Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Current fed" (CF) konverter
#21
Hvala Macola. I dalje ne razumijem, ali vratim se na to. Nešto sam skicirao da sebi razjasnim neke stvari pa ako bi prvo krenuo s verzijom koja ima niski ulazni napon (do 100 Vdc), pojednostavljeno gledajući imali bi ovo:

[Image: BWLEHbnh.png]

Ideja je da prvi prototip ipak uključuje sve da se može lako migrirati na napajanje s ispravljenim mrežnim naponom (+325 Vdc ili nešto više). U ovom slučaju biti će potrebno izolirati gate driver za pogon buck mosfeta (jednog ili dva ako će isti postati sinkroni u jednom trenutku). U Macola#1 primjeru to je elegantno rješeno s impulsnim trafom. Nadalje, ako bi PCB prototipa uključivao i mogućnost prepravljanja za varijabilni izlazni napon, za funkciju power pred-regulatora onda se stvari nešto kompliciraju zato što AUX napajanje ne može biti izvedeno na glavnom trafou kao na prethodnoj slici jer bi i njegov izlaz uvelike varirao. U tom slučaju bi trebali imati nešto ovako:

[Image: RPjdoyXh.png]

Uvodi se AUX napajanje koji će davati i sve pomoćne napone za post-regulator (recimo +5 V za digitaliju, +/-12 V za analogiju) i koji će se iskoristiti za napajanje LM5041B. Nadalje ako bi gate driver bio neki IC, a ne trafo ispada da isti mora imati izolirano napajanje. To vrijedi i za Si8233 jer mu je max. VDDA/VDDB prema pripadajućim GNDA/GNDB max. 24 V (vidi sliku dolje) bez obzira što može ganjati mosfet kod kojeg može Vds biti do 600 V. Znači treba nam floating napajanje od recimo +12 V, što predstavlja posebno napajanje (ne ono koje se može koristiti za LM5041B). Macola, molim tvoj komentar ili neku šemu jer ovo drugačije ne razumijem.

[Image: 57beQlC.png]

Za izolaciju napajanja recimo TI u app noti TIDA-00951 koristi SN6505B što je nažalost skup sport, jer on sam košta masno i uz to zahtjeva push-pull trafo. Druga opcija je ADuM5230, opet skupo + ograničena struja (do 300 mA).
Prethodna slika je u kategoriji što je babi milo... jer LM5041B ne može biti istovremeno napajan iz (izoliranog) AUX napajanja i pogoniti push-pull (neizolirano). Ako to ispravimo imali bi sljedeću situaciju, gdje ću odmah postaviti gate drivere s trafoima:

[Image: zkFbkRch.png]

E sad, imam sljedeće pitanje:

Pitanje #7: Ima li smisla sada LM5041B prebaciti na drugu stranu? U tom slučaju otpada opto+TL431 jer se petlja može zatvoriti na FB (pin 2). Nadalje, ovdje bi se u varijanti velikih izlaznih struja (recimo 10 A i više) imalo smisla staviti sinkrono ispravljanje koje bi se moglo neizolirano pogoniti sa PUSH-PULL izlazima (protufazno spojeno, nadam se da sam to dobro nacrtao). To bi izgledalo ovako:

[Image: RF3orEah.png]

Sada sam u sliku ubacio i mjerenje struje jer ako će ostati na primarnoj strani onda i ono zahtjeva izolaciju. Trafo se i u ovom slučaju čini kao praktičniji izbor, jer bi mjerenje struje na otporniku (kao u Macola#1) zahtijevao izolacijski IC (npr. Si8920) + pripadajuće mu floating napajanje. Odnosno tu imam novo pitanje:

Pitanje #8: Smije li se struja mjeriti na sekundarnoj strani, recimo na source-ovima sinkro mosfeta (ako zadnja slika drži vodu)?
Reply
#22
Prasimix,

Malo sam "kratak" sa vremenom trenutno. Sačekaj malo i dobićeš odgovor na sva pitanja.
Reply
#23
Razmišljao sam malo o ovoj zadnjoj kombinaciji i mislim da sam malo zabrijao. Polako mi dolazi i zašto je Papak u postu #7 spominjao magamp pre-regulator Smile. Ispada da bi bilo bolje da se jedan od pomoćnih napona (+5 V, +/-12 V) koristi kao "master" za zatvaranje povratne petlje, a na power izlaz (kao "slave") nakači mag-amp jezgra i dobije željenih npr. 3-53 V iza čega se onda može kačiti post-regulator.

