Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LoRaWAN™ is a Low Power Wide Area Network
#1
Quote:LoRa® is the physical layer or the wireless modulation utilized to create the long range communication link. Many legacy wireless systems use frequency shifting keying (FSK) modulation as the physical layer because it is a very efficient modulation for achieving low power. LoRa® is based on chirp spread spectrum modulation, which maintains the same low power characteristics as FSK modulation but significantly increases the communication range. Chirp spread spectrum has been used in military and space communication for decades due to the long communication distances that can be achieved and robustness to interference, but LoRa® is the first low cost implementation for commercial usage. 

Quote:LoRaWAN™ is a Low Power Wide Area Network (LPWAN) specification intended for wireless battery operated Things in a regional, national or global network. LoRaWAN targets key requirements of Internet of Things such as secure bi-directional communication, mobility and localization services. The LoRaWAN specification provides seamless interoperability among smart Things without the need of complex local installations and gives back the freedom to the user, developer, businesses enabling the roll out of Internet of Things.

Quote:https://www.lora-alliance.org/technology

https://docs.wixstatic.com/ugd/eccc1a_ed...c55685.pdf

[Image: attachment.php?aid=25410]


Attached Files Thumbnail(s)

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#2
Koji je ovo modul? Čip?
Reply
#3
Velika verovatnoća je da je neki od Semtech-a:
http://www.semtech.com/wireless-rf/lora.html

Koliko sam prepoznao to je ovo:
https://wireless-solutions.de/products/r...c880a.html
https://docs.mbed.com/docs/lora-with-mbe...o-to-lora/

LoRaWAN™ ili NarrowBandBand pitanje je sad? Smile

https://en.wikipedia.org/wiki/NarrowBand_IOT
https://www.u-blox.com/en/narrowband-iot-nb-iot
Reply
#4
@npejcic ako ste upuceni u detalje, zamolio bi da otvorite novu temu gde bi objasnili prednosti i mane oba resenja (LoRa vs NB-IoT). Hvala Smile
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
#5
Nisam previše u ovoj temu, ali sam se informisao na kratkom predavanju koje je održao FAE (aplikativni inženjer) iz Quectela, tako da mislim da je dovoljno da ovde napišem par rečenica ukratko kako sam ja razumeo celu priču.

Velika potreba da se IoT useli u svakodnevni život i milijarde uređaja izazvale su da se pored postojećih mogućnosti za konekciju nekog od uređaja na net izrode i novi tipovi konekcija. Najpopularniji među njima su LoRa, NB, Sigfox. Zanimljivo je i preporučujem da se upoznate sa tipom modulacije koja se koristi u ovim konekcijama. Generalno ovi tipovi komunikacije su pokušali da reše probleme kao što su:
1. niska potrošnja (bežični senzori, metrika u industriji i domaćinstvu)
2. značajno veći domet za razliku od sličnih konekcija (BT, WiFi 802.11 itd...)

Moj utisak nakon priče o LoRa-i i NB su da je kod prvih potrebno da postoji mreža posebnih gateway-a koji iako nisu skupi (red veličine 1000-2000 Eura), potrebno je da ih neko instalira kako bi se dobila upotrebljiva mreža. To znači da ukoliko bi recimo moja firma želela da koristi LoRa-u morali bi da investiramo u postavljanje gateway-a ili da evenutalno koristimo neke tuđe koji se nalaze na geografskoj lokaciji gde bi se nalazili end-device uređaji. U Srbiji je još uvek retkost videti LoRa mrežu i u većim gradovima. Gateway ima jedini zadatak da pravi "sponu" između end-device uređaja i servera koji opslužuje tu mrežu.

