Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Digitalni Inverter 12 vDC - 220 vAC sa punjacem
#61
Juce sam dobio jednu plocicu pretvaraca sa korektorom napona ciji tvorac je Dragan Denic .

On je to konstruisao 2003 godine za potrebe napajanja repetitora na planinama gde je cesto problem sa naponom.


Ovaj pretvarac je objavljen i u casopisu infoelektronike br.70.

U kontaktu sa Denicem covek je resio da mi posalje jednu plocicu tog pretvaraca po ceni delova koji se nalaze na plocici i objasnio mi je sve sta me je interesovalo uvezi pretvaraca jer ima dugogodisnje iskustvo u ovoj problematici.

Otkrio mi je i tajnu kako pri startu pretvaraca da izbegnem velike udarne struje da nebih izbacivao osigurac sa promenom frekvencije a ne sa promenom duti-cycle .

I uvezi drajvera zasto je bas tako realizovan sa otvaranjem tranzistora preko 1K otpor tako da sam i ja iskoristio to resenje sa opravdanim razlogom..pdf   INFOEL. br70 (1,2).pdf (Size: 528,36 KB / Downloads: 31)
.pdf   INFOEL. br70 (3,4,5).pdf (Size: 792,07 KB / Downloads: 28)
Reply
#62
Juce je doso na servis pretvarac 24v koji na izlazu daje cist sinus 230v  .

Kada postoji mrezni napon radi i korekcuju gde na trafou poseduje izvode na 160v,190v,220v i 250v i u zavisnosti od ulaznog napona relejima se bira izvod na trafou dok je potrosac uvek vezan na izvodu 220v.

Pretvarac je snage 1000W 24v ( pik 2000w) , snaga upotrebljenog trafoa je 1300w a H-most je uradjen sa 4x3 tranzistora IRF3205.

Ono sto je zanimljivo to je da su kinezi filtriranje uradili samo sa jednim blok kondenzatorom 2.5uF/400v koji je vezan na sekundaru transformatora 220v nepostoje nikakve zavojnice a sinus je jako lep testirao sam induktivnim i termogenim potrosacima i nema izoblicenje sinusa.

Upravljanje i ceo rad pretvaraca je uradjen sa PIC18F45K22.
Noseca PWM frekvencija je 20KHz to sam uspeo da uhvatim analognim osciloskopom napravio sam video kako se menja duty za generisanje pozitivne i negativne poluperiode ovo je posmatrano na primarnoj strani transformatora.

https://www.youtube.com/watch?v=_jeIl1zMQMo


Reply
#63
Da vam predstavim modernizovani denitron pretvarac Smile .
Skoro 20 godina Denitron pravi pretvarace sa Atmel kontrolerom i to se pokazalo kao jako dobro resenje gde u softweru imaju dobar algoritam za punjenje i odrzavanje akumulatora sto je i najbitnije kod pretvaraca.
E sad smo se malo modernizovali zadzali sve sto se dobro pokazalo od ranije i sada smo dodali LCD displej na kome se ispisuju informacije o mreznom naponu naponu akumulatora itd.
Pretvarac poseduje i kontrolu struje punjenja akumulatora i ukoliko je previsok mrezni napon relejima se bira odgovarajuci izvod na prigusnici koja ogranicava struju punjenja tako da i pri naponu od 200v a i kada je napon veci od 240v struja punjenja je u granicama normale.

U ponudi imamo i pretvarace za solarne sisteme.
Kod tih pretvaraca kada nema potrosaca prikljucenih da trose struju pretvarac se iskljuci i netrosi akumulatore a kada se ukljuci potrosac pretvarac startuje i nastavi da napaja potrosace ovo je pogodno za frizidere i zamrzivace jer oni rade sa pauzama pa kada se iskljuce i pretvarac se iskljuci i cuva energiju u akumulatorima.
Evo video da vidite kako to sve funkcionise.

https://youtu.be/b7s-HoGa5YI
Reply
#64
Bravo za mlade snage Smile samo napred!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)