Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Кеф Р300 мерења и симулације
#21
(08-20-2018, 10:15 AM)VladaC Wrote: Jel' mi se to čini, BR je ugođen na oko 45Hz? Nisam ispratio impedansu bas drajvera....

pozV

Јесте, 45 херца је.
Reply
#22
@ Zvu...
U sta/gde da uvedem txt fajl, da bih video krivu Kef R300 woofera?
Reply
#23
Pobrkao loncice...   evo priloga:   
.txt   Kef R300 woofer impedance.txt (Size: 11,36 KB / Downloads: 3)

pozV
Reply
#24
Ovo što si prikačio je fajl impedanse basa. Može da se učita u bilo koji simulator, a ako simulator ne prepoznaje .txt, ekstenzija se promeni u .zma - što je slučaj sa PCD 7 recimo. Evo prikačen .zip fajl gde su svi fajlovi prebačenih ekstenzija u .frd i .zma - sad bi trebalo da ih prepozna kako PCD7 tako i Boxsim


.zip   Kef R300.zip (Size: 192,64 KB / Downloads: 3)
Reply
#25
Glede skretnice, trenutno sam ovde.Ne verujem da će se išta više menjati. Ovo zvuči dovoljno dobro da se suprotstavlja svakom daljem čačkanju. Ako iko ikada istrese malo novčića za ove zvučnike treba da zna sledeće. Veći deo komponenata sa fabričke skretnice se koristi za moju modifikovanu - potrudio sam se da dodatne troškove snizim onome ko bi uradio ovo. Imam punu fioku komponenata koje sam mogao da ređam, ali bi to bilo samo skuplje i možda u nekom pogledu drugačije ali ne i zvučno bolje. Elem, L6 se dobija razmotavanjem kalema od 22mH koji je na fabričkoj skretnici - ko nema RLC metar, može i da meri Rdc kalema koji sam dobio kad sam došao na 10mH - time će znati da je tu gde treba. L1-L2-L4 su isto iskorišćeni sa fabričke skretnice bez potrebe za modifikacijom, C8 se dobija povezivanjem 170uF i 50uF -koji su takođe Kefovi- u paralelu, C1 i C3 su takođe sa fabričke skretnice. Kalemovi su jako dobro zalepljeni za pločice pa treba biti strpljiv i pažljiv ukoliko se želi iskoristiti ono što se već dobilo. Treba obratiti pažnju na Rdc L5 - ne sme manje od toga, što i nije toliki problem jer je jeftiniji. Rdc mu je namerno nešto viši od uobičajenog da bi držao celokupnu impedansu nižih frekvencija malo višom, a i učestvuje u konačnom Q kutije. Da je recimo Rdc 0,25 oma (na šta smo uglavnom navikli) kalem bi bio preko 10cm u prečniku, bio težak 0,5Kg i ozbiljno povisio nivo basa u odnosu na srednje/visokotonski deo što bi dovelo do potpunog gubitka trenutno uspostavljenog tonalnog balansa. Dalje, ovo nisu zvučnici za anemična pojačala - kad kažem anemična, mislim na ona koja nisu stabilna u radu na 2 oma. Veći deo impedanse je preko 3 oma ali od 100-300 herca pada ispod 3 oma, kao i preko 10KHz. Najniža impedansa je negde na 40KHz gde se stabilizuje na nešto preko 2,5oma i onda nastavlja linearno do 50KHz što su trenutno moje mogućnosti merenja. Te blage padove impedanse kompenzuje vrlo stabilan impedansni fazni odziv, što pojačala vole. Malo je reći da se CMA junački nosi i sa težim opterećenjima te mu ove kutije ne predstavljaju problem. Mislim da ako neko i pređe preko toga da treba da plati oko 800 evra par polovnih zvučnika koje posle mora prilično da modifikuje, vrlo lako može da ga zaustavi niska impedansa jer većina pojačala ne voli kad im se radi to. No, ukoliko se neko hrabro odluči da uprkos tome nastavi dalje, biće prijatno nagrađen, što bi rekao Rade, hajenad zvukom za oko/ispod 1000 evra. 

