Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 4.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modus (Techno) by Bora Jagodic
A 100nF i 10 oma ce postaviti bezbednu marginu pojacala?
Nece, niti su, u nezgodnom slucaju moze samo da izgori otpornik, pa redom...

Ono sto potenciram je dublja analiza rada( da ne bude bas lego elektronika), tipovi oscilacija i njihovo sredjivanje u kolu, da li u VAS-u, nekom neprikladno drajvovanom emiter foloveru...nebitno, sustina je izbegavanje "rule of tumb", univerzalnih resenja koje cesto nicemu ne sluze a mogu da izazovu stetu u odredjenim konfiguracijama..

Ja pazljivo citam tekstove, i tudje postove, zato sam i napomenuo da je tekst sa linka "jedan od" pristupa, naglaseno za IC, mada se moze uracunati i razlika fet-bipolarni..savremene stonoge cesto imaju dmos na izlazu...sto je povoljnija situacija..

Ali to vodi u siru debati sistema, pojacalo-opterecenje, i potrebe da komponente budu vise usaglasene a manje univerzalno kompatibilne..
Univerzalnost je imperativ za komercijalu, za diy je dozvoljen drugi pristup.
Reply
Da ne kopam, zna li mi neko napamet reci koliku mirnu struju treba podesiti na verziji sa dva para izlaznih tranzistora (+-42V)?
Reply
Ovisno koji su tranzistori od 70 do 100 mA po tranzistoru.

Može i više ako su velika hladila, ali nema nekog zvučnog poboljšanja.
Reply
Hvala. Mislim da hladnjaci nece biti dovoljni ni za 100mA po tranzistoru. Verovatno cu dodati temp. kontrolisane ventlatore za svaki slucaj.
Reply
U integrircu od Mark Levinsona izlazni tranzistori su biasirani na 30mA pa ga opet smatraju "HI-END"-om.

P:S-To je iz prve ruke info, mao sam ga "na stolu".
Reply
@zbotic, koja je tacno model/oznaka tog integrirca Mark Levinsona?
Reply
Mislim da je 383, osim ako neki drugi nije izgledom identičan. Nema ih puno...
Reply
Kada se bolje pogleda 12 komada izlaznih tranzistora nije ni moglo drugačije na takvom hladilu.

Inače je došao do mene jer je iz njega planula vatra Big Grin . Srećom bio je u pitanju samo termistor....

Reply
To je to.
Blagodarim @zbotic.

ps
ovi krpelji su mi zanimljivi...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Ove hladnjake sam namenio za modus ali pocinjem da sumnjam da ce biti dovoljni. Testiracu za vikend.

 
 


Ovi su bili namenjeni za pass F5, medjutim temperatura im se stabilizuje na cak 70 stepeni pa ce trebati veci. Za modusa su, pretpostavljam, bas overkill.

 
 
Reply
Evo tema gdje sam ja radio Tehno sa hladilima slične veličine, ali sa vanjske strane kutije.

Inače Tehno sa originalnom shemom voli malo "pobjeći" temperaturno ljeti pa mu nije loše staviti termoprekidač na hladilo.

https://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=10&t=1383
Reply
Da li si merio, ili mozes li proceniti, kolika ti je bila temperatura hladnjaka?
Reply
Ako mene pitaš za ML, ne sjećam se. Pitat ću gazdu, možda budemo jutros na kavi ... Smile Barem će znati opipno.
Reply
(02-13-2019, 09:18 PM)Аритон Wrote: ps
ovi krpelji su mi zanimljivi...

Pa to čak i nije loše jer ako je temp. sense puno brže reagira nego da je spojen na hladilo. Često vidim po uređajima takav detalj.

U zadnje vrijeme vidim da uređaji gdje cijena nije faktor kupnje, koriste bakrena hladila kako bi se što brže i bolje raspodijelila temperatura po svim tranzistorima. Ima se, može se Smile
Reply
@Zbotic slazem se, u drugoj temi vodi se razgovor o tome...
Reply
utisci o zvuku ovog pojačala su mi ostali u sećanju,ovih par dana sam imao vremena pa sam precrtao pločicu TECHNO verzije (jače) na način kako inače crtam izlazni stepen. na njemu imam dodatne elektrolite jako blizu svakog izlaznog tranzistora,a sam raspored mi odgovara šasiji koju sam pravio pod imerativom "univerzalna". u izlaz sam stavio tri para izlaznih tranzistora - ako može Techno sa dva SANKEN onda može i sa tri obična 2sa-2sc. ne moraju se gurati u krajnosti,neće ići u zasićenje. kao drajvere sam ostavio 2SA1837 i 2SC4793,jer su mi se kod AX11 3XL pokazali kao "svetli(j)i" zvukom a to mi je prijalo,tj upravo mi prija dok ga (upravo) slušam. 

pored toga,maločas pročitah zbotic-ev post kako Techno voli da termalno pobegne,a imajući iskustvo sa APEX A40 koji je termalno bežao sa MJE15030-31 (ili sličnim) parom drajvera - a koji se držao kako treba sa pomenutim parom 2SA 2SC - kontam da sam uradio dobru stvar. pokazaće praksa-namerio sam se,ionako imam nekolicinu parova a MJE nemam više.

ostaje mi u pitanju maksimalni radni napon sa tri para u izlazu,a samim tim i snaga - mada mi i 100W na 8r već ostavlja prostor za zadovoljstvo izobiljem.

proverio sam veze,uporedio nacrtano sa šemom i deluje mi sve ok. 

nacrt,plan... :
Attached Files
.lay6   t3.lay6 (Size: 509,54 KB / Downloads: 2)
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Ja bih predlozio bocno sankene tj. da bude tri komada sa lijeve strane i tri sankena sa desne strane. Drivere i VBE staviti na sredini plocice i mali al flah debljine 3mm...tako nece ici u runaway jer alu flah se brze zagrije nego glavni hladnjak i time VBE brze reagira i korigira bias.... takodjer ce ti pcb tako biti manji a i bolje ce biti hladjenje izlaznih...pogledaj taj rasporrd kod motorole an485 i viktorov layout magna pojacala.

