Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analogni signal generator za audio primene
Danas stigle plocice i sijalice HVALA
Reply
Izgleda da OPA1656 ima niža izobličenja nego LM4562 - Victor ih je nedavno uporedio na frekvenciji od 1kHz...
https://www.diyaudio.com/forums/equipmen...17818.html
... i na 20kHz:
https://www.diyaudio.com/forums/equipmen...18784.html
Pored toga, OPA1656 ima izlaznu struju od 100mA - naravno, ne pri ekstremno niskim izobličenjima.
LM4562 je bolji samo po šumu na niskim učestanostima, što nije iznenađenje - LM4562 je bipolarni op-amp, a OPA1656 je CMOS.

Trenutno u "magacinu" nemam ni jedan, ali prvom prilkom ga naručujem i testiram u oscilatoru.

Pozdrav
Reply
Da li neko zna sta je sa Vladanom jer mi plocice jos nisu stigle a ni na poruke ne odgovara?
Reply
probajte preko mejla umesto preko PP...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Moj profil nema odobrenej za slanje mejla
Reply
ah,ok. poslacu mu ja link pretproslog posta na mejl.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Posto je ocigledno da su moje plocice zagubljene, da li bi neko da se odrekne jedne plocice i jedne lampice?
Reply
Jevreme,
Ne brini resice se problem. Neces ostati bez plocice i sijalice.
Reply
Resen problem, hvala forumasima koji su se angazovali
Reply
rekoh već pre,imam deset pločica i lampi. žao mi je što post nisam pre video... i dalje je ostalih 7 za članove foruma,prve tri su za mene i naslednike.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Pitanje u vezi ton generatora, kakav je signal na izlazu iz IC2 i da li treba dodati otpornik kako stalno opterecenje za IC8 jer u slucaju izlaza IC2 blizu 5V nema uopste potrosnej ic iC8 pa moze nestabilno da radi.
Reply
(10-22-2019, 12:42 PM)Jevrem Wrote: Pitanje u vezi ton generatora, kakav je signal na izlazu iz IC2 i da li treba dodati otpornik kako stalno opterecenje za IC8 jer u slucaju izlaza IC2 blizu 5V nema uopste potrosnej ic iC8 pa moze nestabilno da radi.
IC2 je generator četvrtki (TTL) i on je neprekidno u pogonu. Na izlazu ima lako opterećenje od 1M i to mu je dovoljno za stabilan rad.

Pozdrav
Reply
Braco pitanje je postavljeno za stabilizator napona od 5V koji je nakacen na izlaz LM311 koji je open kolektor. Kada izlazni tranzistor ne povlaci struju kroz sebe i otpronik od 500 oma, kroz stabilizator od 5V nema struje a to za stabilizatore 78 serije nije bas dobro. Zato ponavljam pitanje iz proslog posta, da li dolazi do nekih nepravilnosti u radu kada je izlaz visok? Zasto je radjeno sa open kolektorom ako je potrebno, i da li j epotrebno, da ima dobru cetvrtku? Nisam se udubljivao dok ste razvijali generator ali evo sada pogledah temu i to mi je upalo u oci.
Reply
Slažem se da bismo s nekim malim opterećenjem na izlazu iz IC8 imali robusnije rešenje, ali ni na jednom od dva prototipa nije bilo nikakvih problema s četvrtkama, što je dokumentovano na više mesta u temi.
Na TTL niskom nivou kroz R13 teče oko 9mA i imamo stabilnu četvrtku. Ta četvrtka predstavlja jedan od tri izlazna signala i mora da ima potreban kvalitet.
Komparator (LM311, odn. LT1011) je izabran kao kompromis između performansi i cene, o čemu je takođe dosta diskutovano tokom razvoja generatora.

Pozdrav
Reply
Pisao mi je @Khadgar2007 da aktuelni BOM sadrži cene bez poreza na dodatu vrednost (PDV, odn. VAT na engleskom), pa bi radi planiranja ukupnih troškova za materijal trebalo imati i ukupnu cenu koja uključuje porez. Zato prilažem Excel formular za obe verzije generatora (TH i SMD) koji računa ukupnu cenu komponenata sa i bez PDV-a.

Pošto poreska stopa varira od zemlje do zemlje, potrebno je u konkretnom slučaju u rubriku desno od teksta "Local VAT rate" uneti odg. poresku stopu u procentima. Dovoljno je ukucati samo broj, a znak "%" se dodaje automatski. U priloženim formularima uneta je kao primer poreska stopa u CH.

Pozdrav

.xls   BOM_Signal_Generator_V3_1_SMD_251019.xls (Size: 40 KB / Downloads: 9)
.xls   BOM_Signal_Generator_Verzija_TH_25102019.xls (Size: 41 KB / Downloads: 10)
Reply
E odlično, hvala na excel verziji jer lako može svatko editirati i napisati cijene ako se nešto promijene.

EDIT:
Sada moram ponovo prekucati cijene za sve i jedan dio bez PDVa u Bracinu tablicu, a jučer sam sve preračunavao sa PDVom i pisao na papir da znam točno koliko što košta...
Reply
Zalemio manje više sve THT dijelove, sada trebam naručiti žaruljice iz Conrada, zalemiti njih i pločica je spremna za prvi test da se vidi jel svi integrirci imaju svoje napajanje. U međuvremenu budući da sam "natjerao" denoiser da radi složiti ću jedno takvo napajanje za ovaj GF.

Reply
Lepo ovo izgleda, a još me je i podsetilo na problem s C11/12 koji si mi prijavio.

Radi se o tome da kondenzatori predviđeni u BOM-u za to mesto ne mogu da stanu na pločicu.
Zato prilažem novu verziju BOM-a u kojoj na to mesto umesto PP kondenzatora dolaze keramički. Obzirom da oni samo filtriraju upravljački napon za generator trouglova, a taj ne prelazi 6V, promena njihovog kapaciteta s naponom (dielektrik X7R) neće imati uticaja na stabilnost frekvencije trouglova.

Pozdrav

.xls   BOM_Signal_Generator_V3_1_SMD_281119.xls (Size: 42 KB / Downloads: 4)
.pdf   BOM_Signal_Generator_V3_1_SMD_281119.pdf (Size: 224,79 KB / Downloads: 22)
Reply
Stiglo izlazno pojačalce. Kako nemam kutne letvice, probati ću savinuti ovu koju sam dobio jer se mini PCB montira okomito na glavni PCB.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Ne zaboravi da proveriš polaritet elektrolita!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)