Naišao sam na neke šeme TTi ispravljača, koji čini se redom koriste mag-ampove čiji se izlaz pegla samo sa LC-filterom i nude struje do 20 A uz vrlo tihi rad (cca 4 mVpp). Evo ovdje jedan primjer gdje ima priložen i servisni priručnik, a na posuđenu sliku sam stavio oznake komponenti:

[Image: vuyam1K.jpg]

EDIT: ipak postoji post-regulacija sa Q9 power mosfetom (pegla razliku od 1 V iza mag-ampa).
Reply
#24
Evo krenuo sam gledati što može LM5041B. Prva ikebana na proto-ploči za vidjeti što se dobija na PUSH i PULL, HD i LD (Buck) izlazima.

[Image: iNs2VCil.jpg]

Ako je Rt = 51K, osnovna frekvencija bi trebala biti negdje oko 104 kHz. Na PUSH i PULL izlazima imati ćemo duplo manju frekvenciju:

[Image: oHuaR6Ul.jpg]

Ako je Rset nije spojen na GND, u ovom slučaju 16K imati ćemo overlap PUSH i PULL signala:

[Image: v4Raop8l.jpg]

Finalno, grupna fotka skupa sa buck izlazima, bez tereta, FB na GND i COMP u zraku:

[Image: xqEuC52l.jpg]

... ili sa 500 ns vremenskom bazom:

[Image: X4xX9CTl.jpg]

Budući su HD i LD pomaknuti u fazi za 180o, ispada da bi u verziji koju je Papak najavio isti mogli koristiti za protufazno ganjanje dva ulazna induktora. U tom slučaju buck ne bi bio sinkroni.
Reply
#25
''...ispada da bi u verziji koju je Papak najavio isti mogli koristiti za protufazno ganjanje dva ulazna induktora. U tom slučaju buck ne bi bio sinkroni.'' - Papak je upravo to radio, i upravo to i rekao, da se autocitiram:
''...uz to posto fetovi rade jedan PA drugi, trafo se moze formirati tako da bude pravi AC, gde impuls koji ukljucuje jedan fet ponistava remanentno polje od paljenje prethodnog feta i tako u krug.''

Ne znam zasto toliko silujes da buck bude sinhroni. Mnogo vise se dobije deljenjem bucka na dva sa odvojenim prekidacima, diodama i induktivitetima, nego sto se dobije ako imas jedan sinhroni buck sa jednim kalemom. Naravno, to je modernije resenje, pa je interesantno, jer je danasnje inzenjere sramota da koriste bilo koju ideju stariju od godinu dana, ali ajd' sad...
Reply
#26
(11-05-2017, 08:26 PM)Papak Wrote: ''...ispada da bi u verziji koju je Papak najavio isti mogli koristiti za protufazno ganjanje dva ulazna induktora. U tom slučaju buck ne bi bio sinkroni.''  - Papak je upravo to radio, i upravo to i rekao, da se autocitiram:
''...uz to posto fetovi rade jedan PA drugi, trafo se moze formirati tako da bude pravi AC, gde impuls koji ukljucuje jedan fet ponistava remanentno polje od paljenje prethodnog feta i tako u krug.''

Ne znam zasto toliko silujes da buck bude sinhroni. Mnogo vise se dobije deljenjem bucka na dva sa odvojenim prekidacima, diodama i induktivitetima, nego sto se dobije ako imas jedan sinhroni buck sa jednim kalemom. Naravno, to je modernije resenje, pa je interesantno, jer je danasnje inzenjere sramota da koriste bilo koju ideju stariju od godinu dana, ali ajd' sad...

Ma ništa na silu, na kraju se to nekome razbije o glavu,... samo metoda uzaludnih pokušaja Smile. Dakle, ovo sa dva induktora svaki pogonjen svojim mosfetom je svakako prvo što bih isprobao i nadam se da ću na tome moći i ostati.

Ono što i dalje ne znam je da li zadnje prezentirana varijanata ima smisla za slučaj da se konverter koristi kao pred-regulacija za novu reviziju ispravljača.
Reply
#27
Evo zadnja najkompliciranija varijanta kada je kontroler prebačen na drugu stranu, i za što trebam imati zasebna pomoćna napajanja (neki mali flyback):

[Image: kKvNGoAh.png]

