Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SMPS 350W
#21
Nadam se da imaš rastavni treafo za osciloskop ili osciloskop na baterije!!!
Tek onda počni pipkati SMPS...
:-)

? nemam ! Ali imam onog mog besmrtnog Rusa ? koga sam do sad 3 puta popravljao , na kraju cu da ga napravim novog ...
Ma jedino sto bih pipno sondom tu je ir2153 cisto me zanima oblik signala i frekvencina , drugo nista ...
Reply
#22
Trebao si diode nacrtati da stanu na hladnjak jer ce se one najvise grijati. Ako pravis za pojacalo nemoj na zvucnike od 4 r nego na 8r , zbog tih dioda . poz
Reply
#23
(05-24-2019, 08:30 PM)samuki Wrote: Trebao si diode nacrtati da stanu na hladnjak jer ce se one najvise grijati. Ako pravis za pojacalo nemoj na zvucnike od 4 r nego na 8r , zbog tih dioda . poz

Za diode sad kasno , ali u planu mi je da malo izmenim pcb tj da zarotiram trafo a diode poredjam gore iznad da bi dosle na hladnjak , mislim na diode u to220 kucistu .
A ovaj smps mozda spakujem u kutiju kao kakvo probno experimentalno napajanjeb... videcu ...
A za 8 oma znam .
Reply
#24
(05-24-2019, 08:30 PM)samuki Wrote: Trebao si diode nacrtati da stanu na hladnjak jer ce se one najvise grijati. Ako pravis za pojacalo nemoj na zvucnike od 4 r nego na 8r , zbog tih dioda . poz

Evo odradih modifikaciju za diode u to220 kucistu , nisam naznacio oznaku istih jer ih ima raznih pa mogu po izboru ili ko sta ima , samo je bitno da se ispostuje napon i struja ...

.lay6   IBP300W Mod Dacko.lay6 (Size: 159,94 KB / Downloads: 3)
Tako da stampam pcb i prebacujem delove sa prvobitne pcb na novu i to ce  tako i da ima kakvu primenu u nekom pojacalu .

Inace projekat je sa ovog sajta http://cxem.net/pitanie/5-268.php 
N istom sajtu mogu se naci gomila raznih zanimljivih  projekata , kao i slicna napajanja kao npr http://cxem.net/pitanie/5-271.php ili sa IR2161 http://cxem.net/pitanie/5-345.php  pa koga  zanima  moze da pogleda ...

Ja sam mogao da odstampam pcb sa gore sajta gde su vec diode nacrtane na hladnjaku , ali na toj pcb  je upotrebljen drugi transformator . A posto ja imam transformatore od pc napajanja prepravio sam predhodni pcb da bih upotrebio njih .

E sad jovo na novo , stampanje novog pcb-a ... Tongue
Reply
#25
Uradih danas nov pcb , i spakovah na brzinu napajanje Smile


Diode u izlazu su BY229 200 , izlazne  prigusnice sam namotao na nekom feritu precnika 5mm stalo je 16 navoja sto je ukupno 5uH .
Po savetu Emisar-a stavio sam dva otpornika od 10k paralelno izlaznim granama , mogao sam i 2k2 nego sam se plasio da nije malo otpora za ovaj napon .

E sad , na izlazu dobih stabilnih +-38v , umesto 44v kako pise u semi ??? stim da mi je negativni napon za jednu voltu visi od pozitivnog.

Sve radi lepo stabilno , nista ne zuji , jedino sto sam primetio je porast temperature na transformatoru , dok je sve hladno tj na sobnoj temperaturi trafo drzi 45'c .Osciloskopom nisam pipkao nista a i necu , ne popravlja mi se isti po ko zna koji put , ostaje mi jos  da probam jos jedan malo veci tj vislji transformator jer mislim da mogu bolje  da ga namotam .

