Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Digitalni Inverter 12 vDC - 220 vAC sa punjacem
#21
Semu koju sam ja postavio nema zenerica i bez onog kondenzatora C1to radi tako kod Denitron pretvaraca stim sto oni vrse nekim tajmerom vreme trajanja inpulsa koji se javlja u prolasku kroz nulu.

Ja sam samo tu dodao kondenzator kako bih dobio neku srednju vrednost jer sam planirao da to nadgledam preko A/D convertera.
Reply
#22
nadovezao sam se na post sa zenericom bez citiranja smatrajuci da ce na njega da se odnosi jer je jednom vec spomenuto na forumu da se ne citira ako se odnosi na prethodni post
Reply
#23
Evo konacno sam uradio semu digitalnog pretvaraca sa boljim karakteristika od vecine koji se mogu naci kod nas u prodaji.

Ideja za ovakvom konstrukcijom je da elektronika bude ne-preskupa za izradu a da se pritom zadrze dobre karakteristike pretvaraca i punjaca.

Vecini graditelja ovih pretvaraca je najveci problem nabavka elektronike nema neki izbor i to sto ima je dosta skupo iz tog razloga sam resio da uradim svoju elektroniku koja ce biti svakom dostupna ko bude zeleo da se bavi gradnjom pretvaraca.

Sema u prilogu ukoliko je sve uredu mogao bi da krenem sa crtanjem PCB primedbe i predlozi su dobrodosli Smile .


.pdf   Pic Pretvarac 12v-220v.PDF (Size: 23,26 KB / Downloads: 35)
Reply
#24
Kako punis akumulator? Ja iskreno na semi ne vidim punjac. Zanemari parazitne diode MOSFET-ova. Mislim na pravi punjac akumulatora i sta se ovde podrazumeva pod punjacem?
Reply
#25
Ukoliko je prisutan mrezni napon 230v ukljucivanjem RL2 taj napon dovodimo na namotaj trafoa 220v i tako dobijamo punjenje akumulatora preko diode u tranzistorima na ovom principu vrsim punjenje i sa postojecom elektronikom.

pozdrav
Reply
#26
Kako je sema kompletirana dosao je red na PCB danas sam poceo sa iscrtavanjem veci deo je uradjen ali sam naisao na problem kod MCU neznam u kom polozaju je najbolje da stoji jer se nikako ne uklapa Huh zato trazim savete iskusnih ispasce da je plocica mala iako je velicine 100x100mm..lay6   PCB Pic Pretvarac.lay6 (Size: 80,29 KB / Downloads: 5)
Reply
#27
Što ne vežeš donji MOSFET na RB5 gde se nalazi P1B? Gornji si vezao OK na P1A. Ne mogu sad da gledam kakav je PWM modul kod tog kontrolera ali ja bih tako povezao.
Reply
#28
Ovde je PWM modul neiskoriscen jer nece to biti sinusni pretvarac vec ce biti softversko oscilovanje na 50Hz tako da je sve jedno koji je pin iskoriscen za upravljanje tranzistorima.
Reply
#29
(12-01-2017, 02:03 AM)Milan94 Wrote: Ukoliko je prisutan mrezni napon 230v ukljucivanjem RL2 taj napon dovodimo na namotaj trafoa 220v i tako dobijamo punjenje akumulatora preko diode u tranzistorima na ovom principu vrsim punjenje i sa postojecom elektronikom.

pozdrav

Nisam bio prisutan neko vreme.

Nisam pitao za putanju struje kada se dovede mrezni napon, vec za punjac. Ti imas putanju struje, ali nemas punjac. Moje pitanje je zasto nemas punjac i kontrolu struje punjenja, ako imas MCU i nazvao si digitalni inverter temu, a nema nicega digitalnog, osim MCU-a koji nista ne radi?
Reply
#30
Vojine,    Kontrolu struje punjenja nisam hteo da uvodim jer to onda nebi bila jednostavna konstrukcija zahtevalo bi tu jos dodatnog hardvera ovo je ideja da se uradi nesto jednostavno a funkcionalno kao odgovor na postojece konstrukcije sa pocetka ove teme.

Naziv digitalni je jer ceo rad pretvaraca nadgleda jedan mali MCU koji menja minimum dva analogna IC .