Sa druge strane NB se oslanja na LTE tehnologiju (spada u njenu podgrupu) koja je uzela prilično maha u različitim oblastima primene i direkno je podržana u 4G mreži koja se velikom brzinom širi od strane mobilnih operatera. Dovoljno je samo instalirati nove firmware u postojeće 4G bazne stanice i dobija se NB funkcionalost. Ovim se olakšava upotreba infrastrukture jer korisnik ne mora da investira u svoju mrežu gatewaya.
Takođe, LoRa ima dosta problema kada se podaci traba da šalju sa servera ka end-device uređaju. Kod NB je to drugačije rešeno i sama bazna stanica se stara o razmeni tih podataka. Korisnik ima mnogo manje problema sa implementacijom iste.

Još par korisnih linkova:
https://www.link-labs.com/blog/lte-iot-technologies
https://www.lora-alliance.org/technology

Ovo je bilo ukratko, ukoliko neko ima još informacija, neka me slobodno ispravi odnosno dopuni.
Reply
#6
Moja pretpostavka je da će NBIoT pogurati mobilni operateri jer neće dozvoliti da im se uzima deo kolača. Pošto se ide preko njihove infrastrukture moraće da im se plaća. To sve naravno, ukoliko se trend nastavi. Načuo sam da VIP kod nas ima neku akciju po tom pitanju. LoRa podrazumeva da imate svoje gejtveje što košta. CISCO kao veliki igrač ima getvej za LoRa. Ovi Semtech moduli se najviše pominju u toj priči. Microchip ima svoj modul, ST takođe... 
Nebojša, ja bio na dva Quectel seminara kod nas (Vitaelko i Comet) i nisam te video. Jesam li propustio neki? Kad je to bilo?
Reply
#7
@gorankg
Apsolutno si u pravu.

Iz mogu ugla ovo nije nužno loše jer. Iskustvo sa LoRa tipom modulacije domet u gradu sa modulom koji je podešen na svega 200 bauda je imao maksimalni domet od 500m u urbanoj sredini. Antene su bile unutar kuća na trećem i drugom spratu. Položaj je morao da se "nanišani".
To znači da bazne stanice/gateway-i moraju da budu veoma gusto raspoređeni po gradu. Za ruralne sredine verujem da je situacija bolja.
Ako već postoji potreba za ovakvom količinom posrednih uređaja, čemu praviti više paralelnih infrastruktura. Sistem integratorima i klijentima je onda isplativije da zakupe SIM karticu za NBIoT modul i da "voze" Smile

Ranije sam radio sa mesh topologijom i to lepo radi sa malom količinom uređaja, (par desetina) a sleep modovi su "smrt" za ovaj tip topologije. Tako da je taj tip topologije sve manje prisutan.

Semtech je firma koja je kupila tehnologiju LoRa-e od Cycleo SAS tako da je sada vodeći po proizvodnji ovih čipova. Njihovi transiveri su u preko 90% LoRa modula. Čak i jeftine kineze kada kupiš imaju te čipove.

Ja sam probao neke kineze od VitaElka i to radi solidno, WT801. Ovi moduli imaju još jedan mod rada, a to je direktno poin-to-point pa je moguće komunicirati i direktno end-device to end-device, što po globalnom konceptu nije ideja, već sve ide preko end-device -> gateway -> server.

Takođe probao sam i ovo:
http://www.st.com/en/evaluation-tools/p-...rwan1.html

Radi očekivamo dobro i takođe za test postoji poin-to-point firmware.

Sve ovo sam samo "zagrebao po površini" radi nekog osećaja, edukacije da kada se ukaže potreba odmah uletim u neki projekat bez da lutam šta i kako. Nažalost do sada nisam ništa konkretno realizovao sa LoRa-om.

Što se tiče seminara, nisi ti propustio, ja sam... Sad Previše posla, pa retko kada stignem da odem na neki seminar. Sa druge strane prijatelji iz VitaElka/Cometa nas uvek imaju u vidu pa svrate sa inženjerima (FAE) do nas u firmi tako da nam približe novitete jer koristimo njihove module, čipove i slično.
Reply
#8
Pre oko 10 godina sam sa kolegom Mladenom imao iskustava sa Zig Bee mrežom za uvezivanje nekih mernih uređaja. Naravno, pristojno je radilo kad ima relativno mali broj nodova i kad se češće budi iz sleep moda...

