Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SMPS pitanje
#1
TDA mi je pre nekog vremena poslao SMPS koji ima dva pozitivna izvoda 50V koji zgodno posluži za stereo pojačalo vintage topologije koje koristi samo pozitivno napajanje. Ovom SMPS ja po potrebi menjam namenu, koristim ga za razna pojačala.

Trenutno mi treba split napajanje +/-50V. Zanima me da li ja ova dva pozitivna izvoda za 50V mogu da vežem redno a srednji izvod na masu, kao što od dva pozitivna stabilisana napajanja može da se dobije split napajanje? Ne bih hteo da uništim lepo napajanje ako nisam siguran.
Reply
#2
Za takvu operaciju potrebna je sema po kojoj je radjeno (mozda @TDA ima) ili eventualno dobra slika kako
strane elemenata, tako i stampe.-

pOz
Reply
#3
Prvo vidi da li su izvodi galvanski odvojeni, ili je to samo jedan sekundar sa duplim terminalima.
Ako je napajanje neke znacajne snage 99% su sanse da je to jedan sekundar ali da su samo dupli terminali... postavi par slika, pogotovo sekundarnih ispravljaca dioda ili mosfeta...
Reply
#4
Izvodi nisu galvanski odvojeni, to je samo jedno pozitivno napajanje sa dva para izvoda koji su kao stvoreni da napajaju dva kanala pojačala koje se napaja samo pozitivnim naponom. Šteta, nema ništa od upotrebe za pojačala sa split napajanjem.
Reply
#5
Da ne otvaram novu temu 

vase misljenje o ovom LLC SMPS-u

https://320volt.com/llc-resonant-smps/
Reply
#6
Ne svidja mi se. Nema strujnu kontrolu, niti ovp, ntc u seriji sa osiguracem, creepage i clearance distance su kao kod jeftinih kineskih punjaca za telefon. Sa slike mi izgleda kao da ima 2-3 milimetra izmedju L/N prije osiguraca! i sekundarne strane.

Osim toga i dizajn je los, kao i PCB. Ima PE ali je ne koristi prema sec. strani. Najbolja stvar u vezi llc je mala paralelna kapacitivnost konvertera. Ovaj je to srecom "rijesio" dodavanjem ogromnih 2.2nF. Big Grin 
Bilo kakav common mode surge na mrezi imati ces ga na sekundarnoj strani i to znacajne energije.
Reply
#7
(04-09-2020, 05:54 AM)elektropionir Wrote: Najbolja stvar u vezi llc je mala paralelna kapacitivnost konvertera. Ovaj je to srecom "rijesio" dodavanjem ogromnih 2.2nF. Big Grin 
Bilo kakav common mode surge na mrezi imati ces ga na sekundarnoj strani i to znacajne energije.

Ovo oko kondenzatora 2n2 je zanimljivo za diskusiju. Hajde prvo da postavimo ovde shemu pa da prodiskutujemo.

[Image: attachment.php?aid=32779]

Zasto je uopste neophodno da se doda taj kondenzator, zaboravio sam?
Skoro svaka aplikaciona nota preporucuje da se stavi taj kondenzator izmedju primara i sekundara (u ovoj shemi C13) i odprilike je bas tih vrednosti 1-2nF i tip kondenzatora treba da bude Y ili Y2?
Ako se dobro secam on sluzi da "buku" iz sekundara odvede ka uzemljenju sto je generalno veca "dobit" nego sto ce u suprotnom smeru da iz mreze prenese smetnje ka sekundaru.

Mene licno taj kondenzator bas iritira, zbog njega me stalno "pecka" struja kada dotaknem na primer punjac od lap-top koji nema kontakt za uzemljnje i neku metalnu povrsinu koja je uzemljna ali ocigledno da iz nekog razloga on treba da bude tu!?