Stujni trafo bi mogao biti na dva mjesta (ovo drugo se navodi u tekstu od Filho, Barbi iz prvog posta).
Reply
#28
Da. Upravo tako sa izuzetkom da sam ja konstruisao rezonantni push-pull. Prvo tranzistori mi rade u ZVS-u, drugo, napon je sinusoidalan. Predregulacija izlaza je uradjena sa magampom, samo nikako sa onim Remy-amplifier stosom iz ATX-a vec sa pravim varijabilnim reaktorom. Takodje, sto se tice strujnog trafoa, obzirom da imas dve diode, mozes izmedju anode svake, i mase da ubacis po jedan navojak na strujnom trafou, i to da budu u opoziciji. Meni je barem ta varijanta bila najprihvatljivija.
Ideja vodilja je bila konstruisati laboratorijsko napajanje koje ce po karakteristikama da potuce Rohde-Schwarza, a za male pare, pa zatim pokusati sa nekom komercijalizacijom ideje. Naravno komercijalizacija je otpala jer nemam finansije, ali barem je meni od eksperimenata ostalo dva napajanja koja nosim na teren jer su lagana kao pero.
Prasimix, ne zameri na ovom komentaru, ali razmisljas prilicno in the box. Pokusaj da se oslobodis tereta radova koje si procitao jer ti premodulisu misljenje, a manje vise svi su prepisivali jedan od drugog. Ovo ti kazem jer ces na kraju da se namucis, a zavrsices sa jos jednom manje-vise prepisanom konstrukcijom. D
Dakle moj je predlog da sednes i da za pocetak nacrtas sve putanje struja u kolu, u svakom polu-ciklusu. To ce ti dati gomilu ideja. I da obavezno nacrtas timing diagrame struje i napona. Kad to sve budes uspeo da uradis, onda mozes da sednes i konstruises ozbiljno dobar uredjaj, i sto je najvaznije ORIGINALAN. Jedan covek je konstruisao ATX napajanje, a ostalih 20000 firmi je prepisalo, i zaradilo milijarde.

P.S. Upravo mi pade na pamet da je mozda pametnije taj 'dvostruki' strujni trafo prebaciti u sorseve prekidaca u push-pullu. Time se dobija puna informacija o ponasanju kompletnog pretvaraca.
Reply
#29
(11-06-2017, 01:29 AM)Papak Wrote: Da. Upravo tako sa izuzetkom da sam ja konstruisao rezonantni push-pull. Prvo tranzistori mi rade u ZVS-u, drugo, napon je sinusoidalan. Predregulacija izlaza je uradjena sa magampom, samo nikako sa onim Remy-amplifier stosom iz ATX-a vec sa pravim varijabilnim reaktorom. Takodje, sto se tice strujnog trafoa, obzirom da imas dve diode, mozes izmedju anode svake, i mase da ubacis po jedan navojak na strujnom trafou, i to da budu u opoziciji. Meni je barem ta varijanta bila najprihvatljivija.
Ideja vodilja je bila konstruisati laboratorijsko napajanje koje ce po karakteristikama da potuce Rohde-Schwarza, a za male pare, pa zatim pokusati sa nekom komercijalizacijom ideje. Naravno komercijalizacija je otpala jer nemam finansije, ali barem je meni od eksperimenata ostalo dva napajanja koja nosim na teren jer su lagana kao pero.
Prasimix, ne zameri na ovom komentaru, ali razmisljas prilicno in the box. Pokusaj da se oslobodis tereta radova koje si procitao jer ti premodulisu misljenje, a manje vise svi su prepisivali jedan od drugog. Ovo ti kazem jer ces na kraju da se namucis, a zavrsices sa jos jednom manje-vise prepisanom konstrukcijom. D
Dakle moj je predlog da sednes i da za pocetak nacrtas sve putanje struja u kolu, u svakom polu-ciklusu. To ce ti dati gomilu ideja. I da obavezno nacrtas timing diagrame struje i napona. Kad to sve budes uspeo da uradis, onda mozes da sednes i konstruises ozbiljno dobar uredjaj, i sto je najvaznije ORIGINALAN. Jedan covek je konstruisao ATX napajanje, a ostalih 20000 firmi je prepisalo, i zaradilo milijarde.

P.S. Upravo mi pade na pamet da je mozda pametnije taj 'dvostruki' strujni trafo prebaciti u sorseve prekidaca u push-pullu. Time se dobija puna informacija o ponasanju kompletnog pretvaraca.