Inace sam zadovoljan kako i od  cega je ovo ispalo Smile
Reply
#26
Primar si vjerovatno motao u jednom komadu. Tu treba dobro ucesljavanje i bifilarno motan sekundar i primar iz dva
dijela, polovina primara, bifilarni sekundar i druga polovina primara.-

pOz
Reply
#27
(05-26-2019, 09:49 PM)emiSAr Wrote: Primar si vjerovatno motao u jednom komadu. Tu treba dobro ucesljavanje i bifilarno motan sekundar i primar iz dva
dijela, polovina primara, bifilarni sekundar i druga polovina primara.-

pOz
Ahaaa  Smile  kapiram , hvala za pojasnjenje .

Prvo  sam namotao primar , ima 33 navoja zica 0.7mm motano sa dve zice odjednom u 3 sloja po 11 navoja .
Preko primara sam motao sekundar , 9 bifilarnih navoja isto 0.7mm zicom , motano sa po 3 zice odnosno sa po 6 zice odjednom .

Ok na sledecem motam prvo 17 primarnih , pa sekundar , pa preko sekundara zavrsavam primar sa 16 navoja , npr.
Reply
#28
Dacko,

Umesto diode BY299-200(145nS) upotrebi BYW29-200 koja nije skupa ali je brža skoro sedam-osam puta i lako se nađe kod domaćih distributera (25nS) i manje će grejati.

Ono što bi pažljivo trebalo da pipaš oscilokopom je upravo IR2153.
Kada je SMPS rastavljen od mreže onda možeš pipati pinove: 1, 2, 3, 4 i 5 (naponi su do max 15vpk).
Sa sondom koja može podneti bar 600Vpk možeš pipati i pin 6 i pin 8 (325Vpk).
Pin 7 ne pipaj tim osciloskopom jer ćeš verovatno ubiti SMPS ako sonda nije diferencijalna ili sa ekstremno malim kapacitetom!

Ako imaš neki rastavni trafo, onda rastavi od mreže SMPS pa tek onda meri.
Ako nemaš rastavni trafo možeš ga napraviti od neka dva sa istim naponima sekundara: primar prvog u mrežu i njegov sekundar na sekundar drugog i onda ti primar drugog bude izvor od 230V koji je dvostruko odvojen od mreže.
Probe možeš izvesti i relativno slabim transformatorima ako ne trošiš mnogo iz tog SMPS.

Inače, EmiSar ti je dao prvoklasan savet oko deljenja primara i učešljavanja sekundara. Razmotaj bilo koji ATX trafo i imaš živi primer pravilne izvedbe.

Dok razmotavaš trafo od ATX, pažljivo posmatraj koliko su namotaji povučeni od ivice tela (margine) i takođe dobro posmatraj kako je izvučen prelazak iz jedne u drugu polovinu primara (navučen bužir na svaki od krajeva).
Izolaciona folija treba da je do ivice tela jer ona obezbeđuje varničnu marginu od 6mm (kada su i primar i sekundar povučeni od ivice tela za po 3mm). Izolacione poliester folije možeš lako naručiti iz "Timi" u Paraćinu. Nisu skupe i za tvoje potrebe će biti perfektna od 0.1mm (koja ima probojnost od nekoliko KV i podnosi 200*C) Nekim skalpelom i lenjirom ih tačno sečeš na trake da tesno upadnu u telo. Kad stavljaš tu foliju između prim. i sec. motaš je dva kruga + preklop od 1cm.

Trafo za SMPS koji nameravate upotrebiti za audio amp, po kom se rukama može pipati, MORA biti sposoban da podnese bar 3000Vac između primara i sekundara, trajno, ukoliko sekundar nije vezan za uzemljenje (PE).

Dodatna veština oko motanja, koja će ti obezbediti tiši SMPS je postavljanje slepih namotaja između prim i sec. (ispod sekundara i iznad sekundara).
To je najlakše uraditi bakarnom folijom 0.1mm koja se jevtino može kupiti ovde:
http://metalionline.com/bakarna_folija.html
Kad tu bakarnu foliju sečeš na trake, po završenom sečenju je ispeglaj nekim metalnim valjkom, da nema oštre i reckaste ivice koje bi mogle probušiti ili proseći poliester foliju.

