Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA zvučnici u kućnom sistemu
(01-05-2021, 11:01 PM)zbotic Wrote: Već imam SB Acoustics Satori zvučnike (Kalasan) tako da su mi njihovi modeli poznati. Zvučnici rade sjajno, a najgore svojstvo koje imaju su prevelike ekskurzije midbas membrane, a posebno za nas koji slušamo gramofone Smile

Imam i Focalov sub sa 30 cm membranom za efekte, a ovi Etoni će biti HI-END zvučnik. Smile
Kada dođe vrijeme detaljnije ću elaborirati što mislim raditi...

Ti reče da hoćeš da treseš, a pominjao si subove pa pomislih da ćeš to. Ovaj Eton za to nije ali kao neki bas bi mogao raditi.
Reply
Ne "da bi mogao " raditi već je to jedan od najboljih baseva koji je ikad napravljen, a internetski "mjereni parametri, mišljenja i iskustva" sa raznoraznih siteova su za malu djecu.
Može on i kao sub i kao bas i još štošta za onog tko to zna napraviti, a u odnosu na jeftine Kinesko Indonezijske drajvere je svemirski brod klase Enterprise. Eto (bez "n") Smile

BTW što se cijene "kineza" tiče, samo transport takvih drivera iz najbliže evropske destinacije u Hrvatsku koštao bi 50 eura.

Tko ima volje za raditi zvučnike, kod ovog prodavača ostao je još jedan bas od 8 incha isto po smiješnoj cijeni pa tko voli neka požuri, a samo zato sam i stavio ovaj "oglas" moje kupnje. Ako nitko ne bude kupio, hoću ja, za koji mjesec kada mi se malo rekupera budžet za samogradnju.

https://www.njuskalo.hr/zvucnici/vrhunsk...s-22039767 , a ostale sam ja već kupio.
Reply
Ne znam šta da ti kažem na ovo.

Doktori fizike i akustike izgubiše silno vreme na merenja, parametre i principe rada.

Evo ih posra Zoki kao da su ništa i da su bezveze gubili vreme na istraživanje i razvoj Smile

EDIT: To je mogao da bude sub pre 20 godina. Sada ima drajvera koji jedu malu decu za subove i imaju mnogo veći linearni hod - što je za sub jedna od najbitnijih stavki.
Reply
Da ja ne popujem jer sam s godinama izgudio volju da mladce nečem podučavam, evo što ti na tu temu kaže najpoznatiji internetski dizajner zvučnika.

A few comments on MEASUREMENTS before you start interpreting the readings below.
First of all, if we think measurements will tell us how a speaker sounds, we're wrong. The perception of sound is way too subjective to be reflected in any measurements we can perform. A loudspeaker system is meant to give us a satisfying idea of an acoustic event and for some people a pair of 5 USD ear-plugs are enough, others spend 200 kUSD on a truly full-range pair of speakers - and the latter may not be happier than the former.
Measurements may give us an idea of tonal balance of a system, i.e. too much or too little energy in certain areas, although dispersion characteristics play a vital role here. A two-way 7+1 and a three-way 7+4+1 may display similar horizontal dispersion, yet sound very different. Measurements may tell us about bass extension if far-field measurements are merged with near-field measurements. In addition to this, ports may contribute to bass extension. Most of we diy'ers do not have access to an anechoic room for full-range measurements from 20-20000 Hz.
What cannot be seen is what kind of bass performance we get in a given room. Bass performance is highly dependent on in-room placement of your speaker and the same speaker can be boomy in one place and lean in another. Actual SPL level at 1 meter distance and 2.8V input is useful for en estimate of system sensitivity and combined with the impedance profile may give an idea of how powerful an amplifier is needed to drive the speaker to adequate levels.
What measurements do not tell is the very sound of the speaker unless displaying serious linear distortion. The level of transparency, the ability to resolve micro-details, the "speed" of the bass, etc., cannot be derived from these data. Distortion measurements rarely tell much unless seriously bad, and most modern drivers display low distortion within their specified operating range.
Many people put way too much into these graphs and my comments here are only meant as warning against over-interpretation. There are more to good sound than what can be extracted from a few graphs. Every graph needs interpretation in terms of what it means sonically and how it impacts our choice of mating drivers, cabinet and crossover design.
What measurements certainly do not tell is the sonic signature of the speaker, because speaker cones made from polypropylene, aluminum, Kevlar, paper, glass fiber, carbon fiber, magnesium, ceramics or even diamonds all have their way of adding spices to the stew. Nor do measurements tell what impact the quality of the crossover components add to the sound, from state of the art components to the cheapest of coils and caps, they all measure the same if values are correct, yet sound very different.
http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741.htm