Hvala na dodatnim informacijama. Prije nastavka, kratko obrazloženje "living in the box" ponašanja: čini se da sam u ovom životu "tehnički" gledajući poprimio određene inženjerske karakteristike, ali daleko sam od inovatorstva, a izumiteljstvo da ni ne spominjem. No, s time dobro živim, ne očajavam, odnosno u okviru te kutije (ili kontejnera) pokušavam i sada nešto napraviti. Isto tako budući da sam daleko od majstorstva u elektronici, pokušavam barem koliko toliko biti efikasan šegrt, promatrajući što majstori rade uz pokušaj da neke stvari uspijem i replicirati.
Zbog spomenute situacije, ali i drugih okolnosti/događanja moj doživljaj realiteta ("svega oko nas") je drugačiji od tvojeg, što vjerujem da ne bi trebao biti problem (jer "sto ljudi, sto čudi, sto žena...") pa tako da ni ne postoji imperativ originalnosti, već primarno dijeljenja stvari s drugima, komuniciranja i učenja kroz razmjenu ili biti ću precizniji darivanje, a ne trgovinu (što svakako uključuje one nevino-manipulativne "daj, ... meni za ljubav") za što smo programirani (slušamo) od kad znamo za sebe. Moguće da takav izbor dolazi s onime što "ozbiljni" nazivaju sazrijevanjem. Smatram da je upravo princip dijeljenja doveo do toga da je zadnja avantura u elektronici (aka EEZ H24005) dovela do toga da su ljudi s ovog foruma, EEVBloga i DIYaudia doveli do toga da uređaj postane stvarno atraktivan mnogima (bez obzira na niz manjkavosti, na koje si već ukazao). Sami su se počeli ne samo javljati, već i koristiti materijale objavljene na GitHub-u, odnosno stvorili atmosferu da se moglo ozbiljno razmišljati o crowdfunding financiranju. To doživljam (ponovno, to je samo moj doživljaj), kao evolucijski (bez tereta darvinizma!) korektan razvoj događaja, i onda nije ni čudo što je financiranje odlično prošlo i što ljudi i dalje traže, novu rundu. Dakle, na kraju puta ni financije nisu nužno show-stopper, no pitanje je samo kako putujemo (jer kako "siješ, tako ćeš i žeti", što smatram da je, ljudski gledajući, ispravan pristup). Nažalost, predatorski realitet, tj. predatori u ljudskom liku (aka psihopate[1]) čija je koncentracija sve veća kako se penjemo prema vrhu piramide nas stalo podsjećaju da je moguća i drugačija igra/trka. Da, i zanimljivo da oni koji se zalete tragom takvih idola prije ili poslije shvate da u stvari nemaju želudac za takvo ponašanje jer ne može ovca dugo glumiti vuka (zgadi joj se!), ali obrat ne samo da vrijedi, već je od egzistencijalne važnosti za vukove Smile. Nezgoda je što vukovi sve više ubrzavaju clock (i potiču sve više strahovanja!), da ovce više nisu ni svjesne da trče, da su efektivno u stampedu, doživljavajući to kao normalno stanje. Dapače, kada se malo i stvar primiri, žude za prethodnim masivnim protokom doživljaja u jedinici vremena. One koje se polome u trci, odu kod doktora i što danas tamo najčešće prvo čuju? "To vam je od stresa!". Ha, baš, čudno.
Prije nego se vratim "on topic" možda će tebi ili drugima biti zanimljiv sljedeći podatak: u spomenutom EEZ H24005 post-regulator sekcija Power modula, kao "srce" uređaja, je kopija/modifikacija dizajna Leonida Ivanoviča, kojeg sam kada je postalo jasno da je crowdfunding realan, upitao želi li učestvovati u istoj, odnosno želi li financijsku kompenzaciju za dizajn i njegovu bezrezervnu podršku na niz pitanja koja su uslijedila. Njegov odgovor (iz njegova realiteta) je bio negativan, dajući mi za pravo da radim s time što god želim.
Želim reći da ovo vrijedi i dalje: ako ovaj projekt/eksperiment samostalno ili kao dio nečeg većeg (npr. novi EEZ CF25005, CF za current fed Smile) dođe do toga da postane realan kandidat za novi crowdfunding, a bude eventualno baziran na tvome ili nečijem drugom majstorstvu da može računati s pozivom na učestvovanje/partnerstvo u kampanji ili na financijsku kompenzaciju koja će biti unaprijed dogovorena kako bi ista bili ukalkulirana u cijenu i kako bi se izbjegli nesporazumi i razočarenja. Oni koji su u ovom predatorskom realitetu dovoljno prestrašeni (i opečeni) da se više ne mogu osloniti na svoj "gut feeling" već vjeruju samo papiru, mogu računati i na potpisani (i pečatirani) papir. Moj jedini uvjet ovdje je da stvar bude i ostane open source i otvoreno prezentirana i prodiskutirana na ovom i drugim forumima, inače bi se ovo moglo protumačiti kao komercijalnom ponudom, spam-om, i zavrjeđuje moj ban sa ovog foruma.

