Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BatoMM II - The Build-Up
#61
Da. Zato i sumnjam u savršenost modela 3886...

Sad već moram ići.
Reply
#62
Reda radi da malo prokomentiram jednu situaciju koja se meni desila,a vezana je za nisku graničnu frekvenciju.

Dragan100 i ja smo složili(zapravo više je on slagao od mene) jedno malo napajanje za gramofon. Znači izvor sinusa iz MCU, i audio pojačalo sa PID regulatorom. Dragan100 je napravio simulaciju,da mi šemu i ja napravim.Stvar je bila da se jedna perioda sinusa formirala nekih 5-6 sekundi nakon dolaska napajanja. Dragan100 meni predloži da petljam po PID regulatoru ali ćorak ništa bolje. Na kraju ja krenem od samog početka i vidim na izlazu(ulazu u pojačalo) MCU vezni kond od 22uF. Izračunam ja kolika je to donja granična frekvencija i ispalo je nekih par Hz ili još manje. Odmah sam u startu skužio da bi u tome mogao ležati problem,stavio ja neki kond da je frekvencija nekih 10Hz ili možda i više jer ionako se sve vrti na nekih 50Hz sa regulacijom +/-20Hz i sklop proradio kao urica.

Malo nevezano za temu ali možda poučno što se tiče donje granične frekvencije da baš ne valja uvijek ići prenisko.Možda je to samo problem u startu dok se napajanje ne stabilizira ali ako je nestabilizirano onda vjerujem da bi ta nepravilnost mogla utjecati na rad sklopa.
Reply
#63
@Khadgar2007
Nista donja granicna ucestanost ne smeta normalnom radu uredjaja. Problem nastaje prilikom adaptacije uredjaja u procesu podizanja na dostizanje ustaljenog stanja. Tu niska granicna ucestanost pravi problem. Ovo moze da se prevazidje na nekoliko nacina. Jedan od nacina je da se donja granicna ucestanost podigne na reda kHz za vreme podizanja uredjaja, a posle toga spusti. Moze da se napravi automatska detekcija nagle promene jednosmerne komponente na ulazu, pa onda da se podigne donja granicna ucestanost i posle adaptacije opet spusti. Ima nacina dosta. Bitno je razumeti kada i zasto ona pravi problem.
Npr. kondenzator od 22uF ima dosta veliku vrednost i potrebno je vreme da se napuni. Ako pogledas moj koncept pojacala, ja sa 10nF i 220k pravim 0.5Hz. Po matematici to nije nikako moguce, vec imam dodatnu diferencijalnu mrezu u NFB koja mi to dozvoljava. Na ovaj nacin je vreme adaptacije uredjaja svedeno na nekiliko desetina ms. To naravno moze jos da se poboljsa, ali te stvari treba prakticno probati. Ovo je za sada sve na novou simulacije.
U nekom od narednih postova cu predloziti i nacin adaptacije na naglu promenu jednosmerne komponente na ulazu.
Ovde je bila glavna ideja da diferencijalni signal sa ulaza prodje samo kroz pojacavace, bez kondenzatora na toj putanji i koriscenju fizicki malih komponenti, a postizanju odlicnih karakteristika. Naravno kada se simulacija zavrsi, sve to cemo videti na pravom pojacavacu i da li uopste ovakav koncept ima smisla ili je samo lepa ideja na papiru.
Ima tu jos dosta stvari da se sredi.
Na kraju cemo da zamolimo Macolu da skocka jedno ultra-low-noise napajanje, kako bi ceo uradjaj bio uradjen kvalitetno.
Reply
#64
Da li neko ima na zajam dva LM3886 za testiranje novog koncepta?
Reply
#65
(07-30-2018, 06:38 PM)mikikg Wrote: Temperatura preko Mute pina moze da se prati sa neverovatnom brzinom! Ta interna temperaturna zastita reaguje u delicu poluperiode noseceg signala od npr 20kHz i to je u sustini ona njihova “Spike” zastita i pokazala se izuzetno efikasna.
@Dude je jednom prilikon imao cudnu situaciju da mu se iz (tada) nepoznatog razloga javljale nekakve anomalije na vrhovina sinusnog signala pri maksimalnoj izlaznoj amplitudi (pre klipovanja), i sta je i sta je, dok nismo skontali da to temperaturna zastita radi, praradi na vrhu amplitude, malo posle (par ugaonih stepeni) se deaktivira, vrhunska caka za zastitu.

sećam se tog sa Dude-ovim BatoMM... ;

https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-...ml#pid1125

https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-...ml#pid1485

https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-...ml#pid1496
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#66
(07-31-2018, 11:36 AM)vojinilic Wrote: Da li neko ima na zajam dva LM3886 za testiranje novog koncepta?

Vojine mislim da ja imam ali nije u plasticnom kucistu vec metalni, neka zaliha od pre 10-15 godina. Ako odgovara posaljite adresu na pp
Reply
#67
(07-31-2018, 05:13 PM)Jevrem Wrote:
(07-31-2018, 11:36 AM)vojinilic Wrote: Da li neko ima na zajam dva LM3886 za testiranje novog koncepta?

Vojine mislim da ja imam ali nije u plasticnom kucistu vec metalni, neka zaliha od pre 10-15 godina. Ako odgovara posaljite adresu na pp

Jevreme,

hvala puno. Vec sam dobio. Hvala jos jednom.

Pozdrav,
Vojin
Reply
#68
Ima li napretka oko ovog koncepta?
Svi smo se nešto ućutali...
Reply
#69
(06-11-2019, 02:33 PM)Bocko Wrote: Ima li napretka oko ovog koncepta?
Svi smo se nešto ućutali...

Ja sam spremio hladnjake , bakar , aluminijum , imam i glavi udeju kako to da sastavim da bude lepo , ostaje mi da resim transformatore , najverovatnije cu da ih kupim u Eprom kg .
Ostaje da kupim neke dobre konektore i alu lim da formiram kutiju .
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)