Thread Rating:
 • 2 Vote(s) - 3 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Mainframe DIY
#61
Rutiranje diferencijalnih linija je napravljeno prema ovoj kalkulaciji:

[Image: 0G5Tn3t.png]

... za raspored slojeva prema ALLPCB.com za 4-slojni PCB:

[Image: 41HAvK7.png]

Za linije debljine 6 mils, razmaknute također 6 mils i GND plane ispod njih na udaljenosti od 7 mils (~0.18 mm) imamo gotovo 99 oma.
Reply
#62
Prije neki dan je došlo na red isprobavanje predloženog višestrukog CS (Chip Select) korištenjem '595 SIPO registra i samo jedne CS linije. Na žalost ništa od toga bez obzira što selekcija željenog SPI čipa radi dobro, ali deselekcija može biti problem kao što se odmah i pokazalo kod 16-bitnog I/O Expandera. Naime da bi se trenutno selektirani SPI čip deselektirao potrebno je poslati 0xFF na '595. Međutim, to će također primiti taj trenutno selektirani SPI čip i ako ne zna što će s tim 0xFF odnosno ako je organiziran da očekuje komande od 2 ili više bajta onda će to biti problem. Da bi se ovome doskočilo trebalo bi za svaki periferni modul alocirati barem još jednu CS liniju kako bi se mogla napraviti razlika između adresiranja '595 i njegovo "data" koji nosi informaciju o adresi CS-a ciljnog SPI čipa. To dalje za sobom povlači promjenu konektora ili izbacivanje određenog broja postojećih signala.
Trenutno razmišljam da pređem sa DIN konektora na PCIe konektore (što ide i u smjeru onoga što je @mikikg jednom spomenuo) gdje bih mogao za periferne module uzeti 64-pinski (daje dodatnih 16 pinova) odnosno za master/slot#0 164-pinski konektor (daje dodatnih 68 pinova!). Ozbiljna prednost PCIe konektora je ukupna cijena koštanja zato što je potreban samo jedan konektor, a i pojedinačni konektor košta duplo manje negoli DIN. Cijenu povećava potreba za pozlatom "edge" konekcija na PCB, ali danas svaki Kinez to rutinski radi i to ne bi trebao biti "show stopper".
Jedna od prednosti povećanja broja pinova, osim većeg broja CS za module, otvara mogućnost da se sada na istom konektoru ponude i spore linije/bus-evi (I2C, CAN, SPI) pored brzog LVDS (za "native" LVDS periferije ili za provlačenje brzog SPI).
Reply
#63
Ovdje nisam također dugo vremena ništa pisao, što ne znači da se ništa nije događalo. Naime, lutanje se nastavilo prožeto višestrukim dilemama zasad u području hardvera (elektronike i mehanike), a prave dileme čini se da tek predstoje po pitanju firmvera/softvera Smile.
Tko je pratio do sada vidio je da sam je bilo pokušaja aktivacije XMOS MCU, s čime se nismo proslavili pa je to ostavljeno na čekanje i nastavilo se u smjeru "tradicionalnijeg" okruženja pa je izabran MCU iz STM32F7 serije. Isto tako LVDS kao osnovica za komunikaciju među modulima preko backplane-a biti će zamijenjena sa "dedicated" SPI kanalima u okvirima onoga što omogućuje izabrani MCU. Zasad ispada da je moguće osigurati do 3 SPI kanala za 3 periferna modula.
Značajna dilema je ona o gabaritima "šasije", poziciji modula i spajanja na backplane. Ta dilema je trenutno razriješena na način da šasija ne bude viša od 3U (prethodno 4U), da se moduli umeću odozgo (vertikalno) na backplane (spojeni 26-pinskim konektorima) koji je montiran na dno kao u slučaju PC-a. "Nulti" ili MCU modul se neće umetati vertikalno kao periferni moduli već u nastavku backplane-a s kojim će biti spojen s 40-pinskim konektorom. Ovo ostavlja mogućnost da se u budućnosti promjeni MCU modul ali i sam backplane, koji bi se mogao proširivati ili čak dobiti konverziju SPI "kanala" na LVDS, RS485, i tome slično.
Kao osnovno napajanje šasije i modula koristiti će se AUX PS modul koji daje 5 i 12 V i biti spojen sa 16-pinskim IDC konektorom.
Da bi se sve skupa moglo lakše zamisliti, evo kako trenutno izgleda razvojni prototip koji tek treba dobiti svoju kutiju/šasiju (jučer sam se čuo s portugalskim Varisom-om koji kreće u izradu prototipa):