Evo me nazad: ako bi se eventualno koristio mag-amp, možeš li me uputiti gdje dobiti više informacija o upravljanju istim. Ne znam kako izgleda Remy-amplifier, u ATX-ovima se koristi prilično jednostavno upravljanje, bazirano na TL431 i PNP tranzistoru ako se dobro sjećam. Kod TTi ispravljača to izgleda ovako:

[Image: qNsepde.png]

Strujni trafo: to sa duplim primarom zvuči odlično! Ipak, pitanje je koliko je to dobavljivo. Pitam ovo jer odmah u početku ne želim isključiti mogući krajni domet ovog rješenja (a to može biti group buy i crowdfunding). U tom slučaju bi trebalo pronaći nekoga tko će to motati ako ne postoji gotov recimo 1 : 1 : 100 trafo. Lako je namotati jedan, ali kada je to nekoliko stotina komada, onda već treba neka automatizacija/tvornica.
Ako se spustimo dolje na sourceove mosfeta taj problem nemamo, i dalje je jedan primar, i gotovi trafoi (npr. 1 : 100) znam da postoje. Za izolirano mjerenje struje postoji i Si8920, ali on sam košta oko 3 dolara + dodatne komponente mislim da ga ne čini zanimljivim kandidatom.

Za rezonantni konverter ne znam što u ovom trenutku uopće reći nego da bi trebao biti jako tih da bi sve skupa moglo tuči ozbiljna komercijalna/profesionalna rješenja. Mogu samo pretpostaviti da je na tragu onoga što opisuje McLyman kojeg sam naveo u postu #8.


_____________________
[1] Na temu psihopatije svakako preporučam knjigu "The psychopath code" koja dolazi iz naizgled neočekivana izvora, pokojnog softverskog kolege Pietera Hintjensa, koju je moguće besplatno skinuti ovdje.
Reply
#30
Prasimix,

Rekao bih da želiš napraviti "tih" CF konverter sa LM5041.

Evo korisne literature oko Buck predstepena:

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&...hwKCySXuDh

http://www.sciencedirect.com/science/art...7914001592

Oko CF push-pull:

Da, najbolje je da bude rezonantni, što se tiče "tihog" rada i to vraća stvar na jedan pouzdano stabilisan izlaz.
Problem je što su izlazi ispravljeni od sinusoidalnih talasnih oblika. Faktor popune nije previsok. Na izlazu je, pre nego što elko to "ispegla", praktično niz polutalasa sa istim polaritetom (kao iza običnog grecovog spoja bez kondenzatora). Elko se puni na vršnu vrednost i naravno da je amplituda jednaka na svim sekundarima, ali na žalost, posle filtracije naponi pojedinačnih izlaza će zavisiti od opterećenja (tj. od stepena ispražnjenosti elko u vremenu dok je izlazni AC napon manje amplitude nego DC na elko). Dakle, ripple zavisi od tereta, a tim automatski i osrednjena DC vrednost

Kod hard sw. CF PP, overlap je veoma malen i ako je trafo veoma "tvrdo" spregnut (što nije teško izvesti na trafou bez gap) onda je ugao provođenja dioda maltene jednak jednom polutalasu bez overlap/2, a amplituda za vreme tog polutalsa približno konstantna.
To znači da će svi sporedni sekundari imati vrlo pristojno stabilisan napon, a svakom od njih će biti potreban neveliki bleeder koji će samo ukloniti ono što nije pod kontrolom a može "prepumpati" željen napon - a to su spajkovi od parazitnih kapaciteta dioda ili sync. ispravljača (svakako i recovery osobine su u igri posmatrane kao masivan C dioda, uprošćeno) i Llk pripadajućih veza kao i trafoa.

Dakle, stojimo kod izbora dva očekivana pravca:
- "tih" rezonantni CF PP sa jednim stabilisanim izlazom, a na ostalim sekundarima postregulatori,
- malo manje "tih" hard sw. CF PP sa jednim savršeno stabilnim izlazom i ostalim pomoćnim u okviru par procenata od glavnog (ako je iole pristojno izveden trafo sa "učešljavanjem").

Dalje.
Ako želiš koristiti LM5041 za rezonantni CF PP, onda bi bilo potrebno da imaš PLL koji bi stalno ugađao frekvenciju tog CF PP (istovremeno i Buck, pošto je praktično u tom IC zajednički oscilator). Jedino tako bi mogao da se obezbedi ZVS i ZCS u širokom rasponu opterećenja, odnosno isključivo ako je CF PP tačno na f0 od rezonantnog kola primara i sa faznim stavom 0. Na žalost, LC rezonantnom kolu f0 zavisi od opterećenja i to bi se moralo pratiti nekim PLL, povlačeći pri tom oscilator za devijacijama LC primara.

