Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ATTiny40
#1
Pozdrav drugari, jel se igrao neko s ovim cipcicem? 
Zanima me dal moze da mu se kontrolise izlaz na pinovima kao kod ATMega, npr. da se pusti od 0 - 5v custom vrednost, a jos u malim vremenskim intervalima na po par mikro sekundi sa ovim npr:
https://www.arduino.cc/en/Reference/DelayMicroseconds
Reply
#2
Može, zašto ne. Samo:
- za funkciju delayMicroseconds(x); piše da ne može dati precizno kašnjenje za interval manji od 3 mikrosekunde.
- tvoj program neće moći ništa drugo da radi
- za promene na jednom pinu je ok, za više pinova imaćeš dodatno kašnjenje jer treba da izvršiš više naredbi.

E sad, bilo bi dobro kada bi naveo za šta ti ovo treba pa da potražimo adekvatno rešenje ako ti ove dalay funkcije ne završavaju posao.
Reply
#3
Sta znaci od 0-5V custom vrednost? Da li zelis da na izlazu imas bilo koju vrednost u opsegu od 0-5V kao npr. 3.7V? Za to ti treba DA konvertor. Ako zelis samo da generises kratke impulse onda ti je najbolje resenje da koristis compare modul MCU-a. Za njega koristis iskljucivo pinove OC0A i 0C0B. Na njima mozes da generses i PWM pomocu PWM modula. Ako koristis ugradjene funkcije za tako velike brzine, onda si zakucao MCU u toj petlji. Moj savet je da naucis da koristis interapte i ugradjene module MCU-a. Tako dolazis do iskoriscenja samog MCU, a imas potpunu slobodu da u main-u radis sta ti je volja.
Reply
#4
(10-03-2016, 08:17 AM)vojinilic Wrote: Sta znaci od 0-5V custom vrednost?

Mislim na ovako nesto sto sam opisao u drugoj temi:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1379

A sto se code-a tice, znam da bukvalno nista drugo ne bi mogao da imam tu Smile
Reply
#5
Hteo bih da se nadovežem na Vojinov post, koji je naravno smeran, što bi rekle babe.
Pošto sam ultra low power fan, želim da napravim osvrt i na to. Korišćenje modula u mikrokontrolerima doprinosi i štednji energije, što je bitno za baterijska napajanja. Mnoge firme ubacuju i module za 'touch' u mikrokontrolere, koji troše i po nekoliko microA, dok za to vreme procesor može da spava. Recimo, Microchip je pre par godina izbacio kontroler koji ima 3 nezavisna PWM modula (bilo je i pre verovatno, ali ne za taj novac), a koji mogu da se pogone i LF oscilatorom, koji troši manje od 1 microA. To u prevodu znači da sa nekim čipom koji košta manje od 50 centi mogu da dimujem LED i pogonim charge pump, dok procesor spava, odnosno da to troši manje od 2 microA (oprobano sa PIC12f1571, a izuzima se struja za LED i opterećenje charge pump-e). Povremeno probudim procesor da proverim da li je došlo do dodira (što na sve dodaje manje od 1 microA). Sve u svemu kada bih probao tradicionalnim metodama, to bi bilo nemoguće, ako bi želeli da ostanemo u tom rangu od nekoliko microA.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)