Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Radioničko napajanje 0-20V, 10A
#1
Nakon skoro godinu dana pauze napokon se nešto malo konkretno DIYalo. Prijatelj mi je dao nekoliko rashodovanih ispravljača http://uk.farnell.com/xp-power/dnr240ps ... dp/1550978 koji su u odličnom stanju. Kod mene su stajali nekoliko godina jer nisam znao koji ću đavo sa njima napraviti. Kolega sa posla je stalni gost aliexpressa i naletio je na ovo https://www.aliexpress.com/item/200W-10 ... 0.0.dExbFM ,doduše on si je kupio neki mali koji ide do par ampera i ima voltmetar i ampermetar na sebi. Znajući kineze bio sam siguran da imaju nešto jače da iskoristim svih 240W snage koliko ima ispravljač, tako da sam našao step-down converter sa gore navedenog linka i kupio posebno instrument.

Skinuo sam LED indikaciju i multiturn trimere sa pločice step-down konvertera jer to sve ide na prednju ploču ispravljača. Našao sam nešto vremena i pospojio to ovaj tjedan i onda je nastupilo "veselje" koje sam na svu sreću zapravo relativno brzo otklonio. Radi se naravno o instrumentu kupljenom od kineza. Uputstvo za upotrebu ne postoji te je bilo spajanje odokativnom metodom. Vrlo brzo sam našao di se spaja njegovo napajanje i mjeri napon. Što se tiče mjerenja struje tu je bilo veselje, ima dvije žice jedna ide na ispravljač druga na + buksnu. Spojim ja to a ono izgori osigurač,ajde dobro.

Otpojim ja stepdown konverter i sve šljaka, tako ja pomalo sve spajam, eliminiram postepeno probleme i ostanem na žicama za mjerenje struje. Spojim ja njih a ono crvena lampica za current limit se upali, pa koji sada đavo?!!! [Image: question.gif] Idemo vidjeti jel ima di kratki spoj, a ono + i - buksna u kratkom spoju?!! [Image: question.gif] [Image: question.gif] Odlemim ja neke žice pikam sa zujalicom tražim kratki spoj, sve ok. Otpojim ja kompletno multimetar jer sam skužio da je problem u njemu. Gledam ja di je kratki spoj a ono masa instrumenta i žice za mjerenje struje u "kratkom" spoju. Upali mi se lampica u glavi i naravno ovaj instrument mjeri struju na "low side" tj. poslije trošila iliti u - grani napajanja. 

Znači ako kupujete ovakve instrumente pogledati dobro na koji način instrument mjeri struju da ne bi zbrikali kojim slučajem + i - pol napajanja.
Također ovaj step down converter ima jednu manu(ili sam ga ja malo skurio sa nekoliko kratkih spojeva),ako nema spojenog trošila onda mu treba par sekundi da okrečući pot napon sa maksimuma padne na minimum. To sam riješio tako da sam okačio jedan otpornik od 1000R na njegov izlaz i sada sa nekom konstantnom potrošnjom regulacija napona je sasvim ok.Inače primarna svrha ovoga ispravljača će biti za grijanje lampi i takve stvari gdje nije bitno koliko je ripple, izlazni otpor i takve stvari. Ispravljač za finije stvari još nisam niti počeo da radim. :/

Za testirati ispravljač imam jednu finu lampicu, ruskinju. Cucla samo 11A na 12V pa da vidimo što će se zdimiti prije.   Big Grin

Reply
#2
Svaka čast! Smile
I ja se već odavno dvoumim da li da idem na tako sličnu kinesku varijantu napajanja ili Borino stabilisano napajanje...
Koliko može najviše spustiti napon prema 0?
Reply
#3
Na nekih 1,1V. Što se tiče kvalitetnih ispravljača imaš ih dovoljno na forumu koji sigurno po kvaliteti izlaznog napona nadilaze ovo moje. Bitno je samo čemu će ti poslužiti pa onda na osnovi toga odabereš jedno od ponuđenih ili ovakvu polu-DIY verziju.
Reply
#4
Danas sam na brzaka okačio ponovo lampu i uslikao kako ripple izgleda.

Prve dvije slike su bez opterećenja,izlazni napon 20V

2ms/5mV

0,5us/5mV

Sada je sa opretećenjam od 6V/4A


2ms/20mV


0,5us/20mV


Inače imam gote stavljene piherove potove koji izgleda negdje prekidaju(iako su novi) pa čim povećam struju i napon jedan od ta dva mi počne da miriši po paljevini zato nisam mogao ići na veću struju i napon od navedenog. Baš sam zatvorio kutiju pa trebam malo uzeti malo radnog momenta da ju otvorim i pregledam što se grije i di točno smrdi pri opretećenju.
Reply
#5
Proveri da nisu kablovi onog kineskog VA metra, teško da oni mogu 10A da izguraju (ako je shunt integrisan u njih, a ja sam kupovao neke u koje jeste za 2-3$)
Reply
#6
Ovako,našao sam što se dimi i grije i zuji.
Zuji VA metar koji sigurno nije predviđen za struju od 10A,a ono što smrdi i dimi se je jedan vod na PCBu. Znači kinez ko kinez za malo para, od onoga što je napisano on može da da nekih 20-30% specifikacija maksimalno.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)