Takodjer vodit svaki gnd iz tocke k potrosacu tj padu komponente...posebno odvojit pgnd od sgnd...bakreni zasek sa ulaznog konektora k elektrolitima...dodat rv filtar na napajanje...i dodat par paralelnih otpornika od 0,5w da zamjeni 27k/2w...takodjer u vasu zamjeniti onaj rc filter sa jednim npn tranzistorom kako je kod sigme...dobije se bolji rad vasa...vbe stavit u to126 kucistu da bolje prijanja uz alu flah...ulazni kond staviti mkp footprint i ispod 10nf mkp bypass da se dobije bolji zvuk...takodjer bi trebalo povecati malo radnu struju vasa da se moze izborit sa kapacitivnim opterecenjem sljedeceg stepena i tri para sankena.U vas staviti tranzistore u to126 kucistu sa cim manjim cob jer on ujtece na slew rate, zvuk i kapacitivno opterecenje. Techno je odlicno pojacalo ali bi ga trebalo malo mpdernizirat.Takodjer ulazne bjt kod diferencijalnog para staviti bolje malosumne....i njihove emiterske otpornike stavit manje vrijednosti reda 10-22r jer oni direknto utjecu na manji thd i sleerate ulaznog para.

Evo ovako bi ja uradio modifikaciju sheme i pcba...mada je i ovako dobro kako je nacrtano.
Reply
zahvalan sam ti MNOGO na trudu i volji da pokreneš i ostaviš Borinu BAS stranicu ovakvom kakva jeste - da počnem sa tim. detaljnija je u mnogim stvarima nego moja arhiva za koju sam verovao da je TOP! Smile

namerno sam išao da lako nabavljive komponente iz sigurnih izvora. u DIY sam i krenuo kako treba nakon kopija STK4050 pojačala,i skoro potpuno razočaran i rešen da zabatalim taj hobi,ali na EliteSecurity forumu upoznam Nikko-a (Boris Sarajlija) sa Borinim projektima (kasnije i sa APEX!) koji su redom radili kako treba sa "lako" nabavljivim VALJANIM delovima,bez mnogo pitanja oko valjanosti i originalnosti istih. tražiti orignale SANKEN pa mašiti,pa razlemljavati još x puta,kontam da je put ka bezvolji i kraju DIY.

zato sam ostavio 5200 i 1943 kao izlaze.

jedan deo tvojih predloga sam već ugradio u pločicu (umesto paralelnih postavio rednu vezu duplo manjeg otpora za 27k,uz napomenu 13,5k 1W,Vbe je već BD140,a razmišljam o boljem na tom mestu,ulazni kond je već od rasporeda 5-15mm sa svim između),a i rad sam da pojačalo ostane u što originalnijoj verziji.
po pitanju biasa,već napisah iskustvo sa Apex A40 sa MJE drajverima-dok je imao njih odlazio je u toplotno samouništenje. sa navedenim 2SA 2SC drajverima stvar je bila sasvim ok.

bio bi presrećan da osetim zvuk bolji nego što ga ima SymAsym (a Techno je bolji-pričali ljudi tako..) kojeg već imam i predobar je zvučno. Techno je stariji,i po šemi je u ogledalu jedan/nadej u odnosu na SymAsym,i već sam oduševljen njime-a želim snažnije nešto - i uz Borin potpis. SymAsym samo traži tvrdo napajanje-torus,po meni. Techno nisam do sad pravio,SymAsym sam poželeo u jačoj varijanti i ovo mi je "meka"(dugo "e"),i samim tim - sredina očekivanja.

ako ovaj proradi po očekivanju,lako ćemo ga doraditi po svim parametrima koje si dodatno,pored već urađenih,naveo.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
Ja sam radio i Tehno i Symasym i kao što su im sheme vrlo slične tako i vrlo slično sviraju. Tehno je malo življi, a Sym je besprijekorno stabilan i malo poliranijeg zvuka. Inače koristim NJW tranzistore od Onsemija, a ne treba ih previše biasirati, 75mA po tranzistoru je i više nego dovoljno.
Za ovaj koncept i shemu rekao bih da je ogledni primjer kako treba izgledati moderno pojačalo bez previše kompliciranja.

P.S. na shemama Symasyma koje se vrte po internetu nepotrebno je visok gain što opravdavaju mogućim oscilacijama ako je manji, ali ja tome nisam vidio ni traga pa se gain može slobodno smanjiti na standardne vrijednosti za pojačalo (cca 30db).
Reply
"Za ovaj koncept i shemu rekao bih da je ogledni primjer kako treba izgledati moderno pojačalo bez previše kompliciranja."
upravo tako smatram i za APEX AX11,sa ovim 2sa 2sc drajverima koje sam naveo i u Techno-u. danima mi je na kuhinjskom elementu par zvučnika sa transformatorom, Allegro-m i AX11 - možda je do mene ali žestoko sam oduševljen kako dobro može da zvuči skup jednostavnih uređaja.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)