Prilažem i merenja Kef Reference 1 koji je konceptualno izuzetno sličan modelu R300. Drajveri su takođe više slični nego što nisu - ne mislim na izlged nego na performanse. Iste koštaju 5000 evra par pa mislim da je u tom duhu modifikovani R300 dobar posao.

 
 
 
 
 
 
Reply
#26
"Glede skretnice, trenutno sam ovde." 

Da li je D1 stvarno obrnuto polarisan? 

pozV
Reply
#27
Jeste. No, nevažno je da li njega ispravno polarisao, a obrnuo polaritet na srednjetoncu i visokotoncu. Efekat je isti - suština je da bude suprotnog polariteta od srednje-visokotonskog dela.
Reply
#28
(08-22-2018, 08:34 AM)Zvu Wrote: Jeste. No, nevažno je da li njega ispravno polarisao, a obrnuo polaritet na srednjetoncu i visokotoncu. Efekat je isti - suština je da bude suprotnog polariteta od srednje-visokotonskog dela.

Ma naravno, nisam navro... samo me iznenadilo da basić svira u kutiju umesto van... reko' možda zbog konstrukcije... 

 

pozV
Reply
#29
Uvek basić svira pola ukutiju, a pola van - nema pobegi od toga Smile
Reply
#30
Na temu invertnog polariteta basa. Nije baš slučajno baš polaritet basa okrenut. Isprva sam slušao bas normalan polaritet, a srednje-visokotonski deo inverzni. Iako se merno dobija isti rezultat, prilikom slušanja muzike celokupna zvučna slika je bila pomerena u levo bar pola metra (što je mnogo imajući u vidu da ja slušam sa 1.5-2m udaljenosti). Jednostavno obrtanje polariteta na obe kutije dovelo je zvučnu sliku u centar. Ovo je bio slučaj kod svih kutija kod kojih sam probavao pa verujem da bi se i vaše ponašale isto - za slučaj da neko pomisli da tripujem da se čuje razlika promene apsolutnog polariteta može da proba sam. Izgleda da je uho manje osetljivo na takve egzibicije na nižim frekvencijama.

Da ne zaboravim:

R4 i R5 bar 20W, R2 bar 10W.
Reply
#31
Играо сам се мало - у ситне сате по обичају. 

Поређење одзива на оси - измерено и симулирано једно преко другог. Сутра ћу да коментаришем, сад идем да спавам, треба устати у 06:00

Reply
#32
Evo i malo merenja visoke rezolucije. Merenja su u koracima od 10 stepeni (preskočen prikaz 60 i 80 stepeni iz tehničkih razloga).Gejt je dobar opet do oko 220Hz. Merenja su rađena unutra pa ne mogu bolje od ovoga. Nešto ne verujem da ću skoro opet da iznosim zvučnike napolje na merenje. Elem, odziv je prilično linearan bez formiranja rupa ili vrhova van ose. Iako izgleda malo grbav na osi, već 10 stepeni van ose odziv se linearizuje u +/-1dB preko celog opsega. Membrana srednjetonca gradi zvukovod visokotoncu pa se vrlo lepo ponaša van ose, bez zadržavanja energije na oko 3KHz što je gotovo redovna pojava.

Usrednjavanjem grupe kriva odozgo, dobija se sledeći odziv.Ovo nam govori otprilike koliku količinu energije, i kako je raspoređena na frekventnom opsegu, zvučnik šalje u sobu u okviru prozora od 180 stepeni horizontalno. Da ne smaram dalje - čuje se kao što se meri. Može se slušati dugo dok god su snimci kako treba - odnosno čuje se onako kakav je snimak, što i jeste cilj nekako Smile
Reply
#33
@Zvu...
Krasno,  kakva je prilika da ih prikazes? 

