Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circlotron:mišljenja, teorije za protiv,iskustva... realizacija?
#1
nisam mnogo pratio ovakve teme po forumima ali su mi zapale za oko. ima li neko ovde takvo pojačalo,je li ga iko slušao? ima li iko nekakva iskustva i ako ima kakva su?
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#2
Neki ljudi su iznenadjeni basom koje takvo pojacalo proizvodi.
Reply
#3
Evo kako je to nekada, legenda pok. Mirko Voznjak radio sa lampama:

 http://users.triera.net/zupanbra/elektro...p_cro.html
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#4
(09-11-2018, 04:32 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: nisam mnogo pratio ovakve teme po forumima ali su mi zapale za oko. ima li neko ovde takvo pojačalo,je li ga iko slušao? ima li iko nekakva iskustva i ako ima kakva su?

HMAP,

Opasno to radi druže moj!

To su bila neka matora Electro Voice pojačala koja su radila "da se smrzneš" (kad su potpuno ispravna).

Možda najbolji cevni zvuk koji sam ikad čuo, čemu pridružujem i VTL 600B u klasičnoj PP izvedbi.

Bio sam veoma mlad, popravljao dosta tih lampaša i nisam imao neku mernu opremu osim običnog AVO-metra.
Jedino čim sam mogao oceniti zvuk je bilo uvo i impresioniranost opsegom tog pojačala je ostala do dan danas.
U to vreme su kod nas bili pretežno lampaši a ređe tranzistorci i iz svega toga što je bilo u okruženju Electro Voice cilcrotron je bilo nešto što se izdvaja iz ostalih i pamti zauvek.
Ostali, i tranzistorci i lampaši su tada zvučali "tupo", "mutavo" i sa "zamazanim" basom u odnosu na Electro Voice amp.

Ponešen prednostima niske impendanse primara izlaznog transformatora na circlotron spravama, napravio sam tada klasičan SE u A klasi sa 4 PL84 paralelno, sa vrlo "tvrdom" NFB i dobio nekih oko 600 oma impendanse primara. To je se mnogo razlikovalo od slične sprave sa 4 komada EL84 sa izrazito širim frekventnim opsegom. Osetno bolje je radilo.
Naime, anodna impendansa tipičnog spoja sa jednom EL84 je oko 5K2, dok je "televizijska" PL84 imala anodnu impendansu blisku velikoj "sestri" EL34, oko 2K. Paraleno 4 i dobije se mogućnost za izlazni trafo sa malo navojaka i izvanrednim basom a i visokim tonovima, za nešto što je lampaš.
Krstasto motanje primara je bilo lako izvodljivo na malo većem jezgru, posebno na 4C od vojnog hipersil materijala za radare na 400Hz (naravno sa vojnih otpada)...

Nisam nikad napravio ni jedan circlotron mada sam decenijama imao želju. Ne znam zašto. - Verovatno zato što sam smetnuo sa uma taj genijalni spoj, ili me je nedostatak vremena odveo na neke druge strane...
Potsećanjem na taj spoj si mi ponovo probudio želju za tim :-)

Sada se nudi mogućnost za skoro savršen circlotron sa cevima, upotrebom nanokristalnih jezgrara za izlazni trafo, koja imaju ogromnu permeabilnost i ekstremno usku histerezisnu petlju, odnosno malenu koercitivnu silu.
To bi konačno značilo izuzetan i ravan frekventni opseg na lampašu, sa krajnje malom faznom greškom i jako stabilan amp, što pak u startu znači sve moguće predispozicije za odličan zvuk koji se poravnava sa najboljim tranzistorcima.

