Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Motanje snažnog transformatora,potreban savet
#1
Pozdrav svima.Treba na matomam trafo za punkt aparat pa ako moze mala pomoc.Imam UI jezgro ali sa malim nedostacima.Dve trecine limova su kompletni UI a jedna trecina su u obliku slova L kao na slici.Ja nameravam da stavim i njih da bih dobio stoveci presek stubova ali tad na tu jednu trecinu ostaju uglovi bez limova,svaki drugi na sve 4 strane,kao na slici gde sam na uglovima stavio znak  ?   Interesuje me da li ce to da smeta i da li treba povecati broj namotaja ? Zajedno sa kompletnim jezgrom i tim L limovima imam 90 x 70 mm     

Na drugoj slici sam nacrtoao motanje,da li na jednom stubu namotati 50 pa unazad jos 50 i tad preci na drugi stub ili na jednom stubu 50 pa na drugom 50 pa se vratiti na prvi stub ? Treba da imam oko 170 namotaja ali cu da izvedem jos nekoliko krajeva primara sa po 10 namotaja vise za svaki slucaj da nesto neide kako treba.

Pitam sve ovo kako je najbolje uraditi jer gledam koliko je moguce da izvucem maksimum iz tog jezgra.To je ustvari bilo jezgro sa srednjim stubom ali nekad je iseceno da na Ul namotali trafo za co2 a ostatak da ostane za prigusnicu.Taj co2 je rashodovan pa sad da se iskoristi za punkt aparat.
Reply
#2
evo slika


Attached Files
.bmp   jezgro.bmp (Size: 576,05 KB / Downloads: 34)
Reply
#3
druga slika


Attached Files
.bmp   moranje.bmp (Size: 576,05 KB / Downloads: 27)
Reply
#4
evo i trce.nesnalazim se kako poslati sve tri odjednom pa se izvinjavam sto je ovako


Attached Files
.bmp   motanje 1.bmp (Size: 576,05 KB / Downloads: 25)
Reply
#5
Lepo slike prebaci u .jpg i imaš opciju ubacivanja slike u samu poruku.
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#6
Kako misliš preneti snagu, ako nemaš zatvoren magnetni tok?
Reply
#7
(08-02-2017, 03:51 PM)MILANNN Wrote: Pozdrav svima.Treba na matomam trafo za punkt aparat pa ako moze mala pomoc.Imam UI jezgro ali sa malim nedostacima.Dve trecine limova su kompletni UI a jedna trecina su u obliku slova L kao na slici.Ja nameravam da stavim i njih da bih dobio stoveci presek stubova ali tad na tu jednu trecinu ostaju uglovi bez limova,svaki drugi na sve 4 strane,kao na slici gde sam na uglovima stavio znak  ?   Interesuje me da li ce to da smeta i da li treba povecati broj namotaja ? Zajedno sa kompletnim jezgrom i tim L limovima imam 90 x 70 mm     

Na drugoj slici sam nacrtoao motanje,da li na jednom stubu namotati 50 pa unazad jos 50 i tad preci na drugi stub ili na jednom stubu 50 pa na drugom 50 pa se vratiti na prvi stub ? Treba da imam oko 170 namotaja ali cu da izvedem jos nekoliko krajeva primara sa po 10 namotaja vise za svaki slucaj da nesto neide kako treba.

Pitam sve ovo kako je najbolje uraditi jer gledam koliko je moguce da izvucem maksimum iz tog jezgra.To je ustvari bilo jezgro sa srednjim stubom ali nekad je iseceno da na Ul namotali trafo za co2 a ostatak da ostane za prigusnicu.Taj co2 je rashodovan pa sad da se iskoristi za punkt aparat.

E ovako , to sto fali ta kockica na samom cosku nije nikako dobro , ne zatvara ti se jezgro i ko zna kako ce se to ponasati u radu cak i ako pridodas te L limove tim U limovima .
Najbolje da su ti llimovi svi iste vrste .
Za te L limove nadji neko resenje da ih uklopis aa da nemajju prekid jjezgra tj prazna polja .


