Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LED sijalice
#21
Iako se svodi na ličnu preferenciju, neka generalna uputstva. Ne mogu da se otarasim malo više žute iz svetla pa to ti je - valjda inercija jer ceo život živim pod žaruljama koje su oko 2700K, a neonke ne podnosim. Ono što je objektivno malo više žute, meni je subjektivno prava mera.
Reply
#22
Ja sam svuda u kuci stavio V-TAC 10W 806LM i to iskljucivo 6400K... nekako sa tom bojom najvise i najlepse vidim, zute mi ne prijaju... ali sve je to stvar ukusa... mada kazu da 6400K "nije dobra za oci"... e sad pitanje je da li je to zaista tako ili nije...

Cak sam i u akvarijumu jedno vreme imao 4 ovakve ali se nisu lepo pokazale za biljke... onda sam za akvarijum napravio moju LED kombinaciju na aluminijumskom profilu i u fazi je testiranja kako ce se biljke ponasati sa njom...
Reply
#23
Jedna obavijest ako netko kupuje COB LEDice snage 10,20 i više wati. OBAVEZNO u seriju staviti otpornik. Sa njime se može tako porihtati struja kroz ledicu da se grijanje smanji više od trećine a intenzitet svjetla skoro ništa.

Ja sam baš na 20W COB LEDicu koja se spaja na 220VAC stavio otpornik od 500R/10W, LEDica na hladnjaku od p4 procesora i oboje su se zagrijali na neku recimo normalnu temperaturu, za razliku bez otpornika kada se hladnjak morao hladiti sa ventilatorom.

edit:
Nakon nekih 5 minuta rada se ipak hladnjak malo više zagrijao ali LEDica je i dalje topla, što znači da je odvodnja topline sa LEDice sasvim ok, može se vjerojatno malo i više povećati vrijednost otpornika na nekih 700R ali treba eksperimentirati.
Reply
#24
COB traže masivnije hladnjake, a predotporom si smanjio struju a time i sjajnost.
LEDare imaju linearnu karakteristiku struja/sjajnost, jedino što naše oko ima logaritamsku karakteristiku, tako da našem oku 50% struje nije 50% sjajnosti već mnogo više.
Probaj sa nekim arduinom da PWM-om regulišeš struju kroz LED (fakat napon) u koracima po 10%. Primetićeš kakva je kriva osetljivosti ljudskog oka.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#25
Da i ja priupitam u ovoj temi, ima kuci cale uzeo neke ove LED sijalice (kod kineza neke), jos ih nisam skinuo da vidim, al me kopka, on kaze skidao, svetle (vrlo slabo) i kad je svetlo ugaseno, wth, cak i kad se odsrafe... Nocu bukvalno kad se oci priviknu sa 3 takve na plafonjeri, vidis sve po sobi, koja fora s tim takvim? Smile
Reply
#26
Malo radijuma čuda čini Smile
Reply
#27
Pre može biti tricijum, koji se koristi za nišane i svetleće kazaljke satova.
U svakom slučaju je izvor joniuzujućeg zračenja ako trajno svetle i kad su odšrafljene iz grla.
Ako "tiho" svetle samo dok su u grlu, može se objasniti kapacitativnim napajanjem preko međusobnih kapaciteta provodnika u zidu.

Malo me čudi da bi Kinezi stavljali skupe materijale u LED?

@vsavic, Jesi li siguran da trajno svetle kad su odšrafljene?
Reply
#28
Što se tiče satova, radioaktivni premazi kazaljki i cifarnika su odavno zabranjeni.
Umesto njih se koriste luminiscentne boje koje posle izlaganja svetlu isto emituju po nekoliko sati.

Pozdrav
Reply
#29
Ja sam odavno u potrazi za malim, a jeftinim Gajgerovim brojačem. Kada vidim koliko su neke elektronske komponente ili alu kućišta iz Kine jeftini, odmah pomislim na materijal dobavljen iz Fukušime, Černobilja ili neke lokalne nuklearke. Ili jednostavno ozračeno lošim rukovanjem pa sabijeno u nešto što ne prolazi rigorozne testove jer ne dolazi često u kontakt sa telom.
Reply
#30
Bele superbright led daju ustvari plavu ili ljubičastu svetlost. To se svelo emituje na materijal
koji zbog svoje luminiscencije emituje belu svetlost slično neonskim cevima. Kažu da se u tim
jeftinim diodama i štednim sijalicana koje dolaze iz Kine, kao izvor lumiscencije više ubacuje
fosfor jer ima manju cenu. Ako pogledate takve neonke videćete da i one blago svetle posle
isključivanja.

СЛОБОДА НАРОДУ
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply
#31
@macola, nisam siguran dal je “trajno”, al jednu noc presvetlese celu, a cale ih testirao odsrafljene jedno minut kao. Sto se cene tice, kazu da su oko 300din komad bile il tako nesto. Zaboravih da odsrafim da vidim sta je a sad vec na putu za Bg pa nazad, tako da cu morati da vidim iduci put kad dolazim.
Reply
#32
Pa to sam te i pitao.
Ako je to "tiho" osvetjenje trajno, odnosno danima sa sijalicama na stolu i bez kontakta sa bilo čim, onda to ne može bez izvora jonizacionih zračenja.