Nadam se da sam malo pomogao. Pratiću povremeno događaje i "uskočiti" kad uhvatim vremena.

------------------------------------------
Što se tiče predloženog merenja (Papak) struje strujnim transformatorom, opisao sam detaljno taj postupak u nekom postu na ES pre tri-četiri godine. Ne mogu to sad tražiti jer nemam vremena.
Čak i sa jednim kalemom, običan Buck se može podeliti na dva kontrolna mosfeta, gde bi gejt signali morali biti (kod LM5041) podeljeni sa 2 nekim flip-flopom.
Strujnim trafoom se veoma lako mere struje simetričnih konvertera (bio to PP ili Buck koji je razdeljen na dva mosfeta) jer se jezgro CT lako razmagnetisati plasiranjem suprotnog polja (pošto imamo na raspolaganju simetričnu kopiju polutalasa u drugom vremenskom intervalu).
Klasičan CT ima 1 navoj (1. provlačenje kroz toroid) kao primar i sekundar sa nekim prenosnim odnosom (10, 100 etc..).  Kada se mere simetrični konvertori, umesto jednog navojka se provlači dva, sa suprotnim tokovima struja i svaki od njih pripada jednoj grani simetričnog konvertora. Izlaz trafoa je AC na burdenu, koji se ispravlja grecovim ispravljačem ili nekom aktivnom metodom.
Čak i kod nesimetričnih pobuda je demagnetizaciju relativno lako izvesti ukoliko duty ne pređe nekih 80-90% nikada.

Evo neke literature o CT:
https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&...CYbsACP0Ub

Pozdrav
Reply
#31
@ Prasimix,
Pokusaj naci nesto literature o magampovima, cini mi se da Macola na temi koju je okacio Mikikg dao dosta linkova za lepu literaturu. Tamo ces naci sve tipove varijabilnih rekatora i nacine upotrebe istih. Ova shema koju si okacio je samo jos jedan vid Remijevog pojacavaca, i on nije dobar za veliki opseg regulacije. Naravno na silu je moguce sve postici.
Ako dobro 'odigras' strujni trafo sa duplim primarom, odnosno efektivno gledano primarom sa srednjim izvodom mozes da uradis na stampi i onda samo preko toga 'zalpis' jedan od onih print feritnih trafoa. Posebno ako bi isao na SiC, i visoke ucestanosti. Ideju za vezivanje strujnog trafoa kacim u pdf.  na kraju posta.

P.S. Pogresno si me razumeo, nisam mislio nista lose sa radom 'in the box' nego ono, ako vec radis, bar se lepo poigraj, jer barem je moje vidjenje ovog zanata da je najlepsi deo otkriti nesto novo. A to 'in the box' cuvas za ono kad nemas vremena da razmisljas nego moras da zavrsis posao za juce.

@ Macola, napisao si:
''...gde bi gejt signali morali biti (kod LM5041) podeljeni sa 2 nekim flip-flopom.'' Izlaz iz flip flopa je mrtvih 50%, dakle onda bi buck radio sa efektivnih 100% u tom polutalasu sto je besmisleno. Ili si mislio da se flip-flop koristi samo kao 'skretnica' odnosno gejting za 'ON' impuls ili si nesto pogresno napisao, ili sam se ja nesto opako zaglupeo. Big Grin Hahahahaha
P.S. Ja sam to resio, tako sto sam 'prepisao' izlazni deo od TL494, konkretno mislim na ono da se tamo koristi flip-flop kao gejting za dve nor kapije. To jest, bicu slobodan da nacrtam i to u slicici koju kacim ovde za neki minut. Smile

P.P.S. Takodje, postoji i malo elegantnije resenje od flip flopa, i ono je u principu vezano za to da je je moguce orovati driver GDT-a obicnim diodama. Smile Ovo resenje je najjednostavnije ako se pravi diskretni pretvarac poput ovog mog Frankinstajna, mada sa LM5041 ce morati da padne malo logike 'sa strane'. Smile Inace, pretpostavljam da cete obojica da 'zakukate' na strujni trafo sa bifilarnim sekundarom, ali meni je to nekako draze nego grecov spoj. Ali u pitanju je jednostavno 'estetika'. Funkcionalnost je identicna, te podrzavam prasimixa da koristi obican strujni trfo sa jednim sekundarom.


