Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uradi sam : opterećenje zvano "tupan"
Pročešljaj temu,meni se čini da je Macola okačio link na neki dobar kalkulator koji računa koliko se neka žica zagrije ako disipira toliko i toliko snage. Ja nisam nešto to proučavao iako bi trebao da znam točno koliko može da izdrži onaj moj dummy load kojeg sam napravio.
Inače stvarno preporuka da kupiš šamota i napraviš isto kao što sam i ja napravio.
Reply
Češljam češljam!, imam šamota na poslu,samo da vidim ima li i staklene vode...,mada imam granita i mermera na tone...
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
Kod kantala i cekasa i tih legura za grejace, postoje tabele, posto je namena grejanjaSmile, tabele u kojima je odredjena temperatura zice za odredjeni presek pri odredjenoj struji, pa se moze modelovati koliko ce doticni load da se greje.
Ako je za audio, sta fali sto je induktivan, koje to audio pojacalo radi na neinduktivnom opterecenjuSmile
Reply
Ja mislim da je Macola spominjao da nije loše imati neinduktivan pa se lako doda neki kapacitet ili induktivitet i proba u realnim uvjetima.
Reply
Ili obrnuto, napravis induktivno (od zice) pa dodas R/C da se kompenzuje i pretvori u neinduktivno.
Sa tim se rade "fina" testiranja i podesavanja uz pomoc signal generatora i osciloskopa.
Kada se jednom amp podesi onda posle za "gruba" testiranja (test snage/zagrevanja) moze bilo koje opterecenje.
Reply
Ovo sa R/C kompenzacijom moze da zavrsi posao i ako se upotrebe fabricki zicani otpornici i to moze fino da radi za potrebe merenja u audio opsegu.
Za frekvetni opseg iznad audio to resenje pocinje da pokazuje svoje mane jer elementi za kompenzaciju postaju smetnja, tj pocinje veliki deo energije da se discipira na njima pa se postavlja zahtev da onaj R iz R/C clana mora da bude snazan i potpuno neinduktivan.

U svakom slucaju nam je od interesa da glavni R koji discipira gro snage bude sto je moguce manje induktivan i tu se treba potruditi ako se koristi otporna zica da se primene metode specificnog motanja te zice na telo/nosac u cilju smanjivanja induktivnog karaktera.
Reply
Ja sam iimao iideju da kupim 55 komada , 220R 5W metaloslojnih otporniika i da ih zalemim paralelno sto bi bilo 4R 275W.
http://www.mgelectronic.rs/otpornik-meta...-5w-5-220r
I onda bi napravio malte ne isto kao rf dummy load , uzeo bih kanticu od farbe , isekao bih dve okrugle vitroplast ploce , izbusio rupice u ravnomernom rasporedu izlemio otpore i sve to namontirao sa donje strane zatvaraca kantice zaedno sa konektorima.
U kanticu bih nalio trafo ulje ( piralen ako se ne varam )  koje imam nekih 5l .

Isto planiram i za rf dummy load samo sto cu umesto gore pomenutih otpora tu da stavim dva neinduktivna 100R 50W ali na dva AMD CPU hladnjaka .

Jedino sto me plasi je da nece s tim uljem to da pri vecoj temperaturi ili usled necega drugog da pukne ? nebih voleo da mi se prospe to ulje po kuci .
Reply
Miki je u pravu, eventualni Zobel za kompenzaciju mora da bude snazan, vec preko 30-40 KHz. Medjutim, realno pojacalo radi sa zvucnicima, a ponasanje na neinduktivnom otporu je prakticno neupotreblljivo, da ne kazem nekorisno.
Koliko je pojacalo neosetljivo na kompleksne impedanse, bolje ce se ponasati na zvucnicima i nekim komplikovanim skretnicama.

Sa druge trane, neke vijugave mreze i Airton peri motanje znacajno smanjuju induktivnost, i to je sasvim dovoljan nivo za ispitivanje pojacala.
Moze se koristiti i trakasti kantal, ali sumnjam da ima potrebe.

Za RF, zavisno od snage, mislim da je ipak bolja preporuka fabricki dami load, nego praviti nesto sto moze da ugrozi skupe izlaze.
Osim ako nije nesto bas bas trivijalno, za igranjac..
Reply
Evo i moj glupan oživljava.


Attached Files Thumbnail(s)

Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)