Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analogni signal generator za audio primene
(04-10-2019, 07:16 PM)ronovar Wrote: Zanimljive su mi ove dvije male zaruljice, podjecaju me na klaunov nos, kakva je to izolacija? Baš je super, mini ja sam očekivao vecu stiropor okolo ali ovo je odlično rješenje, pa idem da pitam da i ja kad budem gradio tako sredim.
Ovde imaš te artikle, ima ih raznih veličina, a ja ću sutra pokušati da nadjem Mouser-ov račun sa specifikacijom za ove koje imam:
https://www.mouser.ch/Optoelectronics/La...rfZ1yzrlo2
Edit:
Izgleda da Mouser više nema ove koje ja imam. Sličnih dimenzija su ove (visina im je nešto manja, ali izgleda da je dovoljna za lampu 327):
https://www.mouser.ch/ProductDetail/JKL-...FvAyKSc%3D

Pozdrav
Reply
[attachment=29579]
Evo dodan GP sa izrezanim dijelovima na po meni ključnim mjestima. Tako da imamo razdvojen GP na tri dijela;ulazni oscilator,izlazni dio i središnji sa hrpom ICa. Hrpa padova koji su u jednoj liniji između oscilatora i središnjeg dijela su tamo ako hoćemo staviti kakav oklop preko oscilatora pa da se smetnje umjesto na ulazni dio odvedu na GP središnjeg dijela.


.pdf   Signal generator layout top.pdf (Size: 116,46 KB / Downloads: 9)


.pdf   Signal generator layout bottom.pdf (Size: 62,31 KB / Downloads: 7)


Nisam još napravio DRC(design rule check) jer to ostavim za sam kraj kada je PCB u globalu izroutan i treba samo na fino razmjestiti komponente.

P.S.
Daj dobro provjeri kod izlaznog OPa prije pojačala da li je ok ono gusto pakiranje SMDa i vodova ispod OPa na bottom sloju(plavi), sa time još nisam na čisto da li je ok da ne bi ulazni i iznazni signal smetali jedan drugome. A onda trebam vidjeti da li firma može da napravi PCB sa tamo malim razmakom između vodova.
Reply
Nisam još sve detaljno pregledao, ali za raspored oko U6 imam sledeće komentare:
  • Dodati otpornik od pina 2 prema masi - nije u šemi, a zašto je potreban objasnio sam u komentaru za @ronovar.
  • Vod od izlaza prvog opampa prema potenciometru je zaista preblizu kondenzatorima C15/18 pa postoji opasnost od pozitivne povratne sprege. Rešenje je da se C15/18 izmeste na desnu stranu U6, ili na mesto gde je sada R36. Pri tom nije problem da se C49 pomeri, važno je da C38 ostane što bliže pinu 4. Masu R36 spojiti dirktno na GP, to je bolje nego na čvorište bajpas kondenzatora, a dobijaš i prostor za prethodno opisanu izmenu. Isto važi i za masu od C19, tj. direktno na GP.
Generalno, pošto već imamo GP na gornjoj strani pločice, slobodno možeš sve bajpas kondenzatore (keramiku i elko) da spajaš pomoću "via" direktno na taj GP. Ovo zasnivam na iskustvu sa BP LA Vol. 5 i RIAA preampom gde je to tako uradjeno. Ovaj poslednji ima pojačanje od 80dB na 50Hz i praktično nikakav brum na izlazu.

Pozdrav
Reply
Nisam htio da koristim izvode elemenata za spajanje na GP zbog razloga da je ipak PCB izvediv donekle u kućnoj radinosti. Ali mogu kao što sam kod oscilatora za svaki declupling kond stavio po jednu viu,mogu to napraviti i za ostale decoupling kondove.

Dio oko U6 primljeno na znanje i ide ispravka tokom dana.
Reply
Napravio preinake oko U6. Nisam niti trebao micati decoupling kondove sa pin4, i dodan je otpornik sa pin2 na masu.


.pdf   Signal generator layout bottom.pdf (Size: 66,43 KB / Downloads: 10)
Reply
@Khadgar2007:
Nisam stigao ranije da pregledam pločicu - zadnje izmene su u redu.

Medjutim, definitivna verzija obe pločice će biti definisana tek za par dana jer sam tek pri testu sada već potpuno izlemljenog prototipa otkrio jednu grešku u šemi.
Radi se o izmeni koju sam napravio pri prelasku sa V3.0 na V3.1, a tiče se stepena IC4B (šema @ronovar) koji limitira napon na bazi tranzistora Q1. Tu sam stavio pozitivni umesto negativnog limitera, pa mi Q1 sve vreme ostaje zakočen.
To rešeenje nisam testirao na prvom prototipu jer sam Q1 napajao iz eksternog ispravljača, a na šemi mi izmenjeni polaritet nije palo u oči.
Alternativu sam nacrtao i simulirao, ostaje da napravim izmenu na PCB i proverim funkciju. Broj elemenata ostaje isti, lemna mesta ostaju gde su, ali se menjaju veze medju njima.
Biće i izmena vrednosti nekolicine otpornika zbog prelaska na napajanje od ±13,5V umesto planiranih ±15V. Ova izmena dolazi zbog korišćenja OPA2810 u oscilatoru i finoj regulaciji nivoa, jer se s njim dobijaju najbolje karakteristike generatora. Onima koji taj opamp iz bilo kojih razloga ne žele, ostaje opcija da koriste neke druge, ali performanse neće biti iste.