Izašli su nam u susret ljudi iz Vita Elko i dali na revers kompletnu razvojnu opremu oko Zig Bee.

Sve najbolje o Vita Elko.
Reply
#9
Ne znam kako je kod vas ali ja i dalje svakog prvog u mesecu kačim na ulaznu kapiju papir sa stanjem mog električnog brojila i potrošnjom gasa ili vode. Onda neki čika ili teta zarede po ulici pa to učukaju u neki terminal. I to za svaku stavku posebno. Jedno, pa drugo, treće...
Inače, i od mene sve preporuke za Vitaelko.
Reply
#10
Допунио бих са пар детаља. LoRa и чак LoRaWAN није толико далеко колико се чини на први поглед. Уз помоћ комуне могуће је направити своје апликације и повезати уређаје на отворену и бесплатну глобалну мрежу. Можете погледати њихов кратки рекламни видео и документацију:
https://www.youtube.com/watch?v=U4UrXl-SGEo
The Things Network - www.thethingsnetwork.org[Image: ici30G]

Покривеност у нашем региону није превелика али полако и сигурно напредујемо. 
https://ibb.co/ici30G
На слици @1van је склапање једног гејтвеја yз помоћ iC880A концентратора.
https://wireless-solutions.de/products/r...c880a.html

Тренутни проблем је и цена самих уређаја. Верујем да ће цена ићи доле када браћа Кинези крену масовније.
Reply
#11
Hvala Nenade na dopuni, korisna je.

Ako sam dobro video na mapi, postoji jedan u Nišu?
Kako mogu doći do informacija ko ga drži i da li je moguće napraviti neki test sa njim?

Ja sam sa kolegama firmi se malo "poigrao" sa LoRa-om, ali ništa ozbiljno. Testirao sam point-point komunikaciju. Naredni korak je trebao da bude end-point pa na neki gateway pa na server itd... Razmišljao sam da mi podignemo neki low-budget na RPy platformi, ali nismo postigli da dođemo do toga.

Uvek sam raspoložen za istraživanje, testiranje i slično. Naravno, koliko mi vreme dozvoli, jer živimo u vremenu kada je 12-16h radnih na poslu svakodnevnica Sad
Reply
#12
Ако се не варам у питању је колега Душан Стојковић. Мислим да је се лако могли повезати са њим: https://www.thethingsnetwork.org/u/dusan

Још једна кратка допуна... ТТН ради тако што смо сви у једној глобалној мрежи. Тако да ће наши уређаји из Новог Сада радити и када смо у Нишу и обрнуто. Другим речима где год се ухвати ТТН сигнал на планети.

И ми смо у сличној ситуацији са временом. Али, воље увек има. Wink Ускоро ћемо се играти мало више...
Reply
#13
Hvala, nadam se da ću uskoro postići da ga kontaktiram.
Reply
#14
Evo malo noviteta sa moje strane a na temu LoRa-e.

Praznike sam iskoristio za malo "igranja" sa LoRa-om. (objasniću ženi kasnije, ko je LoRa Smile )

Na lokaciji koja je otprilike 3km vazdušnom linijom do prvog Gatewaya u Nišu, uspeo sam da ostvarim prilično dobar link ka serveru:
www.thethingsnetwork.org
odnosno ovaj:
https://www.thethingsnetwork.org/community/nis/


Za test sam koristio ovo:
http://www.st.com/en/evaluation-tools/p-...rwan1.html
za sam RF link ovo:
"based on the Semtech SX1272MB2xAS LoRa®extension board"

Antena je mala kao što ćete videti sa slike, a uređaj (end-device) je bio na stalu u potkrovlju kuće. Nije bilo optičke vidljivosti sa "gateway"-em.

Mogu reći da sam prilično zadovoljan dometom. Brzina mu nije baš vrlina, okvirno 1.3 sec za ceo paket. Detalje imate na slici u prilogu.

