Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Druga ljubav zaborava nema...
#21
Tekstilne membrane imaju nize (i manje) rezonanse od cvrstih materijala i to je razlog rasprostranjene upotrebe. Nekad smo se mi mala deca igrali pa u visokotonac iz Nisa (Svrljiga) ispod kalote na magnet lepili komad filca ili zguzvanu kuglicu vate pa tako 'peglali' grbe u odzivu. A radilo se i seciranje pa umesto tekstilne kalote lepljena cvrsta kupola - isecak od loptice za stoni tenis, obavezno loptice najvise klase radi sto manje a ujednacene mase.

Ima i danas dobrih a (relativno) jeftinih kalotnih visokotonaca, npr. GR Research T26SG - US$50 komad. To je u stvari posebno narucen Peerless India T26 koji se u Indiji moze naci za smesne novce (~US$13-14) al' nema ko da garantuje konzistentnost karakteristika od primerka do primerka kao ovih narucenih. Tu je i drugi, stariji, GR T3, svileni visoki za jos manje para - US$30, upotrebljiv iznad 2kHz. Pa citava gama visokotonaca iz Italije: Sipe, Ciare, FaitalPro ...
Reply
#22
Za taj novac (regularnim putem) se uzima Seas 27TBC-G koji trči krugove oko jako mnogo visokotonaca kada se implementira kako treba. Da ne pominjem Seas DXT visokotonac koji košta 58 evra komad. Tu tek tekstil nema ta da traži.
Reply
#23
Kako bese ona pesmica, pocinje sa 'Aj' da se zazamo' Smile

SeasGR

Reply
#24
A ima i ona - neko može, a neko zna Smile iliti - ko umije njemu dvije.
Hajde ti kupi taj GR, a ja ću Seas pa napravim dvosistemac sa istim midbasem sa oba visokotonca. Uradimo blind test - može i neka opklada da padne ako si za Big Grin

Inače reč upozorenja, oni koji čuju 26KHz nikako ne bi trebalo da kupuju visokotonce sa metalnom kalotom ako ne znaju da naprave noč filter, rezonancija će im jako smetati Smile
Reply
#25
Ova skala tj. nivo je na 80dB. O cem' pricamo, neko ne ume da podesi softver ili ga je peglanjem stvarno toliko ubio?
Reply
#26
Nivo glasnoće visokotonca bez i sa noč filterom je isti, jedino pika nema. Skala vrv nije realna, kod mene se uglavnom kreće -30dB jer mi je dosadno da radim skaliranje (ili ne umem, nešto od ta dva Smile ). To eventualno može da se uradi REW-om kad završim zvučnike.
Reply
#27
Bez ikakvog noch-ovanja T26SG ravan tj. sa malim (pozeljnim) padom u srednjem spektru. Pitom, lak za upotrebu, visoko ocenjeni zvucnici sa ovim visokotoncem (citava X-LS serija zvucnika kod GR Research te kod AV123 nekada. Nazalost AV123 propao, gazda u zatvoru - igrao se tudjim paricama u humanitarne fondove, ala Katarina Rebraca nekad kod nas)

Jopet slika, uvecana Smile


[Image: attachment.php?aid=28034]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#28
Hajde onda da iskometarišem to što se vidi na uvećanoj slici.

To što se vidi (tj. ne vidi se jer nema lako uočljiv brejkap) jeste da se kalota uvija, odnosno ima ono što zovu kontrolisan brejkap. Ne vidi se jer se prostire recimo od 10KHz do 20 KHz, dakle vrlo nizak Q i nizak je nivoom. To uvijanje i deformacija membrane koje se dešava kod tekstilnih u pass band-u (za razliku od tvrdih kalota gde se dešava van pass band-a) dovodi do gubitka detalja jer se energija koja bi trebalo da bude prebačena u mehaničku, pretvori u toplotnu. Kalota umesto da izvrši transfer energije u etar, ona deo apsorbuje. Kod hard dome visokotonaca pik pokazuje do kog trenutka visokotonac radi "pistonic" odnosno, što u visoki-to iz visokog. Kad se desi uvijanje takve kalote, to se i vidi ali je zato odziv do tog dela čist kao suza. Pik nam govori o tome da je taj visokotonac na toj frekvenciji osetljiviji i nekoliko puta od ostalog spektra te kad se primeni noč filter i bude upijen višak energije, automatski se i temporalni deo linearizuje, tj. rezonancija nestaje. Ali najbitnija stvar je što nema nikakvog upijanja energije ispod 20KHz pa svi detalji ostaju ako su bili isporučeni od strane pojačala.

To nije nepoznato i znatni napori su učinjeni da bi se to rešilo. Najnelinearniji deo kalote je njen sami vrh - tako je nastao ring radijator visokotonac. Inžinjeri su videli da je nelinearan, pa nekada čak i u kontrafazi sa ostatkom kalote te su ga pričvrstili da bude nepokretan. Scan Speak (od Disco do Iluminator serije - ima ih svugde), Tymphany\Peerless i SBacoustics svi nude ring radijator visokotonce. Drugi napori idu u pravcu tvrdih membrana - aluminijum, titanijum, berilijum.

Ako treba da biram između obilja detalja i noča od 300 dinara ili tekstilne kalote bez tog noča ali sa detaljima koji bivaju apsorbovani mehaničkim uvijanjem kalote - za mene je izbor jednostavan, a na svakome je da napravi sopstveni.
Reply
#29
Da, da, ovde se ne vidi ocigledno uvijanje. Msm, svile i nomax-a Smile
Kod mene u malim Epos-ima svira aluminijum, u P-Audio kompresionom takodje aluminium.
Jedino mi u Scanspeak 2905/9500 svila i kadifa. Zato i svira mekano al' ne vidim gubitak detalja. Mozda na 26KHz? Big Grin
Ostalo od visokotonaca sve planarni, te ribon te ne-ribon varijante. I tu negde cu stati. Jedino mi cilj da pribavim FaitalPro FD371 bullet drv.
Reply
#30
Upravo tako, ne vidi se golim okom ali je tu - kao vazduh. Magija Smile

Kao što se ne vidi ni kod plastičnih membrana koje sve, manje ili više, ulaze u brejkap oko 1000Hz. Zato se i čuje zvuk plastike te izostanak detaljnosti u srednjim. Bar ga ja tako čujem.

Drugi je par cipela ako ti P-audio i D2905-9500 sviraju isto. To može da bude do brda faktora (kvalitet drajvera, izvedba itd.) ali je definitivno u pitanju greška jer ne bi smeli da se čuju jednako detaljno tj. P-audio bi morao da bude bolji.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)