To ima veze sa tipovima uredjaja/napajanja, Class 1 i Class 2, tj oni koji imaju ili nemaju kontakt za uzemljnje ...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#8
Zdravo Miki

Mislim da je to zaostavstina od prijasnjih vremena koja po mom misljenju moze cesto da odmogne nego sto ce pomoci kod llc-a.
Taj kondenzator mora da bude Y1 tip jer treba da izdrzi reinforced nivo izolacije jer je Prim-Sec., a mislim da je u ovoj napojnoj vjerovatno Y2 po velicini sa slike je tesko raspoznati ali Y1 cap 2n2/500V je fizicki veci sa 10-12mm pitch dok mi ovaj izgleda manji.

Kod hard-switched topologija, transformatori su generalno dobro spregnuti i cesto interleaved tako da imaju paralelnu kapacitivnost 10-50pF (trafo ove velicine, veci trafo vise kapacitivnosti). Ta paralelna kapacitivnost u kombinaciji sa velikim dV/dt na primarnoj strani ubrizgava struni impuls u sekundar, ali na nacin da citav sekundar oscilira u odnosu na PE, tj. diferencijalni napon +-sekundar je konstantan ali +- prema PE (i prema primaru) oscilira i to uzrokuje common mode sum na sekundarnoj kao i na primarnoj strani jer struja mora nekako da se zatvori.
Ovaj kondenzator omogucava povrat te struje nazad na primarnu stranu (jer je to izvor suma) kroz niskoimpedansni put tako da je taj sum bude sadrzan i ogranicen unutar jedinice i ne izlazi vani.
Npr ako mjeris antenom ili spektralnim analizatorom i LISN-om primar ili sekundar, bez tog kondenzatora struja o kojoj pricam ce se zatvoriti kroz bilo koji put prema PE/L/N linijama, pa i kroz 50Ohm otpor na ulazu tvog spektralnog analizatora i to je ustvari EMI koji se ogranicava standardima.

Zasto je to lose u LLC?
LLC ima jaaaako malu paralelnu kapacitivnost zbog segmentiranja navoja, 500W trafo moze imati 1-2pF kapacitivnosti ili manje ako je dobro dizajniran, plus LLC je soft switched tako da je dv/dt neuporedivo manji. Zato vam Macola stalno govori kako je LLC "tih".
To ima za benefit nekoliko sigurnosnih aspekata. LLC je super za napajanja uredjaja klase 2 gdje nemas PE npr (punjac telefona, laptopa itd). Bilo kakav problem na ulazu jedinice kao surge sto sam rekao, se zatvara kroz primarni Y kondenzator na primarnoj strani (ako imas PE) a na sekundarnoj strani se zatvara kroz sve paralelne kapacitivnosti prema sekundaru.
NPR. Recimo da punis mobitel i drzis ga u ruci, i udari grom negdje blizu tvoje zgrade, da li bi volio da budes spojen prema mrezi sa 1pF kapaciteta gdje su "ploce" tog kondenzatora razdvojene sa 10mm plastike trafoa, ili sa 500V 2.2nF kondenzatorom? Smile

Osim toga, zavisnosti od nacina izvedbe ovo moze takodjer da stvori rezonantno kolo izmedju prim-sec tako da umjesto da pomogne sa sumom moze da znacajno odmogne u nekim slucajevima. Taj problem je cest i kod Flyback-a mada kod njih prisutnost ovog cond. je lakse opravdati.
Reply
#9
Da Elektropionir. Perfektno si objasnio.

Dobro dizajniran LLC trafo, sa plastičnim telom predisponiranim za LLC, za snage od par stotina W, glatko može imati marginu od preko 6KV između sekcija primar-sekundar.

Obično je ta margina manje ispoštovana na pcb nego na trafou :-).

Kod LLC, izlazne diode na žalost ne komutiraju u ZCS, zbog izvesne reaktivne komponente primara (kasni struja za naponom) i zato mogu generisati popriličnu elektronsku buku (ogroman du/dt).
Iz tog razloga je daleko važniji RC snubber na sekundarnoj strani, nego Y kond primar-sekundar (koji više šteti po pitanju EMI).
Reply
#10
evo izvornog linka sa vise detalja

https://cxem.net/pitanie/5-371.php
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)