Davno nije bilo neke prezentacije, pa da pitamo Pirketa

   9.sept.    


 da li je jos uvek moguc susret u Bg Audio mania?  

Mislim da bi bilo lepo druzenje....  

pozdraV
Reply
#34
Sve je moguće. Do duše, teže ću spakovati sve u kutiju do 09.09. I trenutne radove obavljam uglavnom noću. Kad budem složio sve u kutiju - da ne izgleda kao svračije gnezdo na zvučniku, javnem pa se dogovaramo tada.

Imam fabričku ambalažu od zvučnika pa nosanje ne bi trebalo da predstavlja problem.
Reply
#35
(08-27-2018, 11:10 PM)Zvu Wrote: Do duše, teže ću spakovati sve u kutiju do 09.09...... 

Ne žuri, svakako posle 9. sept....  103
Mislio sam da je Pirke dostupan devetog, da se popriča sa njim.... ko god da ode 
na Audio berzu.... 

pozdraV
Reply
#36
Svaka cast Zvu! Lepo si predstavio sve sto si radio i potkrepio merenjima...
Reply
#37
Међукорак. Распоред компонената на Кефовим плочицама за скретнице. Треба полемити, и додати неке конде за бајпас. Следећих дана, вероватно, ће се чути бела бука...

 
Reply
#38
(08-25-2018, 07:31 PM)Zvu Wrote: Na temu invertnog polariteta basa. Nije baš slučajno baš polaritet basa okrenut. Isprva sam slušao bas normalan polaritet, a srednje-visokotonski deo inverzni. Iako se merno dobija isti rezultat, prilikom slušanja muzike celokupna zvučna slika je bila pomerena u levo bar pola metra (što je mnogo imajući u vidu da ja slušam sa 1.5-2m udaljenosti). Jednostavno obrtanje polariteta na obe kutije dovelo je zvučnu sliku u centar. Ovo je bio slučaj kod svih kutija kod kojih sam probavao pa verujem da bi se i vaše ponašale isto - za slučaj da neko pomisli da tripujem da se čuje razlika promene apsolutnog polariteta može da proba sam. Izgleda da je uho manje osetljivo na takve egzibicije na nižim frekvencijama.
Postoji asimetrija izmedju talasa izazvanih kompresijom (membrana se kreće unapred) i ekspanzijom (membrana se kreće unazad). Za isti odnos pritiska izmedju okoline i talasa, kompresioni talas je brži od ekspazionog.
Na primer, pri SPL od 95dB (1Pa,rms) u vazduhu na 25 stepeni i 1 bar pritiska, razlika u brzini prostiranja je 0,0025%.
Ovo navodim kao interesantan teorijski (i eksperimentalni) rezultat, ne pretendujući pri tom da je to objašnjenje apsolutnog polariteta, za koji neki tvrde da postoji.