[Image: JjouL9U.jpg]

AUX PS modul na slici nije na pravoj poziciji, budući će iza modula doći dva 80mm 12V DC ventilatora koji će biti upravljani s kontrolerom koji se nalazi također na AUX PS modulu. Prednja i stažnja ploča šasije bi mogla izgledati ovako nekako:

[Image: NoDBt45.png]

[Image: MkRhk1c.png]

Pokušao sam napraviti šasiju što kompaktniju da ne zauzima previše mjesta na radnoj plohi, a bilo je i razmišljanja da se omogući okomito postavljanje (uz rotaciju svega na TFT ekranu) ali sam zasad od toga odustao. Min. širina šasije je prvenstveno diktirana dimenzijama TFT ekrana i širinom perifernih modula, ali i AUX PS modulom koji sam odlučio staviti sa strane, a ne recimo u istoj razini sa MCU modulom a iza njega jer bi to zahtijevalo povećanje visine ukoliko se prostor iza TFT ekrana želi koristiti za napajanja perifernim modula. Širina šasije je tako 290 mm za MCU modul i do tri periferna modula. Ovo možda izgleda skromno, ali za daljnju ekspanziju moglo bi se dodati još 3-4 modula a da se ostane u gabaritima 19-inčnog standarda. Nadalje, može se razmišljati o "expansion box"-u koji neće imati na sebi TFT ekran, pa bi se i taj prostor mogao koristiti za periferne module, od kojih bi jedan služio za komunikaciju sa "host"-om koji može biti šasija sa TFT ekranom ili direktno PC. Komunikacija bi mogla biti preko eterneta ili USB-a kojima je opremljen postojeći MCU modul.

Na prednjoj ploči šasije (radnog imena Bench Box 3) će biti eksponirane sve UI i I/O komponente MCU modula:
 • RJ-45 za eternet (nije optimalno, bilo bi bolje da je na stražnjoj ploči ali to bi zahtijevalo dodatno kabliranje)
 • 2x digitalna ulaza i 2x izlaza sa zaštitama
 • Mikro SD kartica
 • Mini USB OTG
 • Enkoder
 • Programabilni SW
AUX PS modul će biti širok koliko je i šasija duboka (230 mm). Na taj način će se dodatno smanjiti ožičenje jer će glavni prekidač biti na prednjoj ploči, kao i 4 mm PE priključak, a IEC mrežna utičnica sa duplim osiguračima na stražnjoj strani.
Svaki periferni modul će imati svoju prednju ploču na kojoj će se naći konektori, indikatori, prekidači i slično (baš kao što je slučaj kod PC kartica na stražnjoj strani). Prednja ploča perifernog modula će se učvršćivati na prednju ploču šasije sa dva vijka (s druga dva će biti pričvršćena na PCB modula).

4.3" TFT touch screen ekran se spaja na standardni FFC 0.5 mm 40-pinski konektor na MCU modul, a izabrani MCU ga može direktno kontrolirati preko RGB (18-bitno).
Jasno, prvi kandidat za periferni modul jest ispravljački modul, tj. post-regulator koji će za pred-regulaciju koristiti konverter iz CF-DIC projekta. Vremenom bi se trebalo pojaviti i drugi moduli o čemu ću vjerujem biti u prilici onda i pisati. CF-DIC moduli moći će se montirati iza TFT ekrana baš kao i na prvoj slici.

Pregled konektora za spoj između MCU modula i backplane-a, perifernih modula i backplane-a i AUX PS modula i MCU modula može se vidjeti na sljedećoj slici:

[Image: 7eu3oz9.png]