I onda on za svoj sub u navedenom projektu pored tri SB drivera odabere Faital "gitaristički" bas za istu namjenu. Pratiti link....
Reply
Troels mi nije jasan često, pravi SUB koji u stvari nije SUB?
From 40 litres volume we get -3 dB @ 40 Hz, not bad at all,
Gluplje skoro ništa pročitao nisam, pa za te pare može i pravi SUB da se kupi i to manjih dimenzija a da ide lepo do 20Hz.
A ima kod nega na sajtu još nebuloza, već neko vreme deklariše zvučnike kao 4-8oma, što me jako iritira. I to jako različite zvučnike prema snimljenim impedansama.
Reply
(01-06-2021, 11:41 AM)zbotic Wrote: Da ja ne popujem jer sam s godinama izgudio volju da mladce nečem podučavam, evo što ti na tu temu kaže najpoznatiji internetski dizajner zvučnika.
....

Zorane, kada pokušaš protumačiti nešto napisano, moraš razumeti šta je neko hteo da postigne napisanim.


(01-06-2021, 11:41 AM)zbotic Wrote: ..........................
I onda on za svoj sub u navedenom projektu pored tri SB drivera odabere Faital "gitaristički" bas za istu namjenu. Pratiti link....

Troels je u pravu. 

I ja bih izabrao taj bas za mini bas - zato što on zapravo može da bude dobar bas (ne baš pravi sub).

1. Da li je neki drajver za gitaru ili ne, određuju merenja i parametri, a ne ime firme koja ga pravi. To što ga proizvodi FaitalPro ne znači da je "gitaristički". Pogledaj parametre ako ne veruješ.
2. 10RS350 ima 7.5mm linearni hod, a 17.5mm Xmech odnosno mehanički hod. To je jaaako bitno kada bas montiraš u neku kutiju gde nećeš videti kretanje membrane. Kod ozbiljnijih subova mehanički hod je i duži ali ih nema mnogo koji su osetljivi 91dB, a imaju 10" u prečniku. Ovo je pravi mali štapin dinamita. Ne ide preterano nisko (ima subova koji zaista idu ispod 20Hz) ali ono što odradi odradi dobro.
3. Dok je kod subova THD od tercijarnog značaja, kod baseva koji treba da idu do 200-300Hz to nije tako. Satori basevi od 5"-9" imaju za dva koplja bolju performansu od pomenutog Etona - "najboljeg basa koji je ikad napravljen".

No dobro, ako nešto napišeš na forumu, javno - možeš očekivati da neko napiše i svoje viđenje. Moje viđenje u načelu ne znači puno tebi jer je jedino bitno da se tebi zvuk toga što ćeš napraviti sviđa na tim glasnoćama na kojim slušaš muziku. Niti ću ja početi da mislim/verujem da je taj drajver hajend, niti ćeš ti početi da misliš da je osrednji na konto merenja i mog opšteg utiska. Ne znam zašto se buniš što sam rekao da je objektivna performansa osrednja u odnosu na savremene baseve. To je zapravo merljiva stvar koja može biti kvantifikovana. Ako me pitaš zašto smatram da je osrednji, ja to mogu objasniti. S druge strane, ako ja tebe pitam zašto misliš da je taj 12" bas najbolji na svetu - ne očekujem bolji odgovor od "zato što mislim", a to onda nije nauka nego religija. Ili imaš nego logično objašnjenje, a u tom slučaju sam se pretvorio u uho.