Nažalost, sa pojavom vrhunskih jezgara pre par decenija, skoro da je nestao izvor kvalitetnih izlaznih cevi.
Njihova nabavka je jako otežana i velika im je cena, a Kinezi su poplavili tržište lošim zamenskim cevima.
Pitanje je gde i za koji novac sada naći stvarno kvalitetne cevi?
Tu bi bivša KT90, proizvodnje EI Niš, verovatno bila jedan od šampiona za sjajan circlotron vrlo velike snage i izuzetnog zvuka, možda bez izlaznog trafoa...
Takođe verujem da bi manji cilcrotron sa 8 (2 x 4) PL84, za jedan kanal, mogao biti izveden sa možda svega 120-130R impendanse primara, tj. izlaznim trafoom bez procepa koji se mota žmureći "iz ruke".

Kod circlotrona, tih Electro Voice, je jako zahtevan bio VAS i obrtač faze.
Problem je bila potreba za vrlo velikom amplitudom pobude izlaznih cevi pošto su izlazi katodni sleditelji i takođe bilo kakva promena parazitnih kapaciteta na lebdećim napajanjima, kao na primer premotan mrežni trafo.
Premotan mrežni trafo bi veoma lako znao da naruši fabrički nameštenu kompenzaciju i da napravi jak oscilator od Electro voice sa cevima koje se usijavaju od toga i to tada mnogi majstori nisu znali, odnosno retki su se usuđivali da izmene fabričke vrednosti komponenti za kompenzaciju... :-)

Circlotron shvati kao veoma nezahtevan i lako izvodljiv izlazni stepen, visokog kvaliteta, kod koga samo treba vrlo pažljivo rešavati perfektnu simetriju mirnih struja i tako izbeći bilo kakav DC bias izlaznog trafoa. Možda neki servo stabilizator balansa izlaznih cevi po struji, što je sada lako izvesti hibridno sa nekim op-amps ili slično.
Taj spoj može da radi od A klase do AB1 klase. U A klasi circlotron MORA bez ikakve spoljne NFB imati veoma mali THD, jer vrlo tvrda NFB postoji sa katoda (katodni folower).
Druga bitna stvar je izvesti napajanje sa što manjim parazitnim kapacitetima u trafou, što se može rešiti "labavim" i odmaknutim sekundarima jer zbog dobre simetrije circlotoron nije osetljiv na "meko" napajanje, odnosno prirodno ima visok PSRR.
Mali parazitni kapaciteti bi olakšali stabilnost ampa i omogućili visoku granicu gornje frekvencije.

Zahtevno je ono ispred, za pobudu izlaznih cevi i tu treba napregnuti vijuge oko dobre izvedbe. A u tom delu raste cena uređaja zbog malih struja, velikih amplituda i osetljivosti na C opterećenja pobudnog stepena.

Pada mi na pamet kombinacija pojačavača za elektrostatičke slušalice kao pobuda za circlotron izlazni stepen sa cevima.
Tu je već sve što treba: velika amplituda i predisponiranost na kapacitativna opterećenja...

-----------------------------------------
Lično smatram jedinim ispravnim zvukom izlaznog ampa, zvuk ultralinearnog izlaznog stepena, sa perfektno ravnom krakteristikom i krajnje malom faznom greškom.
To je prirodna misao jer izlazni pojačavač ne treba, odnosno mora najmanje moguće da promeni sadržaj onog što stiže u njega.

Međutim, "lampaši", odnosno cevni pojačavači imaju i "miris" i "ukus" i divni su na sebi svojstven način.
Znaš pouzdano da te pomalo "laže" u odnosu na izvorni sadržaj, ali beskrajno uživaš upravo u tome :-)
Svojevrstan poltronizam, tj. ulagivanje lampaša vlasniku, je posebna vrsta uživanja koja se teško može zameniti nečim drugim...

