zadužena za takve prekršaje. oni koji nisu imali tu sreću prošli su kao bosi po trnju i nikad više tamo neće imati jednak tretman kao oni koji su išli redovno i na papire.

sam nikako ne preporučujem odlazak na crno,bolje je raditi i za osetno manje para nego imati takav teret na umu svo vreme boravka tamo.

po pitanju plata-kolika je plata tamo? plata tamo kao pojam gotovo i ne postoji,već satnica. satnica je u građevini sve manja i manja usled sve slobodnijeg priliva radne snage iz BiH,Srbije,Ukrajine a pre toga iz Poljske,Hrvatske,Rumunije,Bugarske. Poljaci su zauzeli skoro sva "dobra" radna mesta pre svih ostalih,a onda idu svi ostali sa sve težim poslovima kojima redovno vremenom opada cena po satu. tako je recimo knauf monter pre 6-7 godina lako mogao imati satnicu od 16-18e po satu bruto,što je sa nekih 160+ sati mesečno moglo dati oko ili preko 2500e koje su tad ujedno i mnogo više vredele.

plata pored bruto satnice zavisi i od poreske klase. imaju ih nekoliko:najbolje je onima koji su oženjeni,imaju decu i sa porodicom tamo žive. njima su poreska odbijanja najmanja i samim tim neto plata za istu satnicu i broj sati najveća.

za njima slede oni koji su poput mene razvedeni i imaju decu,ili su u braku ali su supružnik i deca u Srbiji. nama su poreska odbijanja veća ali nisu najveća. recimo,oženjeni sa porodicom tamo za 160 radnih sati mesečno i satnicom od 14,5e,na kraju meseca izađe oko 2000e. ja za istu satnicu i broj sati u istom mesecu izađem 1600e,dakle 400e više odbijanja na porez.

najveća odbijanja imaju neoženjeni,a takve nisam poznavao pa ne znam kolika su poreska odbijanja,ali je sigurno manje plate i to poprilično.

poslovi koji su dobro plaćeni( to je sad 13-14-15e bruto po satu) su u građevini i to ako je neko dobar u svom poslu i ima dobru preporuku. inače se kreće sa 10ak evra bruto. lakši poslovi sa srednjom školom su manje plaćeni i uglavnom ih već rade poljaci(fabrike filtera,kablova...i slično)

najteži poslovi imaju mahom paušalne plate i takvih poslova ima,dobro su plaćeni i žešće su psihofizički naporni,i sa dugim radnim vremenom(preko 10 sati).

često čujem da neko planira da dođe ovde da radi 3-4 meseca i da zaradi godišnju platu u Srbiji i da onda kulira kući neko vreme pa opet tako. tako sam i sam mislio kad sam otišao tamo ali nisam računao na par stvari: mesečno samo jedan krevet košta 300-350e u grupnom smeštaju,takođe mesec dana hrane i pića(voda im je očaj osim Vitrel od 1e litar i po) košta oko 400e-dakle mesec dana samo biti tamo košta 750e. u cifru još ulazi i put tamo i natrag koji izlazi minimum 200e iz Bgd,što nije zanemarivo kad se ide na recimo tri meseca. ne treba zaboraviti da svo vreme porodica i ovde treba da živi i da računi ovde redovno i dalje teku a tamo internet košta 5Gb 20e i traje 4 sedmice. samo internet,bez običnih poziva. ko duvani treba mu i više novca jer pakla od 21 cigrete košta 6e. ko ume da mota ručno može mnogo jeftinije proći. najjeftinije ne duvaniti.

ne bi da sivim situaciju,ali ni da je ostavim ružičastom kakva mi je i samom izgledala kad sam odlazio tamo. za tri godine rada uspeo sam da održim kuću u istom stanju u kakvom je bila kad sam otišao(ono što je oronulo je i popravljeno),urađena je jeftina verzija ograde ispred i iza kuće i kupljen je auto koji je sa svim dadžbinama izašao oko 4000e. plaćeni su redovni računi koji idu pa idu. dakle i nije tako sjajno kad se uzme tri godine rada u inostranstvu i razmišljanja o deci koja su 11 od 12 meseci u godini 1350km daleko.

tamo mogu dobro i ugodno proći samo oni za koje rade neki drugi ljudi,ili ljudi visoko obrazovani i stručni u tome što rade. prosto,ovih drugih je malo inače u svetu a tamo takve itekako cene. svih nas ostalih je sve više i više i samim tim prirodno cena nam opada.

za sada,ovoliko...
Цхоп уоур оввн ввоод анд ит ввил вварм уоу тввице
Reply
#2
Svaka ti čast na rečitosti, ovde kod nas na Zelandima TIH građevinskih poslova je sve više i više, otprilike svaka 2 meseca se raskrči parcela za bar 200 kuća, a popravke posle zemljotresa to ne mogu ni da kažem koliko ima...., za sad najveće gradilište je Aukland, tu je katastrofa koliko ima da se radi, mada ni Christchurch gde sam ja ne zaostaje... Plate su dosta dobre ali ovde nema na crno, znači viza, porez, penziono.... Ne vole nas ali isto tako ni ne mogu bez nas (migranti)....
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)