Nadam se da ću u narednih par dana završiti sve i dati definitivnu verziju šeme i BOM-a.

Pozdrav
Reply
Nema frke, nikuda mi se ne žuri.
Samo DAJ VAMO footprint od onog preklopnika!!!
Reply
Da pokušamo ovako: uzimajući pločicu aktuelnu pločicu (@ronovar) kao primer, pin B preklopnika je korektno pozicioniran u odnosu na svoje periferne nožice, pa ga uzimam kao referencu.
Iz njegovog centra povući dve linije pod 60° (levo i desno prema nožicama A i C) i pomeriti te dve nožice tamo gde te linije presecaju krug na kome se one nalaze.
Kontrola je da nožice A i C budu približno u sredini izmedju odg. perifernih nožica, onako kako je to slučaj kod nožice B (ona se na desnom preklopniku pločice nalazi izmedju nožica 2 i 3, a na levom izmedju nožica 6 i 7).

Jel' ovo dovoljno ili je potreban crtež?
Reply
Napravljene izmjene na preklopnicima.

Ako imaš koji preklopnik da ga nisi zalemio, isprintaj pdf pa vidi jel paše footprint.


.pdf   Signal generator layout bottom.pdf (Size: 66,33 KB / Downloads: 18)
Reply
Ovo je sasvim dobro, "save and close" Smile .
Reply
Sada idu na red završni radovi, trebam provjeriti da li su trimeri ok spojeni, i da napravim DRC provjeru PCBa.
Reply
Ne bih da kvarim premijere ali sve padove na plocici ja bih povecao radi vece lemne povrsine..
Lp,
YuMERA
Reply
Napokon...
Sredio sam pinout trimera i sada su svi pravilno okrenuti,radio sam prema ovoj šemi https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=29331 .Napravljen je DRC i to je prošlo pa evo stavljam layout za zadnju inspekciju.


.pdf   Signal generator layout bottom.pdf (Size: 66,79 KB / Downloads: 9)


.pdf   Signal generator layout top.pdf (Size: 124,54 KB / Downloads: 9)

@YuMERA
Zaboravio sam povećati padove na TPA modulu i trimerima, a što se ostalih padova tiče oni su dovoljno podebljani u odnosu na ono što se vidi po komercijalnim PCBima i originalnim padovima koji dolaze sa EAGLEom. Ako koristim neki footprint koji nisam prije koristio definitivno povećam pad ako je to moguće. Ako misliš na VIAe to ne treba da bude veliki pad, jer ionako on ništa ne drži osim moža kakav kratkospojnik.
Reply
Društvo, izvinjavam se i žao mi je što nisam uspeo da pre "odmora" završim generator.

Imao sam dosta neplaniranih obaveza u zadnjih nekoliko nedelja, a i greška u generatoru trouglova koju sam ranije pomenuo me je malo izbacila iz takta.
U medjuvremenu sam uz pomoć frezera od 0,8mm Big Grin  na aktuelnoj pločici napravio novu verziju tog generatora, koja je nešto jednostavnija od stare (ne koristi TL431 i trimere), ali ću konačnu odluku doneti tek posle povratka u "radnju", odn. u drugoj polovini maja.
Do tada je generator na "operacionom stolu" (v. prilog), a ja u Kg, pa ću barem biti dostupan za pitanja i komentare.

Juče sam napravio i par preliminarnih merenja: sinusni generator ima THD izmedju -90 i -95dB @ 1kHz, što je slabije od ranije dobijenih rezultata, ali ni uslovi merenja nisu isti (bez oklopa, itd.). Pored toga, OPA2810 (trenutno glavni kandidat za sinusni oscilator) ima poteškoće sa kapacitetom na izlazu (koaksijalni kabel ka audio kartici), pa se pravo merenje pomera na trenutak kada i izlazni pojačavač bude na pločici.

Prema tome, na pločici će u zoni generatora trouglova sigurno biti izmena, pa vas sve, a posebno PCB dizajnere, molim za još malo strpljenja.

Pozdrav
Reply
Odlično je ovo, za izmjene PCB-a nisam se prije javljao jer se nisam želio smetati u diskusiji dizajna PCB-a Khadgar2007-a.

Što se izmjena tiče nema problema, kad se sve bude znalo, ispraviti šemu napisati izmjene što sve treba izmjeniti/dodati/izbaciti sa PCB-a pa ćemo onda korak po korak kao i prije...nema žurbe i samo polako...cilj ovog forumskog FG je izvući maximum u odnosu na dobiveno/uloženo..ako može bolje zašto ne? Ja sam tu da pomognem oko PCB designa TH verzije.

Inače baš ovo profi izgleda...tu još na kraju ćemo ubaciti LCD frekvencijski metar za kojeg imam 80% nacrtane PCB i onda ćemo ići na crtanje PVC kutije za printanje 3D printerom pa da bude to sve profi Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)