Pozdrav prijatelju,
Macola
Reply
#5
Atma-Sphere cevna pojacala sa triodama su po konstrukciji cirklotroni. Problem je odrzavanje zbog velikog broja cevi koje moraju biti uparene (ili se to moraresiti drugacije).
@Macola
Ima li nade za tranzistorski cirklotron?
Reply
#6
"Znaš pouzdano da te pomalo "laže" u odnosu na izvorni sadržaj, ali beskrajno uživaš upravo u tome :-)"
.
ima li išta lepše i bolje? Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#7
(09-15-2018, 05:09 AM)BeliNinja Wrote: Atma-Sphere cevna pojacala sa triodama su po konstrukciji cirklotroni. Problem je odrzavanje zbog velikog broja cevi koje moraju biti uparene (ili se to moraresiti drugacije).
@Macola
Ima li nade za tranzistorski cirklotron?

nekako(čitaj SVAKAKO Smile ) to i jeste bio cilj pokretanja teme...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#8
Na komsijskom forumu su pravljena dva od strane Steina. Jedan sa lampama a drugi sa OPampom na ulazu i lateralnim fetovima ali ovaj drugi je nesto brljavio. Oba pojacala su namenjena za esl zvucnike.
Reply
#9

Dal´ radi probajte Smile
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply
#10
Evo link za još jedan: https://www.passdiy.com/project/amplifie...circlotron

A evo i linkova za teme na komšijskom forumu :
https://www.diyaudio.rs/topic/883-latera...ment-20613
https://www.diyaudio.rs/topic/947-bastar...ment-80769

Samo još jedna mala korekcija onoga što je kolega Beli Ninja napisao : Stein je onaj sa lampama na ulazu koristio za pogon ESL-a, a onaj sa OPA1632, za pogon OB bass helpera sa 2 x Eminence Alpha15A.
Reply
#11
Pošto je HMAP tražio utiske i iskustva sa ovim tipom pojačala, biću slobodan da prenesem utiske kolege Steina sa susednog foruma, prikupljene iz mase offtiopic-a. Siguran sam da mi on to neće zameriti i verovatno bi on to i sam uradio, al' već duže vremena nije prisutan na forumima . Dakle, evo njegovih utisaka :

'' Pojačala zagrejana, i svira... SS cirklotron na elektrostate a Bastard sa Alfama. Rezna frekvencija u reonu 220Hz.

Posle nekih pola sata zagrevanja, krenuo da podesim koliko se na sluh može. Prošao dvadesetak žanrovski različitih muzikalija dok nisam došao do nekog podešavanja koje cenim da je kako treba. Do sada su ES bili rezani pasivno na oko 150Hz a bas pojačalo je bio mono ugradni sub-amp podešen na sluh. Najveća promena je definitivno u bas području. Do sada je imalo dubinu i solidnu definiciju ali sada ima i "kick" i to ne samo da ima sposobnost da udari nego toliko da se to bukvalno i oseti. Znači... Ubija kako ume da praši. Iskreno, ovome se uopšte nisam nadao. Logika je bila da sa OB i ne može tamo dole da se nešto "roka", primarna i jeste bila sposobnost da otvoreno i čisto odsvira niže tonove a ne da samo nešto bruji, bumba i mulja. Na trenutke sam stiče se utisak da basovi nisu na OB nego u dobro odrađenoj kompresiji. Ničega ne nedostaje, na Behringeru ima dovoljno opcija za setovanje da mi čak ni gain nije više problematičan, a zanimljivo, input gain sam podigao za svega 3dB a visoki propust je na 0db, bas blago ispod toga. Još ću se malo poigravati sa reznom frekvencijom i možda malo sa podešavanjem delay-a na basu, trenutačno je sve u istoj fazi, bez otklona.

Što se tiče srednje-visokog opsega, nema nikakvih neočekivanih iznenađenja ali je kvalitativno poboljšanje u donjem delu donelo novi kvalitativni pomak na bolje za ceo sistem. Blago pomeranje reza prema gore je dodatno rasteretilo elektrostate pa se sad može slušati i glasnije.