.bmp   jezgro (1) valja.bmp (Size: 576,05 KB / Downloads: 4)

Sad zavisi za kakav i koliko jak punkt aparat hoces ???  ako je to nesto profi morace tu i ozbiljniji trafo da se upotrebi ali ako je pak punkt za neke tanje limove i slicno evo jedno prosto resenje .
Nadji od mikrotalasne paci visokonaponski oven transformator , on ima primar 220 od oko 400 do 600w , au sekundaru 2.4kv izmedju primara i sekundara ima one male plocice.
Sekundar skini sa jezgra i te male shunt plocice netrebaju ti , to uradis ili rastavljanjem jezgra na E i I celine ilii jednostavno bonsekom iseci straniice sekundara i necim tupim izbij sekundar napolje.
Umesto postojaceg sekundara namotaj debelom zicom ili kablom od 5mm pa  navise koliko moze da stane namotaja ili koliko zelis volti ali cini mi se da ti netreba vise od 3v.
I eto sa time mozes da punkktujes neke tanje limoove dok za deblji materijal je to slabo .
Uostalom ppogledaj video. https://www.youtube.com/watch?v=hTaGa93lOGU

Ja sam prepravio jedan , ali nisam pravio punkt aparat vec sam to uradio u experimentalne svrhe medjutim ne svodja mi se kako to radi .
Mnogo zuji , trafo se greje i kad jje pod opterecenjem i bez opterecenja i nije za neke finije stvari kao npr pojacalo i slicno .


Zica u sekundaru je 3mm debljine uspeo sam tu da umuvam dva sekundara jedan ima 14v dok drugi ima 34v u seriji 48v bez problema izgori 2 elektrode od 1.5mm  jednu za drugom i onda samo plucka jer je jezgro otislo uu zasicenje pregrejalo se i t d , ali za punkt nisam probao ali verujem da moze da radi .

Pozdrav
Reply
#8
Ma nije u pitanju sta hocu nego pravim to jednom mehanicaru.Taj trafo je bio El pa su ga isekli nekad i napravili Ul da bi od isecenog L napravili prigusnicu za taj co2 i to su ti iseceni L limovi koje gocu da podbacim.Vec ima Ul koji su kako treba ali mali su presek pa sam zato ovo hteo da dodam mada sam se predomislio i sad ili neka kupi jezgro kako treba ili da sasecem nekoliko L pa da napravim one kvadrate koji nedostaju i da lepo zatvorim magnet sto ce na kraju i da bude.Tad ce presek da bude manji 80 x 70 ali ce biti zatvoreno jezgro tim kvadratima (gde sam stavio znak ? ) i bice bolje tako jer nemam izbora oko jezgra,jedino samo sto ce malo oduzeti vreme dok se iseku kvadrati i izbuse.

Nisam probao to sa trafo od mikrotalasne ali na puno mesta sam procitao da moze da radi.Na kraju kad se odmota sekundar moze se videti presek koliki je ia da se izracuna sta tu moze da se dobije pa da se pogledaju one tablice vezane za punktovanje koja snaga za koju povrsinu-debljinu i priblizno da se zna sta se moze tim aparatom.Negde sam imao ja takav trafo koji sam nekad bio namenio za druge stvari zbog napona sekundara i sad si me zainteresovao da za sebe napravim neki mali punkt.Za manju povrsinu punkta sigurno moze oko auto limarije a nekima je dovoljno da samo zapunktuje saibnu za lim auta i eti i vise nego korisne naprave.
Reply
#9
Bocko izvini sad tek vidim poruku.Ukratko znam da nevalja ali posto bi bile dve trecine kompletnih Ul koje su kako treba pitao sam samo koliko bi jos tj da li se bar jos nesto malo dobilo tim nezatvorenim L nedjutim nije vazno jer saseci cu nekoliko L i napraviti kvadrate koji nedostaju.
Reply
#10
Milane,

Dosta ti je nepoželjan taj vazdušni procep (gap) na jezgru.
Kod trafoa to znači malnji induktivitet i manju spregu sa sekundarom, svakako i zujanje. Prevedeno, biće ti veća struja praznog hoda koja zagreva trafo bespotrebno.
Međutim, kod punkt mašine transformator radi tipičnih 2-5% ED a u međuvremenu je isključen (primar se uključuje kad se punktuje), pa taj procep neće biti toliko kritična stvar.
Ostaje problem manje sprege, jer pretpostavljam da želiš dovoljno struje sekundara.
Iz tog razloga je najbolje da motaš oba stuba i preko njih isto i sekundar u dve polovine, tako da ti fizički sekundar pokriva što veću površinu primarnog namotaja, svakako sa dobrom izolacijom između. Sigurno ćeš veću struju dobiti maksimalno količinom bakra koju možeš da smestiš i što kraćim isponom.

Trafo se mota klasično za 1T indukcije (45/S standardno) jedino što se dopuštaju drastično veće struje opterećenja po preseku žice jer ima dosta dugačku pauzu za hlađenje. Za ispone reda 20-tak cm napon praznog hoda se mota na 4Vac.
Maksimalnu snagu je jako teško izračunati ali veća je dosta od one koja je za tu veličinu jezgra, praktično ograničena konačnom temperaturom trafoa, a to zavisi od ED.