EDIT: I da, Troelsa ne smatram bezgrešnim dizajnerom. Ima njegovih projekata koji su loše osmišljeni. Kvantitet ima ali za kvalitet dizajna nije uvek referentna tačka.
Reply
Gdje si pročitao da "ja mislim". Prije svega to znam. A znam zato što sam već s tim driverima radio/sudjelovao u izradi zvučnika koje još ima prijatelj, a drugi je što od osobe koja je četrdeset godina u Njemačkoj bila vlasnik HI_END biznisa imam potvrdu da su Avaloni baš s tim driverima najbolji zvučnici koji se mogu kupiti (ima i promo zvućnika koji tu ne spadaju). A takvih ljudi je malo i prvilegija je s takvima piti jutarnju kavicu i prihvatiti njihovo iskustvo. To vrijedi puno više od "pročitao na internetu" Smile
https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivo...-39-642559

Ovo navodim (nije fer prema čovjeku, ali neće zamjeriti) samo zato kako bih prikazao kako se znanje namiruje bez internetskih šarenih laži... Smile
Reply
Ok, onda otidi do HTguide-a. Tamo se nalazi tip koji se zove Jon Marsh aka Evil Twin koji je idejni tvorac Avalon zvučnika. Čarli Hansen, osnivač Avalona ga je zamolio za dozvolu da pravi takve zvučnike i da osnuje firmu. Pošto je Džon dao dozvolu, Avalon je stvoren.

Isti pravi zvučnike sa Accuton Cell i Wavecore jedinicama. Zamisli, ne koristi Eton. Jeste koristio svojevremeno.

I da, ja ne pijem kafu sa Džonom, razdaljina nas deli pa se dopisujemo ali bih voleo popiti kafu s njim Smile

http://www.htguide.com/forum/showthread....-the-Dream
http://www.htguide.com/forum/showthread....new-update
http://www.htguide.com/forum/showthread....inter-Camp

I nešto što ima šansu da postane najzahebaniji sistem sa home drajverima koji znam:

http://www.htguide.com/forum/showthread....ept-System

Po ugledu na Tidal Akira. Cijena materijala, sitnica - 14.000$
Reply
Ja sam skroman, meni će ovo što imam već biti dovoljno Smile
Reply
Ne najzahebaniji zbog cene nego zbog koncepta i obraćanja pažnje na sve detalje inženjeringa počev od drajvera, skretnice, materijala i oblika kutije itd. Neverovatan lik u svakom pogledu.

Sad, što to košta koliko košta - hbga, ima i može mu se, a zna šta radi. Ubistvena kombinacija Smile
Reply
I od teme PA zvučnici u kućnom sistemu dođosmo do - keramike, berilijuma i klavir laka.
Da, sve su to vrlo često viđeni (neophodni čak) materijali u PA, a posebno često u kuću.

PS Ne treba komentara na ovu moju konstataciju, sve se da pročitati malo naviše.
Reply
Lako još za berilij i klavir lak, uzmu ljudi softver pa drljaju po skretnici tako da na kraju ima osamdeset elemenata kao neko pojačalo ili ekvilajzer, a ne kao skretnica...
Reply
Slažem se. Nema ništa bolje od pravljenja skretnice na uvo. To mogu samo pravi znalci, a zabava do sudnjeg dana.

Ovi inženjeri nemaju pojma. To sedne za računar, pa fem analize, pa simulacije, pa probne kutije, pa nešto kao mere - gubljenje vremena i mozga. Skretnica groblje elemenata, a ne služi ničem. Moglo je to i sa manje.
Reply
Stvarno ovi inženjeri nemaju pojma, evo ja prvi nemam pojma Big Grin
Čekaj, neko reče da je bitno da znaš koliko ne znaš. Kao što rekoh nemam pojma Big Grin
Reply
Ja planiram da nabavim JBL 2269 za sub.
Reply
(01-06-2021, 08:41 PM)BeliNinja Wrote: Čekaj, neko reče da je bitno da znaš koliko ne znaš. 

To će malo teže ići. U odnosu na naše znanje, naše neznanje je beskonačno veliko. Big Grin
Reply
(01-06-2021, 08:55 PM)Zeljkor Wrote: Ja planiram da nabavim JBL 2269 za sub.

ja isto volim pretjerati ali taj JBL je stvarno overkill, vrlo tesko nabavljiv i kosta poprilicno novaca. Puno bolji i ujednaceniji bas bi se postigao sa vise (2-4) manjih subwoofera koji su opet u manjim kutijama koje je lakse rasporediti i uklopiti u prostoriju, a vjerojatno bi i ostala koja kinta za sto drugo
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)