Sad mi ostaje da ostavim da svira pa povremeno sednem po malo i slušam... Na prvu loptu, oseti se poboljšanje a to je valjda i bila poenta uvođenja aktivne skretnice. Stavljanje cirklotrona u pogon bas područja donelo je baš čujnu razliku i sada sam postao malo skeptičan što se tiče priče o tome kako u bas području pojačalo i nije kritično, da to može da odradi i čip-amp... Možda nije kritično, ali se definitivno čuje razlika... Teško da bi sada neko mogao da me ubedi da je svejedno da li (OB) subwoofere tera neki čipamp ili neko kvalitetnije pojačalo... (ugradni sub amp nije građen oko čipa ali...)

Reč "moćno" je toliko često korištena za sve i svašta da sam odlučio da je ovako "izlizanu" izbegavam u opisima  Ali tu je negde...

Čekam dan kada ću Mozartov Requiem čuti još negde... Ovako... Ovde i sada, skin'o mi gaće, al' preko glave... Definitivno nemam više šta da izigravam Olivera Twista i foliram se tražeći još...


[i]Pre nekih pola sata bilo je jedno veliko homersimpsonovsko "DOH!" (lupanje dlanom u čelo  - kako se toga do sada nisam setio?)

Inicijalna ideja oko gradnje cirklotrona oko OPA1632 kao frontenda je bila bazirana na dve stvari: proveriti da li postoji kakva čujna razlika između hibrida i SS izvedbe, tj, koliko je očigledna i druga stvar, imati adekvatan stereo balansirani amp za pogon subwoofera... Sve sam manje više i probao osim jedne stvari - povezivanje dva pojačala tako kako sam inicijalno i planirao. Budala.[/i]

Razlika između Bastarda i SS cirklotrona nije velika ali je dovoljna da je itekako bilo potrebno staviti svaki amp na svoje mesto. Elektrostaticima definitivno više prija cevni frontend a basovi se ništa ne bune na čist poluprovodnički amp... I naravno, sve je na svom mestu . Vratio sam onaj moj Jamo zvučnički kabel između Bastarda i elektrostatika i ne osetim da nešto vrišti ili iskače.
 Što bi rekli, ja hepi. Sad ću, majke mi, da narežem neki "audiofilski" CD pa poslušam kako to zvuči, mada kako već rekoh, to ne slušam u normalnom životu... Eto, ne moram da trošim novce da bih se igrao premeštanjem ovoga onamo a onoga ovamo... I definitivno ne moram da nabodem zvučnički ili interkonekt kabel koji košta koliko i zvučnici ili pojačalo da bi nešto prosviralo bolje...''
Reply
#12
Da, to je ta prica. Stainova pojacala su u A klasi. SS cirklotron je rasturen na komade jer su ga napali gremlini Smile
Bilo bi interesantno da se razvije jedno forumsko cirklotron pojacalo ali u AB klasi.
Reply
#13
(09-15-2018, 05:09 AM)BeliNinja Wrote: Atma-Sphere cevna pojacala sa triodama su po konstrukciji cirklotroni. Problem je odrzavanje zbog velikog broja cevi koje moraju biti uparene (ili se to moraresiti drugacije).
@Macola
Ima li nade za tranzistorski cirklotron?

I HMAP,

Ne samo da ima nade već je sasvim izvodljivo kao i svako drugo pojačalo :-)

Napraviću neku svoju analizu, što ne znači da je to sasvim ispravna analiza.
Jednostavno ja to tako vidim sa onoliko znanja i iskustva koje imam.

------------------------------
Cevni circlotron, osobine (kao što sam delom i opisao u mom prethodnom postu):

Prednosti cevnog circlotrona:

- Pošto ne postoje PNP cevi, circlotron omogućava elegantno korišćenje standardnih cevi za svojevrsnu i vrlo maštovitu  "bridge" topologiju sa istim smerom struja kroz izlazne cevi.

- Dobijanje drastično niže izlazne impendanse, čim se bogato poboljšavaju osobine krajnje kritične komponente - izlaznog transformatora, ili se on čak može i izbeći kod dovoljno snažnog cevnog circlotrona (reda 500+W), što daje fenomenalnu mogućnost za cevni amp sa DC spregom na zvučnik.