Attached Files
.pdf   Shema.pdf (Size: 39,79 KB / Downloads: 21)
Reply
#32
(11-06-2017, 02:21 PM)Papak Wrote: @ Prasimix,
Pokusaj naci nesto literature o magampovima, cini mi se da Macola na temi koju je okacio Mikikg dao dosta linkova za lepu literaturu. Tamo ces naci sve tipove varijabilnih rekatora i nacine upotrebe istih. Ova shema koju si okacio je samo jos jedan vid Remijevog pojacavaca, i on nije dobar za veliki opseg regulacije. Naravno na silu je moguce sve postici.

Da to sam i pretpostavio. Pregledam ponovno tu literaturu, sad se sjetih da sam to tada skidao i pregledavao.

(11-06-2017, 02:21 PM)Papak Wrote: Ako dobro 'odigras' strujni trafo sa duplim primarom, odnosno efektivno gledano primarom sa srednjim izvodom mozes da uradis na stampi i onda samo preko toga 'zalpis' jedan od onih print feritnih trafoa. Posebno ako bi isao na SiC, i visoke ucestanosti. Ideju za vezivanje strujnog trafoa kacim u pdf.  na kraju posta.

E, ovo mi se sviđa kao ideja! Kad kažeš print feritnih trafoa jel to nešto ala jezgre za planarne? Kako to izgleda? Pošalji i PDF, nema ga ili ga ne vidim Smile.

(11-06-2017, 02:21 PM)Papak Wrote: P.S. Pogresno si me razumeo, nisam mislio nista lose sa radom 'in the box' nego ono, ako vec radis, bar se lepo poigraj, jer barem je moje vidjenje ovog zanata da je najlepsi deo otkriti nesto novo. A to 'in the box' cuvas za ono kad nemas vremena da razmisljas nego moras da zavrsis posao za juce.

Ma sve pet, nisam pogrešno razumio i da, ideja je napraviti nešto što ne možeš kupiti "off the shelf", a da ne košta masno i bude skroz zaključano i zaliveno. Za mene je već otkriće i ovo što mi ti i Macola šaljete! Vjerujem da će se na kraju iz svega toga nešto zanimljivog izroditi.
Reply
#33
Macola, točno je da bi u konačnici htio imati što tiši konverter. Ne bi želio niti ostati ograničen na LM5041B, spominjem ga jer mi ga je TI poslao. To ne znači da se ne bi moglo iskoristiti nešto drugo (manje "egzotično"?), samo da se ima nabaviti u Farnella ili TME.
Ovo s PLL-om (tj. razmišljao sam samo o VCO) mi se već pojavilo dok sam razmišljao o rezonantnom, ali za prvu varijantu bih ipak napravio ono od čega sam krenuo: tvog prijedloga DIC-a na što se i Papak nadovezao. Isti prvo testirati sa nižim DC busom (do 80-100V ) i onda to dignuti na 325 V. Zbog toga bih odmah koristio komponente koje će izdržati više napone, tako da bi za buck koristio SiC mosfete i diode, a kao gate driver (ako bude neizolirani) recimo UCC27712. Ostaje pitanje da li da koristim SiC ili obične mosfete za push-pull?
Reply
#34
Za push-pull stepen mozes da koristis sta ti je volja. Preporucujem SiC, zato sto imaju lagan gate, pa mozes da ih 'vozis' cime hoces, uz to im je recovery S-D diode minimalan, rade na visokim naponima, imaju maleni RdsON, itd itd... Nevolja je do duse napon drive-a, no dobro. Pozz
Reply
#35
(11-06-2017, 03:12 PM)Papak Wrote: Za push-pull stepen mozes da koristis sta ti je volja. Preporucujem SiC, zato sto imaju lagan gate, pa mozes da ih 'vozis' cime hoces, uz to im je recovery S-D diode minimalan, rade na visokim naponima, imaju maleni RdsON, itd itd... Nevolja je do duse napon drive-a, no dobro. Pozz

Dobro, u stvari to bi i bilo najjednostavnije (za manji, ali ne nužno i jeftiniji BOM). Ostaje još jedan detalj koji mi za prvu varijantu i nije toliko bitan, a to je što uzeti D2PAK ili TO-247 izvedbu zbog hlađenja. Za recimo do 200 W, ne znam hoće li biti dovoljno ispod D2PAK postaviti silikonski termalni pad (5 mm) prema hladilu koje bi bilo ispod PCBa.

Hvala za šemu koju si okačio, kad budeš u prilici molim te javi za "print feritne trafoe".

