Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino ILI9341 TFT Display Pitanja
#1
Evo nakon duzeg vremena, vidio sam odlican SignalWave generator ovdje na forumu a pošto sam imao vec od prije doma arduino pro mini i 2.2" TFT 320x160px ILI9341 display uspio sam danas to sve spojiti kako treba i napisati prvi program u c-u za arduino, i pomocu libraryja kojeg sam skinuo sa: https://github.com/Bodmer/TFT_ILI9341 i spajanjem pinova po ovoj shemi: https://www.instructables.com/id/Cheap-T...340C-or-I/ display je proradio i radi jako dobro..zacudilo me kada sam stavio par primjera clocka, pa animacije kako to brzo radi...za 8-bitnog mališana jako je brzi.

U prilogu stavljam sliku i primjer koda koji sam dosad isprobao, i cilj mi je napraviti GUI za generator funkcija samo da to bude izgledalo malo ljepse nego je author za AD9850 zamislio pa sam u potrazi na netu za gui da onda skopiram gui aplikacije za generator i napisem kod, jer sad je lako kad se ima biblioteka gotovih funkcija za crtanje linija, kvadrata, krugova....

Evo slike i mogu reci da je arduino bas super kako su ga sa library ispolirali...cekam jos enkodere da mi stignu za kojih mjesec dana i moram da narucim nekvi generator sinusoide i square pa me zanima koji preporucate modul? Htio bi si izgraditi generator funkcija za ispitivanje audio pojacala pa koji je dobar? Citao sam da je AD9833 ide do 1MHz ok dalje raste THD i da mu je max cca 1Vpp ili ti 0,7VRMS...pa sad neznam dali da uzmem AD9850 i dali ce da odradi posao i koliko RMS izlaznog napona mi treba iz tog cipa i do koje granice...pa ako moze pomoc.

Reply
#2
Ja sam bas razmisljao o slicnoj ideji da na onaj waveform generator sa ad9833 sto sam uradio ugradim veci displej, hteo sam da pisem o tome dali je moguce promeniti u programu postavke samo za veci displej a ostalo da ostane isto naravno i da se unese i library za veci displej koji bi se koristio.
Reply
#3
Koliko sam vidio na ebayu najbitnije ti je da gledas da ti ima isti chip koji i ti sad imas, i onda samo u postavka library headeru izmjenis rezoluciju:

#define ILI9341_TFTWIDTH 240
#define ILI9341_TFTHEIGHT 320

Moj je 320x240px i tako je definirano u headeru...a velicina ekrana ti nema veze ako koristis isti TFT driver, samo promjenis rezoluciju i to je to.

U temi o waveform generatoru si pitao kako da se rotira ekran, mozes ga rotirat sa ovom naredbom:

tft.setRotation(3);

Gdje broj u zagradi ti oznacava rotaciju, pa malo experimentiras dok ne dobijes rotaciju kakvu zelis, kod mene je broj 3 rotacija jer tako kasnije mislim staviti na PCB display.

Jesi mozda sada kada sve imas poslozeno da narucis AD9850/51 i usporedis do koje razine ti daje Vpp max sinusoidu i kvadratni signal? Da malo usporede se ta dva chipa.

Nakon malo gledanja i razmisljanja u softwerima za simulaciju function generatora dosao sam do ideje da implementiram ove funkcije koje ce biti dodane na graficko sucelje:

TFT LCD:
--------------------------
Frequency: 1,000kHz
Amplitude: 1,000V
DC Offset: 0,000V
Duty: 0%
Phase: 0°
--------------------------

WAVEFORM:
--------------------------
Sinusodial Triangle Square
--------------------------

OUTPUTS:
--------------------------
OUT1
OUT2
--------------------------

SWEEP:
--------------------------
ROTARY ENCODER LEFT/RIGHT => DECREASE/INCREASE FREQUENCY
ROTARY ENCODER SHORT PUSH => DECREASE/INCREASE STEP FREQUENCY
ROTARY ENCODER LONG PUSH => DECREASE/INCREASE DUTY/PHASE
ROTARY ENCODER PUSH => RETURN TO FREQUENCY
--------------------------

Dakle u priču će ići AD9851 modul za arduino pošto on ide kak sam vidio na netu do nekvih 20MHz da ima čisti signal i mali THD..pa što mislite jeli su dovoljne ove funkcije ili sam nesto izostavio? Ovo mi nekako logički izgleda da generator mora da ima.
Reply
#4
Nije isti kontroler kolko ja videh u podacima, na mom displeju je ST7735 kontroler, najverovatnije bi trebao da se menja deo programa koji je namenjen upravljanju displeja, kad mi dozvoli vreme uradicu drugu plocicu za eksperimentisanje posto sam na onom generatoru definitivno zatvorio kutiju i tu nediram nista vise, stigao mi je pre neki dan jos jedan AD9833 tako da sad imam dva komada u rezervi a imam i jos jedan diplej isti kao onaj 1,8'' , sto se tice AD9850 njega sam video kod par ljudi samo u DSS varijanti za radioamaterske potrebe i po njihovom iskustvu bolji je od AD9833 zato ga svi i koriste , ja sam hteo da narucim par komada ali sam odustao posto je u zadnjih godinu dana njegova cena skocila duplo ali cu ga sigurno kad tad uzeti za razne probe i testove naravno razmisljam i o vecem displeju.

Ovih dana sam testirao generator koji sam uradio sa AD9833 i po meni bolji je od svih spravica koje sam dosad koristio sa raznim kolima ICL8038, XR2206 itd, postavio sam par slika kako to izgleda na skopu tamo u temi ali kad dozvoli vreme uradicu malo detaljnije testove sa podacima i priloziti u temi, skoro sam testirao taze naviklovane zvucnike pa opet kad dozvoli vreme uradicu neki video i postaviti na forumu.
Reply
#5
Mislim da će ti biti dovoljno samo da upotrebiš drugu biblioteku.
https://github.cokeeping bananas freskeeping bananas freshhm/adafruit/Adafruit-ST7735-Library
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#6
Evo počeo sam da radim GUI (dok mi ne stignu enkoderi), pa sam naisao na problem, a to je da bih htio da dobim simbol sinusoide, triangle i square kao na slici dolje...a i prilazem sliku kako sam dosad zamislio GUI...sad mi fali gore desno da dodam simbol signala koji ce da bude na izlazu pa me zanima kako da najbolje nacrtam sto blize izgledu sa slike ta tri simbola..probao sam sa drawCircle ali mi radi puni krug nikako polakruga....


Reply
#7
Ustvari meni za testove netreba drugi pcb zaboravio sam da imam arudino nano Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)