(03-25-2018, 08:05 PM)TDA Wrote: Odlično!
Hvala!
U čemu je bio problem?
Pa zapravo nisam ni pokrenuo simulaciju prije nego sam promenio macroe VASa i izlaznih
sa onima iz moje biblioteke, za koje znam da mi ne prave probleme i imam sa njima "blizu realne odzive". :-)
Poslije provere crtanja sheme, iskalkuliram vrednosti potrebne za biase po sklopovima odabranim naponom napajanja
i tek na kraju putem simulacije korigiram najprije te omenute biase, upotrebom sim.multimetra,
onda sljedi provera vrednosti izlaznog offseta, ako podosta odstupa i shema nema tog utrimovanja - dodajem ga,
ponovo proveravam biase ulaza/VAS/(predrivera/drivera - ako ima)/izlaznih
i kad ovo gore sve "štima" tek prilazim detaljnoj analizi:
BW, SNR, ulazni naponski šum, THD, naponski klipping
onda pomoču četvrtke 10KHz ulaznog Sig.generatora i izlaznim naponskim swingom oko 80% max mogučeg tog swinga
(podatak od predhodnog oscilograma klippinga)
na bazi odziva četvrtke (overshoot, ringing, settling time...) utrimujem kompenzacije, da nemamo tendenciju samooscilacija.
Sljedi ponovna analiza i beleženje tih rezultata,
i tek tu definiramo iz odziva četvrtke konačni SR koji je zbog kompenzacija najviše osetljiv.
(SR je po definiciji 10%-90% odziva četvrtke rastuče/padajuče ivice ili -80% do +80% ako se gleda Upeak,
-primera radi imamo izlaznu amplitudu +/-40Vpeak, klipping AMPa nam je inače negdje oko +/- 48-50Vpeak
tako da smo ispod negog izlaznog naponskog maximuma swinga
SR definiramo u granicama +/-32Vpeak odziva amplitude i beležimo potrebno vreme te transicije (rastuče ili padajuče ivice),
recimo da je to postignuto u 333nsec, i dobivamo:
SR = 64Vpp/0,333usec = 192V/usec
---------------------------------------------
Zapravo je postupak analize AMPa identičan ako bi to radili sa prototipom na stolu, pomoču DMM+Sig.Gen+Osciloskopa
no tu bi još pratili "klecanje" napajanja usled opterečenja,
pošto u simulaciji možemo staviti izvor napajanja nultom izlaznom impedancijom, pa nam PSU onda uopše ne "kleca"!
---------------------------------------------
U shematiku su prisutne i zaštitne diode+zenerice za izlazne mosfete,
ako jih odabrani mosfeti več imaju ugradjene (pogledajte u njihovim DS)
slobodno jih te u shematiku maknite.