Nije mi jasno zašto mi treba drive sa A i B izlazima ako se isti mogu dobiti direktno iz LM5041B kada se ne koristi za sinkroni buck? Tamo imamo HD i LD izlaze. Vidim da su CLK/2, ili si ih mislio koristi za nešto drugo a ne za pogon buck mosfeta (recimo Q3 i Q4 na mojoj zadnjoj slici)? Ako su za push-pull ti izlazi iz LM5041B su već podjeljeni sa 2.
Reply
#36
E, pronašao sam gotove strujne trafoe s duplim primarom: ima ih recimo Murata, ali imaju samo jedan sekundar. Da li je to odgovarajuće ili bih ipak trebao imati i dupli sekundar kao u tvom prijedlogu?

EDIT: pročitao tvoj P.S.S. Smile pa onda da ostanemo na jednom sekundaru.
Reply
#37
Quote:@ Macola, napisao si:
''...gde bi gejt signali morali biti (kod LM5041) podeljeni sa 2 nekim flip-flopom.'' Izlaz iz flip flopa je mrtvih 50%, dakle onda bi buck radio sa efektivnih 100% u tom polutalasu sto je besmisleno. Ili si mislio da se flip-flop koristi samo kao 'skretnica' odnosno gejting za 'ON' impuls ili si nesto pogresno napisao, ili sam se ja nesto opako zaglupeo. Big Grin Hahahahaha

Ili si mislio da se flip-flop koristi samo kao 'skretnica' odnosno gejting za 'ON' impuls.

Ovo je u pitanju i hvala na zapažanju. Ostarelo se, izlapelo se...
U međuvremenu to htedoh opisati ali sam u tom trenutku preusmerio pažnju na nešto drugoooo...
Što bi rekao legendarni Mladen Delić: "Dragi gledaoci držite palčeve našem Borutu Petriču! Ja već trljam kolena i još nešto drugooo..." :-)

Quote:P.S. Ja sam to resio, tako sto sam 'prepisao' izlazni deo od TL494, konkretno mislim na ono da se tamo koristi flip-flop kao gejting za dve nor kapije. To jest, bicu slobodan da nacrtam i to u slicici koju kacim ovde za neki minut. Smile

Kod LM5041 to već postoji jer je drajver za CF PP već izdeljen sa dva u odnosu na frekvenciju Buck. Dovoljno je sa izlaza za gejtove CF PP izvući skretnicu za par mosfeta u Buck. Skretnica bi naravno radila AND operaciju sa top izlazom drajvera buck.

Evo nacrtaću kako. Samo za neki minut.
Reply
#38
Evo ovako bi se mogao upravljati dualni ZVT sinhroni Buck ispred CF PP, a na IC LM5041:


.pdf   Dual_ZVT_Buck_CFPP.pdf (Size: 21,03 KB / Downloads: 35)

LM5041 ima veoma snažne drajvere za PP stepen (1,5A) i neće mu predstavljati nikakav problem da napaja dva ili 4 NPN tranzistora koji sad čine gejtovana AND kola sa TTL izlazima za par sinhronih Buck...

Dva sinhrona Buck su opcija za veće ili velike snage (>500W). Kod malih snaga ZVT Buck predstavlja sasvim drugačiju priču u odnosu na običan Buck sa zamajnom diodom (koja je inače osnovni izvor zagrevanja top Buck mosfeta zbog svojih kapaciteta i(ili) recovery osobina).
ZVT Buck je hladan ali zahteva malo moćnije mosfete.

Dakle, za manje snage se bez ikakvih problema obe storage zavojnice DIC CF stepena napajati JEDNIM ZVT sinhronim Buck.
Odnosno nema potrebe za gejtovanjem pojedinačnih mosfeta sa f/2, tj. nema potrebe za dulnim buck.

Merenje struje je dobro uzeti sa drejnova ili sorsova CF PP stepena jer je to simetrični konverter i CT trafo se savršeno razmagnetiše u svakom polutalasu.

Pozdrav
Reply
#39
Ne brinite se oko prava korišćenja LDC mreže za ZVT jer je ta mreža starija od najmlađeg autora rada kog sam linkovao, a koji sadrži tu mrežu...

P.S.

Naravno, treba se pozabaviti detaljima vremena upravljanja sinhronog ZVT Buck i to se rešava na samim high-low side drajverima.
Reply
#40
Htio bih ovo staviti u LTspice da vidim kako bi izgledali izlazni signali, a moguće i rad, ako simulacija to uspije odraditi. Za početak ne znam da li trebam i dalje overlap push-pull izlaza ili ne.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)