- Poništavanje bias struja transformatora (kada on postoji, kod manjih snaga), što omogućava jezgro bez procepa (pod uslovom da je perfektna simetrija bias struja obe polugrane).

- Transformator sa jezgrom bez procepa ima veliki induktivitet po navojku, što sa odgovarajućim presekom jezgra omogućuje vrlo veliki induktivitet primara i njegovu dovoljno visoku reaktansu pri najnižim tonovima, što garantuje neobično dobar bas za jedan cevni amp (kod klasičnih prvenstveno primar "pojede" bas i visoke, tj. krajeve opsega).

- Transformator sada zahteva relativno mali broj navojaka na primaru (reda tek koju stotinu oma za kućne izvedbe ampa), što veoma smanjuje parazitne kapacitivnosti primara, što obezbeđuje neobično dobre srednje i visoke tonove, za jedan cevni amp, a bez posebnih intervencija.

- Transformatoru rasipne induktivnosti opadaju sa smanjenjem broja navojaka generalno, iz toga proizilazi daleko bolja sprega namotaja međusobno, što pak motanje izlaznog transformatora čini znatno manje zahtevnim u odnosu na klasičan PP (koji je takođe  bez procepa, ali problematičan za motanje). To istovremeno obezbeđuje vrlo tvrdu spregu polugrana međusobno, što poboljšava linearnost i veoma povećava PSRR.

- Sa neznatno većim jezgrom od neophodnog, kod circlotron topologije se može postići čak i krstasto motanje celog trafoa na običnom EI jezgru ili 2C, 4C, sa unakrsnim učešljavanjem segmenata polugrana, tj. može se dobiti trafo koji se približava idealnim i koji ima vanredno širok propusni opseg sa malim parazitima, što pak znači mala "zavrtanja" faznog stava i osim dobrog zvuka i dobru stabilnost ampa.

- "Kao rođen" za upotrebu poslednje generacije nanokristalnih jezgara (koja su postigla taj kvalitet oko 30 godina posle nastanka circlotrona ), toroidnog oblika sa enormnim permeabilitetom, ekstremno malom koercitivnom silom i ekstremno linearnom krivom magnećenja u rasponu do reda iznad 1T. Na primer VAC, Vitroperm 500F(ispod je sličica ali je baš malecka, potražite i kliknite, tu su krive poređenja ferita i Vitroperm 500F, 250F):


- Circlotron može raditi sa obe polugrane u A ili AB1(2) klasi, bez crossover kod manjih snaga ili uopšte, što daje znatna poboljšanja reprodukcije pri malo vati (gde je to upravo i neophodno). Sprega ka transformatoru ili direktno zvučniku (kod onih 500+W) je DC, za razliku od bilo koje SE izvedbe, gde je neophodan ili procep na transformatoru ili sprežni kondenzator ka transformatoru bez procepa, što kod circlotrona ne ograničava donju graničnu frekvenciju, odnosno i ako ima trafo onda je donja frekvencija vrlo niska i sa malim faznim pomerajem u audio opsegu, za razliku od bilo kog cevnog  PP ili SE u A klasi. Dakle, neobično moćan i sasvim definisan bas, što je velika retkost kod cevnih amp druge topologije, osim kad je načičkan sa gomlom snažnih niskoimpendansnih cevi i troši par KW, poput pomenutog VTL 600B u PP topologiji (12 x KT90 po kanalu).