Pozdrav
Reply
#39
Braco, ova asimetrija kod zvuka kad se membrana kreće napred ili nazad, mi je odavno poznata. Naravno teoretski, praktično sumnjam da sam u stanju da slušno osetim tu razliku, ali ona postoji i izmerena je. Ako budem ponovo natrčao na taj sajt, postaviću njihove dijagrame. Ukratko (ovo nije Tebi upućeno, već drugim članovima foruma, čije obrazovanje nije iz oblasti Dinamike, već Elektrotehnike), kad se membrana (a i svako drugo telo) kreće, onda se tom kretanju suprotstavljaju 3 sile. Jedna je proporcionalna pomeranju (statička sila, koja se dobije množenjem krutosti sistema sa pomeranjem), druga je proporcionalna prvom izvodu pomeranja (= brzina kretanja) i zove se viskoznom silom; tu se koeficijent viskoznog prigušenja množi sa brzinom. Treća je inercijalna sila, gde se masa membrane množi sa drugim izvodom pomeranja, poznatijim kao ubrzanje. Nijedan od ova tri parametra nije apsolutno simetričan za kretanje membrane napred ili nazad; dovoljno je da samo prva promenljiva (pomeranje) ne bude simetrična, automatski će i druge dve biti nesimetrične, jer su one izvodi prve promenljive.
Ovo što si Ti ukratko pomenuo, upravo se i odnosi na pomeranje, jer membrani nije isto da li se kreće napred, dakle, razređuje vazduh u zvučničkoj kutiji, ili ga sabija krećući se unazad, ka unutrašnjosti kutije. Očigledno da je to istaknutije kod zatvorenih, nego kod otvorenih kutija, ali i kod njih ima uticaja, samo manjih. Drugi faktor asimetrije jeste sam sistem vešanja membrane (gorepomenuta krutost sistema, videti priložen dijagram i uporediti vrednosti krutosti, recimo za 3 i -3mm), koji nije apsolutno simetričan u jednom i drugom smeru. Slična priča je i za druga dva parametra.
Tako da se dolazi do toga da je FIZIČKI BITNO da li je zvučnik ispravno priključen (polaritet), jer razlike postoje i mogu se izmeriti, ali je očigledno da su te asimetrije vrlo male, tj na teorijskom nivou, tako da se SLUŠNO NE PRIMEĆUJU, jer su zvučnici najslabije karike u sistemu, tj oni unose najviše distorzije od svih elemenata u lancu (mada im prostor za slušanje ozbiljno konkuriše).
I tako dođosmo do pašićevskog rešenja dileme o inverznom polaritetu: i jedni i drugi su u pravu...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#40
Dok se ja nakanim da sve spakujem u kutiju i izađem da merim, dođe zima. No, u međuvremenu možemo da razmatramo neke detalje, je li...

Kef je ove godine izbacio novu R seriju (u nastavku R2018). R serija, po rečima Džek Okli Brauna, predstavlja jeftiniju varijantu Referens serije ali izgrađenu na istim premisama. Iskreno, ništa ne može biti dalje od istine ako govorimo o R seriji iz 2011 godine (u nastavku R2011). Međutim, R2018 zaista nosi mnogo onoga što krasi referens seriju. Pominju, ni manje ni više nego 1043 izmene. Postavili su whitepaper za R2018 na svom sajtu. Siguran sam da su i promenu nijanse finiša naveli kao "modifikaciju" ali postoji i nekoliko stvari koje akustički stvarno imaju smisla, pa haj'mo malo da pretresemo tematiku jer nove R3 (ekvivalent R300) koštaju 800 evra više za par.

Prva stvar vredna pomena je umirivanje rezonancija panela tkz CLD (constrained layer damping). Iako se navodi korišćenje iste u R2011, nema joj ni traga. Na slici na sajtu iz R2011 stoji model R900 gde se vidi par CLD panela - kod mog R300 ne postoji ni jedan. U R2018 su napravili kostur od unutrašnjih ukrućenja kod kog se između spoljašnih panela i kostura nalazi apsobujući materijal. Dakle veza između panela i unutrašnjeg ojačanja nije kruta nego elastična. Ovo je mnogo efikasniji način umirivanja rezonancija nego klasična kruta veza jer se ovde ne radi samo o podizanju frekvencije rezonancije deljenjem velikog panela na nekoliko manjih nego se na licu mesta na strateškoj poziciji takođe vrši i upijanje određene količine energije. Tehnika je odavno poznata pri utišavanju buke i rezonancije u industrijskim uslovima i auto industriji ali je relativno nova za hifi svet. Do sada znam samo za Erl Gedesa koji je koristio CLD kod Summa zvučnika - tako sam i čuo za taj način umirivanja rezonancija panela.

