Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Solarni paneli
#1
Da li neko ima linkove za tutorijale i opšte informacije o primeni solarnih panela. Zanima me recimo:

1. Koliko veliki panel treba da se napravi punjač za 12V akumulator malog-srednjeg kapaciteta?
2. Gde je najjeftinije kupiti solarne panele i kontrolere za punjač koji radi na solarni panel?
3. Kako upotrebiti (i da li je uopšte moguće) solarni panel za napajanje nekog FM radio prijemnika i malog pojačala sa velikim stepenom iskorišćenja?

etc.
Reply
#2
Ja sam imao prilike da koristim monokristalne solarne panele male snage 10W za napajanje telemetrijskih uređaja na terenu. Akumulator koji sam koristio je 12V/1.2Ah.

Poslaću ti link na PP ka distributeru kineskih (ali korektnih po kvalitetu) modula kao i punjača.

Kod punjača ima dosta priče, jer kod solarnih panela najveći je problem što zavisno od snage i količine svetla imaju veliku razliku u struji koje generišu na izlazu. Time ukoliko je struja koju može u tom trenutku da da nedovoljna za potrošač, napon na njemu pada. Ako puniš akumulator od 12V napon mora biti bar 13.5V ili više da bi se on punio. Ako napon na solarnom panelu padne, a sigurno hoće ako nema direktnog sunca, onda se tu javlja problem. Rešenje je da punjač onemogući da potrošač povuče više nego što panel može u tom trenutku da proizvede struje, odnosno da se uvek dobije napon koji je podešen za punjenje. To se zove MPPT a detalja ima ovde (https://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_po...t_tracking)

Iz prakse, pretpostavićemo da će se panel koristiti kad je sunce dovoljno jako i da pada pod dobrim uglom. Tada panel od 10W može da generiše 17.5V i struju od 600mA. Ovo je sasvim dovoljno da se mali akumulator od 1.2Ah napuni za dva sata. Ako ti potrošač vuče recimo 300mA, preostaje ti da puniš akumulator sa strujom od 300mA koja će moći da taj akumulator napuni za nekih četiri sata.

Uzgred, ukoliko je vreme oblačno, isti solarni panel daje svega 10-20mA u praznom "hodu" napon oko 16V.

Ovo je neka gruba matematika kako bi imao osećaj na čemu si.
Reply
#3
Ja sam se susretao sa panelima od 200W koje smo koristili uz VRLA baterije 12V 100Ah.
Odlični su i pouzdani.
Ukoliko uradiš neku stacionarnu instalaciju imaćeš dovoljno snage za tvoje potrebe a da pri tome ne razmišljaš da li imaš dovoljno sunca ili ne.
Veći akumulator će imati dovoljno kapaciteta da napoji potrošače koje želiš dovoljno dugo dok ne izađe sunce da bi ih dopunilo.
Pokušaću da iskopam gde smo ih nabavljali i po kojoj ceni.

Za napajanje potrošača nožeš iskoristiti adekvatni DC-DC ili DC-AC pretvarač, ali moraš da znašš da ćeš na to izgubiti neki procenat energije zavisno od efikasnosti samog pretvarača.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#4
Oni su radili kod kolege sa dva panela, 2kW plus aku plus automatika plus pretvarač, i ima garanciju 10godina, no već su mu menjali baterije nakon oko godinu dana Sad
Sa postavljanjem ga je koštalo 2000 Europljana...
Reply
#5
Ovisi koju snagu trebas...evo ja bas danas narucio za testirajne i igranje sa arduinom DC-DC pretvarač koji pospješuje efikasnog solarnog panela (koji radi u ON-OFF rezimu i pretvara solarnu energiju u magnetsku pa iz magnetske(induktora) u elektrocnu (kondenzator)....moduli su do 3A (a nekvih 2,5A je granica da si u sigurnoj zoni) pa cu sa njima da eksperimentiram...narucio sam i modul za mjerenje napona i struje pa ce odmah da se i dobije snaga i to sve lijepo prikaze na LCD-u ili OLEDu...solarni panel sam nasao na ebayu 18V/30W koji daje max struju 1,7A za nekvih 58USD...tako da me cijela igracka nece kostati vise od 65USD (bez akumulatora 20Ah/12V).... sistem trenutno radim na naucim i isprobam kako to radi a kad proradi onda ide gore puma za navodnjavanje malog vrta (12V/1A) koja ce navodnjavati voce i povrce.

Evo i linkova:

http://www.ebay.com/itm/331514997490

http://www.ebay.com/itm/311523659684

Arduino ce biti NANO jer taj imam od prije doma..kao i LCD.

a Panel ce biti ovaj:

http://www.ebay.com/itm/30w-12v-Single-C...1916742356

Za malu vrtnu pumo dovoljno...jos stavim wifi logger i senzor za dan /noc da se pali gasi puma i to je to.

Imas fini tutorial ovdje:

http://www.instructables.com/id/ARDUINO-...ersion-30/
Reply
#6
Hm drugar je pre nesto vise od godinu dana na kupujem prodajem kupio neke panele 180w/36v za oko 100 evropljana po komadu. Kupio ukupno 3 komada .
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)