- Zaključak: Circlotron je prilika za "opasno" dobru utilizaciju problematičnog izlaznog trafoa kod cevnih amps, koji je u stvari pravi izvor porekla "cevnog" zvuka. Cevni circlotron se jako približava tranzistorskim pojačavačima sa DC spregom izlaza. Same cevi nikad nisu bile problem za savršen prenos i linearnost, jer podležu svim pravilima NFB i ukoliko je odgovarajuća impendansa kao potrošač, i cev se ne koristi blizu granica saturacije, onda nema razlike u linearnosti u odnosu na tranzistorske verzije pojačavača, čak naprotiv - potreban je drastično manji broj cevnih stepena za iste performanse tranzistorske verzije, gde cevi nemaju problem sa termičkim koeficijentima i slično. U principu se kod tranzistorskih pojačavača polovina tranzistora stavlja da bi se sredili temperaturni problemi poluprovodnika. Na žalost po cevne izlazne amps, zvučnici niske impendanse 4-16R su "pobedili" na tržištu, koje reprodukcijom, koje izvodljivošću. Njihova impendansa pak ni malo ne odgovara klasičnim cevnim izlazima, koji su reda kilooma i postaje neophodan izlazni transformator.  Izlazni transformator je "cevni zvuk", a circlotron nudi gornju granicu približavanja vrlo vernoj reprodukciji, sa tragovima ljubljenog cevnog zvuka...

--------------------------------------------

Nedostaci:

- Velike amplitude pobudnog stepena i osetljivost na kapacitativna opterećenja, što zahteva poveliki napon napajanja na pobudnom stepenu i relativno snažnije cevke od uobičajenih za pobudni stepen.

-Potreba za obezbeđivanjem vrlo simetričnih lebdećih napajanja, sa istim i sinfaznim ripple, sa istim parazitnim kapacitetima prema okolini. Tek u tom slučaju dolazi do punog izražaja odličan PSRR circlotrona. Dakle, perfektna simetrija lebdećih napajanja i samog circlotrona, a i izlaznog trafoa. Kod circlotrona je greška staviti prigušnice za filtraciju lebdećih napajanja, jer je jako teško obezbediti dobru simetričnost napajanja i sinfaznost ripple. Lakše je to učiniti uparivanjem filterskih elkos do istovetnog ripple.

- Problem parazitnih kapaciteta lebdećih napajanja ka okolini. Naime, kod izlazne impendanse reda neku stotinu oma, i ako je ona mala u odnosu na klasične cevne amps, postaje problem parazitnih nekoliko stotina pF koji su konektovani na sam izlaz circlotrona, tj. na same katode cevi. Kapacitativno opterećenje u startu ima problem opadanja reaktanse sa porastom frekvencije, odnosno ima sklonost da "jede" snagu u gornjem opsegu, ujedno i zakasni NFB što povećava sklonost ka oscilacijama. Ujedno je audio napon samog izlaza raspršen po oba napajanja i po celom amp iz tog razloga (moguće neočekivane kapacitativne sprege sa prethodnim stepenima).

- Kod upotrebe visokopermeabilnih jezgara sa vrlo zatvorenom konturom i bez procepa, postaje neophodno servo balansiranje bias struja u opsegu bliskom DC, jer trafo sa takvim jezgrom se može saturirati sa svega 0.5-1 ampernavojaka DC. Dakle opet perfektna simetrija za maksimum performansi.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Circlotron je topologija koja nudi masu prednosti kod cevnih pojačavača.

Kod tranzistorskih pojačavača odavno nema problema sa niskom impendansom zvučnika i DC spregom izlaza.
Da bi se dobio potentan bas kod tranzistorskog ampa, treba obezbediti što više struje izlaza i što "tvrđe" napajanje, a ostalo napravi NFB.
U prevodu, kod mase tranzistorskih topologija nije nikakav problem dobiti potentan i definisan bas koji ima cevni circlotron. Čak se može i bolje od toga jer mnogi tranzistorski izlazi mogu raditi od "čistog" DC pa na više. Tu je samo potrebna sirova potetnost velikih struja izlaza (uz naravno dobru izvedbu ostalog) i eto "moćnog" basa.

Stvarno je malo razloga izvođenja tranzistorskog circlotrona, osim možda korišćenja samo NPN ili samo PNP tranzistora u izlazu...