Kada budem radio sinusni pretvarac (koji imam u planu) tu ce onda biti puno sta dodato ali to nemoze nikako biti prosta konstrukcija i ne ovako jeftina.
Reply
#31
(12-05-2017, 09:16 PM)Milan94 Wrote: Vojine,    Kontrolu struje punjenja nisam hteo da uvodim jer to onda nebi bila jednostavna konstrukcija zahtevalo bi tu jos dodatnog hardvera ovo je ideja da se uradi nesto jednostavno a funkcionalno kao odgovor na postojece konstrukcije sa pocetka ove teme.

Naziv digitalni je jer ceo rad pretvaraca nadgleda jedan mali MCU koji menja minimum dva analogna IC .

Kada budem radio sinusni pretvarac (koji imam u planu) tu ce onda biti puno sta dodato ali to nemoze nikako biti prosta konstrukcija i ne ovako jeftina.

Sve sam razumeo iz pocetka price, samo iskreno ne vidim potrebu za MCU. Nemoj da mi zameris, ali mislim da u osnovnoj prici ne treba MCU.
Reply
#32
Nevidim razlog zasto nekoristiti MCU kad je cena malo veca od SG3525 koji je samo pwm controler i nista vise a u softveru mogu smestiti algoritam punjenja i kondicioniranje akumulatora sto je sa komparatorima teze izvodljivo lakse je kuckati po tastaturi nego lemiti svasta po ploci  Smile .
Reply
#33
Samo da dodam ovaj pretvarac ima i verziju 2 a ovo sto si ti objavio je v1. Ta v1 izasla je u casopisu InfoElektronika br.46 a verzija 2 u br.51 koja sadrzi manje hardverske i softverske promene...
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#34
Da li imas taj casopis broj 51. i ako mozes slobodno postavi ovde u temi da vidimo kakve su izmene uradjene u verziji 2 ?
Reply
#35
Imam skenirat cu i postaviti ovde

Verzija 2

Skenirano je sa telefonom pa nije bas najbolje citko. Mislim da ces se snaci...
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#36
Evo odradjena je i plocica pretvaraca kako vam izgleda Smile ..pdf   Pretvarac 12V-220V top strana sa komponentama.pdf (Size: 39,46 KB / Downloads: 8)
.pdf   Pic Pretvarac 12v-220v.PDF (Size: 24 KB / Downloads: 24)
Reply
#37
Milane,

PCB ti je jako loše rutiran.
Nisam zagledao sve detalje, ali ono što odmah bode oči je masa, koja je čista katastrofa.
Tebi je totalno izmešan signal i power GND, a što je još gore sve je razvučeno linijski
- malo power pa malo signal GND ...

Kada mosfeti provedu nastaće pravi šok za 7805 i procesor a na kraju te putanje imaš i masu za Q4.
Svaki sors od mosfeta bi trebao imati otoprnik od 1R , organizovan u dve grane po tri otpornika.
svako čvorište od dve grupe od tri otpornika ZASEBNIM vodom na PCB ide prema masi TC4427 (return path).

Power GND i signal GND se MORAJU spajatii samo u jednoj tački.
Na kraju to je posao za bar dvoslojnu PCB !

Pozz
Reply
#38
Jednoslojna plocica zato je to tako izvedeno bolje nije moglo mozda je i moglo ali sa vecom plocicom a ja sam hteo da ostanem na 100x100 i jednoslojnom zbog izrade videcemo kako ce da se ponasa kad proradi Big Grin u svakom slucaju hvala.
Reply
#39
Milane, nije mi jasno zasto pitas za savet? Zelja ti je odmah predocio probleme rutiranja i ti si ih bez ikakvog razmatranja odbacio i pri tome nosi dao ni jedan jedini valjan argument protiv njegovih.
Moram damo da ti napomenem da projektovanje PCB-a nije obicno razvlacenje linija, vec to podrazumeva uzimanje u obzir samog principa rada uredjaja, geometriju komponenti, premestanje komponeneti u cilju optimalnog PCB dizajna i nesmetan rad celokupnog sistema.
Reply
#40
Savete nisam odbacio dobrodosli su za buduce plocice ukoliko ne bude radilo kako treba znacu u cemu je problem za sada ostace ovako pa cemo videti rezultate.

Vezano za ovaj pretvarac necu nista vise pisati dok SW ne budem sklopio i testirao kad to doteram da radi kako treba postavicu ovde slike i moze katanac na temu.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)