Ako je privremeno, tj. traje neko vreme pa utihne, onda je posledica optičkog pumpanja fosforescentnih materijala koji nisu radioaktivni. Oko toga je nekoliko kolega napisalo iznad.

Ako trajno slabašno svetle samo kad su ušrafljene u grlo, pošto su to veoma mali potrošači pri niskom nivou svetla, onda mogu biti napajane do tog nivoa čistim kapacitaivnim prenosom između provodnika u zidu (kao da imaju serijki kondenzator reda nekoliko stotina pF).
Reply
#33
Dali je neko možda otvarao dimer za led dimabilne sijalice na 230v AC ? Na kom principu rade ? (PWM ili nešto drugo)
Ima li neko možda šemu ? Treba ćeri  tri komada a toje od 9k do 12k dinara a mislim da to ne vredi toliko I da se može napraviti za manje para.
Reply
#34
Dimovanje LED nje baš naivna stvar kako se zamišlja.

Dimuju se indirektno, pomoću pwm, ali se iza toga obezbeđuje neki filter koji obezbeđuje inerciju nalik inerciji sijalica sa vlaknom.

Pošto LED nemaju inerciju kao sijalice sa vlaknom, mogu izazvati fotosenzitivne efekte kod određenih grupacija ljudi koji su osetljivi na to.

Brze varijacije svetla (flicker) se moraju dovesti u okvire propisanih normi .

Moguća štetna dejstva brzih svetlosnih varijacija su potencijalni fotosenzitivni epileptični napadi, migrenozna stanja i druge smetnje.

Evo jednog početnog dokumenta na tu temu:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=...XjyhCoYVyM

Nije to bez razloga skupo.
Reply
#35
Hvala kolega na lekciji.E sad nije skupo ako ima u sebi to što pričaš a što bi trebalo da ima.Obzirom da se u Srbiji uvozi sve i svašta i stavlja u rafove bez kontrole kvaliteta ili atesta sve su šanse da bi kupio dimer sa trijakom, dijakom,kondezatorom i potenciometrom za 3k dinara.Evo primera Mitea led 14df3 9w i njenog nazovi "drajvera".

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#36
Auh, kapacitivno obaranje napona/ograničenje struje. Na svu sreću pa uma elektrolit iza dioda da ne treperi u ritmu 100Hz. Oće od toga da boli glava Smile
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#37
@Gorso69,

Nikakve lekcije nisam želeo da ti držim kolega.
Video sam da hoćeš pwm, a znam da to može da škodi zdravlju ako nije uredno izvedeno, posebno ako su deca izložena tome.

Ja ne mogu znati da li ti znaš o tome i osećao sam dužnost da upozorim, što i ako si znao ne može škoditi jer i drugi čitaju.
Imao sam učenika koji je bio tada u osnivanju firme za proizvodnju LED rasvete.
Čovek je savestan i propratio je sve moguće propise i potrudio se da ih ispuni.
Dok sam mu pomagao oko nekih SMPS u vezi te namene, takođe sam i sam učestvovao i u literaturi, naučio dosta o tome i popamtio stvari koje nisu za preskakanje, posebno one oko zdravlja.

Otuda ona priča o tome...

---------------------

A ta sijalica, čiju si sliku postavio, je stvarno jadno urađena, posebno ako košta kao i one ozbiljnije.
Kao što reče Zas, srećom ima elko pa je fliker verovatno u dozvoljenim granicama.
Mogu se takve kontrolisati faznim zasekom, ali ne tiristorskim nego sa IGBT regulatorom, samo treba još jedna serijska prigušnica da ograniči udarne struje.
Reply
#38
Macolag,
nisam ništa loše pomislio kad sam napisao lekcija a u ostalom svi tvoji  postovi su korisni i na jedan način lekcije iz kojih neko  nešto  nauči a neko obnovi gradivo .
Hvala još jednom na trudu i vremenu.
Reply
#39
Nema na čemu Gorso69.
Ma nisam ni ja ništa loše pomislio. Samo se brinem da nehotično ne povredim...
Reply
#40
Viper16 Buck konverter

Sastaviš: Ulaz jednostavan poluvalni usmjerivač, nešto bulk kapaciteta,
onda Viper12 ili 26, ima več u sebi sve šta zatreba, fiksan oscilator, limitator struje, soft start,...itd protekcija
na izlazu zavojnica i izlazni bulk, i par elementa za FB i COMP.

https://www.digikey.co.uk/product-detail...ND/2021183
http://www.st.com/content/ccc/resource/t...218828.pdf
https://www.st.com/content/ccc/resource/...222186.pdf
LP
Dragan
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)