Tranzistorski circlotron ima vrlo nisku izlaznu impendansu i nije toliko osetljiv na parazitne kapacitete lebdećih napajanja prema okolini, jer ona sada spadaju u red veličine kapaciteta zvučničkih kablova, sa čim se tranzistori lako "bore".
Ni malo višu impendansu nema ni bilo koji drugi tranzistorski izlaz sa EF (emiter folower, što je i circlotron) izlazima i tu circlotron nema nikakve prednosti.

Međutim, ne tvrdim da sve znam i da sam sve sagledao do kraja.

Možda tranzistorski circlotron ima neku skrivenu prednost u odnosu na klasiku, što bismo (jelte) saznali samo pravljenjem takvog i poređenjem sa nečim drugim, merenjem i slušanjem.

Vezivanje emocija za bilo čije "slušno" poređenje tranzistorskog circlotrona sa nečim drugim (makar to bio i Mocart (Palmina verzija :-) lično), gde nema poređenja tog "drugog" sa nečim "trećim" ili "četvrtim", je prilično nezgodna praksa koja može lako odvesti na stranputicu u poređenju i merenju, tj. dati nepotvrđenu dimenziju egzotičnoj topologiji...

Imamo masu tih primera sa Germanijumom i slično, gde se ne polazi od poređenja sa nečim što je "na vrhu lanca ishrane" među pojačavačima, već sa nečim što je prethodno sviralo u istom domu, a čemu ne znamo konačne performanse, kao ni performanse tog prostora u kom je "testirano".

Da sam na vašem mestu HMAP i Ninja, ja bih napravio jedan komad. Svašta ste pravili i mislim da bi i u circlotronu uživali kao i do sada.

Meni odmah padaju gomile suludih ideja o hibridu sa korišćenjem novih tehnoloških dostignuća, ukrštenih sa cevima:
Na primer, kombinacija circlotron izlaza sa dve 6550 u triodnom spoju, u A klasi, sa VAC jezgrom i SiC GaN (MPT8G202N) kaskodom kao pobudom za circlotron, sa par opasnih op-amps ispred (servo DC, remote FB)...


SiC GaN koji sam pomenuo jako liči na snažnu NF triodu za 600V napona i lako bi mogao pobuđivati circlotron sa gomilom jakih cevi.

Em svetli, em greje, em odlično svira :-)

Pozdrav prijatelji,
Macola
Reply
#14
Uf ovo je bilo prilicno oosirno Big Grin
Cevi su lepa igranka, ali danas mnogo skupa na zalost. A pri tom propadaju sto opet podize cenu igre...
Reply
#15
Čitajuči Macolu koji se baš fino raspiše, mora da ti iskrsne po neka idejica... :-)

Evo sinoč, slabo mi se spavalo, pa ajde da vidim šta i kako taj Cirklotron uopšte radi :-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kao izlazni element hteo sam upotrebiti neki IGBT, ali sa linearizacijom što ju je Macola predložio nekoliko godina unazad,
tako da je več OPS sam po sebi u lokalnoj NFB, pojačanja barem x 0,8 ili više (zavisno od BW, da bude što širi...).
THD samog OPSa je tako sa linearizacijom ispod 0,1%

Takvom OPS-u kome se prvo utrimuje sa trimmpotom OFFSET izlazni Offset na što je moguče manji,
a drugim trimmpotom BIAS mirnu struju izlaznih, možemo na njegove ulaze (+INPUT OPS) i (-INPUT OPS)
postaviti šta nas je volja od nekog DIFF OUT preampa sa naponskim swingom do +/-18Vpeak, izlaznih strujnih resoursa barem 10mA.

Da nebi bilo previše štelanja OPSa, ubacio sam CurrenMirror-e, opterečenje ogledala štela se sa LM334,
a ogledalo onda podjednako biasira  obe polovine linearizacije OPS Cirklotrona.

