Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Current fed" (CF) konverter
Nije problem. I ja sam zadnjih nekoliko mjeseci konstantno u zurbi. Radim po 13-14 sati dnevno. Na poslu profesionalno i jos radim na 2 jako komplikovana privatna projekta.
Jedan sam skoro zavrsio. Popravio sam jedan predivan spektralni analizator, koji sam kupio pokvaren. Postaviti cu temu na forum uskoro, jer zelim da podjelim ljepotu Japanskog RF dizajna.

Sto se tice ove teme.
Nedostatak osiguraca i varistora i inrush limitera u napojnoj jedinici je malo zabrinjavajuci. Ne znam da li ce lab da prihvati teoriju o vanjskoj zastiti.

Ako nemas osigurace npr onda moras da pratis znacajno velike distance creapage i clearance i sanse su da si ih vec narusio.
Prije osiguraca pratis basic isolacione distance, poslije osiguraca pratis funkcionalne distance koje su mnogo manje. Razlog tome je  sto u slucaju da bude neki proboj od pozara te stiti unutrasnji osigurac koji je projektovan za snage same napojne jedinice. Ukoliko nemas osigurac onda te stiti linijski osigurac koji je cesto mnoooogo veci nego sto treba.
15A do 36A za industrijske namjene.

Takodjer osigurac koji imas u jedinici ti omogucava da deklarises razumne velicine kablova kojima napajas napojnu jedinicu. Ukoliko ti je napojna 50W, ali nema osigurac nego je osigurava linijski osigurac koji je 15A (Na primjer), moras koristiti kabal dimenzionisan za 15A (tj sto bi koristio za 3.5kW napojnu) cak i ako je snaga nikakva! 
Musterije kada vide takve zahtjeve ne zele da koriste takvu napojnu, jer onda oni ne mogu da certificiraju svoj uredjaj ili sistem gdje je tvoja napojna samo jedan dio.

Pogotovo u sistemina ili drugim uredjajima znaju biti osjetljivi na inrush jer to moze da tip-uje glavni fuse ili ugasi neki drugi sistem koji se napaja preko istog voda/linije.

I napokon, varistor te stiti od diferencijalnog surge-a i zavisnosti od standarda i overvolt. kategorije energije nisu trivijalne. 
Nedostatak varistora mi je stvarno zabrinjavajuci. To bi morao popraviti.
Reply
Evo me "off-site", ali mogu barem odgovoriti. Ovo mi polako upotpunjava sliku što bi na kraju trebao napraviti. Dakle, inicijalna ideja je bila da se CF-DIC modul certificira i ponudi samostalno, ali u mom slučaju on nikada ne bi bio sam, tj. direktno spajan na mrežni napon već indirektno preko AUX PS modula koji ima na sebi SAR, MOV i TVS zaštite, dupli osigurač (L i N) i soft-start (inrush limiter) kako je prikazano na slici dolje.

[Image: TMuHqRO.png]

Spomenuti AUX PS modul je sastavni dio EEZ DIB Bench Box 3 šasije prezentirane ovdje, koju sam također mislio certificirati kao cjelinu. Ovako ispada da ću realno to jedino i moći napraviti bez da korigiram CF-DIC tj. da mu dodam najmanje osigurač i varistor na ulazu. PCB je fino napakovan i trebam vidjeti mogu li to napraviti bez povećanja gabarita (što odmah povlači i korekciju kutije) i onda spomenute šasije u koju CF-DIC dolazi.

Mean Well ima certifikate za spominjani LRS 150 48, i u npr. CE deklaraciji navedeno je i kako je on namijenjen da bude instaliran u finalnu opremu koja uključuje i elektronički zaštićenu metalnu kutiju, što će afektirati EM kompatibilnost kompletne instalacije pa proizvođač finalne opreme mora ponovno izvršiti provjeru direktive o EM kompatibilnosti:

Quote:A component  power  supply  with  load  will  be  installed  into  final  equipment  which  consists  of  an  electronically  shielded  metal enclosure. Since EMC performance will be affected by the complete installation, the final equipment manufacturers must requalify EMC Directive on the complete installation again

Nadalje u njihovim dokumentu EMI testing of component power supplies gornja izjava je također navedena, ali i sljedeće: "da bi samo proizvodi namijenjeni za krajnjeg korisnika (kao što su vanjski ispravljači / adapteri) trebali biti usklađeni sa direktivom o EM kompatibilnosti. Napajanje kao komponenta, nalik na naše ispavljače, koji su namijenjeni za ugradnju u aparate od strane profesionalnih sistem integratora i onda prodani krajnjem korisniku, u osnovi su izuzeti od direktive o EM kompatibilnosti. Međutim, kako bi omogućili da korisnički krajnji sustav bude usklađen sa direktivom o EM kompatibilnosti, Mean Well-ova napajanje kao komponente su dizajnirani da udovolje zahtjevima direktive o EM kompatibilnosti."

Quote:... only products “intended for the end user” (such as external power supply - adaptor) should comply with the EMC directive. Component power supplies like our enclosed type open frame type SPS, which are intended for incorporation into an apparatus by professional system integrators and then be sold to the end users, are basically excluded from the EMC directive. However, in order to enable to customers’ end system to comply with the EMC Directive, MEAN WELL’s component SPS are still designed to meet the requirements of the EMC Directive.

Mislim da kada se vratim s puta, da bi valjao otvoriti Mean Well-a i poslikati što ima u sebi, prvenstveno da li ima spomenute komponente: osigurač i varistor.
Reply
Nemam iskustva sa direktno ovakvim tipom konfiguracije. Imam iskustva sa jednim slicnim power modulom kao sto si ti napravio koji je ustvari CUK konverter koj nije imao ulazne filterske elemente. Bio je dozvoljen za ugradnju samo sa vanjskim filterima znacajnih dimenzija. Bez filtera mjereni sum je bio cak 60dBuV!! iznad dozvoljenih limita klase B.

Ali moram da te napomenem da ne smijes da mjesas safety elemente za elementima EMC! Ne znam da li je ok da certificiras napajanje bez safety elemenata.
Mozda jeste ako su zahtjevi za basic izlociju ispunjeni, ali to je znacajno teze za izvesti. Uglavnom ne mogu da ti dam odgovor na ovo pitanje sada.
Reply
(03-11-2019, 01:48 PM)elektropionir Wrote: Nemam iskustva sa direktno ovakvim tipom konfiguracije. Imam iskustva sa jednim slicnim power modulom kao sto si ti napravio koji je ustvari CUK konverter koj nije imao ulazne filterske elemente. Bio je dozvoljen za ugradnju samo sa vanjskim filterima znacajnih dimenzija. Bez filtera mjereni sum je bio cak 60dBuV!! iznad dozvoljenih limita klase B.

Ali moram da te napomenem da ne smijes da mjesas safety elemente za elementima EMC! Ne znam da li je ok da certificiras napajanje bez safety elemenata.
Mozda jeste ako su zahtjevi za basic izlociju ispunjeni, ali to je znacajno teze za izvesti. Uglavnom ne mogu da ti dam odgovor na ovo pitanje sada.

Konverter za razliku od protekcija, na ulazu ima neku filtraciju. Hoće li ona biti dostatna ili ne, to ne znam:

[Image: rnhG2c1.png]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)