Slepi navoj se izvodi jednim krugom folije, preko izolacije sekundara ili primara, tako da se folija preklopi ali nema kontakt sa svojim drugim krajem (postavi se komad poliester folije ispod).
Dakle, taj navojak je nezatvoren (inače bi bio kratkospojen sekundar sa jednim navojkom).

Red motanja: pola primara do jezgra margine po 3mm od ivice tela, dva kruga + 1cm poliestera preko primara sa širinom folije do kraja tela tresno, potom slepi (nezatvoren) navoj trakom isto sa marginom od 2 x3mm, potom opet dva kruga +1cm poliestera, onda bifilarni sekundar sa marginom od 2x3mm, potom opet poliester na isti način kao do sada, onda opet slepi navoj sa marginama po 3mm, opet poliester, onda druga polovina primara sa marginom po 3mm, pa opet poliester i ende.
U kom si smeru počeo motati prmar, u tom se smeru mora nastaviti druga polovina.
Imaš onda profi trafo.

One dve bakarne folije: na njih se zaleme dve izolovane žice koje se izvedu napolje i vežu na dovodno uzemljenje (PE).
Dvostruka sigurnost od proboja i drastično manja buka koja se prenese ka ampu.

Pozz
Reply
#29
@Macola 

Hvala na opsirnom pojasnjenju  Smile

U narednom slobodnom vremenu cu se vise pozabaviti oko motanja trafoa za smps , ostampacu tvoj post na papir pa cu postupno Big Grin

Inace naravno da sam razmotavao trafo ali nisam nesto obracao paznju kako je namotan dok jesam primetio razmak od ivica spulne u motanju kao i bakarnu foliju .

Sto se tice rastavnog transformatora , padalo mi napamet da od dva ovena tj dva trafoa od mikrotalsne peci napravim jedan rastavni .
Tj da ih rasecem povadim vn sekundare i na jedno jezgro stavim dva primarna  230v namota time bih dobio primar 230 i sekundar 230 ali ti transformatori su ... prica za sebe .
Radije cu da namotam 230 prim sec na nekom pismenom jezgru ...
Reply
#30
...a možda bi mogao da povežeš 2 transformatora na u guz (razmišljam naglas) kao što bi radili za lampaške preampe...., sekundari im se povežu....
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#31
(05-27-2019, 04:07 AM)Vlada021 Wrote: ...a možda bi mogao da povežeš 2 transformatora na u guz (razmišljam naglas) kao što bi radili za lampaške preampe...., sekundari im se povežu....

Vec objasnio Macola u predhodnom postu , moze i tako ... samo moram nadjem 2 ista ...
Reply
#32
Nisam video post, kucao sam u žurbi na pauzi za kafu ?, ali dobro je da može i tako, sad bar znam i ja!
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#33
Predlazem ti za sledeci SMPS koristis IR2161, ima soft-start, zastitu od kratkog spoja...

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#34
(03-29-2020, 06:11 PM)apexaudio Wrote: Predlazem ti za sledeci SMPS koristis IR2161, ima soft-start, zastitu od kratkog spoja...

Ako moze malo vise informacija za ovaj SMPS? Schema ili link... Thx
Reply
#35
https://cxem.net/pitanie/5-338.php

lp
zoky2
Reply
#36
U planu mi je taj smps , imam i uradjen pcb ... nego ne stizem da uradim  45 
Reply
#37
Evo kako se mota trafo
https://www.youtube.com/watch?v=6k0LmVHJp3k
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#38
Ovaj SMPS sa IR2161 pogodan je za neko jednostavno pojacalo u D klasi kao ovo sa IR2184.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#39
A moglo bi i na D200 +/-55V.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#40
(03-29-2020, 11:03 PM)Vlada021 Wrote: A moglo bi i na D200 +/-55V.

Moze naravno, ali kome je D200 previse komplikovan od ovoga ne moze jednostavnije.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)