A pošto nečemo imati savršenu simetriju, pa iako svaki element uparivamo (a i nečemo!  :-) )
tu je i trimmpot OFFSET u ogledalu za izlaznu simetriju.

Ulaz sam odabrao nekog iz palete fully-diff opamp-a TI , a LME49724 mi je zbog napona napajanja najviše odgovarao.
Za njega zatreba +/-18VDC, koji su sasvim odvojeni od napajanja OPSa i regulisani (docvoljno sa LM317/337, LME ima odličan PSRR)

LME49724 nadgledavat če OPS koji je zarobljen u Global NFBju (tu možemo dodati i Remote sense kao kod BatoMM)
Pojačanje je oko 15dB, a ima se vrlo široki BW, visokog je S/N, simetričnog klippinga,
Izlazne snage oko 30W sa OPS PSU +/-25V, od toga sa mirnom strujom od 1,0-1,1A imačemo i do 12Wrms u classiA

Ulaz je sada moguč SE ili DIFF, u shemu nisam stavljao za sada ulazne kondove...

LME49724 ima i Enable pin kojeg možemo upotrebiti i za MUTE funkciju

OPS ima dva nezavisna napajanja (odvojena sekundara) PSUja od po 25VDC.

GND kao Virtual GND predstavljaju dva 100R 2W otpornika, i zatrebaju jih (taj GND) Vcm LME49724 koji interno nadgledava i izlazni offset ICja,
linearizacija izlaznog IGBTja i ulaz sa odabirom SE ili DIFF INPUT

[Image: attachment.php?aid=27602]Dodatni decoupling uzlaza i CurrentMirrora linearizacije nisam ucrtao zbog preglednosti, na PCBJU pojačala po 2200uF/35V po svakoj polovici OPSa i 220uF/35V za linearizaciju biče več dovoljno...


.tsc   Circlotron OPS Linearization IGBT.TSC (Size: 790,69 KB / Downloads: 6)
LP
Dragan
Reply
#16
Dragan100,

Prijatelju, to izgleda odlično, nezahtevno za gradnju i uopšte nij ni skupo za gradnju.
Mišljenja sam da bi bilo šteta ne probati najmanje jedan primerak.
IGBT je veoma veoma izdržljiva komponeta, koju nije lako "upucati", te i početnici imaju malu šansu da i pored greške u gradnji dožive materijalnu štetu.

Lep rad prijatelju!

Pozdrav,
Macola
Reply
#17
Takodje, IGBT treba da budu upareni. Ako ne gresim (citaj lupam)?
Reply
#18
(09-16-2018, 08:44 PM)BeliNinja Wrote: Takodje, IGBT treba da budu upareni. Ako ne gresim (citaj lupam)?

Netrebaju, linearizacija jih napravi uparene,
na kraju nakupljenu asimetriju OPSa utrimujemo trimmpotom Offseta. 

Svejedno je, no ako su iz istog tubusa jos bolje...
LP
Dragan
Reply
#19
Ček, ček, ček, sad gledam Dragan100 šemu pa sam se zaglupio...., ako obe negativne strane napajanja (25VDC) su povezane na zvučnik odakle onda masa?, kako je povezujemo?, vidim da postoji još jedno napajanje +/-18V.... Dali odatle?
NAŠAO U DRAGANOVOM POSTU!
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#20
Vlado pokusajte da zamislite da imate samo gornju granu da donja ne postoji. Tada cete imati na emiteru IGBT dva otpornika od 100 oma i paralelno njima spojen zvucnik. Tako gledano taj stepen radi kao single end. ne mozemo ga tako uraditi a da ima mirnu struju jer bi jednosmerna kompnenta uvek tekla kroz zvucnik i spalila ga. Kada dodamo donju granu, posto je istog napajanja ona potire naponsku vrednost gornjeg. naravno da treba da budu gornja i donja grana moraju biti uparene i po struji i po naponskom nivou signala iz ulaznog stepena.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)