Kod punkt mašine, koja radi sa AC strujom na elektrodama, faktori koji ograničavaju konačnu snagu su:
- temperatura trafoa (izolacije, žica, jezgro),
- termogeni otpori: primara, sekundara, samog materijala koji se zavaruje. To zavisi od dužine ispona (rastojanje na kom su elektrode od jezgra) i pritiska, kao i površine, elektroda na materijal.
- reaktivni otpor ispona, praktično induktivne figure koju zatvaraju provodnici i nosači elektroda + materijal koji se zavaruje a koji je obično feromagnetski i jezgro je za tu konturu.

Ovaj poslednji, reaktivni otpor konture i materijala, je sve samo nije naivan. Pri nekoliko kiloampera, par mikrohenrija su ozbiljan reaktivni otpor. To ograničava konačnu struju sekundara i jako uvećava cos fi. Posledice su manja aktivna snaga, više bačene toplote i značajan fazni pomeraj struje u odnosu na napon, što pak treba prevesti u jak induktivni prenaponski udar kada prekidač (bilo kog tipa) vrši isključenje primara.
Dakle, zbog te reaktanse, tiristori se neće isključiti kada napon prođe kroz nulu već dosta kasnije sa vrlo snažnom prenaponskom pojavom (veliki dU/dt) i treba predvideti dobar snubber.
Trijaci su u te svrhe prilično nepoželjni jer nemaju takvu robusnost na dU/dt kao tiristori antiparalelno. Tipična imunost trijaka je reda 300-500V/uS, dok kod tiristora to biva i do 2000V/uS.
Bez dobrog snubber se čak i par tiristora nikad neće ugasiti, već će se spontano okidati sa tendencijom da ubrzo pregreju i crknu. Za tu veličinu trafoa preko tiristorske grupe treba staviti RC snubber reda 100-150R/5W serijski sa 100-220nF/630Vac min. (bolje 1KV, duže živi).
Dodatno ti procep povećava reaktivnu energiju koju moraš pokupiti snubber-om (bolje 220n 100R).

Trafo kod punktovanja radi u delu karakteristike koja je bliska kratkom spoju. Sekundar se mota za tipično 3-4Vac kada su kratki "kljunovi" (nosači elektroda).
Kod brzog, ponovljivog, punktovanja (industrijski automat) trafo sa priridnim hlađenjem sa dimenzioniše kao za ED=100% a opterećuje sa max, ED<5%.

Nadam se da sam pomogao...
Pozz

P.S.

Pitaj sve što te zanima oko punktovanja jer imam ogromnog iskustva oko toga i dosta napravljenih zahtevnih automatskih i poluautomatskih mašina na tu temu.
Spakuj precizno više pitanja a ja ću ti istim redom odgovoriti.
Reply
#11
Hvala puno drugar.Sutra najkasnije prosutra cu da sasecem nekoliko onih L i napravim kvadratice koji ce da popune prazna mesta (jbg dobar mi drugar taj za kog pravim punkt a nece da kupi jezgro pa sad tu stoji problem) i kad to zavrsim i dobijem jezgro kako treba onda merim presek stuba i javljam se sigurno. Mislim da ce tad biti 80 x 70 i primar motam sa zicom 2.5mm a za sekundar ima neke bakarne sine sa poprilicnom debljinom,taman sa nekih 4 do 5 namotaja da popune celu unutrasnjost jezgra.I ja mislim da neprelazim 5V ac samo neznam tj nemogu da predvidim zbog duzine kablova kako ci biti ali posto ce biti kuciste sa tockicima kablovi nece biti duzi od 1 metar.U svakom slucaju cim sklopim jezgro javljam se.
Reply
#12
evo kako ce da izgleda jedan sloj sa tim kvadratima i takvih slojeva ce biti jedna trecina dok su dve trecine normalan Ul ali nazalost nemogu samo sa Ul jer plasim se da ce biti malo pa dodajem ovu trecinu sa kvadratima


Attached Files
.bmp   untitled.bmp (Size: 576,05 KB / Downloads: 24)
Reply
#13
Pozdrav i jos jedno pitanje uvezi sekundara za punkt aparat. Da li je bakar koji je kaljen-grejan isti provodnik kao i bakar koji nije kaljen ? Imam sinu za sekundar ali je nekad koriscena za nesto drugo i kaljena je i to dosta pa me interesuje mogu li nju da iskoristim za sekundar ili da trazim drugu nekaljenu ?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)