Svaki SPI kanal ima dvije dedicirane CS (Chip Select) linije što omogućuje s jednostavnim demux 2-to-4 IC (npr. SN74LVC1G139) adresiranje do četiri SPI periferije na samom modulu. Ako bi modul imao i svoj MCU onda taj broj može biti i veći.
Svi moduli (MCU i periferni) i AUX PS modul dijele jedan I2C bus. Osim toga dijele i "open-collector" FAULT liniju za asinkrono dojavljivanje o grešci. VAUX bi se trebao koristiti kao "backup/standby" napajanje (recimo baterija za RTC, i slično).
SYNC je predviđen za usklađivanje određenih akcija između više modula, recimo kod post-regulatora on će se koristiti za max. ujednačeno aktiviranje/deaktiviranje izlaza (Output Enable).
Na 40-pinskom MCU konektoru sam "ukrao" dva izlaza za OUT_SER i OUT_PAR koji po postojećem backplane neće biti pristupačni perifernim modulima, već će se s njima moći upravljati relejima za serijsko ili paralelno spajanje izlaza post-regulatorskih modula na prva dva slota.
26-pinski konektor perifernih modula ima tri pozicije namijenjene za adresiranje (A0, A1, A2) koje će biti "hardkodirane" na backplane-u (prvi slot ima adresu 001, drugi 010, itd.). Na taj način će se moći pristupati recimo I2C EEPROM-u ili temperaturnim senzorima istog tipa na različitim perifernim modulima.

Radne dokumente o svim modulima i šasiji nastaviti ću ažurirati na GitHub stranici:

https://github.com/eez-open/modular-psu

Vaši komentari i kritike su kao i do sada dobrodošli!
Reply
#64
3D model za novu kutiju je manje više gotov i spreman za izradu prototipa, pa evo par slika kako to izgleda (poklopac je transparentan). 3D PDF dokument je u prilogu za one koji žele to pogledati sa svih strana (potreban je Adobe Reader koji je, koliko znam, i dalje jedini koji zna prikazati ovakve dokumente).

[Image: HTiOHYM.png]

[Image: PGQ6pFG.png]


Attached Files
.pdf   EEZ Bench box 3 proposal.PDF (Size: 410,21 KB / Downloads: 19)
Reply
#65
Kapa dole za sve do sada!
Reply
#66
Bravo!
Ja bih pokušao da displej povučem još više levo a dugme enkodera (pretpostavljam da je to enkoder) bih odvukao više desno. Razlog je to što bi ti šaka prilikom baratanja enkoderom zaklanjala deo displeja.
Reply
#67
Bravo!
Lp,
YuMERA
Reply
#68
(03-20-2019, 08:49 PM)gorankg Wrote: Bravo!
Ja bih pokušao da displej povučem još više levo a dugme enkodera (pretpostavljam da je to enkoder) bih odvukao više desno. Razlog je to što bi ti šaka prilikom baratanja enkoderom zaklanjala deo displeja.

Huh, da, nije to tako jednostavno kako izgleda na prvu. Ovakav raspored displeja, enkodera i ostalih rupa u toj sekciji je posljedica želje da je sve to spojeno direktno na MCU PCB koji je širok toliko da iza njega mogu stati do tri AC/DC power modula. Bilo kakvo pomicanje najvjerojatnije bi zahtijevalo uvođenje još jedne PCB za prednju ploču, ili možda na stražnju (recimo za eternet i USB konektore) ili dodatno kabliranje. Kod baratanja enkoderom mogli bi bolje proći dešnjaci Smile
Reply
#69
Cela fabrika jedan čovek, bravo!
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply
#70
U stvari dva (a treći se ubacuje koliko može Wink)
Reply
#71
Evo nakon dugog čekanja napokon je prije par danas stigao prvi prototip EEZ Bench Box 3 (BB3) kutije koja može primiti do tri modula. Prvi modul (DCP405) je adaptacija programabilnog hibridnog ispravljačkog modula iz EEZ H24005 projekta i vjerujem da će uskoro uslijediti i drugi iste ili drugačije funkcije.
Na prototipu sam pronašao niz grešaka, prva i najočitija jest da je rupa za enkoder malo pomaknuta tako da se dugme za okretanje ne može montirati. Nasreću sve važnije greške su samo na prednjoj ploči i prijavio sam ih Varisom-u tako da uskoro očekujem novu verziju.