Kada budem našao vremena, probaću da stek koji sam preuzeo od STM-a malo preradim za neki od mojih senzora i postaviću da se podaci
sa end-device uređaja šalju non-stop u dužem vremenskom periodu kako bih testirao stabilnost komunikacije.

Reply
#15
Impresivna pokrivenost sa samo jednim AP-om.

Ovde se radi o frakvencijama u opsegu 920.6-928MHz i snagama do 100mW.
Nedostatak optičke vidljivosti za ovako niske frekvencije ne bi trebalo da predstavlja veliki problem pošto su sklone "probijanju i odbijanju" od objekata.
Kao što si i pomenuo brzina mu i nije baš vrlina, ali zadovoljava potrebe onoga čemu služi.

Probaj sa nekom eksternom panel antenom da poboljšaš signal.
Ako ti je potrebna ideja javi mi se da ti pomognem sa nacrtom i materijalom.

Čini mi se da ste malo spustili frekvenciju.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#16
Mislim da je u Evropi (i kod nas) zakonski dozvoljena frekvencija 868.xx tako da je to u redu.

Imam neku antenu (riblja kost) koja je namenski pravljena za 868MHz, mogu sa njom da probam. Ali svakako je ovde ideja da se sa što manjim antenama dobije komunikacija, jer
nekako zamišljam dosta malih senzora razbacanih po gradu za merenje koječega.

Trenutno radim na modifikaciji firmware.a da mogu da test platformu šetam nezavisno od PC računara, po neka LED dioda i slično...
Reply
#17
Evo ovo je dozvoljeno u Srbiji:
"EU863-870
EU433 CEPT Rec. 70-03"
Reply
#18
Yagi je usmerena antena. Njoj vise smetaju prepreke.
Panel antena koja nema veliko usmerenje ti je zahvalnija ukoliko nemaš optičku vidljivost.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#19
Da, u pravu si. Za sada ću da testiram sa ovom malom antenom, jer to radi prilično dobro.
Ako bude potrebno, potražiću pomoć oko panel antene. Hvala ti.


Evo, zadnjih par sati testiram uređaj koga sam izbacio na terasu. I dalje je ista antena. Paketi stižu prilično uredno.

Par slika u prilogu. Na drugoj slici vidite Counter da ide redom. Ovo se generiše u uređaju pa je lako pratiti da li je neki paket propušten

Ako sutra bude lepo vreme, verovatno idem malo po okolini da ga provozam i testiram domet uređaja.

Reply
#20
O temama LoRaWAN i NB-iot može da se napravi ceo forum...

U jednom ranijem komentaru se dotaklo pitanje : LoRaWAN ili NB-IoT?

Neke od karakteristika ova dva sistema predstavljaju ISTOVREMENO i plus i minus. Recimo : NB-IoT je standard koji će isključivo obezbeđivati provajderi mobilne telefonije. To garantuje potpunu pokrivenost regiona u kojem određeni provajder obezbeđuje mrežu ... I ne postoji nikakva mogućnost postavke privatne mreže koju bi postavio klijent sam za sebe .... LoRaWAN ima širok dijapozon instalacija : od privatne mreže koju sami postavite u celosti (uređaj - gejtvej - server), pa do javnog klaud servisa kao što je TheThingsNetwork koji se postavlja tako da su uređaji vaši, ali gejtvej i serveri su javni (gejtveje mora postaviti neko...). Teorijski jedan uređaj koji je napravljen da radi po LoRaWAN standardu može da se iskoristi geografski gde god postoji LoRaWAN infrastruktura.... NB-IoT traži SIM karticu, a tu roaming-a nema Smile ...

Jednu od paralela koju često koristim je da će NB-IoT biti ono što je 3G internet, a LoRaWAN WiFi internet. Ne možete staviti u stan baznu stanicu za 3G i napraviti svoju mrežu, ali WiFi ruter možete.... 3G internet radi svuda, WiFi radi samo u vašoj kući ... ali je vaš Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)