Shadow Flare - kako ga oni zovu, odnosno produžetak zvukovoda. Membrana srednjetonca predstavlja zvukovod visokotoncu koji je montiran u centar takvog drajvera. Međutim, kako je kutija šira od prečnika zvukovoda odnosno membrane srednjetonca, dolazi do difrakcije. Ista se na mojim kvazi anehoik merenjima uočava vrlo lako na odzivu visokotonca između 2-4 kiloherca. Kad se uporede merenja na i van ose, vidi se da je odziv na tom metu tiši za oko 2dB ali ne opada po nivou kada se ide van ose. To je jasan pokazatelj da je u pitanju akustičko poništavanje. Kod R2018 su napravili profil koji prati ugao membrane srednjetonca i time doveli prečnik zvukovoda do ivica kutije u kojoj radi. To značajno umanjuje difrakciju - što se može videti na Prvim ljubavima kod kojih sam iz tog razloga birao da zvukovod bude istog prečnika kao i bas-srednjetonac, a kutija širine tek da stanu drajveri na prednju ploču. Time sam se otarasio difrakcije kod visokotonca jer visokotonac "ne osvetljava" ivicu kutije, a frekvencija ukrštanja je mnogo ispod frekvencije na kojoj se dešava difrakcija pa bas-srednjetonac nije pogođen njome jer ne učestvuje mnogo u zvuku na tom mestu - iz toga proizilazi zvučna kutija slobodna od tkz. edge diffraction efekta. Od svih pomenutih poboljšanja, jedino sam na Shadow flare ljubomoran jer ga R300 nema, a itekako mu je potreban.

Redizajniran bas refleks. Pored toga što pozicija bas refleksa igra ulogu u tkz "curenju srednjih tonova", on jeste cev i ima svoju rezonantnu frekvenciju. Rezonantna frekvencija bas refleks cevi može biti pogubno čujna ukoliko se ne obrati pažnja na to. Odavno je poznat efekat gde se bušenjem otvora 5-10mm po refleksnoj cevi umanjuje rezonancija, a ne menja tjuning kutije. U Kef-u su napravili središnji deo cevi od elastičnog materijala (hint - poliuretansko termoizolaciono crevo sa fensi plastičnim zaobljenjem na krajevima). Time su se otarasili rezonantne frekvencije refleksne cevi jer energija biva apsobrovana elastičnim materijalom i ne prlja zvuk dodatno. Kod R300 sam merio rezonanciju refleksne cevi i nalazi se na oko 1100Hz, međutim kako je kod mene frekvencija ukrštanja na 450 Hz rezonancija BR cevi nikada neće biti pobuđena - što bi bio još jedan od načina kako možemo zaobići problem, i na taj način ga rešiti.

Poboljšanje bas drajvera - Na mojim merenjima se jasno vidi pik aluminijumske membrane koji se nalazi na 2KHz. Sam drajver se sastoji od papirnog konusa na koji ne nalepljen konkavni aluminijumski tanjir. Samim izborom gde će da bude nalepljen papir za aluminijum može se poništiti pik, što su sada i uradili. Ne znači da nisu mogli u R2011 već da nisu hteli. Konačno, promenili su oblik jezgra magneta iz klasičnog u T. Oblik je povoljan jer koncentriše magnetno polje samo na taj deo sa kojim kalem interaguje. Takođe je promenjen i donji centrator - kod R2011 postaje tvrđi kako se približavamo limitima linearnog hoda dok je novi malo bolje balansiran pa zadržava sličan Cms i dalje od početne pozicije. Diskutabilno je (po mom mišljenju) da li je to bolje, ali vredno je pomena. 

Skretnice - poizbacivali su feritne kalemove na red sa drajverima i stavili kalemove sa trafo limovima. Pisao sam već o izobličenjima kalemova sa feritnim jezgrima pa ne bih i ovde.

Elem, dobra je nova R serija ali da li je dobra za 40% povećanja cene, svako će za sebe morati da proceni.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)