[Image: y7q0Xyq.jpg]

[Image: s94uZcB.jpg]

Pogled sa stražnje strane otkriva da postoji mogućnost ugradnje do dva 80 mm vrtilatora. To sam zatražio za potrebe testiranja ali mislim da će biti dovoljno ostaviti jedan na poziciji kao na slici:

[Image: rlZLYHg.jpg]

Pogled na unutrašnjost otkriva da je broj priključnih kablova sveden na minimum, što će olakšati sastavljanje i servisiranje:

[Image: 5a5ix5U.jpg]

Prostor za AC/DC module je dovoljno velik da se u tom prostoru može ubaciti i torusni trafo solidne veličine:

[Image: tNskick.jpg]

Nožice koje sam pronašao u Turskoj (Altinkaya) izgledaju dosta praktično jer omogućuju postavljanje kutije u dva položaja što je važno za bolji pristup i pogled na touchscreen displej:

[Image: 6QUYChJ.jpg]

Molio bih vaše mišljenje o ručci koju sam montirao na poklopac. Neki su je na prvi pogled ismijali, tipa vrlo je ružna tako kromirana i slično. Ja sam se povodio mišlju da bi ona trebala biti tu prvenstveno zbog praktičnosti, da se kutija može sigurno i jednostavno transportirati samo jednom rukom.

Finalno, evo i kratki video (engl.) o EEZ BB3:

https://youtu.be/XSERym3_mug
Reply
#72
Bravo!
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#73
Bravo!!!.
Sto se tice rucke, mozda jeste prakticna za prenos uredjaja ali mislim da sama tezina uredjaja ne zahteva obavezno postojanje te rucke. Moje vidjenje je da se ne uklapa u savremeni dizajn prednje maske. Takva rucka mi vise ide uz neke retro elektronske naprave..
Lp,
YuMERA
Reply
#74
Da, upravo su mi to i drugi rekli, ručka je previše retro, a budući da nije ni jeftina (oko 5€ bez "krpe i konca") stvarno se postavlja pitanje treba li nam.
Reply
#75
Svaka čast! Profi!
Reply
#76
Kockice se polako slažu pa je tako došlo i vrijeme za najavu sljedećeg crowdfundinga-a. Javljam ovo jer planiramo "early bird" diskont, pa evo linka:

https://www.crowdsupply.com/envox/eez-bb3
Reply
#77
Evo zgotovljen je i 2-kanalni modul koji bi trebao biti kao pripomoć "glavnom" modulu (DCP405 koji daje od 0-40V/5A). Ovaj modul je baziran na LT3763 sinkro bucku za drajvanje LED što omogućuje postavljanje i čitanje struje. Kontroliran je s 4-kanalnim Maxim 12-bitnim DACom (MAX5715). Za ADC nisam koristio ovaj puta poseban čip već sam odlučio isprobati STM32F373 koji ima višekanalni 16-bitni (!) ADC. Izlazni napon je limitiran na 20 V (a mogao bi biti i puno veći jer mi je Vin 48 Vdc), a struja na 4A. Evo kako izgleda prototip:

[Image: 9FDRKWC.jpg]

Dvije žute žičice su jedina korekcija (zasad) i uveo sam je u nadi da ću LT3763 moći napajati s manjim naponom (jer na pločici imam +7,5 V) kako bi smanjio disipaciju njegova internog regulatora koji mora rušiti 48 Vna 5 V. Nažalost ispalo je da to nije moguće, tj. nisam uspio bez posljedica povećati izlazni napon preko navedenih 7,5 V. Inače naprava je vrlo tiha pa kao pomoćno napajanje za radioničke potrebe bi trebala biti i više nego zadovoljavajuća. Izlazni šum za Iout=2 A je ispod 5 mVpp i ispod 1 mVrms (mjereno direktno na PCBu na izlaznom kondu):

[Image: W6n01GX.png]

Znači s EEZ BB3 šasijom korištenjem ovakva tri modula netko bi mogao imati na malo mjesta programabilno napajanje sa do 6 izlaza.
Reply
#78
Eh da, DCM220 je baš kao i DCP405 "floated" s obzirom na Master MCU modul GND. Međutim njegovi izlazi imaju isti GND tako da bi za recimo neki "split" rail (do +/-20 V) trebalo koristiti ovakva dva modula.
Reply
#79
"Load transient response" od DCM220 za 1 A step generiran s Jim Wiliamsovom mašinom AN104

[Image: lWU4TXY.png]

(Uh, ne mogu se prestati pitati mora li forum sw biti tako "smart" da uništi čitljivost postova tako da umjesto klasičnih linkova ubacuje to što je našao na linku, čemu li to služi: "raskošnijem" user experience-u ili tek poticanju lijenosti onoga tko gleda post?)
Reply
#80
Kratki video o tome kako izgleda BB3 HMI na 4.3" TFT kojeg direktno pogoni STM32F7, a sve na ekranu je kreirano u EEZ Studio.

https://www.youtube.com/watch?v=jcws6NiOT-s
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)